“Jag skulle inte ha kommit till tro om det inte hade varit för NG-gruppen på min skola”

Comment

“Jag skulle inte ha kommit till tro om det inte hade varit för NG-gruppen på min skola”

Isak är en pigg och positiv kille som går i tvåan på Lugnetgymnasiet i Falun. Han är även gruppledare för NG-gruppen på skolan. Isak har varit kristen sedan april 2016, och det här är hans story:

Isak, gruppledare i NG-gruppen på Lugnetgymnasiet i Falun

Isak, gruppledare i NG-gruppen på Lugnetgymnasiet i Falun

- Innan jag blev kristen såg jag på mig själv som en person som aldrig skulle kunna bli troende. Jag dumförklarade kristna på en näst intill daglig basis och sade saker som "hur kan de tro på det där? Hur kan de vara så dumma?"

Isak var till synes långt ifrån att själv ta steget att bli kristen. När han började på gymnasiet för snart två år sedan så gick det tre kristna elever i hans klass, Isak berättar:
- De var så härliga att det liksom inte gick att inte gilla dem.

Han blev speciellt tight med en av dessa tre. Isak kände sig välkommen och accepterad när de hängde med varandra och de lärde känna varandra bättre och bättre. De tre klasskamraterna var medlemmar i skolans Ny Generation-grupp, och Isak blev inbjuden till gruppens samlingar.

- Jag visste att det var en kristen skolgrupp, men jag visste inte vad NG var för någonting, det lärde jag mig lite senare.
Isak började ändå komma på gruppens träffar, men han erkänner att han i början bara kom dit för fikat och gemenskapen, det som sades om Jesus var inte intressant.

NG-gänget blev tightare. Ju mer han var där, desto fler började han känna, och någon gång ibland följde han också med till kyrkan dit många av de andra i gruppen gick. Isak berättar: 
- Man skulle kunna säga att jag kom till tro i två steg, och det här var det första steget. 
Genom det som undervisades i kyrkan började han känna något inom sig och tro på att det fanns något större.
- Det fanns nog en Gud, trots allt.

En liten tid gick och Isak fortsatte att hänga med NG-gruppen.
- Jag hade följt med till kyrkan ibland, men jag var liksom inte kristen än. Men jag var fortfarande nyfiken! Så jag frågade om en bibel för att ha något att läsa i.

Isak berättar att en av de han stod närmast i NG-gruppen hade en NT-bibel i sitt skåp som han gav till Isak.
- Jag läste typ två kapitel per dag. Till en början så betydde det inte så mycket, men jag fick väl ändå i mig mitt ‘dagliga ord’, haha. Men jag fortsatte att läsa av ren nyfikenhet, för det som stod var ju bra ändå. Det var vettiga grejer och bra livstips, typ.

När han fortsatte att läsa fylldes han av en känsla som är svår att beskriva. Orden blev levande för honom och plötsligt började han bry sig om vad som stod. Han insåg att den Gud han börjat tro på faktiskt hade ett namn - Jesus.

I samband med denna upplevelse så följde Isak med till kyrkan på ett ungdomsmöte. Det predikades om att Jesus är vägen, sanningen och livet, och det var under det mötet som den sista pusselbiten sattes på plats och Isak “bara visste” att det var sant. Det var det andra och slutgiltiga steget för honom att bli frälst.
- Min tro blev liksom hel, berättar Isak.

Isak berättar att bibelläsningen blev extra intressant efter detta mötet och han läste mycket i sin Nya Testamentet-bibel.
- Sen köpte jag en hel bibel för att jag hade läst ut min NT-bibel och ville läsa mer, haha!

Livet efter att Isak mötte Jesus beskriver han som mycket ljusare, gladare och lättare på något sätt.
- Det är klart att livet inte alltid flyter på utan problem, men det är lätt som i att man nu vet att Gud är med i allt.

- Jag skulle inte ha kommit till tro om det inte hade varit för NG-gruppen på min skola. Det var ju genom NG-gruppen som jag kom till kyrkan från första början! 

Nu är alltså Isak själv ledare för den NG-grupp som välkomnade honom, och han vill berätta vidare om sin tro till sina klasskompisar.
- I början hade de svårt att förstå men ju mer jag berättar desto tydligare blir det för dem.
Många har börjat ställa frågor till Isak, och som respons på hans svar har många sagt det låter ju faktiskt inte så tokigt.

Isak4_v1.jpg

Ida Olsson
Copywriter 16/17
Ny Generation

Comment

"Hela situationen med rektorn känns som ett bönesvar"

Comment

"Hela situationen med rektorn känns som ett bönesvar"

Ny Generation-gruppen på Centralskolan i Falköping har mycket på gång. De har satt upp hjärtan på alla skåp, delat ut över 500 bullar och gjort en julkalender med nya satsningar varje dag under hela december 2016 - något som inte hade varit möjligt för ett år sedan.

Alina, gruppledare i NG-gruppen på Centralskolan.

Alina, gruppledare i NG-gruppen på Centralskolan.

Gruppledaren Alina berättar:
För cirka 2 år sen startade vi upp Ny Generation-gruppen på vår skola igen efter en lång tid utan någon grupp. Då hade vi en rektor som visste vad Ny Generation var och som var positiv till det vi gjorde. Vi fick göra “som bäst vi ville, bara vi kom och frågade först”.

För ungefär ett och ett halvt år sen så bytte vi rektor och han visste inget om vad Ny Generation var. Det kändes som att han blev lite skraj. Första gången jag träffade honom var för att fråga om tillåtelse för en satsning där vi ville sätta upp hjärtan på alla skåp i skolan, vilket kanske inte var så taktiskt av mig. Han blev väldigt fundersam.

“Den dagen vi skulle ha satt upp hjärtan på skåpen gick jag och delade ut hjärtan till alla på skolan istället”

Jag gick till honom varje dag den veckan och frågade om vi fick sätta upp hjärtan och efter typ en vecka bad han mig komma in på hans kontor och sa att vi ej fick genomföra satsningen, men att vi kunde få sätta upp affischer. Jag blev ganska besviken eftersom det vi ville ha tillåtelse för var att sätta upp hjärtan som det stod kram Ny Generation på, vilket det alltså inte fick stå. Rektorn tyckte det skulle bli “dumt”. Så den dagen vi skulle ha satt upp hjärtan på skåpen gick jag och delade ut hjärtan till alla på skolan istället.

Efter det så fick vi inte göra något utåtriktat på skolan och rektorn var väldigt emot gruppen. En lärare hade pratat lite med rektorn och sagt att det vi gjorde inte är något farligt och att vi bara vill sprida glädje på skolan, och sen kom även kuratorn och pratade med oss. Kuratorn sa att det vi gjorde var jättebra och att hon kunde bli språkrör mellan oss och rektorn. Så genom henne fick vi göra julkalendersatsningen, och det var den som gjorde att det började gå bättre för oss!

“I julavslutningstalet så var julkalendern nästan det enda rektorn pratade om! Om hur kul det är att hans elever har hittat på kalendern och att han blev så glad när man såg elever springa runt efter chokladtomtar och svara på olika frågor”

Från bullbaket i februari.

Från bullbaket i februari.

När vi sedan hade gjort kalendern så kom rektorn till mig privat och sa: “Vad kul det har blivit med kalendern!”. Han gav oss massa beröm, och sen i julavslutningstalet så var julkalendern nästan det enda han pratade om! Om hur kul det är att hans elever har hittat på kalendern och att han blev så glad när man ser elever springa runt efter chokladtomtar och svara på olika frågor. Så det var kul! Sen dess har det inte varit några problem alls, och nu i februari delade vi ut hjärtan som vi inte fick göra förut.

“Det händer verkligen mycket i vår grupp, det är jättekul!”

Det har verkligen blivit lättare för oss att göra satsningar på skolan och hela situationen med rektorn känns som ett bönesvar. Vi har även bett mycket över att nya ska hitta till gruppen då många slutade engagera sig. Tidigare var vi 11 st och nu är vi lika många igen, det är också ett stort bönesvar! Det händer verkligen mycket i vår grupp, det är jättekul!

---
Malin Danielsson
Reporter
Ny Generation

Comment

En strålande jul efter en strålande HÖST!

Comment

En strålande jul efter en strålande HÖST!

En hösttermin med NG

Jul, jul, strålande jul… Ja, annat kan det inte bli efter en så strålande höst! Det har varit en händelserik termin med många nya initiativ. Luta dig tillbaka med en kopp glögg och en lussebulle och ta del av en hösttermin med fokus att sprida Jesu kärlek i skolan!


I augusti och september kunde vi se många Ny Generation-grupper välkomna sina klasskamrater tillbaka till skolan på diverse sätt. Karolinska Gymnasiet i Örebro och Per Brahe Gymnasiet i Jönköping hakade på och delade ut både chokladbollar och godis. Det var också i augusti som årets teamare anlände!

Karolinska Gymnasiet i Örebro

Karolinska Gymnasiet i Örebro

Per Brahe Gymnasiet i Jönköping

Per Brahe Gymnasiet i Jönköping

Första bilden på årets teamare

Första bilden på årets teamare

Sedan rullade oktober förbi med kallare vindar och en hel massa kanelbullar! Tusentals väldoftande kanelsnurror har bakats, smakats och delats ut på Kanelbullensdag till sötsugna elever, bland annat av grupperna på Katedralskolan och Rosendalsgymnasiet i Uppsala och Sundlergymnasiet i Vårgårda. Det var också under denna månad Malin och Emanuel gjorde entré med NG-podden!

Första avsnittet av NG-podden släpptes

Första avsnittet av NG-podden släpptes

Gruppen på Sundlergymnasiet och deras bullbord

Gruppen på Sundlergymnasiet och deras bullbord

Massor av bullar på G på Rosendalsgymnasiet

Massor av bullar på G på Rosendalsgymnasiet

November, som vanligtvis är så mörk och färglös livades upp av kramdagar, komplimanger, muffins och saft. NG-gruppen på Ribbaskolan i Gränna och Hofgårdsskolan i Sävsjö är bara några av de som valde att satsa! Det var också under denna månad som eventet ALL IN hade premiär i Mullsjö!

Muffinsutdelning på Hofgårdsskolan

Muffinsutdelning på Hofgårdsskolan

På Ribbaskolan var det "kram och komplimang-dag" 

På Ribbaskolan var det "kram och komplimang-dag" 

Piñataparty under ALL IN i Mullsjö

Piñataparty under ALL IN i Mullsjö

Nu står vi här, i december, med julen för dörren. Men än saktas det inte in! Ny Generation på Centralskolan i Falköping kör ända in i kaklet med en satsning varje dag i december fram till julavslutningen! Även gruppen på Aleholmskolan i Sävsjö har arrangerat en veckas lång julklappsjakt med en stor klapp i prispotten.

NG-gruppen på Aleholmskolan i Sävsjö

NG-gruppen på Aleholmskolan i Sävsjö

Chokladtomtejakt i Centralskolans julkalender

Chokladtomtejakt i Centralskolans julkalender

Jesus - årets juklapp

Jesus - årets juklapp

 

Vardagskristendom tar inte slut bara för att terminen gör det. Låt dig inspireras av hjältarna på skolorna och sprid lite värme i vinterkylan.

Vi hörs i vår igen. God jul och gott nytt!

 

Ida Olsson
Copywriter
Ny Generation

 

Comment

The all in generation

Comment

The all in generation

I somras var det nog ingen som missade OS i Rio och är man uppvuxen med en sportnördig pappa som min, då förändras livet under OS-veckorna. Det är helt okej att planera sin vardag efter när svenska landslaget spelar och att ställa klockan mitt i natten för att inte missa när Sarah Sjöström simmar. Man vill ju vara med! Fira segrarna! Vara en del av Sveriges framgångar liksom! Men det finns en sak som fascinerar mig mer än medaljerna, mer än de dramatiska upploppen och straffläggningarna. Det är den inställning som alla dessa historieskrivande sportstjärnor verkar ha gjort till sitt livsmotto; All in. Du måste gå all in. Hålla kvar vid drömmen även när det går tungt, göra nya försök även efter tröga träningar och våga lita på att du har vad som krävs på insidan.

"Det är den inställning som alla dessa historieskrivande sportstjärnor verkar ha gjort till sitt livsmotto; All in."

I gamla testamentet berättas det om två unga killar, Kaleb och Josua. Även om de inte hade en aning om vad OS är kan vi känna igen den där all in-attityden i hur de levde sina liv. Vid ett tillfälle får de veta att den sista ertappen som ska ta Israels folk in i det förlovade landet kommer bli svår. Andra runt om kring påpekar hur många hinder som finns och drar slutsatsen att det är omöjligt att genomföra. Deppigt läge! Mitt i allt detta väljer Kaleb att kliva fram och börjar tala. Han förnekar inte att det finns utmaningar på vägen och att det till och med ser hopplöst ut i människor ögon, men han drar en annan slutsats än de andra. Han ser att om Gud är med är det fullt möjligt och han säger då “Låt oss genast dra dit upp, sannerligen vi kan göra det!” Där har vi det igen! All in! Att satsa allt, att se något annat med sina andliga ögon och att våga tro att Gud faktiskt har en väg även när det ser mörkt ut.

"Kaleb förnekar inte att det finns utmaningar på vägen och att det till och med ser hopplöst ut i människor ögon, men han drar en annan slutsats än de andra. Han ser att om Gud är med är det fullt möjligt."

Precis det där behöver vi påminnas om ibland när det kommer till Ny Generation-gruppen. Alla dagar är inte gåshudsdagar när du känner änglarnas vingar fläkta dig i ansiktet eller då varje bön blir besvarad innan du hunnit säga amen. Vissa dagar känns atmosfären sunkig på din skola, dina böner upplevs obesvarade och dina kompisar kanske verka vara ljusår ifrån att vilja veta mer om Jesus. Men det är just de där dagarna då du behövs på din skola som mest. Fortsätta be även om inget verkar hända, våga drömma om att din klasskompis en dag ber sin första bön till Jesus och våga tro att Gud är med dig på samma sätt som han var med Kaleb. Gå all in! Med facit i hand vet vi att Gud förde Kaleb och Josua in i landet och att det omöjliga blev möjligt.

"Gud bara väntar på att få göra det omöjliga möjligt på världens viktigaste plats, i skolan, där du befinner dig."

Gud bara väntar på att få göra det omöjliga möjligt på världens viktigaste plats, i skolan, där du befinner dig. Du som ung kristen i skolan är en nyckelspelare, ett andligt OS-hopp om du så vill, när det kommer till att ta Jesus till din generation. Så lyft din blick. Våga satsa. Ge allt. Gå all in. Allt du behöver har du på insidan.

Emma Jonsson
Ledare
Ny Generation

Comment

Novell: Sista dagen

Comment

Novell: Sista dagen

Novell inskickad av anonym tjej, 15 år.

 

Äntligen var det över. Han hade klarat det! 9 år av slag, sparkar och mobbning var nu över. Det var ju den här dagen han hade längtat efter och drömt om, och nu var den verkligen här. Han tog de sista kliven mot skolans entrédörr. En stor skylt hängde på väggen när han kom in. “Nu är det slut på plugget, det är dags för sommarlov” löd texten. Skylten var dekorerad med OLW:s logga och en massa chipskäkande ungdomar i mjukiskäder. Filip log sitt numera ovanliga leende när han nynnade på den kända reklamlåten. Ja, nu var det dags för sommarlov och, viktigast av allt, det var slut på alla klumpar i magen och blåmärken på armarna.

Filip tog sig upp de tre våningarna i högstadiebyggnaden och flåsade lite när han styrde stegen mot sitt skåp .När han kom fram till den neongula skylten som det stod 386 på stannade han. Han stack ner handen i ryggsäcken och rotade runt till han hittade sin nyckel. Tänk, imorgon skulle den inte längre vara hans. Deras mentor hade sagt att elevernas skåpsnycklar skulle lämnas i vaktmästarens brevlåda senast klockan tre. Tre? Nej, han skulle lämna in den så snart som möjligt. Filip kom att tänka på senaste gången han hade besökt den där hemska kuratorn. Det var den 19 maj, en fredag. Filips kind hade varit röd och svullen och hade haft ett ytligt skärsår. Inte ens den halvblinda kuratorn hade kunnat undgå att märka det när han passerade henne i korridoren. Till slut hade hon, efter mycket kärvande från Filips sida, lyckats få ur honom vad som hade hänt. Det var en riktig klassiker. Två av killarna i 9B hade slagit Filip inne på toaletten och rispat honom med en passare. Sedan hade de kallat honom ett antal fula ord, som Filip inte ville avslöja för den plirande kuratorn. Hon hade gråtit en skvätt medan han berättade och sedan sagt att:
“Det var verkligen bra att du berättade det här för mig, Filip. Det är viktigt att vi vuxna här på skolan får reda på vad som händer även när vi inte ser på”.
Ha, trodde hon att hon kunde lura honom att hon inte hade en aning om vad som hände med honom på rasterna. Nej, det klart, då var hon ju strängt upptagen med att anordna anti-stress kurser i källaren för “ de mer ambitiösa eleverna”, som hon själv så fint uttryckte det. Hon visste precis vilka de var och vad de gjorde mot honom. Det var inte första gången hon hade haft ett sådant här samtal med honom. Hon var helt enkelt för feg för att lämna sin lilla städskrubb till mottagning och göra något åt problemet. Filips tankar återvände sakta till nuet och han stack in nyckeln i låset. Han vred om och hakade ur det slitna lilla hänglåset. Det stod “fetto” med svart bläck på baksidan . Eller egentligen hade det varit framsidan innan, men efter att Filip hade upptäckt klottret hade han vänt på låset och nu var texten vänd in mot skåpet. Han hängde in sin svarta skinnjacka på kroken och slängde snabbt en blick på spegeln som satt på insidan av skåpsdörren, Benan var helt okej, men för säkerhets skull drog han en extra gång med kammen genom håret. Med ena handen sköt han igen skåpet, sakta och försiktigt. Det hade blivit som ett mantra för honom när han var i plugget - “inte synas inte märkas”. Precis innan skåpet stängdes fångade Filips ögon en grön papperslapp som låg på botten av skåpet. Han öppnade det igen och stack nyfiket in handen för att läsa vad som stod skrivet på lappen. Handstilen var kanske inte den vackraste han hade sett, men texten var klar och tydlig. Under några få sekunder fylldes Filips bruna ögon av tårar och hans annars så sammanbitna min slappnade av i ett litet leende.

På lappen stod det:
Vill bara be dig om förlåtelse för att jag inte har stått upp för dig som jag borde ha gjort när jag fick chansen. Jag erkänner att jag är lika skyldig till mobbningen som mobbarna själva. Förlåt mig! 
Vet inte hur du tar detta, men min önskan är att du och jag skulle kunna vara vänner i fortsättningen.
Jag har bett för dig varje dag sedan jag såg att du hade ett blåmärke i pannan och anade vad som pågick. Jag tror att Jesus har en plan för ditt liv och Han har bara goda tankar för din framtid. Jag skulle gärna vilja vara en del av Hans plan. Om du skulle vilja träffas och fika, spela fotboll eller bara prata så får du gärna ringa numret nedan.
Finns här för dig! 
Hälsningar Erik, NG-gruppen

Comment

Genom ett brinnande hjärta

Comment

Genom ett brinnande hjärta

Blir du som jag, ofta nervös när du ska göra nya saker? Då vet du antagligen vad det är att våga.

När jag var sex år och skulle åka skridskor för första gången, stod jag och grät vid staketet på förskolan för att jag inte vågade! När jag var nio år och skulle sjunga solo i kyrkan för första gången hade jag så många fjärilar i magen att jag inte kunde äta frukost innan. Trots att min vers var den kortaste i världshistorien. När jag var arton år och skulle stå framför min klass och berätta om min tro på Jesus kunde jag ha betalat för att slippa göra det och jag bad Gud att han skulle göra mig sjuk så att jag slapp gå dit. Livet har varit fullt av tillfällen när allt jag har velat göra är att banga. 

"Är det något Gud vill att vi lär oss under vår tid på jorden, är jag övertygad om att detta iallafall är med på topp tre."

Varför börjar den här texten så deppigt kanske du tänker? Det här med att våga är något som känns stort och ibland övermäktigt i stunden - men att våga gör att du växer. Det ger dig en hint om att det som känns omöjligt inte automatiskt är omöjligt. Jag klarade trots allt av att både åka skridskor, sjunga solo och dela min tro. Är det något Gud vill att vi lär oss under vår tid på jorden, är jag övertygad om att detta iallafall är med på topp tre. I Lukas 1:37 läser vi ”Ty för Gud är ingenting omöjligt.” Och det är just det här som är grejen: det handlar inte om oss, utan om Gud. Det är inte vi som ska leva upp till orimliga krav, utan när vi vill banga och ge upp börjar Gud göra sig redo att kliva in med sin övernaturliga förmåga. 

"Gud ger ingen direkt inledning eller påfart utan säger 'Gå nu!'"

I Andra Mosebok lär vi känna Mose. Han har, som vi säger, åkt räkmacka genom livet. I en tid då Israels folk var slavar i Egypten råkade Mose hittas av faraos dotter och fick växa upp med det senaste och allt vad märkeskläder hette. Så en dag när han är ute och vallar fåren möter han Gud. Mose ser en buske som brinner och när han går närmare hör han att Gud talar. Det Han säger har att göra med vad Han önskar göra i och genom Mose. Gud ger ingen direkt inledning eller påfart utan säger ”Gå nu! Jag skall sända dig till farao, och du skall föra mitt folk, Israels barn, ut ur Egypten” (2 Mos 3:10).

"Gud talar till Mose ur en brinnande buske, men det Mose är chockad över är inte det faktum att ett fett mirakel sker framför hans ögon, utan vad Gud säger till honom."

Låt oss stanna här en sekund. Gud talar till Mose ur en brinnande buske, men det Mose är chockad över är inte det faktum att ett fett mirakel sker framför hans ögon, utan vad Gud säger till honom. Kanske säger det något om att det Gud sa var helt otänkbart för Mose och hur gärna Mose ville hoppa över det hela. När Gud gång på gång har förklarat för Mose att han inte kommer bli lämnad och utskämd väljer Mose att påbörja jobbet att gå till farao och be om att hela Israels folk ska bli fria från slaveri. Och detta lilla steg blev början på den del av historien Gud ville skriva genom Mose.

"Nuförtiden brukar inte Gud tala genom brinnande buskar utan genom sin Helige Ande."

Nuförtiden brukar inte Gud tala genom brinnande buskar utan genom sin Helige Ande. “Men Hjälparen, den helige Ande, som Fadern skall sända i mitt namn, han skall lära er allt och påminna er om allt vad jag har sagt er” (Joh 14:26). Det betyder att den Helige Ande hela tiden har möjlighet att tala till dig, leda dig och ge dig det mod du behöver för att våga när du upplever att Gud manar dig. Det är kanske inte lika dramatiskt som en brinnande buske men det är inte mindre viktigt. Ett plötsligt infall att säga nåt schysst till den utfrysta killen i skolan. En maning på insidan om att våga ge din syn på vem Jesus är under religionslektionen. En tanke om att dina klasskompisar verkligen skulle behöva en bibel. Det är din brinnande buske. Det är Gud som kallar på dig. Och det är du som får gensvara.

"Det är kanske inte lika dramatiskt som en brinnande buske men det är inte mindre viktigt."

Ett av de absolut mäktigaste, mest ödesmättade och gåshudsgivande tillfällena i Moses liv var när han stod framför Röda havet. Planen att befria israelerna ur slaveriet har gått bra hittills! Nu har han ett helt folk bakom sig. Framför sig har han ett hav. Jag vet inte hur du känner men jag hade kanske, eventuellt, hypotetiskt, gett upp här. Mose säger ”Herren ska strida för er…” (2 Mos 14:14) men Gud svarar tillbaka ”Varför ropar du till mig? […] Lyft din stav och räck ut över havet och klyv det, så att Israels barn kan gå mitt igenom havet på torr mark” (2 Mos 14:15-16). Gud ger alltså Mose en enkel instruktion: klyv havet! Det finns så mycket jag älskar med vår Gud - att han ger en människa instruktionen att klyva Röda havet är en av dem. Mose gör som han blev tillsagd och Röda-flippin-havet delar sig i två! Hur sjukt?! Hur stort?!

"Kanske är det så att Gud kallar på unga tjejer och killar över hela det här landet, inte genom en brinnande buske men genom ett brinnande hjärta, för att än en gång visa att för Honom är ingenting omöjligt!"

Vet du, jag är övertygad om att Gud säger samma sak till dig idag. Inte att du ska resa till Röda havet och stå i vattenbrynet, nej - du ska ta det du har i din hand, det du kan, dina talanger, den du är och lyfta det högt inför Gud. Du tillhör den enda grupp människor som har direktkontakt med alla de fantastiska unga som Jesus vill lära känna på din skola. Du, precis som Mose, kanske inte själv fattar varför Gud gick till just dig. Och kanske upplever du ibland en maning på insidan som du instinktivt inte vågar. Men kanske är det så att Gud kallar på unga tjejer och killar över hela det här landet, inte genom en brinnande buske men genom ett brinnande hjärta, för att än en gång visa att för Honom är ingenting omöjligt! Spring med din NG-grupp! Be för din skola! Våga tala om Jesus! Klyv haven! Och Gud ska säga till dig som han sa till Mose: ”Jag är med dig!” (2 Mos 3:12).

Emma Jonsson
Ledare
Ny Generation

Comment

Emma Jonsson - ny ledare för Ny Generation

2 Comments

Emma Jonsson - ny ledare för Ny Generation

Från och med 1 juni är Emma Jonsson Ny Generations nya ledare. Emma har jobbat med Ny Generation i 10 år och har även erfarenhet av att ha drivit NG-grupp när hon gick i skolan. Brad Hawkes lämnar över stafettpinnen efter 3 år som ordförande och totalt 13 år på Ny Generation.

- Efter många år i organisationen är det dags för mig att gå vidare. Jag är otroligt tacksam för det jag har fått vara med och bygga under dessa år - framför allt alla initiativ och satsningar jag fått se och alla kristna skolungdomar jag fått möta som lever ut sin tro i sin vardag, säger Brad Hawkes och fortsätter:
- Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen till Emma, som jag också haft förmånen att jobba med i många år. Hon har erfarenhet både som NG-grupp, teamare och ledare i arbetet, och det ska bli riktigt spännande att följa Emma och Ny Generation under det kommande kapitlet. Jag vet att Emma är fylld av vision, kreativitet och idéer framåt!

Emma kommer gå in som tillförordnad ordförande fram till årsmötet i september då ny ordförande ska väljas.
- Brads passion för “vardagskristendom” är något som kommer leva kvar i arbetet, säger Emma och fortsätter:
- Ny Generation-ungdomarna är nutida hjältar. Hade Bibeln skrivits idag är det dessa vi hade hört om i söndagsskolan! Det är ett stort förtroende att leda Ny Generation vidare. Jag känner sån glädje och energi framåt!

Under åren på Ny Generation har Emma hunnit jobba med många olika aspekter av arbetet. Efter sina egna teamår i organisationen gick hon in som ansvarig i det regionala arbetet och jobbade under 6 år med planering och organisering av stödet till skolgrupperna. De senaste åren har Emma varit en uppskattad talare som rest mycket över Sverige och predikat.
Utöver detta har Emma också jobbat mycket med kyrkoledare som använder Ny Generation i sina ungdomsarbeten. Ny Generations samarbete med kyrkor är något som Emma brinner för:
- Det finns massor av sätt för en församling att nå ut i ett samhälle men i skolan behövs missionärerna som redan är på plats. Vi behöver förstå hur viktiga ungdomarna är. De är morgondagens kristenhet och det spelar roll om de redan som unga hittar Jesus i vardagen. Det kommer befolka Sveriges kyrkor, säger Emma och fortsätter:
- Ny Generation är viktigt för ekumeniken! NG har alltid uppmuntrat ungdomarna att ha ett andligt hem men också ha en nyfiken attityd till andra kristna - och välja att se det som enar.

"NG-ungdomarna är nutida hjältar. Det är ett stort förtroende att leda Ny Generation vidare. Jag känner sån glädje och energi framåt!"

Hon har även varit kontakt för skolgruppsmedlemmar som av olika anledningar behöver hjälp att kommunicera med rektor och skolledning när det kommer till kristna skolgruppers lagstadgade rättigheter att få finnas.
- Det är inte alltid lätt att ha en NG-grupp, det kan vara utmanade och svårt. Skolan är en utsatt plats och det finns människor som far illa och blir mobbade i värsta fall. Det sätts en viss atmosfär och jargong på skolan och den skapas av människorna som går där. Att som ung kristen se att man kan förändra det, är för mig mycket av vad Ny Generation handlar om, säger Emma.

Emma engagerade sig i Ny Generation tidigt och hade NG-grupp både på högstadiet och på Ållebergsgymnasiet där hon gick i Falköping. Hon berättar att det under hennes uppväxt i kyrkan var mycket fokus på lärjungaträning i ungdomsgruppen.

- Det var jättehärligt men när jag fick höra om Ny Generation så kände jag att allt det där fick en applicering. Jag taggade igång på att man kan förändra något. Att det inte bara handlade om en själv. Jag behövde inte vänta på att bli vuxen för att göra något med min tro, säger Emma och börjar berätta om tillfället då hon som 15-åring var på ett av stoppen på Ny Generations första turné, år 2003. Joakim Lundqvist, dåvarande ordförande på Ny Generation predikade om Mose och hur han “lyfte sin stav” för att dela Röda havet.
- Poängen var att Gud frågade Mose:  “Vad har du i din hand?” För Mose var det staven och det var med den han delade Röda havet. Det blev en bild för att ta det jag “hade i min hand”, för Gud kan använda och förstora det. Det var en mäktig känsla. Det var som när Robbie Williams sjöng “Feel” för 60 000 pers på Nya Ullevi. Fortfarande gåshudsvarning, säger Emma och skrattar.

Det där mötet blev starten på något för Emma. Med NG-gruppen på skolan anordnade de allt från Jesusdagar med tipsrunda och fika, till bibelutdelningar. Varje morgon samlades Emma och NG-gruppen en halvtimme innan skolan för att be. Efter ett tag började de be igenom skolkatalogen - en klass varje morgon.

"Nu har jag ett annat perspektiv på det vi gjorde med Ny Generation-gruppen på skolan. Det är otroligt mäktigt att se hur NG och skolgrupperna lever vidare."

På frågan om vilka minnen från skolgruppstiden som sticker ut berättar Emma om tillfället då hon och andra från gruppen faktiskt skulle dela sin tro inför klassen. Det var i samband med just skolgruppens “Jesusdag” och gruppen hade fått möjlighet att ställa sig inför klasserna en och en och personligen berätta om sin tro och svara på frågor.
- Det var kanske det mest utmanande som jag gjort i min NG-grupp men det gick jättebra. Det som förvånade mig var att folk hade frågor. Jag skulle säga att det är en av de största lögnerna man går på - att folk inte har frågor. Det är också ett av de tillfällena jag trott på Gud som mest för jag kände verkligen att han inte lämnade oss.

Snabbspola fram 10 år och vi hittar Emma som nu jobbat i många år med att utveckla Ny Generations skolgruppsarbete för att se till att Ny Generation alltid ska finnas som ett starkt stöd för den som vill göra något med sin tro på skolan.
- Nu har jag ett annat perspektiv på det vi gjorde med Ny Generation-gruppen på skolan. Det är otroligt mäktigt att se hur NG och skolgrupperna lever vidare. Det är verkligen som en stafett. Jag kan känna mig jätteberörd när jag ser NG-gruppen på min gamla skola i Falköping. Jag känner dem inte personligen men vi är på något sätt sammankopplade för vi har lyst för Jesus på samma skola.

Just det vardagsnära - unga som lever ut sin tro där de är, i hur de behandlar människor, att de svarar på en fråga om tron här och där, att de låter Jesus ha en plats - är något som motiverar Emma att forsätta.
- Det handlar inte om att du ska få ett manus av din pastor eller präst utan det handlar om att du är den bästa personen att berätta om Jesus för just människorna som finns kring dig.

"Jag vill se ungdomar kliva över hindren, dela haven, älska sin skola, tro på Gud!"

Mycket spännande är på gång för läsåret 16/17 och några av sakerna kommer vi berätta om under kommande veckor. För kommande läsår gör Ny Generation ett helt nytt teamår och ett stort gäng nya teamare står beredda vid skolstarten i augusti för att ta Ny Generation till nästa nivå.

- Jag vill se en kristen skolgrupp på varje skola och universitet! Jag vill vara med och backa upp ungdomar som sprider kärlek på sina skolor för att visa vem Gud är. Jag vill se ungdomar kliva över hindren, dela haven, älska sin skola, tro på Gud! Jag vill se deras överlåtelse smitta av sig på hela kristenheten, säger Emma Jonsson.


Du når Emma på emma.jonsson@nygeneration.se eller på Instagram under namnet @emmisch!

2 Comments

Våga göra skillnad

Comment

Våga göra skillnad

Året är 1774, 15-årige William står och lyssnar intensivt när predikanten John Newton berättar sin livshistoria. Hur han som ung sett döden i vitögat och ropat till Gud, för att senare bli helt omvänd och istället viga sitt liv åt att motverka slaveriet. Där och då börjar det brinna i Williams hjärta och han inser att detta är vad han ska ge sitt liv till. Så länge han lever på denna jord vill han kämpa mot slaveriet. Han vill vara den som vågar.

William spiller ingen tid utan börjar redan som 15-åring att studera hårt för att 5 år senare bli invalda i det brittiska parlamentet. När han väl är inne börjar han fila på nästa del i sin plan. Han förbereder ett tal mot slavtransporter. Han studerar, vänder och vrider på det, och 10 år senare, 1789, ställer han sig upp och håller sitt tre och en halv timma långa tal “The Abolition of the Slave Trade”. När han är klar begär han en omröstning för att ogiltigförklara slavtransporterna, men han blir nedröstad med stor majoritet. Det brittiska parlamentet måste varit en plats förknippad med mycket prestige och ett svårt klimat att ensam driva en fråga som majoriteten inte delar, framförallt för William, som då han valdes in var den yngsta invalda personen i hela parlamentet. Men William valde att våga - våga driva sin åsikt i parlamentet och våga tro att han kunde göra skillnad.

Han går hem och filar ännu mer på talet, och ett år senare står han på samma plats igen, med samma tal fast ännu bättre. Men han blir nedröstad igen, likaså året därpå, och året därpå.Det dröjer hela 18 år innan han segrar och det brittiska parlamentet röstar igenom förslaget att kriminalisera slavtransporter. William går då in i del tre av sin plan och det går ytterligare 24 år av hårt arbete innan han äntligen får se sitt mål gå i uppfyllelse. 1833, när William är 74 år gammal, röstar parlamentet äntligen för hans förslag och nästan en miljon människor får tillbaka sin frihet.

Att WiIliam är en inspirationskälla i att våga kan vi nog alla hålla med om. Han ställde sig upp mitt i det brittiska parlamentet och höll ett tal emot något som majoriteten av de i salen använde hemma varje dag! Han vågade stå fast vid sin åsikt. Åsikten som blev skillnaden. Han vågade tro på att han kunde göra skillnad trots upprepad motgång. Snacka om att kasta sig ut och våga göra skillnad! Och det kan du också göra!

Det är två månader kvar av detta skolår, två månader där DU kan vara skillnaden. Två månader är inte hela ditt liv, men dessa två månader kan komma att förändra någon annans hela liv. Säg hej i korridoren, ge en bibel till en kompis, skriv något schysst på internet, kämpa hela vägen in i mål. För vem vet vad det kan leda till?

Gör som William Wilberforce och våga göra skillnad!

Evangelina Bergh
Teamare
Ny Generation

Comment

Majkens väg till Jesus

Comment

Majkens väg till Jesus

När Majken och Ebba, från Ny Generation-gruppen, började hälsa på varandra i korridoren på De Geergymnasiet i Norrköping var de båda ovetande om vad framtiden skulle innebära. Här nedan berättar både Majken och Ebba om vad "ett litet hej i korridoren kan leda till".

Majken berättar:
“För ett år sedan räddade Jesus mig. Hösten 2013 var jag med om något som gjorde att jag tappade bort lusten att leva, jag såg inget ljus. Jag gick från att vara den öppna, glada och sociala tjejen till någon helt annan. Det var också samma höst som jag började mitt tredje och sista år på teaterlinjen i Norrköping. Hösten 2013 försvann ”jag” men det var också den hösten en annan person tog ett steg in i mitt liv, det jag inte visste då var att detta skulle förändra hela mig och mitt liv. 

Hösten 2013 försvann "jag" men det var också den hösten en annan person tog ett steg in i mitt liv, det jag inte visste då var att detta skulle förändra hela mig och mitt liv. 

Jag satt i matsalen på gymnasiet med mina närmaste klasskompisar när en tjej kommer fram och pratar med de andra vid bordet, jag blir tyst och börjar äta. När tjejen gått vänder sig en av mina kompisar mot mig och säger något i stil med ”Hon heter Ebba och hjälp vad ni skulle passa som vänner, ni är såååå lika”. Jag fortsatte att äta och tänker inte så mycket på det.

Jag började läsa matte som en tillvalkurs. Jag ser någon jag känner igen i klassrummet men vet inte vad hon heter och undrar vart jag sett henne. Vi börjar hälsa på varandra, och jag insåg att det var ju Ebba från matsalen. Vi fortsatta säga “Hej” till varandra och det ledde sedan till längre meningar som ”Hur mår du?”, ”Gick det bra på provet?” osv. Men samtidigt som jag läste matte och andra ämnen fortsatte jag att må dåligt.

Sen en dag så sa Ebba att hon flyttat och frågade om jag ville komma på inflyttningsfika. Efter det utvecklades vår vänskap. Vi träffades, hon och jag. Jag öppnade upp mig och berättade hur jag mådde. Hon berättade då också att hon var kristen. Jag har alltid kallat mig agnostiker så jag tyckte det var jätteintressant det hon pratade om. Jag hade haft många fördomar men det var som att hon tog alla mina fördomar som en ballong och slog hål på dem med en nål. Jag fick en helt annan bild än innan.

Jag var då politisk aktiv och började prata om det. Hon tyckte det var intressant för hon hade aldrig varit intresserad av politik. Så Ebba brukade kalla sig politisk agnostiker.

En dag smsade jag Ebba och frågade om jag fick hänga med till kyrkan någon gång. Ebba blev jättechockad för hon trodde jag var den sista som skulle vilja följa med till kyrkan.

Jag kände sådan otrolig värme och det gjorde inget att jag inte var troende, de öppnade sina armar lika mycket. Det var en gemenskap som jag aldrig känt förut.

Så vi gick på en ungdomsträff en fredagskväll. Där blev jag välkomnad på ett helt annat sätt än i andra sammanhang. Jag kände sådan otrolig värme och det gjorde inget att jag inte var troende, de öppnade sina armar lika mycket. Det var en gemenskap som jag aldrig känt förut. Det var verkligen jättehäftigt tyckte jag och det var kul att göra det med henne.

Det gick en tid och jag tog studenten. Jag mådde fortfarande lika dåligt.
Innan det så gick jag en del till kyrkan, någon gång sådär, men visste fortfarande inte vad jag trodde. Så under sommaren kunde jag inte säga riktigt om jag var troende eller inte för jag hade inte tagit något beslut. Den sommaren bodde jag i Ebbas lägenhet och då fick jag ett nya testamente från Ny Generation som inflyttningspresent. Jag började läsa och tyckte det var jättekul.

På hösten skulle jag flytta till Stockholm, och då sa jag till Ebba “Vilken kyrka ska jag gå till nu?”. Så en gång när Ebba hälsade på gick vi till två olika kyrkor för vi skulle leta kyrka till mig hade vi bestämt.

I en utav kyrkorna räckte jag då upp handen när de bjöd in för att ta emot Jesus. Jag hade ändå inte riktigt beslutat på något sätt. Men det hade hänt en del under hösten som fick mig att känna att jag fixar inte det här själv längre, vem det nu än är som hjälper mig, så behöver jag hjälp från någon, så då räckte jag upp handen.

Det var då jag tog emot Jesus första gången. Utan att jag ens tänkte på det.

Ett tag gick jag till båda kyrkorna men tillslut fastnade jag för en utav dem. Jag började också prata om den kyrkan med mina kompisar. Och en dag hände det att istället för att säga “den kyrkan” sa jag helt plötsligt “min kyrka”. Det var då jag tog emot Jesus första gången. Utan att jag ens tänkte på det. Och den 8e februari (2015) döpte jag mig.

Det är väl min resa. Jag är också så tacksam över att jag har haft Ebba hela resan. Gud verkar på alla ställen. Det är coolt.”

Julia Skarin
Teamare
Läs mer om hur det är att teama som webbredaktör här och copywriter/skribent här.

Majken och Ebba.

Majken och Ebba.

Utdrag ur ett brev från Ebba:
"Jag och Majken började läsa samma mattekurs under ett läsår i gymnasiet men efter en månad omorganiserade de gruppen så att vi inte längre var i samma grupp. Vi fortsatte dock att hälsa på varandra i korridorerna och när jag flyttade så hamnade hon helt plötsligt hemma hos mig på inflyttningsfika. Vi lärde känna varandra bättre då och jag berättade att jag var kristen och vad det har fått betyda för mig. Jag trodde inte att hon var intresserad av kyrkan överhuvudtaget så jag lät det vara lite så där. Hur som helst fortsatte jag att prata om min tro och var öppen med det och någon gång i maj skickade hon ett sms och frågade om hon fick följa med till kyrkan. Jag blev förvånad över att hon ville det men jag sa ju så klart ja med lite för mycket entusiasm. Väl i kyrkan blev hon inte avskräckt och följde sedan med på fler möten!

Någon gång i maj skickade hon ett sms och frågade om hon fick följa med till kyrkan.

Under sommaren skulle hon hyra min lägenhet och som inflyttningspresent gav jag henne en utdelningsbibel från Ny Generation. Till min förvåning började hon läsa den och tyckte att det var bra! 
Under sommaren och i början av hösten var vi på några möten tillsammans och jag märkte att hon var väldigt positiv till det, hon fick "favoritlovsånger" osv. men hade mycket frågor och tvivel ändå.

Sedan flyttade hon till Stockholm och jag gav förslag på lite olika kyrkor som hon kunde gå till om hon ville. Men hon vågade inte riktigt gå dit själv. Lite senare åkte jag upp och besökte henne i Stockholm, det blev söndag och jag frågade om vi inte skulle gå till en kyrka tillsammans. Det gjorde vi, och vi gick inte bara till en utan två kyrkor den dagen!

På nyår åkte vi på konferens tillsammans och hon berättade då att hon tänkte döpa sig. Jag blev superglad men också lite förvånad. I början av februari döpte hon sig och hon kallar sig själv kristen idag. 

Det har blivit tydligt för mig att det är Jesus som måste beröra på djupet av hjärtat, vi människor kan bara vara hjälpande händer. 

Det som jag tycker är coolast i detta, förutom att Majken idag är kristen, är att det inte är JAG som ligger bakom detta. Det har blivit tydligt för mig att det är Jesus som måste beröra på djupet av hjärtat, vi människor kan bara vara hjälpande händer. Sen är det också kul vad ett litet hej i korridoren kan leda till - en bästa vän och en relation till Jesus. Amen!"

Comment

Älska din nästa som dig själv

Comment

Älska din nästa som dig själv

Jesu liknelse om den barmhärtige samariten. Text hämtad ur färgsidorna i Nya Testamentet.

Varenda muskel gör outhärdligt ont. Blodet från såret i huvudet har runnit ner hela vägen till munnen och han kan känna smaken av blod. Vid varje inandning skjuter smärta genom bröstet. När han hör stegen känner han paniken stiga. Är det rånarna som kommit tillbaka för att göra slut på honom helt?

Det är en präst som ser åt hans håll men snabbt går förbi. Efter honom kommer en socialarbetare. Även hon ser åt ett annat håll och går förbi.

När samariern närmar sig öppnar mannen knappt ens ögonen. Varför skulle en sån som hon hjälpa? Men samariern skyndar fram till mannen. Hon torkar blodet från hans ansikte, lägger om hans sår och hjälper honom till ett sjukhus. Innan hon går betalar hon mannens medicinska avgifter och säger till läkaren: “Ta hand om honom. Om det kostar mer betalar jag det på vägen tillbaka”.

I Luk 10:25-37 berättar Jesus liknelsen om den barmhärtige samariten. En liknelse som speglar sättet vi uppmanas att leva. I Matt 22:39 lyfter Jesus fram hur viktigt det är att älska sin nästa.

Att älska sin nästa, att bry sig om någon annan, kan man göra på olika sätt. Tex:

Ge någon en kram

Den 21 januari är det Kramdagen. Något att utnyttja? Kramtejp och kram-affisch finns i NG-shopen.

 

 Engagera dig för någon i nöd.

NG på Rörviks skola gjorde en insamling till flyktingkrisen och fick ihop hela 1002 kr! 
Ett fantastiskt initiativ för att hjälpa någon annan.

Sätt dig bredvid någon som är ensam.

Uppmärksamma någons födelsedag.

Med en enkel tulipan, på bemärkelsedan.. Fredag 15 januari är det för övrigt tulpandagen.

Fråga hur någon mår.

Be för någon.

Eller några.. Tips! Skriv en bönelista och be för en person i taget :)

Komplimangbomba någon genom en lapp, statusuppdatering eller face to face.

Komplimangdagen infaller den 28 januari, varför inte storsatsa med komplimangtema?

 

 

 

 

 


Ge bort en bibel. 

Beställ biblar här. Kika på innehållet här.

Comment

Tid för jul efter höstens bravur

Comment

Tid för jul efter höstens bravur

Vad har Ruth i Västerås, dansare i Lund, och galningar i Borås gemensamt? De har alla tagit Jesus till sin skola denna höst!

2015 börjar lida mot sitt slut och 2016 kommer springandes i en väldig fart. Att det varit en höst full av nyheter kan nog alla hålla med om. Höststarten bjöd på premiär för Workshop med Ny Generation, inspirationskvällen där grupper i samma stad får träffa varandra och tillsammans spåna fram nya sätt att ta Jesus till sina skolor. Hittills har 19 städer besökts och oändligt många satsningar hittats på.

Höjdpunkten kom i slutet av oktober när vi släppte en ny tryckning av Ny Generations utdelningsbibel. Den är lite mindre, lite fräschare och toppen att ge bort till en vän. De första dagarna såldes 139 stycken biblar! 139 biblar som kommer delas ut till okristna ungdomar hela vägen från Skåne i syd till Lappland i norr! Wow!

Under hösten har det gjorts många sköna satsningar.

Lunds Dans- & Musikalgymnasium satte upp kuvert med bibelord i på toaletterna.

Lunds Dans- & Musikalgymnasium satte upp kuvert med bibelord i på toaletterna.

Ruth på Kunskapsgymnasiet i Västerås höll en andakt under en övernattning i skolan.

Ruth på Kunskapsgymnasiet i Västerås höll en andakt under en övernattning i skolan.

Den kristna skolgruppen Shalom på Bäckängsgymnasiet i Borås gjorde sin årliga satsning "Jesusdagen". De bjöd på chokladbollar och gött häng. Under dagen snappade de hela sin satsning från NyGeneration på Snapchat! 

Kungsfågeln i Luleå delade ut lussebullar.

Kungsfågeln i Luleå delade ut lussebullar.

Ny Generation kommer avsluta året på nyårskonferenserna Gullbrannagården, The Mission i Stockholm, samt Unite i Malmö och Göteborg. Förhoppningsvis ses vi där och får fira in det nya året tillsammans.
2016. Ett år av Jesus, ungdomar, och mötet dem emellan.
Vi är mer taggade än någonsin! Nu kör vi!
 

Evangelina Bergh
Produktionsteamet
Ny Generation

Comment

Hur är man ett ljus?

Comment

Hur är man ett ljus?

Jesus säger att vi är världens ljus och att vi ska låta vårt ljus lysa för andra. Men vad är ljus, vad är mörker och vad innebär det att vara ett ljus?

Ett ljus i ett upplyst rum gör inte så stor skillnad. Men ett ljus i ett mörkt rum är vad som gör skillnaden. Samma sak gäller på din skola. Ett mörker kan komma i många olika former. Ett moln av prestationsångest, en dimma av ensamhet eller en atmosfär fylld av mobbning. Där kan du vara ett ljus och skingra molnen, lätta upp dimman eller rena atmosfären.

Ljus är motsatsen till mörker. Så att vara ett ljus är att vara den positiva motreaktionen till det negativa. Att identifiera det mörker som finns i ens närhet och göra det motsatta. Som Cornelia på Brinellgymnasiet i Nässjö som gick emot mobbningskulturen på skolan genom att ständigt ge komplimanger, även till de personer som mobbade henne.

Jesus säger att vi är världens ljus och att vi ska låta vårt ljus lysa för andra, så att de ser de goda gärningarna vi gör och prisar Gud på grund av det. Så när du är ett ljus kan din omgivning, dina klasskompisar, din skola, se vem Jesus är.

Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att det lyser för alla i huset. Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Fader i himlen.” - Matt 5:14-16

Sprid ljuset genom att dela ut en bibel!

Ett konkret sätt att vara ett ljus i mörkret är att dela ut en bibel. Ny Generations nytryckning av utdelningsbibeln är här. Klicka här för att läsa mer om den nya tryckningen!

Beställ biblar här!


Behöver du fler idéer på vad man kan göra på skolan? Kolla spellistan med "Veckans idé" >>

Comment

Muffinsfest med Jesusfokus

1 Comment

Muffinsfest med Jesusfokus

Åren som ligger bakom har visat på en ny satsningstrend. Över 100 Ny Generation-grupper har valt att göra satsningar med “Jesusmuffins”. Sprida Guds kärlek på skolan kan man göra på många olika sätt. Vi har pratat med tre grupper som alla omvandlat detta till handling genom att baka muffins, ställa upp ett bord mitt i skolan och bjuda alla elever och lärare som går förbi.

"Om jag så kan glädja en enda människa med det här, så är det värt det"

Linnéa Sandgren
Ny Generation, Sunnerbogymnasiet

Hur kom det sig att ni ville göra en muffinssatsning?
- Vi funderade på vad vi skulle kunna göra som funkar på vår skola och vi hade hört att en annan Ny Generation-grupp hade bakat och delat ut på sin skola. Sen tänkte vi att muffins är ju gott! Så då bestämde vi det. Titeln för satsningen blev "muffinsfest" och allt som allt delade vi ut fler än 400 muffins till elever och lärare på skolan.

Hur genomför man en muffinssatsning?
- Vi samlades i kyrkan dagen innan satsningen för att baka med Ny Generation-gruppen. Vi bjöd även in kompisar att baka med oss, så det blev som en satsning redan dagen innan. Dagen efter dukade vi upp allt på ett bord vid cafeterian och delade ut till skolan. Det är många som går förbi där, så det var en bra plats. Många som tog en muffin tog även en lapp med ett uppmuntrande bibelord på. När vi gör satsningar gör vi ofta flera saker samtidigt så vi hade även tävlingar. Det engagerade verkligen många elever.

Hur gick det?
- Jag stod i cafeterian nästintill hela dagen, men jag kommer speciellt ihåg en tjej. Hon frågade om hon kunde få en bibel och den genuina glädjen som började sprudla inifrån och ut när hon fick den där Bibeln går inte att beskriva. Vi kan ibland tro att många inte bryr sig om tro, men det finns många som har frågor inombords som de vill ha svar på.

Vad var den vanligaste reaktionen?
- “Åh vad gott med muffins!” “Varför gör ni det här?”

Hur kändes det efteråt?
- Det kändes väldigt bra! Man får en sådan glädje! Det är krävande att göra en satsning, det tar tid och det tar energi, men att sedan få stå där och ge något till någon annan, de ger så mycket tillbaka. Även att det “bara” är leenden man får tillbaka. Man ser att det gör någonting på skolan, det känns alltid bra efter en satsning! 

Tips till andra som vill göra en muffinssatsning? 
- Mitt tips är att ha med biblar, lappar med bibelord, en affisch eller något annat som visar på att ni är kristna. Det gör det enklare att få igång samtal om tro och visa på Jesus. Annars vill jag bara uppmuntra dig att tänka såhär: "om jag så kan glädja en enda människa med det här, så är det värt det", för det är det. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Sprid Jesus på din skola. Du kommer att sprida glädje och du kommer att sprida ljus. Det är verkligen värt det.

“Alla muffinsen gick åt”

Hannah Ragnarsson
Ny Generation, Nybyggeskolan

Hur kom det sig att ni ville göra en muffinssatsning?
- Det var i dagarna runt Alla hjärtans dag och vi ville visa på Guds kärlek i skolan. Vi pratade om lite olika alternativ, men muffins är ganska enkelt och väldigt gott. Och alla gillar väl muffins?!

Hur genomför man en muffinssatsning?
- Det är bra att fråga någon ansvarig på skolan först om det går bra att man gör en satsning. Vår grupp får inte göra satsningar på själva skolan, men den här gången fick vi fick vara på fritidsgården. Bönesvar! Efter vi hade frågat om lov bestämde vi ett datum då vi skulle baka. Vi frågade några i vår ungdomsgrupp om de kunde hjälpa oss att baka och det gick bra. Vi bakade i kyrkan, eftersom det finns mycket plats där och bra ugnar. När det väl var dags för satsningen frågade vi i matsalen om vi kunde låna några bleck. Vi la alla 400 muffins på blecken och så ställde vi oss i fritidsgården med blecken i händerna och bjöd alla på skolan.

Hur gick det?
- Vi fick lov att göra satsningen för vår rektor så länge vi inte pratade om Gud eller nämnde något “religiöst”. Dock frågade ganska många var vi hade bakat muffinsen och det hade vi ju gjort i kyrkan. Jag tror att de flesta kunde koppla att vi var kristna genom det. Det var bra tajming att vi hade bakat i kyrkan!

Vad var den vanligaste reaktionen?
- Varför gör ni det här? Är det gratis? Får man ta?

Hur kändes det efteråt?
- Det kändes bra! Alla muffinsen gick åt. Vi hade sparat en plåt så vi kunde ge till vår klass sen och de blev väldigt glada.

Tips till andra som vill göra en muffinssatsning? 
- Vi i vår grupp kan ibland känna att det är ganska mycket att tänka på innan en satsning, men när man väl  börjar planera och kommer igång så går det bra. Mitt tips är att man bara ska köra! Om man lägger det i Guds hand så flyter det på, även att det kan kännas svårt innan. 


“Det krävs väldigt lite tid att göra en muffinssatsning i jämförelse med vilken stor skillnad det gör”

Evelina Landén
Ny Generation, Finnvedens Gymnasium

Hur kom det sig att ni ville göra en muffinssatsning?
- Vi ville sprida kärlek, skapa en god stämning på skolan och synas som kristen skolgrupp!
Vi såg att kladdkakans dag låg nära och bestämde oss därför för att göra kladdkakemuffins.

Hur genomför man en muffinssatsning?
- Först bestämde vi datum för utdelningen och satte två dagar där vi skulle baka muffins. Alla i gruppen hjälptes åt vid bakandet och vi körde en löpande band teknik! Totalt blev det 900 muffins. När det var dags för utdelningen hade vi pratat med Sydteamet på NG så de fanns på plats och hjälpte till. Vi ställde oss vid disken och dukade upp alla muffins tillsammans med några biblar. Vi satte även upp ett skynke där det stod “Muffins är gott men Gud är godare!”. Framför disken tejpade vi upp en kramruta där vi fick ge kramar. Vi använde muffinsformarna från Ny Generations webbshop och i muffinsen satte vi lappar med komplimanger. Det var väldigt uppskattat! Folk valde till och med muffins efter vilken komplimang de ville ha. Många blev väldigt glada och någon i gruppen stod vid sitt skåp och hörde elever säga “De delar ut muffins vid centralhallen!”

Hur gick det?
- Jag och några till i gruppen fick berätta om vår tro och tre personer valde att gå med i Ny Generation-gruppen! Det kändes väldigt betydelsefullt och stämningen blev väldigt god på skolan. En satsning är ett väldigt bra sätt att fånga upp ettor som är kristna men inte vet att gruppen finns. Det måste inte vara så mycket som vi gjorde heller, det är ganska stort att baka 900 muffins men bara att finnas där och stå centralt i skolan gör jättemycket. 

Vad var den vanligaste reaktionen?
- Många sa tack och var glada. “Häftigt” “Får vi?” 

Hur kändes det efteråt?
- Det var roligt att få göra något för skolan tillsammans. Det händer inte av sig själv, men den roligaste delen av det är att stå i skolan. Att tillsammans få visa att vi gör det här för er, varsågod. Det kan vara lite segt i planeringsstadiet, men det är verkligen värt det när man får se reaktionerna från skolan och märka att man har förbättrat stämningen.

Tips till andra som vill göra en muffinssatsning? 
- Mitt tips är att lägga det på er nivå och gör det så stort som ni känner. Dock kan jag se efteråt att det krävs väldigt lite tid att göra en muffinssatsning i jämförelse med vilken stor skillnad det gör. Det var ju dagens snackis!

Klicka här för att gå till shopen där man kan köpa schyssta bakformar!

Maria Löwenham
Skribent
hej@nygeneration.se

1 Comment

Veckans idé - alla klipp från 14/15

Comment

Veckans idé - alla klipp från 14/15

Comment

Lämna över stafettpinnen

Comment

Lämna över stafettpinnen

Comment

Shalomarenan tar över

Comment

Shalomarenan tar över

Såpabandy, kostymer, biblar, aktiviteter och ungdomsledare i ett härligt virrvarr.

Bäckängsgymnasiet med kristna skolgruppen Shalom hade nu i veckan sin årliga såpabandyturnering. Efter månader av planering var det äntligen dags och resultatet blev hur bra som helst! Ca 32 st lag hade anmält sig till gruppspelet i onsdags och i torsdags vart det slutspel.

- Målet var självklart att sprida Guds kärlek, säger Hanna som är med i Shalom.

Det fanns även ett tält fyllt med aktiviteter, biblar, kiosk och en tävling för bästa lagkostym. Men det är inte allt, gruppen har även byggt sig ett fett torn(!) med texten “Jesus saves”. På området fanns också tre ungdomsledare som pratade med några av de över 100 eleverna som hängde där.

- Vi har bett mycket i gruppen för turneringen och att vi verkligen ska visa på Guds kärlek, berättar Hanna.

Comment

Här blir tron på riktigt

Comment

Här blir tron på riktigt

“Många unga kristna vill förändra något, betyda något och sätta sina spår. Har man den nerven kan man börja skriva den historien i ett Sverigeteam på Ny Generation.”

En röd bil far fram på riksväg 70 mot Borlänge. En annan susar längs E4:an mot Norrbottens inland. En tredje rullar fram över landsvägar mot en liten ort i Skåne.
Vad har de gemensamt? De innehåller alla Sverigeteamare på väg för att göra skillnad för Sveriges skolor.

- Det roligaste med att Sverigeteama är kontakten med Ny Generation-grupperna. Att åka till ett ställe och se hur man kan hjälpa till att utveckla det som finns där, säger Ellen Söderbladh i Centralteamet, och fortsätter:
- Det är så gött att få vara med och se när Gud visar ungdomarna att det inte handlar om vad de ska göra utan vad han ska göra genom dem.

Sverigeteamarna är Ny Generation-gruppernas hjälp, stöd, förebedjare och hejaklack. Dagarna fylls av kontakt med dessa hjältar ute i landet. Man planerar resperioder fyllda med NG-gruppträffar, besök i kyrkor och ungdomsmöten och är med och arbetar för att utveckla Ny Generation på riksnivå.

Under året finns man med på mycket ungdomsmöten och det blir många tillfällen då man talar om Ny Generation och predikar.

- Drömmer du om att predika borde du Sverigeteama, säger Emma Jonsson, kommunikatör och ansvarig för predikoträningen på Ny Generation.
- Du kommer tränas, lära dig konsten att tala och få hjälp att konkretisera budskapet. Lära dig se till att det inte bara blir fina ord utan något som skapar verklig förändring och blir till verklig hjälp i vardagen för unga kristna.

Jesper Larsson teamar i Norrteamet och gör just nu sitt andra teamår på Ny Generation:
- Jag gillar att prata inför folk. Jag såg fram emot det när jag började teama. Det är kul att få träffa så mycket olika människor och få se hur ungdomarna taggar igång och börjar ta Jesus till skolan!

Under ett teamår på Ny Generation ger du dig själv en möjlighet att utvecklas. Det tycker Emelie Bergkvist i Centralteamet:
- Jag har utvecklats och blivit mer utåtriktad. Jag kan nu ta första steget i att lära känna nya människor. Sån var jag inte innan, jag var blyg och tillbakadragen. Sverigeteama! Det kommer förändra mer än du tror, både för dig och andra.

- Många unga kristna vill förändra något. Man vill förändra världen, betyda något och sätta sina spår. Har man den nerven så kan man börja skriva den historien i ett Sverigeteam på Ny Generation. Här blir tron på riktigt, säger Emma Jonsson.

Läs mer och ansök till teamåret 15/16 här:
www.nygeneration.se/teama

Comment

Ett bibelord för en kaka

Comment

Ett bibelord för en kaka

Bibelordet Joh 3:16 blev nyckeln till kakor när NG på Tibble Fristående Gymnasium gjorde påsksatsning.

I dagarna innan påsk valde Ny Generation på Tibble Fristående Gymnasium att sprida budskapet om Jesus med bibelord och kakor. Den kristna skolgruppen ställde sig alltså och delade ut kakor på skolan. Nyckeln till att få ta del av godsakerna?
“Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.”
Eleverna fick i uppgift att citera denna bibelvers för att få en kaka. Det kom mycket folk och hela kompisgäng triggade varandra så det blev lite tävlingsaktigt.

- De kämpade hela raster för att få den där kakan, berättar Monali som är medlem i gruppen.

Gruppen hade funderat på denna idé ett tag och tyckte det passade bra att göra den i samband med påsk. Ett superbra sätt att sprida glädje men samtidigt behålla Jesusfokuset. Även om många kanske lärde sig bibelordet just för att få kakan så uppmuntrade medlemmarna i gruppen eleverna att komma ihåg det.

- Vi ville säga vad vi tycker är viktigt med påsken och vad det egentligen handlar om, säger Monali.

Comment

Mitt i den kreativa processen

Comment

Mitt i den kreativa processen

Krönika bakom kulisserna med Produktionsteamet i arbetet med ett filmprojekt för Ny Generation-grupperna.

Med kaffet i handen sätter jag mig ned vid bordet i ett av rummen på Ny Generation-kontoret. Med mig har jag Mia och Jesper som jag teamar tillsammans med i Produktionsteamet. Planen är att börja skapa en presentationsfilm som Ny Generation-grupperna kan använda på sina skolor.

Projektet startade som så många projekt förr; med en önskan från grupperna själva. Många har efterfrågat en film de skulle kunna visa upp för att presentera sig i t. ex. skolans aula. Idéerna och frågorna kring vilken typ av film som skulle göras var många. Ska manuset skrivas eller sägas? Vad ska visas i filmen? Ur vilka vinklar ska det filmas?

I skrivande stund kan jag inte påstå att vi har svaret på alla dessa frågor. Inte heller de många fler frågor som garanterat kommer dyka upp. Men det är väl lite det som är charmen? Att få skapa något helt från grunden utan att veta vart det kommer sluta. Vi har verkligen slängt ur oss oerhörda mängder med alternativ på vad vi skulle kunna göra. Och vi har skrotat i princip alla. Men kvar finns några bra, välgrundade idéer som har potential att bli något.

Nu är nästa steg i processen att göra en storyboard - en ruta-för-ruta-skiss av hur filmen ska se ut. Idéen ska tas ett steg längre och jag känner mig väldigt optimistisk.

Väl klar kommer den här filmen hjälpa Ny Generation-grupper som vill presentera sig på sina skolor. Den kommer göra det lite lättare för dem att stå upp för sin tro på skolan. Och det tycker jag är ett syfte väl värt att jobba för.

Rebecka Bryne
Produktionsteamet
rebecka.bryne@nygeneration.se

Produktionsteamet söker dig som är kreativ och kan skriva, fota, filma, redigera, illustrera, programmera hemsidor är tekniker eller gör något annat produktionsrelaterat.
Läs mer och ansök till Produktionsteamet här.

Comment

"Det är något du bara måste uppleva"

Comment

"Det är något du bara måste uppleva"

Johanna valde att Sverigeteama och hälsar: Du kommer bli amazed!

Att vara med i en Ny Generation-grupp är att vara en vardagshjälte! Och vardagshjältar förtjänar den bästa möjliga uppbackningen. Som Sverigeteamare får man äran att jobba väldigt nära dem och hjälpa dem med allt de behöver.

- Jag vill verkligen vara den personen som finns där och uppmuntrar dem, för de är värda det, berättar Johanna.

Den mesta tiden för en Sverigeteamare går ut på att åka runt och träffa alla grupper på så kallade gruppträffar. Det är helt enkelt ett tillfälle då man får se hur gruppen har det och vad de behöver hjälp med. Och inte minst få höra och sedan berätta vidare alla fantastiska vittnesbörd om allt som händer på deras skolor.

- Att teama är ännu bättre än jag hade förväntat mig, speciellt att få träffa grupperna och se vad de gör. Jag blir inspirerad att göra saker själv, säger Johanna.

Till dig som funderar på att teama vill Johanna hälsa:
Du kan läsa på hur mycket du vill om hur det är att teama och fråga alla som teamat tidigare, men du kommer ändå bli amazed! Mitt första teamår - Wow. Du kommer få träffa många fantastiska människor och växa så sjukt mycket i din tro, och Gud kommer göra fantastiska grejer genom dig. Det är något du bara måste uppleva.

Rebecka Bryne
Produktionsteamet
rebecka.bryne@nygeneration.se

Läs mer och ansök online på:
www.nygeneration.se/teama

Comment