Hej, du som verkar i kyrkan!

BOKA OSS!

Vi kommer gärna och gör något typ av arrangemang med er. Oavsett upplägg kommer det handla om skolan, Jesus och
ungdomar!

NG är ett verktyg för din kyrkas ungdomsarbete. Vi drömmer också om att fler unga ska få möta Jesus redan i skolan. Därför är skolan världens viktigaste plats och ett missionsfält där de kristna eleverna är nyckelpersoner.

HEJ UNGDOMSLEDARE •

HEJ UNGDOMSLEDARE •

Andreas Häger
Nationell ledare
andreas.hager@nygeneration.se
070-090 15 56


Visst vet du om att ditt jobb är livsviktigt för Sverige? Du har en möjlighet att tala tro, hopp och mod in i den unga generationen. Ta in de orden. NG vill stå med dig i det viktiga uppdraget. Hör av dig till Andreas Häger, han vill gärna prata vidare om hur det kristna kärleksbudskapet kan nå alla skolor i din stad!

NG som verktyg för kyrkan

Vad står NG för?

Ny Generation är en allkristen elev- och studentorganisation som vill stötta unga kristna - från alla samfund, över hela Sverige - att ta sin tro till handling i skolan. Man kan också beskriva NG som en rörelse av kristna ungdomar som tar Jesu kärlek till sina skolor. Vi bekänner oss till den apostoliska och nicenska trosbekännelsen. NG gör inga teologiska ställningstaganden som organisation.

Hur kan din kyrka bli hjäpt av NG?

Du kan se NG som ett verktyg för kyrkan - alltså inte en extra sak att driva utan något som underlättar kyrkans viktiga arbete. Vi vill också att fler unga ska få höra om Jesus redan under sin skoltid. Därför vill vi vara en uppmuntrande röst kring delen av livet som utspelar sig i skolan. Ny Generation kan bidra med material och resurser, idéer och inspiration samt ett nätverk av kristna ungdomar och ungdomaledare.I praktiken kan det handla om att ett team från NG kommer till kyrkan och gör ett arrangemang, predikar eller håller kontakt med ungdomsledaren för att stötta.

Tillsammans når vi unga i er stad!

Om varje skola hade en Ny Generation-grupp skulle alla i samhället potentiellt få höra om Jesus redan under sin skoltid. När en ungdom bestämmer sig för att göra något för Jesus är det en stor och viktig uppgift. Att starta en NG-grupp handlar om ta sin tro till handling. Ofta ger det ringar på vattnet. Vi är övertygade om att Gud kallar unga att lysa för honom i vardagen, i skolan, i din stad. Se NG som en möjlighet att nå de unga i din stad.

Kyrkan som extra stöd för de lokala NG-grupperna.

Man klarar mer om någon tror på en, så är det bara. Där har ni som lokal församling en viktig funktion att fylla för NG-grupperna i din stad. Ny Generation riks stöttar och inspirerar NG-grupper nationellt så mycket det går, men när det gäller den vardagliga kontakten har ni som kyrka ett stort försprång. Ni möts i vardagen regelbundet. Dina ord av uppmuntran och omtanke kan betyda skillnaden mellan en aktiv grupp och en som läggs ner.

Ny Generation erbjuder ett gäng digitala resurser - kolla in dem här för att få koll på vilka möjligheter en NG-grupp faktiskt har.

Hur kan det starta NG-grupper i min stad?

  • Bjud in NG till kyrkan - vi kommer gärna och gör någon typ av arrangemang med er. Oavsett upplägg kommer det alltid handla om Jesus, unga och skolan.

  • Prata om vardagsmission - genom att fortsätta uppmuntra de unga i din församling att dela sin tro i vardagen kan frön planteras för att växa till något stort.

  • Be och uppmuntra - bön gör skillnad, fortsätt be för unga i din stad och församling.

KRÄNKT FÖR SIN TRO?

Möter du ungdomar som upplever sig kränkta för sin tro i skolan kommer här en hjälp för hur du som vuxen kan hjälpa till.

Vad säger lagen?

Lagen säger mot alla former av diskriminering, kränkningar och trakasserier. Men vad är skillnaden mellan dessa i fallet med kristnas utsatthet i skolan och vad kan man göra i de olika fallen?

Diskriminering - Om en ungdom har blivit kränkt pga sin tro av en lärare eller någon annan som anses ha en maktposition gentemot ungdomen t.ex. rektor eller fritidspedagog.

Trakasserier - Om en ungdom har blivit kränkt pga sin tro av en klasskompis eller någon annan som anses vara på “samma nivå” som ungdomen.

Kränkningar - Detta är när någon har agerat på ett sådant sätt att personen som utsatts har upplevt att deras värdighet kränks. Både diskriminering och trakasserier är kränkningar men det blir en skillnad när det faller inom någon av de sju diskrimineringsgrunderna. Där är religiös tillhörighet och trosuppfattning en av dem.

Om någon säger något kritiskt eller ger en åsikt kring den kristna tron eller kristen verksamhet så är det inte en kränkning. Även fast det kan kännas jobbigt om man är del av en något sådant.

Dock så får inte huvudmän särbehandla eller kränka kristen verksamhet bara för att den är kristen. Ett exempel är att inte ge ett uppehållsrum till en Ny Generation-grupp men alla andra föreningar på skolan får det.

Vad kan jag göra som ledare?

Ett viktigt perspektiv att bära med sig är att många ungdomar som man har i sin ungdomsgrupp har mött dessa attityder och bemötanden. Vi ser i studier att det som ofta händer när unga möter detta är att de väljer att dölja sin tro. Att agera på det sättet är väldigt vanligt men också destruktivt i längden. Det kan tas i uttryck på olika sätt oss en ung person i t.ex. tvivel, osäkerhet, bristande självbild och att man känner sig otillräcklig.

Som ledare så är det viktigt att föra samtalet kring detta. Ofta så hjälper det för unga att bara kunna sätta ord på vad som hänt och se att de blir uppbackade av dig som ledare. Att få erkänna för sig själv och andra att man faktiskt blivit sårad är befriande i sig.

En stärkande del i detta är att ha ett sammanhang i skolan där man kan lyfta detta med unga som är i samma situation. Att ha en NG-grupp är något som har varit till stor hjälp för många att kunna känna att de kan stå upp för sin tro i vardagen och bemöta oschyssta ageranden.

Kom ihåg att skolan har skyldighet att stoppa kränkningar!

Om det är så att en ungdom upplever sig kränkt så kan du som ledare absolut lyfta detta gentemot lärare eller skolledning. Om det känns svårt eller du vill ha mer koll kontakta oss på info@nygeneration.se

Hur låter rösten som hörs i samhället?

Det är enkelt att tänka att det är vi som kristna som måste agera för att stoppa detta. Vilket är väldigt sant men det är inte bara vi som måste göra något. Detta är ett problem för hela samhället och därför måste makthavare göra det som de kan för att stoppa detta. För närvarandet ligger ett ärende hos DO (Diskrimineringsombudsmannen) att kartlägga hur utbrett detta är i svensk skola. Vi kommer uppdatera löpande hur detta blir.

Läs mer om ämnet på kristeniskolan.se