Häng med på ett All In!

Comment

Häng med på ett All In!

27788278_1794475363920232_7784350849411495153_o.jpg

Förra helgen var det All In i Pingstkyrkan i Uppsala. All In är det eventkoncept som årets turnéteamare jobbar och roadtrippar med i Sverige. Ny Generations eventkoncept är något som tas fram och arbetas med varje nytt teamår och nästa år kan det vara du som är med och skapar nästa feta event 💥🙌🏼

Men för att ge en inblick på hur det kan se ut ska vi nu ta dig genom en närmast kirurgisk genomgång av All in som event…bakom kulisserna!

Inför ett stort event är det mycket som ska fixas - bland annat ska scenen riggas, och Tetris och danstävling kopplas in i det aktiverande ytterområdet. Det övergripande ansvaret har producenten, men alla i turnéteamet har sina olika uppgifter att fylla.

_MG_2229.jpg

Förberedelserna börjar redan på torsdagseftermiddagen, då med fokus på uppriggning i kyrkan. Två bilar med fullastade släp rullar in framför entrén till Pingstkyrkan och packas ut av alla i teamet, som sedan gemensamt hjälps åt att få upp all utrustning på rätt plats.

Riggningen fortsätter sedan på fredagen, fram till lunch där de som ska medverka på scenen genrepar inför kvällen. Talarna har slipat på sina manus och teknikerna ordnat med all ljus- och ljudutrustning för att göra kvällens ungdomsmöte så bra som möjligt! Det görs också en sista soundcheck inför kvällen.

27629019_1794475277253574_87869541081119501_o.jpg

Vid 18-tiden slås portarna upp för deltagarna till All In-helgen. Deltagarna droppar in under den första timmen och välkomnas av coacherna, reporter (med kameran i högsta hugg!) och talarna vars huvuduppgift under början av kvällen är att mingla med besökarna och tagga igång dem på festkvällen. En av talarna medverkar på festkvällen som sidekick och domare i tävlingarna, och bakom kulisserna rör sig de så kallade "scenninjorna" (eller det mer formella namnet scenmästarna), några av teamarna som svartklädda bär ut till exempel bord och stolar på scenen med mål att synas så lite som möjligt.

27503948_1794475050586930_4652852941737459783_o.jpg

På läktaren har vi producenten som har en överblick och ser till att saker flyter på för  teknikerna som styr ljud, ljus och bild nere på scenen. Samtidigt rör sig reportern mellan bänkraderna nere bland deltagarna och tar foton. Senare på kvällen när det är ungdomsmöte predikar Ny Generations ledare Emma Bergkvist om att gå All in för Gud på sin skola, för att inspirera ungdomarna att göra skillnad för sina skolkamrater. Cirkeln sluts sedan med ännu mer mingel fram till 23-snåret.

_MG_2403.jpg

Lördagen inleds tidigt med att förbereda VIP-brunchen som ska hållas för NG-gruppledare och ungdomsledare, och där har några teamare extra ansvar för matlagningen. De andra plockar i ordning ute i lokalen efter fredagen och förbereder området för seminarierna som talarna ska hålla i under dagen. 

Klockan 17.00 på lördagen slutar All In för deltagarna, men för teamarna är det inte över än. Ytterligare några timmars nedrigg står på schemat, och runt 19-tiden är det packat och klart för hemfärd. Ett All In-event är till ända.

_MG_2140.jpg

Comment

Det större perspektivet

Comment

Det större perspektivet

“Vi får aldrig sluta kasta stenar i havet, för det som få personer fattar är att när vi kastat tillräckligt många har vi kastat ett helt berg.”

När jag flög hem från Los Angeles i somras blev jag helt tagen av den magnifika utsikten när vi passerade över bergen. Trots att jag är extremt flygrädd måste jag erkänna att flygplan ger oss en bra påminnelse om att vi ibland måste skifta perspektiv. Först står jag på marken och ser allt från en människas perspektiv för att sekunder senare vara högt upp och se det jag nyss såg fast från himlens perspektiv. Bergen, som alltid ser så höga ut på marken ser så små ut från himlen. Under flygningen tänkte jag på alla de berg vi ställs inför i våra liv och på vilken skillnad det gör om vi lyckas komma ihåg att det också finns ett utzoomningsläge, ett himmelskt perspektiv som Gud vill visa oss. Det stora perspektivet som säger nåt mer om den situation vi står i än bara det vi själva ser.

Tänk vad lätt det hade varit att göra saker för Jesus i skolan, anta utmaningar och ta steg i vår tro om vi visste från början att det skulle gå bra. Om Gud skickade bekräftelsemail på att det vi gör spelar roll och att vi kommer ta oss över berget. Tyvärr nämner inte Bibeln bekräftelsemail men Jesus säger i Markus 11:23 att en person som tror, ska kunna säga till ett berg att lyfta sig och kasta sig i havet. Jesus menar alltså att du som har tro kan göra saker som är omöjliga! Det som ser omöjligt ut i människors ögon är möjligt med Gud! Det du känner är omöjligt i ditt liv är möjligt med Gud!

För några år sedan, när en nära släkting till mig tyvärr hade blivit dödligt sjuk, pratade vi om just detta och han delade en syn han fått. Han såg en person stå på en strand och kasta stenar i vattnet. Människor gick förbi och frågade varför personen stod och kastade. Några tyckte att det var onödigt att slösa bort tiden på det sättet och sa “vad spelar det för roll att du står här och kastar?” Men då sa han “vi får aldrig sluta kasta stenar i havet, för det som få personer fattar är att när vi kastat tillräckligt många har vi kastat ett helt berg.”

Så. När du undrar om Bibeln du ska ge till din kompis spelar roll, ge den. Det är din sten. När bönerna du ber känns obesvarade, fortsätt be. Kasta din sten! När du vill ge upp NG-gruppen, håll kvar. Kasta din sten! När du står mitt i stormen, kasta! Mitt i utmaningen, kasta! Mitt i drömmen, kasta! Och be Gud att i varje kast påminna dig om Hans stora himmelska perspektiv. Du och din NG-grupp flyttar berg! Dag för dag, sten för sten.

Emma Bergkvist
Ledare
Ny Generation

Comment

Planner vs Turnéplanner

Comment

Planner vs Turnéplanner

För att Ny Generations verksamhet ska kunna genomföras krävs det flera planerande hjärnor bakom, människor som med sin kreativitet och strukturkänsla brinner för att komma med nya idéer och sätta upp planer för hur de skulle kunna genomföras. Dessa teamare kallas planners, och utgör en stor del av kärnan i NG:s arbete i In House-teamet.

Nytt för i år är att det finns en planerande roll även i Turnéteamet - Turnéplanner - och vid en första anblick kan det verka svårt att skilja dem åt. Därför vill NG-bloggen här bena ut några av skillnaderna!

Vi kan börja med det som rollerna har gemensamt. Som du hör på namnet är det mycket planerande och organiserande som ingår i arbetet. Du är antagligen en person som gillar att göra listor och strukturera upp vad det än kan vara. Vad dessa listor och scheman kommer innehålla skiljer sig dock en hel del...

_MG_9445.jpg

Planner

Som planner är din uppgift att hjälpa NG-grupperna att genomföra det de vill göra. Detta kan bland annat ske genom telefonsamtal, sms eller spånarmöten online, och ditt syfte är dels att vara en kreativ idéspruta som bidrar med nya förslag på hur de skulle kunna göra en satsning, eller som problemlösare för att leda dem ur en specifik situation. I In House-teamet jobbas det även mycket med projekt, exempelvis vilken typ av hjälpmedel som ska skickas ut till grupperna, och som planner kommer du få utvecklas i att vara projektledare. Du kommer inte vara den som fysiskt träffar grupperna oftast, men du kommer att ha mycket inflytande på det som går ut från huvudkontoret till skolgrupperna på olika sätt - både i paketform och i sociala medier.

_MG_0318.jpg

Turnéplanner

Som turnéplanner är ditt fokus ännu mer utåt - på vägarna i Sverige. Du blir den som sätter ihop resplanen för hur turnéteamet ska ta sig runt och besöka skolgrupper på ett effektivt sätt, och ordnar med packlistor inför events. Din problemlösning handlar alltså snarare om att välja den snabbaste resvägen runt i Småland än hur en skolgrupp i Kalmar ska genomföra en specifik satsning. Du kommer likt In House-plannern att leda projekt men dessa kommer röra roadtrips och events. Du kommer också spendera mycket mer tid på vägarna än en In House-planner och träffa skolgrupperna ansikte mot ansikte.

 

Så oavsett om du vill planera i In House eller Turné kommer du bli en viktig del i att skolgrupperna kan göra skillnad på sin skola. 

Ansök till teamåret 18/19 senast 25 april!

Comment

Winning Others Over

Comment

Winning Others Over

_MG_0294.jpg

Är du en person som drivs av att knyta kontakter med andra och få dem att haka på? I så fall kan du vara en woo:er - och skulle passa perfekt som fundraiser på Ny Generation.

Att vara en woo:er, som står för Winning Others Over, kan vara att du triggas av tanken på att socialisera med människor i olika sammanhang. Nästa höst kan du som fundraiser göra detta för ett större syfte, att få fler människor att stötta Ny Generation-grupperna i hela Sverige.

Du gillar utmaningen i att träffa nya människor och dra med dem in i din entusiasm - och vill nu använda detta till att sprida Guds rike. När andra oroar sig för att få slut på saker att prata om är du bara taggad på att få möjligheten att lära känna någon som du inte har träffat tidigare. Du blir snabbt Janne med Jan, så att säga.

Samtidigt ser du ett stort värde i att bygga nätverk av människor, och uppskattar många olika typer av interaktioner. Som fundraiser kommer du vara en nyckelroll i att göra Ny Generation större och ge möjligheten att sprida Jesu kärlek på ännu fler skolor runtom i Sverige.

Läs mer och ansök här! Sista ansökningsdag är 25 april :)

Comment

Två nya roller - Fundraiser och turnéplanner!

Comment

Två nya roller - Fundraiser och turnéplanner!

Vet du inte vad du ska göra i höst? Ta en kik på Teamåret 18/19, dit ansökan nu är öppen! Att teama innebär att du jobbar ideellt ett år för att hjälpa och stötta Ny Generation-grupper att sprida Jesu kärlek på sina skolor.

Totalt finns det 12 roller att söka - och kanske passar någon av dessa två nya roller just dig?

_MG_0262.jpg

Fundraiser

Som fundraiser i In House-teamet kommer du att prata mycket med folk. Din uppgift blir att uppmuntra de som inte själva går i skolan att stötta Ny Generations arbete, så att skolgrupperna i förlängningen kan göra ännu större skillnad på sina skolor. Du är troligtvis en minglare som gillar att möta nya människor och triggas av att bygga relationer. 
Mer info om rollen hittar du här!

_MG_9967.jpg

Turnéplanner

Turnéplanner i Turnéteamet innebär att du är den som styr upp Ny Generations resor över Sverige. Du kommer att planera så att ni teamare kan besöka så många grupper som möjligt på en roadtrip, eller hur ni smidigast ska lösa resan till och från ett event. 
Mer info om rollen hittar du här!

 

Sista ansökningsdag till teamåret 18/19 är 25 april!

Comment

NG ger en röst åt denna höst

Comment

NG ger en röst åt denna höst

En dikt i högsta skikt

22154723_1660739480627155_4189697077177343413_n.jpg

Snart är det jul, och det ska bli kul
Men först ska vi blicka tillbaka, till och med förbi då skolgrupper för Kanelbullens dag baka’

Cirka 200 grupper finns på hela Sveriges skola, och de är ju fantastiskt coola!

21246512_3052806181404630_7125232323618413388_o.jpg

I augusti kom det 17 nya teamare, några av dem riktigt bra rimmare...

22459274_1672664939434609_6307743387143440998_o.jpg

Sedan kom september, do you remember?
Teamarna besökte Norrland, och fick se att det inte var något torrland

Ungdomarna i Ny Generation flödar av liv, glöd och en massa riv
Receptet i Arjeplog för att göra någon glad, var att ge dem “veckans kexchoklad”!

_MG_7171.jpg

Nästa stora som hände var när vi samlade flera generationer, alla med samma visioner
Att ta Jesus till Sveriges skolor och universitet, och Generationsafton var en kväll som bjöd på mycket generositet
Gamla som unga, men alla lika tunga

 

_MG_7932.jpg

Nu är det ju december, men innan dess var det november
Tiden då skolorna in i läsloven drar, och 2017 till Youth, Gud hjärta Norrland, Vision och Glorious NG-teamarna far!

 

Celsiusskolans ”Vi vill visa kärlek genom handlingar; De gillar muffins - vi ger dem muffins” blev det bästa citatet som finns

adventsmys.png

Sedan kom den första snön, och vintern blev en tid när NG-gruppernas kreativitet fick ut sin lön
I kylan spred de på skolorna julkänsla och glädje, och värmen for genom snön som en släde!

God jul och gott nytt år,

fortsätt sprida Jesu kärlek på era skolor - det sätter spår!

Comment

Tio tips till på värmande satsningar!

Comment

Tio tips till på värmande satsningar!

I fredags fick du tio tips på värmande satsningar - och här kommer tio till som förhoppningsvis kan inspirera till att sprida lite extra kärlek och värme i vintermörkret! :D


1. Utställning
Brinner er skolgrupp för kreativitet, som att måla eller fota? Kolla om ni kan få göra en utställning på skolan där ni kanske visar upp olika bibelberättelser eller andra inspirerande personer som ni vill uppmärksamma!

2. Inslagningsstation
Inför jul är det ju väldigt många som köper julklappar till varandra, men ibland kan det vara svårt att hinna slå in dem. Ta vara på detta och erbjud en inslagningsstation på skolan - kanske kan det hjälpa till att inspirera andra elever på skolan att köpa julklappar till varandra!

3. Julgranskladdkaka
Ett kreativt och snyggt sätt att göra en utdelning i juletid är att göra kladdkakebitar som ser ut som julgranar. Kanske kan ni till och med få dela ut dem som en efterrätt i matsalen på lunchen?

4. Leende-tävling
Inget sprider glädje lika mycket som ett leende gör! Anordna en leende-tävling på skolan och uppmuntra skolkompisarna att bjuda på så många leenden de kan under dagen. Varför inte starta en egen hashtag som de ska tagga sina gladaste bilder på med chans att vinna ett pris? :)

5. Mysdag
Vilket skulle vara det bästa sättet att få folk att känna sig hemma på skolan? Om de får klä sig som hemma såklart! Fixa en mysdag där alla ska ha sina allra mysigaste kläder på sig under hela skoldagen.

6. Bibelläsningsplan
Bibeln är den bästa boken i världen, men bara om man verkligen läser den! :) Inspirera dina skolkompisar att läsa Bibeln genom Ny Generation-gruppen där ni kanske läser ett kapitel på varje gruppträff och pratar om vad det kan betyda för er idag.

7. Utflyktssatsning
Det som allra tydligast sprider värme är en öppen eld! Dra iväg på en utflykt med NG-gruppen där ni bjuder in andra på skolan och exempelvis bjuder på grillad korv.

8. Julquiz
Vill ni i gruppen hitta ett sätt att förmedla julens riktiga budskap till era skolkompisar på? Fråga en religionslärare eller rektorn om du får göra ett julquiz om vad julen handlar om för klassen eller skolan!

9. Dekorera skolan
December känns inte som december utan lite julpynt och glitter. Fråga rektorn om ni får julpynta skolan och sprida lite glädje i korridorerna och tillverka eget pynt som ni kan använda er av (tutorials finns på våra sociala medier!)

10. Berätta om julevangeliet
De flesta på din skola känner nog till att julen firas till Jesu födelse, men vet de mer om vad som hände? Den här satsningen går bra att göra både som grupp och ensam, det viktigaste är att du tar chansen att berätta för någon annan om julens verkliga budskap :)

kpk1_1935262938.jpeg
IMG9115_1195529561.JPG
IMG_20171027_123952.jpg
julquiz.jpg

Comment

Detta kan du göra med julboxar!

Comment

Detta kan du göra med julboxar!

Julboxarna är en återkommande satsning hos ungdomarna i Ny Generation, och det finns en massa exempel på vad grupper har gjort genom åren. Här följer två exempel om ni behöver pepp och inspiration på vad ni skulle kunna göra för satsning med julboxarna! :)

maria-beskuren.jpg

Teamaren Maria Gustafsson gjorde en julboxsatsning med sin skolgrupp när hon gick på Wargentinska gymnasiet i Östersund:

– Vi skrev små meddelanden i och la lite godis i dem och hade dem på ett bord där vi delade ut dem, säger hon.

De vek ungefär 30 boxar och delade ut på skolan, och det blev ett väldigt populärt inslag.

– Vi hade knäck och inslagna biblar samtidigt och särskilt biblarna gick åt som smör, de tog slut allihop. Nästan alla boxarna tog slut också kommer jag ihåg - och vissa ville ju bara ha en box medan andra kanske bara ville ha en bibel så det var en väldigt bra kombination. Folk blev väldigt glada, säger Maria.

Det hon framförallt tycker är bra med julboxen är att den är så lätt att göra, man behöver inte ens vara en grupp utan kan göra den själv som elev som vill göra skillnad och sprida lite glädje på sin skola.

– Det är en väldigt enkel grej att göra men den ser väldigt fin ut och det syns att någon har tänkt till med upplägget. Sedan är det smart att man kan skriva något i den så att man sprider något uppmuntrande ord och samtidigt kanske lägga något i den.

Har du något tips på en annan typ av satsning än en vanlig utdelning som man skulle kunna göra med julboxen?

– Man skulle kunna gömma dem på lite olika ställen i skolan, göra det lite som en julkalender där man ska hitta boxen varje dag! Det skulle vara roligt, säger Maria.

Skärmavbild 2017-11-17 kl. 10.50.07.png

Även i andra länder har julboxen varit en populär satsning. Förra julen delade 12-NG grupper i olika städer i Italien delade ut julboxar på fyra universitet och åtta skolor så det är definitivt en satsning som passar alla åldrar. På insidan av julboxen hade de skrivit sina personliga vittnesbörd och delade ut boxarna på skolan och på campusområdet till sina skolkompisar.

Comment

Tio tips på värmande satsningar!

Comment

Tio tips på värmande satsningar!

Det finns många sätt att lysa upp vintermörkret på, och det bästa av dem alla är genom att sprida kärlek till sina medmänniskor. Ta chansen under den mörkaste tiden på året att sprida Guds ljus där just du är!

Här kommer tio tips på värmande satsningar som du kan göra på din skola:

frukost.png

1. Frukostsatsning
I mörka hösttider kan en väldigt upplyftande satsning vara att göra en frukostutdelning där ni kan dela ut exempelvis varm choklad, juice eller mackor. Kanske kan ni kolla om ni får låna skolans cafeteria eller matsalen? NG-gruppen på Bromansgymnasiet i Hudiksvall gjorde en sådan satsning där de exempelvis skrev “Du är unik, God morgon önskar Ny Generation” på juicemuggarna!

freehugs.png

3. Kramdag
En kram förlänger livet! Anordna en kramdag på er skola för att sprida kärlek till era klasskompisar. Kanske kan ni uppmärksamma internationella kramdagen 21 januari? Det gjorde NG-gruppen på Sollentuna fria gymnasium genom att ha på sig t-shirtar med texten “Free Hugs” och delade ut kramar till sin skola!
 

födelsedagsskåp.png

5. Dekorera skåp på födelsedag
Vilken dag passar bättre att sprida kärlek på än någons födelsedag? Ellen på Kattegattsgymnasiet i Uppsala klädde in sina klasskompisars skåp med ett födelsedagskort och ballonger när de fyllde år - och fick verkligen positiv respons.
– När jag gick i korridorerna såg jag att den här grejen hade spridit sig och att det är flera andra som gjort samma sak för sina vänner, säger hon.

bibel.png

7. Ge bort en understruken bibel
En bibel är alltid en bra gåva, men varför inte ta chansen att göra den extra personlig? Sarit från Israel strök under några viktiga verser i Bibeln som hon trodde kunde tala till just den personen innan hon delade ut dem till sina kompisar på skolan!

 

hemligkompis.png

9. Hemlig kompis
Sprid lite extra kärlek och värme till någon under vintern genom att dela ut hemliga kompisar till NG-gruppen, personer som ni ska vara lite extra snälla mot under de kommande veckorna :)

vante1.png

2. Finska vantsatsningen
Do you vant to stick out? En NG-grupp i Finland stickade vantar, totalt 150 par, och delade ut till sina klasskompisar på sitt universitet. I vantarna hade de lagt lappar med bibelord och information om gruppen.

 

 

komplimangdag.png

4. Komplimangdag
En satsning som verkligen kan ge ringar på vattnet är en komplimandag! Tidigare i höstas la NG-gruppen på Centralskolan i Falköping komplimanger i allas skåp och satte upp kramrutor på skolan. Det gav väldigt mycket tillbaka, skolkompisarna ville se vad andra hade fått för komplimanger och en sa till och med att “Komplimangdagen är den bästa dagen på hela året!”.

clementin.png

6. Dela ut clementiner
En konkret satsning i juletid är att dela ut clementiner med uppmuntrande hälsningar på skalet. Detta gjorde NG-gruppen på Sundlergymnasiet i Vårgårda vilket ledde till att en kille på skolan valde att inte ta sitt liv när han fick uppmuntran att “Gud hör din bön” och kände att någon såg honom och brydde sig om hans liv!

 

adventsmys.png

8. Adventsmys med gruppen
Om det är någon tid som ni i NG-gruppen borde samlas för en mysig tillbakablick på året och blicka framåt mot nästa år så är det väl innan jul? Anordna ett adventmys i NG-gruppen där ni kanske fikar på pepparkakor och lussekatter och delar ut uppmuntrande presenter till varandra?
 

glöggmys.png

10. Glöggmys
Finns det något som utstrålar julmys mer än glögg och pepparkakor? Dela ut glögg till era skolkompisar och passa samtidigt på att kanske sätta uppmuntrande bibelord på glöggmuggarna?

Comment

Satsa på värme i vinter!

Comment

Satsa på värme i vinter!

Ny Generation vill uppmuntra alla elever att göra värmande satsningar för varandra, för att lysa upp höst- och vintermörkret. Under de kommande veckorna kommer det med jämna mellanrum komma ut tips på vad ni kan göra på er skola för att värma andra med kärlek i våra sociala medier! :)

Comment

"De brukar kalla mig deras kristna syster"

Comment

"De brukar kalla mig deras kristna syster"

stinafrånmönsterås.jpg

Stina Sjöberg från Mönsterås är en inspirerande förebild när det gäller att förebygga mobbing på sin skola. I våras fick hon ett stipendium på 5000 kronor av skolan för hur hon strävade efter att det skulle vara en så god miljö som möjligt på skolan och att hon ställde upp för andra människor oberoende av etnicitet eller religion.

– Det var jättekul att få, och ett bevis på att det man gör betyder något och att lärarna ser att man kämpar för att förändra på skolan. Eftersom jag är själv i min skolgrupp har det känts ibland som att man jobbar på men att ingen märker det, så det var väldigt roligt att det uppmärksammades. Jag blev chockad, säger Stina.

Stina startade den kristna skolgruppen för två år sedan eftersom hon ville förändra stämningen på skolan. Hon berättar att det var tufft eftersom hon själv hade känt sig utsatt och funderat på att byta skola.

– Men när jag gick i ettan var jag på ett ungdomsmöte där jag upplevde att Gud sa till mig att jag skulle stanna på skolan! Jag vägrar låta någon annan känna sig så ensam som jag gjort under de här åren och brukar sätta mig med de som är ensamma i matsalen, säger Stina.

Trots att Stina är ensam i sin kristna skolgrupp försöker hon påverka på alla sätt hon kan, och ett av hennes viktigaste syften till varför hon gör det är att ge skolan en bättre stämning.

– En studiedag varje år brukar jag gå till skolan trots att det är ledigt och sätta upp komplimanglappar på alla skåp i skolan. Jag vill också finnas till hands för de som “inte syns”, både de som är ensamma i skolan men jag hjälper också flera ensamkommande killar med olika saker. De brukar komma till mig och säga “du är min kristna syster. Jag har en syster i Syrien men du är min kristna syster”. Det gör mig väldigt glad, säger hon.

Hon är dock övertygad om att inte alla behöver göra sådana satsningar som henne, utan tror snarare att det viktigaste är att jobba i det lilla och försöka förändra stämningen steg för steg.

– Det bästa är att vara väldigt öppen och alltid kunna vara beredd att lägga en del av sin tid för någon annan. Man kanske har en rast på fem minuter och ser att någon är ensam och då kan man sätta sig där för den personen istället för att gå och prata med sina kompisar. Ta sig tid och lyssna på andra. Sådana små saker tror jag är viktigare än att sätta upp 500 lappar. Det behöver ske i vardagen, hela tiden - annars blir det ingen förändring, säger hon och tillägger:

– Om man offrar en liten bit av sig själv kan man få dubbelt så mycket tillbaka!

skåpmedstinafrånmönsterås.jpeg

Comment

Din skola behöver en barmhärtig samarit!

Comment

Din skola behöver en barmhärtig samarit!

_MG_8560.jpg

Mycket av det Jesus försökte lära människorna när han vandrade här på jorden var ganska basic om man tänker efter. Att behandla andra som du själv vill bli behandlad eller att visa kärlek mot dina medmänniskor är ju trots allt ganska självklart. Ändå verkar vi människor ha så svårt att faktiskt göra det till en del av vår livsstil.

I Lukasevangeliet berättar Jesus en liknelse om en man som blir misshandlad och sårad när han är på väg från en stad till en annan. Det är så illa att han ligger på gränsen till döden vid en vägkant. Ändå stannar inte prästen som kommer förbi en stund senare. Inte heller den person som jobbar i templet. De tittar på den sårade mannen men av nån anledning är det för jobbigt eller obekvämt att böja sig ner och hjälpa honom. Eller så tänker de att det ändå inte spelar nån roll. Sist kommer en man av annat ursprung vars folk inte hade det bästa ryktet. En otippad person som ingen räknade med. Men det är också den personen som vet vad det är att älska sin nästa och tycker det är värt lite obekvämt för att rädda någons liv. Vi känner till honom som den barmhärtige samariten.

"I en tid när det är lättare att rycka på axlarna och säga “vem bryr sig?” behövs ungdomar som väljer att göra det motsatta."

Så vad har den barmhärtige samariten med oss att göra? I en tid när det är lättare att rycka på axlarna och säga “vem bryr sig?” behövs ungdomar som väljer att göra det motsatta. Ungdomar som ser värdet i att vara en person som ibland vågar göra det obekväma för kärlekens skull. Moderna kärleksrebeller som vägrar acceptera att någon i deras skola sitter ensam, får utstå taskiga kommentarer eller inte får en chans att höra att de är älskade.

"Det handlar om ett sätt att leva, och inte saker vi ska göra för att bocka av dem på en lista. Din skola och ditt universitet behöver en barmhärtig samarit." 

På din skola finns det antagligen ingen som ligger fysiskt sårad i korridoren. Men om du kunde se in i själen, tankarna och hjärtan på dina klasskompisar kanske du hade sett andra typer av sår. Kanske går någon bredvid dig i matsalen och undrar om det finns en mening med livet. Någon som speglar sig i samma toalettspegel som du som undrar om den har ett värde. Någon som sitter bredvid dig i biblioteket och går igenom nåt tufft hemma. Någon finns på din skola som behöver att du bryr dig. Och jag tror att det är just så vi måste tänka; att det handlar om ett sätt att leva, och inte saker vi ska göra för att bocka av dem på en lista. Din skola och ditt universitet behöver en barmhärtig samarit. Orka göra skillnad och våga stanna till och visa kärlek! Det du gör kan ringa in i evigheten!

 
Emma Bergkvist, ledare för Ny Generation

Emma Bergkvist, ledare för Ny Generation

 

Comment

Läs Bibeln på lovet!

Comment

Läs Bibeln på lovet!

bibel.jpg

Bibeln är sjukt viktig. Det är vad Ny Generation tror på och vill förmedla till alla skolgrupper och kristna på Sveriges skolor. Därför vill vi uppmana er att ta chansen att läsa Bibeln nu på lovet, när ni verkligen har den tid att göra det som ni annars kanske inte känner att den finns i vardagen med plugg och en massa andra aktiviteter som tar mycket tid. Här kommer tre tips för att komma igång med att läsa Bibeln på lovet:

1. Följ en bibelläsningsplan
En bra grej för att verkligen göra det till en vana att läsa Bibeln är att börja följa en bibelläsningsplan som tar dig igenom kanske ett kapitel om dagen eller liknande. Det gör att du slipper planera själv hur du ska läsa eller hur mycket du behöver läsa varje dag. Numera finns det bibelläsningsplaner att hitta i princip överallt, i appar och på nätet - men ett tips kan vara att börja med något av evangelierna (Matteus-, Markus-, Lukas- eller Johannesevangeliet).

2. Bestäm en tidpunkt varje dag!
Hitta en särskild tid varje dag när du tar dig tid att läsa Bibeln. Kanske på kvällen innan du går och lägger dig, eller tillsammans med frukosten på morgonen? Eller ha en mer flytande tid som att du ska göra det på eftermiddagen varje dag? Det viktiga är att det finns någon punkt att hålla fast vid så att bibelläsningen inte glöms bort bland massa andra roliga aktiviteter på lovet.

3. Sikta inte för högt
Kom ihåg att du gör bibelläsningen för dig själv, och inte för någon annan eller för att du ska prestera något. Sätt inte upp för höga mål som känns svåra att klara av. Kanske känns det jobbigt att försöka läsa varje dag, men börja i så fall med någon gång i veckan. Lite är bättre än inget :)

 

Comment

Läs Bibeln i gruppen!

Comment

Läs Bibeln i gruppen!

bibelläsning-liggande.jpg

Bibeln kan ibland upplevas vara en svår bok att läsa, och därför undviker man den så mycket som möjligt. Därför vill Ny Generation verkligen tipsa om att läsa Bibeln tillsammans i skolgruppen när ni träffas! Kanske kan ni dra igång en bibelläsningsplan tillsammans och prata lite om det ni har läst, vilket kan göra att de svåra delarna blir enklare att fatta?

Det är verkligen en lyx att kunna läsa Bibeln tillsammans och hjälpa varandra att förstå texterna. Hela Bibeln skrevs för flera tusen år sedan och därför kan det underlätta väldigt mycket om man har någon att bolla med när man läser den.

En sak till som är bra med Bibeln är att den finns tillgänglig i princip överallt. Har man ingen egen finns det appar att ladda ner på telefonen för att läsa den, eller så kanske skolbiblioteket har en som ni kan låna? 

Som kristen blir man verkligen starkare i sin tro av att läsa om Jesus och vad han gjorde, samt kan hitta en massa vägledning i en och samma bok! Bibeln är sprängfylld av inspiration, tänkvärda berättelser och historiebeskrivningar, så ta verkligen chansen att utforska denna bok tillsammans! :) 

Comment

Hur blir man en aktivist för Gud?

Comment

Hur blir man en aktivist för Gud?

Många skolungdomar som startar en NG-skolgrupp gör det utifrån samma utgångspunkt - de vill göra skillnad på sin skola. Man kan kalla det att bli en aktivist, att ta ett steg ut för att jobba för något man tror är gott och förändra världen, på samma sätt som en annan typ av aktivist engagerar sig för exempelvis miljön eller utsatta människor genom att påverka samhället.

Att vara med i en skolgrupp är också ett perfekt sätt att vara en aktivist på sin skola, att försöka förändra den inifrån. Olivia Berg, näst längst till höger i bilden, är en av alla de som valt att engagera sig i en Ny Generation-grupp, när hon gick på Bäckängsgymnasiet i Borås:

Gruppbild_vbord-2.jpg

Vad fick dig att gå med i NG-gruppen?

– Jag har alltid haft många kristna vänner och alla de gick på Bäckäng så det kändes naturligt för mig. Sedan var det väl för att man ville stötta den kristna gruppen på skolan också. Jag hade hört talas om Ny Generation innan gymnasiet så visste om det och det kändes naturligt att gå med.

Vad är det bästa med att vara med i en skolgrupp?

– Att man stöttar varandra. Skolan i dag är verkligen en tuff miljö att vara i, man möter så mycket utmaningar och att ha en trygg punkt där man kan samlas med sina troende vänner och be tillsammans för sina olika behov är en enorm trygghet. Sedan hjälper det en att se vilka som är kristna på skolan, vilket också är skönt.

Varför tycker du att det är viktigt med en kristen skolgrupp på skolan?

– Jag ser verkligen att en sådan grupp gör skillnad och det behövs mer än någonsin i skolan just nu för att så många ungdomar mår så dåligt. Bön har verkligen en sådan kraft och därför tror jag att det är jätteviktigt, och att eleverna får återspegla Jesus på skolan. På vår skola hade vi till exempel en innebandyturnering och det blev jättestort, hela skolan engagerade sig i den vilket var så kul att vara med om.

Vad skulle du ge för tips till den som vill starta - eller gå med i - en kristen skolgrupp på sin skola?

– Mitt tips till den som vill starta är att verkligen be över det och ta tid med Guds ord, söka Gud i det och se om man ska starta en grupp. Sedan kolla om man har några andra kristna på sin skola och ta kontakt med dem, även om du inte känner dem så kan det vara jättemycket hjälp om man kan bli fler. Till de som vill gå med i grupp säger jag bara “kör!” - de som är ledare behöver all stöttning de kan få och man kan aldrig bli för många i en skolgrupp!

Comment

Gör som Vasya - satsa för Gud!

Comment

Gör som Vasya - satsa för Gud!

IMG_1370.JPG

Det här är Vasya. Han gjorde på egen hand en stor satsning på sin skola i Ryssland där han köpte och delade ut 1000 donuts till sina klasskamrater!

Allt började med att han hörde en predikan på ett NG-event i Ryssland om en satsning från Vitryssland där några hade delat ut 1000 kakor - och han ville göra något liknande i sin stad:

"When I heard it, I suddenly felt a very strong desire  to do something like that in our city, but I also felt some fear. I did not know how I would arrange this outreach, but God treaded the path", skriver Vasya.

Vasya började sommarjobba för att få ihop pengar till satsningen, och kände att han hade fått ihop rätt mycket under sommaren. Men när han och några kompisar började planera utdelningen så märkte de att de inte hade tillräckligt med pengar. Det saknades 2000 rubel, ungefär 280 kronor, som de var tvungna att få ihop på två veckor. Och det gjorde de! När det väl var dags för satsningen blev det verkligen en succé:

"There was a terrible crowd. All of them climbed on each other. In fact  about 100 students tried to receive the donut at once", skriver Vasya.

Det tog inte lång tid innan alla 1000 donuts var utdelade, och Vasya fick dela sitt vittnesbörd till en massa människor. Nu vill han uppmana andra att göra samma sak!

"You shouldn't be afraid, because God is with you!", skriver Vasya.

Comment

Därför är skolan världens viktigaste plats

Comment

Därför är skolan världens viktigaste plats

insta_svvp.png

Ny Generation får ibland frågan varför vi är så inriktade på skolungdomar och jobbar specifikt bara med skolgrupper. Svaret är att vi verkligen tror att det är världens viktigaste plats - och det finns åtminstone fem anledningar varför:

 1. Jesus älskar ungdomar
  Massor av gånger i Bibeln använder Gud ungdomar för att fullfölja sin plan. David som möter Goliat var bara en liten herdepojke, Maria som födde världens frälsare(!) var bara en helt vanlig tonårstjej - precis som skolungdomarna på Sveriges skolor! Det är tydligt att Gud tror på ungdomar och ser deras potential, och precis det vill Ny Generation också göra!
   
 2. Alla är där
  Morgondagens Zlatan och morgondagens Beyonce kan gå på just din skola, har du tänkt på det? Skolan är unik, på det sättet att alla har gått igenom den. I skolan möter skolgrupperna ungdomar som när de växer upp kommer att tillhöra alla olika nivåer i samhället. Alla har någon gång gått i skolan.
   
 3. Missionärerna är redan på plats
  Eftersom eleverna redan går i skolan behöver Ny Generation inte komma utifrån för att berätta om Jesus, likt en missionär som åker till ett annat land. Och fördelarna med det är stora: skolungdomarna kan redan "språket", de vet vad som funkar på skolan och på vilket sätt de bäst skulle kunna visa sin tro för sina klasskompisar, och de behöver inte börja om på nytt för att bygga upp relationer innan de kan dela sitt vittnesbörd - allt kan börja med ett enda samtal med sina närmaste kompisar.
   
 4. Det byggs starka relationer
  Dina bästa vänner går troligtvis i skolan, de som du känner allra bäst för att du spenderar varje dag med dem på din skola. Visste du att du varje år går 178 dagar i skolan? Dessa 178 dagar innebär att du umgås med samma människor väldigt mycket, och det gör också att de har lättare att ta emot budskapet om du berättar om din tro på Gud - mycket mer än om en främling skulle stå och prata om Jesus i aulan, till exempel.
   
 5. Du hinner ta många initiativ
  Vanligtvis går du på samma skola i minst tre år innan du går vidare till en annan - och detta är tre år fulla av möjligheter! Du och din skolgrupp kan be för samma skola i tre år, ni kan göra många olika typer av satsningar för att sprida Guds kärlek och glädje på skolan. Man kan se det som ett stycke jord, varje frö som sås - varje bön som bes eller satsning som görs - kan få växa i människor och förändra skolan inifrån! 

Mer om varför Ny Generation tycker att skolan är världens viktigaste plats hör du om på All In Öarna i Hönö missionskyrka på lördag!

Comment

Film från Generationsafton!

Comment

Film från Generationsafton!

I lördags firade Ny Generation 15 år med eventet Generationsafton. Under dagen peppades skolgrupper till att göra satsningar, det samlades in pengar till skolgruppsarbetet på välgörenhetsgalan och hela festen avslutades med tårtkalas med en två meter lång tårta!

Ta del av några av höjdpunkterna från kvällen genom att kolla in filmen:

Comment

NG hjälper dig göra drömsatsningen!

Comment

NG hjälper dig göra drömsatsningen!

Har din grupp gått länge och funderat på en särskild satsning, men känt att det kanske blir för dyrt? Det kan NG hjälpa till med! Alla Ny Generation-grupper har nämligen möjlighet att söka pengar från NG-fonden för att göra satsningar!

Det som krävs är att ni skickar in en ansökan där ni skriver vad ni vill söka pengar för och sedan när satsningen är gjord rapporterar det till oss på något sätt - exempelvis genom att berätta hur satsningen gick i en text eller genom foton och filmer. 

Några grupper som passat på att göra detta är:

 
IMG_0745.JPG
 

Sundlergymnasiet i Vårgårda - delade ut kanelbullar

Skolgruppen SALT ansökte i september om pengar för att göra en bullutdelning på Kanelbullens dag, och det blev verkligen en lyckad investering!. Totalt bakade de 270 bullar som delades ut på två och en halv timme under morgonen. 

– Det var så häftigt att alla man mötte i korridorerna den förmiddagen hade varsin bulle i handen. Trots att alla kanske inte riktigt förstod vilka som bakat dem eller vad SALT är för något så blev det en glädje som lyste upp deras dag lite mer än vanligt, säger gruppledaren Emma.

julkalender.png

Hässleholms tekniska skola - gjorde egen julkalender med satsningar

För att uppmärksamma julen och sprida glädje på skolan ville gruppen göra en egen julkalender, som byggdes upp av tre olika satsningar under december. Den första gången köpte de pepparkakor och skumtomtar som de delade ut vid en skylt med texten "Jag tror på Jesus, fråga mig varför", andra gången presenter inslagna med bibelord och den tredje och sista satsningen var att de gjorde komplimanglappar som de satte upp på alla skåp på skolan!

– Det var uppskattat av hela skolan. Det var riktigt härligt att se all glädje som spreds under dessa dagar, säger gruppledaren Nellie.

Unknown.jpg

Ållebergsgymnasiet, Falköping - delade ut 800 biblar

Gruppen hade samlat ihop pengar under hösten, bland annat genom en mötesserie där de själva hållit i predikan, lovsång, och ett drama - och ansökte om stöd från NG-fonden för det sista som behövdes för att betala köpet av 800 biblar. De skrev dessutom komplimanger och bibelverser i alla biblar innan de delade ut dem!

– Det blev en lång men rolig kväll tillsammans med teamare och andra NG-grupper, berättar Julia från gruppen om arbetet bakom satsningen.

 

Har din grupp också en idé som ni vill göra verklighet av? Tveka inte att ansöka i NG-fonden!

Mer information och ansökan hittar du här!

Comment

Topp fem från Generationsafton och teamarreunion!

Comment

Topp fem från Generationsafton och teamarreunion!

I helgen gick vår stora fest och välgörenhetsgala Generationsafton av stapeln! Det blev en superlyckad kväll som överträffade våra förväntningar och gav mycket hopp inför framtiden för Ny Generations arbete. Här är fem anledningar varför:

Emma Bergkvists pappa Lennart Jonsson, som själv genomfört många fysiska utmaningar för välgörenhet, intervjuades på scenen för att utmana NG-ledaren i springutmaningen.

Emma Bergkvists pappa Lennart Jonsson, som själv genomfört många fysiska utmaningar för välgörenhet, intervjuades på scenen för att utmana NG-ledaren i springutmaningen.

1. Springutmaningen drog in 24 000 kronor till skolgruppsarbetet
Över 24 000 kronor samlades in via Swish under förra veckan och lördagskvällen till vår springutmaning. Det innebär också att Ny Generations ledare Emma Bergkvist kommer behöva kämpa sig igenom 2,4 mil någon gång framöver, något som vi självklart kommer att dela med oss av i sociala medier - håll ögonen öppna!

22382118_1667955686572201_6530013774538784087_o.jpg

2. Förfest med nya idéer och resurser
För att peppa och inspirera skolgrupperna till vad de kan göra på sin skola arrangerades en förfest med fokus på att hjälpa dem med nya idéer och resurser. Över 20 gruppledare och gruppmedlemmar var en del av festen på lördagseftermiddagen, och vilken eftermiddag det blev! Många av oss teamare blev helt överväldigade av allt det driv och Gudskärlek som finns hos NG-grupperna runtom i Sverige, och den fina respons vi fick från deltagarna efteråt. Många var inte sena med att komma fram och tacka för hela kvällen efteråt, och det är sådana tillfällen som gör att det känns SÅ värt att lägga ner det här året för att hjälpa alla er fantastiska skolungdomar! Utan alla 200 skolgrupper hade Ny Generation inte haft någon funktion i Sverige, och det är tack vare er som Guds kärlek sprids på skolorna.

_MG_6724.jpg

3. 15 år av fantastiska teamare - och det är inte slut än
På fredagskvällen arrangerade NG även en teamarreunion för teamare som varit volontärer för organisationen under antingen ett eller flera år. Det blev en kväll som samlade ett hundratal personer som brunnit för samma sak och var en fantastisk upplevelse som präglades av nostalgi men också inspiration. Teamare från vartenda teamår var representerade, och för mig som är en av de nya teamarna för i år var det underbart att se alla de olika typer av människor som någon gång teamat på NG sedan starten, och ta del av vilka fantastiska lärdomar de har kunnat ge in i arbetet. Det är verkligen som att vara nästa länk i en lång, lång kedja av lärjungar och efterföljare av Jesus - som bara kommer att bli längre och längre för varje år.

_MG_7171.jpg

4. 15 år av ett fantastiskt arbete - och det är inte slut än
2002 startades Ny Generation, och ända sedan dess har svallvågorna slagit över landet. Grundaren Joakim Lundqvist delade med sig av mängder av historier och vittnesbörd från den första tiden av NG, och det blev så tydligt hur mycket Ny Generation har betytt - och kommer betyda i framtiden. Inte bara på skolorna, utan för hela Sverige. Vi får springa på den här stafetten tillsammans, skolgrupper såväl som teamare, och vara medvetna om att utan Gud hade det aldrig varit möjligt.

IMG_7095.JPG

5. Ny Generation handlar om alla generationer
Ny Generation handlar inte bara om den nya generationen. Det har varit något som funnits med i organisationens DNA ända sedan starten, behovet av andliga vägledare som gått före, men har nog aldrig tidigare blivit lika tydligt som under Generationsafton. För första gången arrangerade NG ett evenemang som uttryckligen riktade sig till alla åldrar, och gensvaret blev precis därefter. I publiken satt både pensionärer och skolungdomar, både vuxna och barn - alla redo att stötta Ny Generations arbete på de sätt de kunde. Är inte det häftigt?

Comment