Byte av gruppledare

 

Dags att byta gruppledare för din skolgrupp?

Perfekt, då har du kommit rätt. Fyll i uppgifterna nedan så kommer vi att kontakta den nya gruppledaren inom kort. Har du som gruppledare andra frågor eller funderingar om överlämning, hör av dig till Isak på 073-346 36 74.

1png.jpg
Info om dig
Nuvarande gruppledares för- & efternamn *
Nuvarande gruppledares för- & efternamn
Info om den nya gruppledaren
Ny gruppledares för- & efternamn *
Ny gruppledares för- & efternamn

Svar och tips!

 
4.jpg

Hur hittar man någon som kan ta över?

Är du själv i gruppen kräver denna grej en dos “utanför boxen”-tänk. Ett tips är att kolla runt med yngre kompisar eller folk från din kyrka om det finns någon som börjar på skolan till hösten, eller kanske redan går på skolan men har missat att det finns en Ny Generation-grupp!

Är ni flera i gruppen är det däremot enklare! Tillfråga redan nu någon i gruppen som går kvar på skolan i höst.  Vissa kan ibland snabbt avfärda frågan att ta över för att de inte känner att de vågar. Då är det bra att uppmuntra personen och berätta att du tror på den, eller föreslå att de kan vara två gruppledare och fördela ansvaret mellan sig.


olika.jpg

 Vad gör jag om jag inte känner någon som kan ta över?
 

 • Kolla i din ungdomsgrupp eller med din ungdomsledare om det finns nån som ska börja på skolan till hösten eller våren.
   

 • Be för det. Gud hör bön och att be honom om hjälp i en sån här situation är en klockren grej att göra.
   

 • Ta hjälp av teamarna på NG. De har kontakt med massor av ungdomar och skulle kunna koppla ihop dig med någon som kan ta över gruppen. Smsa eller ring din personliga teamare eller Isak på 073-346 36 74.


Redan hittat någon som kan ta över?
- Toppen, här är tipsen till dig:


Vad ska jag tänka på när jag lämnar över en grupp till någon?

ansvar.jpg
 • Kolla vad personen i fråga vet om NG sen tidigare. Om personen som du lämnar över gruppen till är ny på skolan eller inte varit i kontakt med NG tidigare är det viktigt att ta allting från ruta ett. För dig som gruppledare så känns det säkert självklart vad NG är men för den nya gruppledaren kanske det inte alls är lika självklart. Bra saker att berätta är till exempel:
   

  • Vad Ny Generation är i stora drag. 
   Att det är en rörelse av kristna ungdomar över hela Sverige som vill sprida kärlek på sina skolor och på så sätt visa vem Gud är.
    

  • Hur just er NG-grupp ser ut. 
   Kanske har ni regelbundna samlingar en gång i veckan och ber för skolan. Kanske har ni gjort utåtriktade satsningar på skolan? Vad brukar ni göra på era samlingar? Hur har ni hållit kontakt inom er NG-grupp?
    

  • Vad NG-gruppen har fått betyda för dig personligen.
   Om personen redan har koll på NG - fokusera på det praktiska. Har ni ett rum på skolan ni samlas i kan det vara att lämna över nyckeln till det. Organiserar ni er genom en Facebook-grupp som behöver byta admin? Eller kanske har ni ett lager med Biblar liggande, redo för att delas ut.
    

 • Tänk också på att finnas kvar i bakgrunden ett tag. Det kan vara bra att finnas tillgänglig för frågor för den nya gruppledaren i början.


Träna upp
Ju längre in på vårterminen desto mer kommer du kanske ha att göra, hur smart är det inte då att ge lite av ansvaret för gruppen till personen som ska ta över efter dig. Detta gör att du får lite mindre att göra, men personen får också chansen att testa på att vara gruppledare och får en mjukstart in i rollen.

Träffas och prata
För att personen som kommer efter dig ska känna sig trygg i rollen kan det vara viktigt att du delar med dig av egna erfarenheter. Till exempel vad det innebär att vara en gruppledare, hur du har lett gruppen, hur man hittar resurser, hur man kontaktar Ny Generation osv. Varför inte göra detta över en fika?

"Det är fantastiskt för andra elever att se att gruppen lever kvar på skolan" Intervju med Mattias som varit gruppledare för NG-gruppen på Celsiusskolan i Uppsala. Han berättar om sina erfarenheter då det kommer till att lämna över NG-gruppen till en ny gruppledare.


 

Funderar du på om det finns en NG-grupp på gymnasiet/universitetet du börjar på i höst?