Viewing entries in
Turné

Två nya roller - Fundraiser och turnéplanner!

Comment

Två nya roller - Fundraiser och turnéplanner!

Vet du inte vad du ska göra i höst? Ta en kik på Teamåret 18/19, dit ansökan nu är öppen! Att teama innebär att du jobbar ideellt ett år för att hjälpa och stötta Ny Generation-grupper att sprida Jesu kärlek på sina skolor.

Totalt finns det 12 roller att söka - och kanske passar någon av dessa två nya roller just dig?

_MG_0262.jpg

Fundraiser

Som fundraiser i In House-teamet kommer du att prata mycket med folk. Din uppgift blir att uppmuntra de som inte själva går i skolan att stötta Ny Generations arbete, så att skolgrupperna i förlängningen kan göra ännu större skillnad på sina skolor. Du är troligtvis en minglare som gillar att möta nya människor och triggas av att bygga relationer. 
Mer info om rollen hittar du här!

_MG_9967.jpg

Turnéplanner

Turnéplanner i Turnéteamet innebär att du är den som styr upp Ny Generations resor över Sverige. Du kommer att planera så att ni teamare kan besöka så många grupper som möjligt på en roadtrip, eller hur ni smidigast ska lösa resan till och från ett event. 
Mer info om rollen hittar du här!

 

Sista ansökningsdag till teamåret 18/19 är 25 april!

Comment

Ett år, tusentals ögonblick

Comment

Ett år, tusentals ögonblick

Under teamårets gång kommer du både se delar av landet du inte visste fanns och möta sköna människor som kommer berika ditt liv. Det är lika bra att börja ladda redan nu för alla goa roadtrips du och dina teamkompisar kommer göra! (Lite extra många för dig som är turnéteamare... :)

Här har vi samlat några tidigare inlägg som hjälper dig ladda mentalt och förbereda dig packningsmässigt - att packa är nämligen en konst, något du kommer få lära dig på Ny Generation ;)

Comment

Intervjuer med tidigare teamare

Comment

Intervjuer med tidigare teamare

Ett av de bästa sätten att få inblick i någonting, nästan vad som helst, är att läsa om andras erfarenheter inom området. Detsamma gäller när det kommer till att teama på Ny Generation! Därför har vi här samlat ett gäng intervjuer med tidigare teamare här:

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.29.39.png

Läs intervjun med Hanna om du är nyfiken på rollen som copywriter In House eller som reporter i Turnéteamet

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.33.17.png

Läs intervjun med Fredrik om du är nyfiken på rollen som grafisk designer In House.

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.36.03.png

Läs intervjun med Samuel om du är nyfiken på rollen som planner In House eller som coach i Turnéteamet

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.31.08.png

Läs intervjun med Alicia om du är nyfiken på rollen som copywriter In House

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.36.59.png

Läs intervjun med Olivia om du är nyfiken på rollen som producent i Turnéteamet

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.38.19.png

Läs intervjun med Maria om du är nyfiken på rollen som coach i Turnéteamet

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.40.25.png

Läs intervjun med Jacob om du är nyfiken på rollen som webbutvecklare In House

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.42.12.png

Läs intervjun med Gabriella om du är nyfiken på rollen som planner In House

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.44.31.png

Läs intervjun med Samuel om du är nyfiken på rollen som talare i Turnéteamet

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.45.33.png

Läs intervjun med Elias om du är nyfiken på rollen som tekniker i Turnéteamet

 
Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.47.30.png

Läs intervjun med Johanna om du är nyfiken på rollen som filmskapare In House eller som reporter i Turnéteamet

 

 

Här hittar du mer info om de olika teamen och alla roller:

TURNÈTEAMET

De som gör event och roadtrippar
Producent, turnéplanner, tekniker, coach, talare & reporter

IN HOUSE-TEAMET

De som skapar och kommunicerar
Copywriter, grafisk designer, planner, webbutvecklare, fundraiser & filmskapare


Psst...Sista ansökningsdagen för teamåret 18/19 är 25 april!

Comment

Många mil i bil och livsförvandlande möten

Comment

Många mil i bil och livsförvandlande möten

Roadtrips är en naturlig del av livet som turnéteamare på NG. 

Gång på gång packas NG-bilarna fulla. Gång på gång blåses luftmadrassen upp och sovsäcken rullas ut. Gång på gång får teamet möta ungdomar och på ett konkret sätt blåsa liv i tanken att de gör skillnad - och vad det leder till, ja, det kan bara Gud sätta gränserna för!

Nu senast drog hela turnégänget upp till Umeå för att hålla i eventet ALL IN. På ett event som ALL IN behövs alla - här blandas fokus, excellens, skratt, samarbete och en hel massa “nu kör vi”-anda.

Upp- och nedrigg. Samarbete och kommunikation is key!

Upp- och nedrigg. Samarbete och kommunikation is key!

Rep, soundcheck och genomgång av kvällens schema.

Rep, soundcheck och genomgång av kvällens schema.

Världsförbättrare som tar Guds kärlek till sin skola!

Världsförbättrare som tar Guds kärlek till sin skola!

Ingen roadtrip är den andra lik, men en sak är säker - många mil i bil, att genomföra livsförvandlande event och att diskutera vilket kyrkgolv som gav den bästa (eller värsta) sovupplevelsen... det är erfarenheter som inte kan göra annat än att skapa starka band.


Som turnéteamare spenderas det alltså många timmar i bil på resor mot norr, söder, öst och väst. Men vem säger att själva resan bara är en tidstjuv? Varför inte göra resan till en del av målet? Gör det till den perfekta uppladdningen inför den gruppträff, det event eller det ungdomsmöte som ligger framför!

Meningsfullt tidsfördriv:

Mood-booster:

En roadtrip kräver bra musik! Turnéteamarna 16/17 har därför satt ihop en spellista med deras bästa roadtrip-låtar. Tryck på play, kör iväg och sjung dig hes! Lyssna här!

Oavsett årstid - håll i ett spontant “Sommarprat”, P1-style! Utse en person som blir DJ-ansvarig i en timme och låt honom/henne mellan betydelsefulla låtar berätta om valda aspekter ur livet.

Garanterat:
⇨Kul att göra
⇨Underhållande att lyssna på
⇨En chans att lära känna varandra djupare

 

⇩ Fler smarta tips! ⇩


Låter detta som något för dig? Kolla in alla roller i turnéteamet här! Du kan turnéteama som producent, tekniker, turnéplanner, coach, reporter eller talare. Du hittar även praktisk info och ansökan vidare från länken ovan :)

Comment

Varför jag teamade

Comment

Varför jag teamade

Efter mina år på Ny Generation har jag lärt mig mängder av skolor och var de ligger. Jag har lärt mig vad som är bästa stället att äta på utmed vägen från Uppsala till Göteborg (Subway i Laxå). Jag har lärt mig hur jag bäst lokaliserar kontaktuppgifter till en ungdomsledare på en kyrkas hemsida och jag har lärt mig hur man kommunicerar bra från en scen. Jag har lärt mig både högt och lågt, viktiga och oviktiga saker.

En sak jag lärt mig är att i dagsläget blir en till två i varje klass i grundskolan utsatta för mobbing varje dag. Oron för att bli utsatt för trakasserier, fysiskt och psykiskt våld är en vardag för så många skolungdomar. 

“Jag hade erfarenhet av hur det var att vara kristen på skolan och driva en Ny Generation-grupp men det var först när jag började teama på NG jag insåg vilka ljus NG-grupperna är på sina skolor.”

Organisationen Friends känner ni säkert till. De har gett namn till den stora arenan som ligger i Solna och har i många år jobbat med att minska mobbningen på Sveriges skolor. Varje år publicerar Friends en rapport där de sammanställt svar från enkäter som högstadieelever svarat på. Friendsrapporten. Lätt att komma ihåg. Från den har jag lärt mig mobbingstatistiken och att det inte finns något enkelt svar till varför mobbing uppstår. 

När jag började jobba på Ny Generation var jag inte särskilt insatt i hur det såg ut kring mobbing på Sveriges skolor. Jag hade en relativt lätt skolgång, vilket jag är otroligt tacksam för. Jag hade erfarenhet av hur det var att vara kristen på skolan och driva en Ny Generation-grupp men det var först när jag började teama på NG jag insåg vilka ljus NG-grupperna är på sina skolor. 

“Jag ville stötta dem som väljer att sätta sig bredvid de ensamma och hjälpa dem som inkluderar de utsatta.”

Jag får ont i hjärtat när jag tänker på mobbing. Ingen ska behöva utsättas för det och varje gång jag hör någon som stått upp mot mobbing får jag hopp för mänskligheten. Mobbing är ett kompakt mörker men ljuset i tunneln är de som tagit emot Jesus och som låter hans ljus spridas i deras vardag. En längtan väcktes i mitt 20-åriga hjärta att hjälpa och stötta dem som kämpar mot mörker och trakasserier, för kärlek och ljus. Stötta dem som väljer att sätta sig bredvid de ensamma och hjälpa dem som inkluderar de utsatta. 

Jag har som sagt erfarenhet av att driva NG-grupp själv och vet att det sannerligen inte alltid är lätt. Ibland pallade jag inte gå emot grupptrycket och ibland höll jag tyst när någon sa någonting elakt till en klasskompis. Dock var det alltid lite lättare när Ny Generations teamare hade varit på skolan och peppat, inspirerat och påmint mig om varför det är så viktigt att lysa för Jesus i skolan. De lämnade kvar en känsla av att ingenting var omöjligt och att hålla i NG-gruppen och stå upp för tron var kul igen. Efter vågade jag mer och jag hoppas att den frimodigheten lyste för många av mina klasskompisar. 

Det är därför jag teamade på och fortfarande brinner för Ny Generation. För att ingen ska behöva utsättas för mobbing och Jesu kärlek behöver få finnas på Sveriges skolor och universitet. Jag hoppas att när Friends ger ut sin rapport 2017 att siffrorna ska vara bättre och mitt svar på varför de är det kommer alltid att vara: kristna på skolan.

Maria Edlundh
Kommunikatör, Ny Generation
Teamade 2010-2012

Om du vill få liknande erfarenheter som Maria ska du teama som Talare eller Coach i Turnéteamet eller Planner med inriktning på projekt & kommunikation i teamet In House.

Comment

Kreativ problemlösning och framåttänk - Intervju med en producent

Comment

Kreativ problemlösning och framåttänk - Intervju med en producent

Josef mellan två av tre tekniker under genrep av ALL IN.

Josef mellan två av tre tekniker under genrep av ALL IN.

Att teama som producent kräver ett skarpt sinne. Ett huvud som tänker framåt och vänder motstånd till möjligheter.

Josef Maxson är en av årets två producenter på Ny Generation. Han är 20 år och kommer från Ekenässjön. Han har det där tänket, en attityd som inte ger upp i första taget. Men varför behövs detta? Vad gör man egentligen som producent? I denna intervju med Josef hittar du svaren på de frågorna!

Vad gör du som producent på NG?
Som producent på Ny Generation skulle jag säga att jag har en huvuduppgift fördelat på två områden. Det ena är en planeringsfas inför reseperioder och olika event, och det andra är att hålla i dem på plats. Som producent är man lite “spindeln i nätet”, vi jobbar för att lägga pusslet på ett så effektivt sätt som möjligt.

Hur kan en dag se ut, på kontoret och ute på turné?
På kontoret handlar det mycket om att ringa kontakter, sätta ihop körscheman och ta reda på all nödvändig information innan det är dags att åka ut på turné! Väl ute handlar min roll som producent om att ha en överblick på det event eller möte vi håller i. Till exempel ALL IN som vi reser runt med just nu. Det gäller att ha koll på nästa punkt i schemat och se till att vi ligger i tid med vad som ska göras. Allt det praktiska och konkreta fixar inte sig själv, någon måste se till att det blir gjort. Allt från att se till att tekniken är på plats och funkar och att vårt crew får mat i magen till att stå redo med ques när programmet från scenen drar igång. Om jag gör mitt jobb bra så flyter eventet på bra.

Vad har du fått utvecklas i under din tid på NG än så länge?
Jag har fått lära mig att ha tålamod. Man ser inte alltid resultatet av det man gör på en gång, samtal man ringer idag ser man inte frukten av förrän det man planerat äger rum. Det är då man ser vad man har gjort en dag på kontoret, och hur väl man har gjort det. Men jag har också lärt mig att man måste lita på varandra i ett team. Man kan inte ha kontroll på allt hela tiden, då är det viktigt att våga förlita sig på andra.

Har du någon rolig historia från någon resa ni i turnéteamet åkt på?
Vi hade en workshop i Sävsjö i början av teamåret. När vi kom dit så pågick det en samling i den lokalen vi hade tänkt vara i. Inför workshop måste man förbereda och rigga upp i god tid innan, så var vi tvungna att hitta en annan lokal fort! Tillslut byggde vi upp vår setting i kyrkans entré. När vi var mitt uppe i workshopen så kom de som hade haft möte i vår lokal ut, vilket visade sig vara ett gäng pensionärer, och kyrkentrén fylldes med rullatorer! Men det är något man få handskas mycket med som producent - kreativ problemlösning!

Avsluta meningen: Jag är en bra producent därför att…
Jag är en bra producent därför att jag ser potentialen i andra människor och är beredd att göra det där lilla extra för att få det så bra som det bara kan bli. Jag ger inte upp i första taget, ska det göras så ska det göras rejält!

Josef ( producent ), Emanuel ( tekniker ), Kristina ( talare ) och Linnéa ( coach ) laddade inför en turné!

Josef (producent), Emanuel (tekniker), Kristina (talare) och Linnéa (coach) laddade inför en turné!


Du kan läsa mer om att teama som producent här, du hittar även ansökningsformulär via samma länk :) Sista ansökningsdag till teamåret 18/19 är 25 april. 

Comment

Detektiven bakom mediaflödet

Comment

Detektiven bakom mediaflödet

Malin Danielsson är 20 år och kommer från Norrköping. Som årets reporter är hon detektiven som fångar upp alla stories från fältet! Förstoringsglas och anteckningsblock är alltid nära till hands när Malin ger sig ut i sociala medier, som hon ansvarar för. Vardag för Malin är att snappa upp vad som händer inom Ny Generation och se till att det kommer ut, sprider inspiration och boostar NG-grupperna i landet.

Malin, vad gör du som reporter på Ny Generation?
En stor del av det jag gör som reporter är att ta hand om Ny Generations sociala medier, jag tar fram mycket av innehållet och ser till att saker kommer ut. Jag åker också ut på vägarna och snappar upp vittnesbörd och stories om saker som händer ute i skolgrupperna. Jag tar in så mycket jag kan och sedan går informationen ut på sociala medier!


Du har alltså koll på sociala medier? Berätta mer!
Ny Generation finns på Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Pinterest och Youtube, och för att hålla koll på allt vi vill lägga ut så har vi en kommunikationsplan där jag varannan vecka skriver in saker som man skulle kunna lägga ut. Det kan handla om t ex färska vittnesbörd från skolorna eller “nästa vecka är det kladdkakans dag”. Då fixar jag en bild, skriver copy (text) och sen kommer det ut på sociala medier. Så näst intill allt du ser på NGs sociala medier har på nått sätt gått igenom mig.

Du jobbar ju mycket med vittnesbörd från grupperna. Hur får du tag på dem och vad gör du med dem?
När jag är ute och reser så pratar jag med grupper och lyssnar in om de har gjort något nyligen eller planerar en satsning eller liknande. Tillbaka på kontoret så följer jag upp på det jag hört. Sen har också många grupper instagram som vi på Ny Generation följer, så med jämna mellanrum tittar jag igenom vad de har lagt upp. Ofta kontaktar jag dem och ber dem berätta mer och frågar om vi får dela det i våra kanaler för andra grupper att ta del av.

Skulle man kunna säga att du är lite detektiv? 
Haha, ja det skulle man kunna säga. Jag gillar det ordet, detektiv.

 

Utan grupperna är Ny Generation ingenting, det är de som är fokus, och vi vill ju att sociala medier ska spegla vad organisationen handlar om. Och grupperna kan ju inspirera andra grupper. Att vi sitter på kontoret och hittar på saker att lägga ut är såklart jättebra, men när en grupp ser att en annan grupp har gjort något så förmedlar det en känsla av om de klarade det så klarar vi det med! Därför är vittnesbörd jätteviktigt.


Som reporter och mästare på sociala medier så har Malin stenkoll på temadagar man kan ta tillvara på, och det finns fler än du tror! Här listar Malin 5 temadagar som du kan göra något kul med!
 

MALIN LISTAR - 5 TEMADAGAR ATT TA TILL VARA PÅ

 • Kramens dag, 21 jan - Bjud in till kramkalas eller sätt upp en kramruta!

 • Den stressfria dagen, 28 maj - Massagetåg, chillhörna med massor av kuddar, myskläder… möjligheterna är oändliga!

 • Kanelbullens dag, 4 okt - En satsningsklassiker! Ett perfekt tillfälle att bjuda på bullar och göra någon glad.

 • Musikens dag, 14 okt - Spela lovsång i korridoren!

 • Internationella CAPS LOCK dagen, 22 okt - Ett tillfälle att göra något kul på temat “något litet blir något stort”. Det är också en dag inte många känner till, men som drar ögonen till sig.

 

Du hittar en hel massa roliga temadagar här!
Mer info om rollen reporter och ansökan hittar du här!

Comment

Ljud, ljus, bild och lifehacks - årets tekniker listar!

Comment

Ljud, ljus, bild och lifehacks - årets tekniker listar!

Malin (reporter) och Emanuel, LIVE-inspelning av NG-podden under ALL IN i Mullsjö!

Malin (reporter) och Emanuel, LIVE-inspelning av NG-podden under ALL IN i Mullsjö!

Emanuel Vega Guillén är 19 år och kommer från Skara. Han är i år ljudtekniker på Ny Generation! Kanske har ni hört honom som en av rösterna i NG-podden? Han är dock inte bara en av rösterna, han har ansvar för hela produktionen från inspelning till slutgiltig podd. Här kommer Emanuels fem topptips för en lyckad poddprouktion!

 • Se till att ha all utrustning på plats, annars kan det uppstå komplikationer som gör att man inte kan spela in när det var tänkt.

 • Spela in i ett bra isolerat rum, gärna ett rum med mycket möbler så att inte ljudet studsar mellan väggarna.

 • Spela in en kort konversation för att få koll på ljudnivåerna och gör de justeringar som krävs innan ni spelar in “på riktigt”.

 • Ha koll på vilket håll konversationen ska gå åt innan du börjar spela in, annars kan det bli väldigt konstiga avsnitt, och det är svårt att använda.

 • Lyssna igenom inspelningen några gånger, ta bort det som kan störa lyssnarupplevelsen, till exempel fula in- och utandningar, och försök att reducera brus så gott det går.

David Larsson är 21 år och kommer från Skellefteå. I år är han NG:s ljusexpert! Med en passion för ljus och teknik bjuder han alltid på en show. Här listar han tipsen för att fixa den snyggaste ljusshowen!

 • Var alltid noggrann! Tänk igenom alla faser av sceninnehållet i förberedelsen av en ljusshow.

 • Vet vilken känsla du vill förmedla med ljuset, och se till att det går ihop med den känsla hela evenemanget förmedla.

 • “Oopsa” aldrig för många gånger. “Oops” är en ångraknapp, typ. Var alltså försiktig med att ångra steg i en programmering eller presets.

 • Fronten måste vara perfekt. Du måste se ansiktena på dem som står på scen.

 • Gör alltid en backup på hela din showfil! Den kan försvinna, det har hänt mig, och då står man inför mycket extrajobb.

Skärmavbild 2016-11-25 kl. 09.51.37.png

Fanny Hermanson är 18 år och kommer från Uppsala. Hon är klurig ut i fingerspetsarna och finns alltid på plats för att fixa det mesta. Fanny är mästaren av lifehacks, vilket ofta är bra som tekniker. Något hon alltid har i fickan är en rulle eltejp. Här listar hon fem anledningar till varför tejp alltid är bra att ha till hands!

Skärmavbild 2016-11-25 kl. 09.53.54.png
 • Med tejpen i hand så kommer du inse att det mesta runt omkring dig går att fixa till. Med lite hjälp av kreativiteten så går allt att laga med tejp!

 • Organisation! Här tänker jag mest på sladdar, tejp gör det lätt att organisera och undvika trassel.

 • Jag rekommenderar dig att skaffa en färgad tejp. Med denna färg kan du märka upp alla dina saker! Det är mycket bra med tanke på adaptrar och liknande grejer som många har likadana av. Perfekt!

 • Paxa saker. Om du ser något du behöver, sätt bara din färgade tejpbit på den så lämnas den ostört. Jag har Gul som färg, det jag markerar blir alltid ledigt för mig då alla vet att jag är gul.

 • Det finns alltid något att leka med för att hålla händerna upptagna!

Comment

Med hela Sverige som arbetsplats

Comment

Med hela Sverige som arbetsplats

I Sverige finns ett par hundra Ny Generation-grupper och flera tusentals ungdomar som gör skillnad på sina skolor och universitet. Linnéa Hätting är 20 år, kommer från Halmstad och teamar som Coach på Ny Generation, vilket innebär att hon jobbar som ett aktivt stöd på plats för dessa Ny Generation-grupper. Linnéa har hela Sverige som arbetsplats!

Vi träffar Linnéa i köket i NG-huset där hon förbereder wraps inför Workshop med Ny Generation i Skövde senare på kvällen.


Vad tycker du är det allra bästa med att teama som Coach på Ny Generation?
Jag tycker det bästa, eller roligaste, är att jag får komma ut och se så mycket! Jag har inte rest mycket i Sverige tidigare, så jag tycker det är jättekul att få åka runt och se nya städer och träffa nya människor. Jag älskar också hela grejen med evenemang, att göra saker, så att jag är med i Turnéteamet passar mig väldigt bra! Jag får resa runt och göra så mycket olika saker!

Hur kan en vanlig vecka se ut för dig?
Mina veckor kan se väldigt olika ut. Om jag har varit ute på turné en helg har jag normalt sett en checklista på saker att göra när jag kommer tillbaka till kontoret. Om vi ska ut någonstans kommande vecka så har vi möten med alla inblandade och planerar. Det är en del jobb inför varje roadtrip, men det det är viktigt att allt fungerar när vi väl är ute på vägarna sedan.

Just nu är mina dagar väldigt fokuserade på ALL IN, där jag tillsammans med några andra är ansvarig för sceninnehåll och hängområdet utanför. Att komma på lekar, skapa rekvisita och plugga manus är det mycket av just nu.Annars kan det vara så att jag åker ut på roadtrip någonstans i mitten av veckan eller till helgen och är borta ett par dagar tillsammans med två eller tre andra turnéteamare. Vi träffar NG-grupper på deras skolor, håller i ungdomsmöten eller workshops, sover några nätter och kommer tillbaka. Ungefär så kan en vanlig vecka se ut.

Kan du dela med dig av en rolig historia från någon turné?
I början av läsåret besökte vi Skene och höll i ett ungdomsmöte där. När mötet var klart och klockan hade blivit ganska mycket började vi plocka iordning lite grann, det var dags att runda av. Då var det ett stort gäng på typ 10-15 ungdomar som helt plötsligt satte igång en playlist med massor av olika låtar från “Frost”, och de gav allt de hade! De sjöng för full hals och hoppade runt på scenen och hade värsta koreografin! Vi hängde inte riktigt med i vad som hände, men senare fick vi veta att detta var något de avslutade varje fredagskväll med. Det var värsta musikalen! Vi fick oss en liten chock, men det var väldigt kul att se och det var en riktigt härlig grupp. Ett härligt minne från min allra första roadtrip med NG!

Comment

Nervositet, adrenalin och en hel massa glädje!

Comment

Nervositet, adrenalin och en hel massa glädje!

“Jag känner en glädje i att jag har fått förtroendet att tala för NG och tala ut vad Gud lägger på mitt hjärta!” 

Så säger Kristina Florén, 19 år från Herrljunga. Hon teamar i år som talare på NG och detta är hennes tankar.


Jag inleder nästan varje predikan jag håller i med bönen “Gud, låt mina ord få flyta vidare och dina ord stanna kvar”. Det är väldigt häftigt att veta att jag har chansen att tala in i någons liv och säga det de behöver höra.  Om det är någon i efterhand som kommer fram och säger att det som talats betytt något så blir jag såklart väldigt glad, men det jag blir mest glad av är bekräftelsen att Gud har använt mig som ett verktyg för att nå ut! Det är lite tjusningen med att vara talare, att det är så tydligt hur man påverkar folk.

När jag står på scenen känner jag en blandning av väldigt mycket trygghet och glädje, och jag påminns om vilket privilegium det är att teama. Men nervositeten är definitivt större när scenen är större. Jag fick till exempel tillfälle att hålla i ett seminarium på höstlovskonferensen Oktoberfäst i Skellefteå i år, och jag fick nästan en liten blackout…! Men känslan på scenen var ändå förvånansvärt trygg, och jag känner att Gud har satt mig där jag är av en anledning. Det är verkligen en adrenalinkick!

IMG_1090.JPG

Det är sällan jag kan lovsjunga så innerligt som när jag nyss hållit en lyckad predikan. Jag blir väldigt skrattig, bubblig och tacksam och det bara måste få komma ut! 

Men det bästa med att vara talare är att jag får vara Guds verktyg på ett sätt som jag egentligen inte är bekväm med, men som Gud gör mig bekväm med!

 

Comment

I huvudet på en nybakad reporter

Comment

I huvudet på en nybakad reporter

Teamåret 16/17 är nu i full gång och det har varit två intensiva veckor för alla oss nya teamare. Årets reporter heter Malin Danielsson. Hon är 18 år och kommer från Norrköping. Vad har denna spralliga glädjespruta, för att använda hennes egna ord, fått för intryck av det stora äventyret som precis har börjat?
 

Malin, hur är känslan nu när du har varit teamare på NG i två veckor?

- Min känsla skulle jag säga är positiv, jag ser väldigt mycket fram emot det här året. Det känns helt enkelt väldigt bra!

 

Vad har enligt dig varit det bästa eller mest lärorika som vi teamare har fått lära oss hittills?

- Svår fråga! Vi gjorde en lek under vår första utbildningsvecka där vi skulle leta efter QR-koder och svara på frågor som var kopplade till vår team-utbildning. Då fick man se hur mycket man hade lärt sig och kom ihåg från undervisningen. Det gick väldigt bra! Mitt lag vann, så det var kul! Men det mest intressanta, utbildningsmässigt, tycker jag har varit kyrkohistoria, och även passen som är mer fokuserade på min roll som reporter, för då har det handlat mer specifikt om vad jag tycker är kul!

 

Att vara teamare på NG innebär ju också att flytta hemifrån. Är det en stor omställning att flytta in i ett kollektiv, och att både bo och jobba tillsammans med alla de andra teamarna?

- Jag tror inte att jag har fattat att jag har flyttat hemifrån riktigt än. Det känns fortfarande lite som att jag är på läger och att det här bara är en rolig grej, men när det väl landar i mitt huvud så är det såklart en väldigt stor omställning. Jag har bara bott med min mamma, pappa och syster tidigare, och nu har vi ungefär lika många rum fast vi är 15 personer som delar på det, så vart jag än går är det folk. Det känns lite konstigt, men vi kommer att lära känna varandra så sjukt mycket bättre på det sättet. Vi kommer verkligen bli bra vänner och få se alla sidor av varandra. Just nu är allting bara härligt, men när vi kommer in lite mer i det så kommer man säkert hitta saker som man kanske retar sig på, men jag tror att det kommer vara jättelärorikt. Man kommer verkligen lära sig mycket detta år, både med mitt jobb som reporter och genom att bo tillsammans. Men än så länge har allt gått bra!

 

Slutligen, nu när vi alla teamare börjar bli mer bekväma i våra nya roller och saker och ting börjar dra igång på riktigt; hur mycket ser du fram emot resten av detta helt grymma läsår?

- Väldigt mycket! Innan allt började så var jag inställd på att det skulle bli “helt okej”, men nu när jag verkligen är här och har träffat de jag kommer jobba med och blivit mer insatt i Ny Generation och min roll så är jag supertaggad! Alltså, verkligen, jag tycker det här ska bli så sjukt kul, och det vi gör är jätteviktigt! Jag ser bara bra saker i framtiden, det här kommer bli ett bra år!

Ida Olsson
Copywriter


Läs mer om att teama som reporter här!

Comment

3 tips som gör dig till mingelproffs!

Comment

3 tips som gör dig till mingelproffs!

Som teamare på Ny Generation kommer man i kontakt med otroligt mycket människor. Här är några tips som kan göra det lättare i mötet med nytt folk!

1. Förbered mentalt säkra samtalsämnen.

Alltid ett säkert kort:
- Prata om hemstad.
Hur är det att bo där? Bästa grejen med staden?

Specifika för tillfället (ex. konferens):
- Sovsituation.
Vart sover du? Vad tycker du om att sova i sovsal/tält/husvagn/annat?
- Tidigare konferenser.
Har du varit här förut? Vad är ditt roligaste minne från en konferens?

2. Kom ihåg namn!

Det är alltid en styrka att lägga på minnet vad folk man möter heter. Det bidrar till att personen känner sig mer sedd och situationen blir mer personlig.

En minnesteknik: Koppla ihop namnet till någon du känner eller en kändis.

3. Våga!

Våga vara tjenis med folk, säga deras namn (som du nu har lärt dig) och ha inställningen att folk kommer att tycka om dig.

Comment

Saker att se och göra - Södra Sverige

Comment

Saker att se och göra - Södra Sverige

S

Shellmacken från 1938 i Moliden.

Shellmacken från 1938 i Moliden.

Ö

Öresundsbron.

Öresundsbron.

D

Domkyrkan i Lund.

Domkyrkan i Lund.

R

Ramhultafallet.

Ramhultafallet.

A

Ales Stenar.

Ales Stenar.

S

Smygehuk.

Smygehuk.

V

Väggahamnen.

Väggahamnen.

E

Emporia.

Emporia.

R

Ringhals kärnkraftverk.

Ringhals kärnkraftverk.

I

Isaberg.

Isaberg.

G

Gekås Ullared.

Gekås Ullared.

E

Eriksberg Vilt&Natur.

Eriksberg Vilt&Natur.

Comment

4 grejer som är go’ roadtrip-underhållning

Comment

4 grejer som är go’ roadtrip-underhållning

Framförallt som turnéteamare kommer många timmar spenderas på roadtrips! Dessa timmar i bilen är perfekta tillfällen att lära känna varandra mer och ha riktigt, riktigt kul! Här kommer därför några tips på grejer att snacka om/göra i bilen:

Antingen eller.

Vår eller höst?
Hamburgare eller pizza?
Vanilj eller chokladglass?

Att välja vilket alternativ som tilltalar en mest och motivera sitt svar säger ganska mycket om ens personlighet. Så det här är ett tips för att lära känna sitt resesällskap lite bättre!

Introtävling.

Gillar man musik kan någon agera DJ + tävlingsledare i en introtävling. Passagerarna ska vara först i att på något sätt ge sig till känna om de tror de kan låten introt tillhör och sen som sig bör - sjunga refrängen till låten i fråga.

Man kan köra bäst av 10, först till 5 eller vad som passar beroende på hur kul det är, hur duktig någon är eller hur mycket tid man har. Men det skapar garanterat lite härlig allsång längs vägen!

Vill man ha musikgemenskap the other way around kan man ju köra på silent disco! Alla har sin egen musik i öronen men ni sittdansar tillsammans :)

Klassiker: Samla bilar i en färg.

Alla deltagare väljer en färg och räknar hur många bilar i den färgen man passerar. Först till ett visst antal eller den som samlat flest vinner!

3 icebreaker-samtalsämnen:

Vad ville du som yngre jobba med när du blev stor?
Om du var en superhjälte, vad skulle du ha för superkraft?

Vilket språk skulle du vilja kunna flytande och varför?

Comment

Saker att se och göra - Östra Sverige

Comment

Saker att se och göra - Östra Sverige

Föreställ dig att ni sätter er i bilen. Destinationen är Öland. En hel dags bilresa står på agendan vilket gör att det känns skönt att stanna längs vägen för att se lite härliga svenska landmärken.

Skyview i Stockholm.

Skyview i Stockholm.

Hamnen i Nyköping.

Hamnen i Nyköping.

Smultronstället i Söderköping.

Smultronstället i Söderköping.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Kalmar slott.

Kalmar slott.

Ölandsbron.

Ölandsbron.

Comment

Saker att se och göra - Västra Sverige

Comment

Saker att se och göra - Västra Sverige

Dalarna

Eiffeltornet i Dala Järna.

Eiffeltornet i Dala Järna.

Dalahästen i Avesta.

Dalahästen i Avesta.

Vasaloppsmålet i Mora.

Vasaloppsmålet i Mora.

Värmland

Picassostatyn i Kristinehamn.

Picassostatyn i Kristinehamn.

Fredsmonumentet i Karlstad.

Fredsmonumentet i Karlstad.

Byamossarna i  Arvika - vandra i naturreservatet som beskyddas av prinsparet.

Byamossarna i Arvika - vandra i naturreservatet som beskyddas av prinsparet.

Dalsland

Älgparken i Dals Ed - pay it a visit!

Älgparken i Dals Ed - pay it a visit!

Akvedukten i Dalslands kanal.

Akvedukten i Dalslands kanal.

Bohuslän

Carlstens fästning i Marstrand.

Carlstens fästning i Marstrand.

Smögenbryggan.

Smögenbryggan.

Västergötland

Pinocchiorondellen i Borås - kör igenom och passa på att slå en kik!

Pinocchiorondellen i Borås - kör igenom och passa på att slå en kik!

Hornborgasjön i Falköping - titta när tranorna anlänt.

Hornborgasjön i Falköping - titta när tranorna anlänt.

Comment

Comment

Saker att se och göra - Norrland

Som turnéteamare har man chansen att se mycket av Sverige. I Norrland finns en del härliga ställen man kan svänga förbi om det passar sig. Här är några exempel.

Höga Kusten-bron
Åker man kustvägen upp till Norrland är detta omöjligt att missa. Strax norr om Härnösand kommer du åka över Höga Kusten-bron. Hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter ovan vattenytan. Passa också på att se dig omkring då naturen är otroligt vacker.

Ishotellet i Jukkasjärvi
Ishotellet är världens första hotell av snö och is. Sedan det första hotellet byggdes år 1989 har det återfötts i ny tappning varje vinter, i byn Jukkasjärvi – 20 mil ovan Polcirkeln. Här kan man gå en guidad tur eller sova en natt.

Storforsen i Älvsbyn
Storforsen, en fors med vattenfall belägen i Piteälven utmed väg 374 vid samhället Bredsel. Med dess genomsnittliga vattenflöde på 250 m3/sek och fallhöjden 60 m, utgör den en av de största forsarna i Europa. Härligt ställe att pausa på om man har tid över!

Thailändska paviljongen
Det är nog inte så många som vet att i Jämtländska skogen gömmer sig en thailändsk paviljong. Den är byggd till minne av den thailändske kungen Chulalongkorns besök på platsen 1897. Det är den enda thailändska paviljongen utanför Thailand och därav unik.

Döda fallet - Västerede
Om du ändå är och rör dig runt om i Jämtland kan du passa på att stanna till vid Döda fallet.
Döda fallet är en före detta fors som tömdes på vatten på 1700-talet. Nu är det ett naturreservat där man kan vandra omkring och även se teater när säsongen är inne.

Ätbara upplevelser:
Calskrove. 
Restaurang Tre Kronor i Skellefteå erbjuder ett skrovmål inbakad i en calzone. När man ätit färdigt kan man ta en springtur längs med den vackra älven.

Palt.
Kan finnas på antingen restaurang eller att köpa i en mataffär i den nordligaste delen av Norrland.

Glass vid hamnen i Hudik.
När sommaren börjar komma eller inte riktigt tagit slut är ett tips att köpa sig en glass vid hamnen i Hudiksvall. Man kan sätta sig vid sjöbodarna, på solbryggan vid kajen eller promenera längs vattnet.

solbrygga1.jpg

Comment

Crew till helt vanliga superhjältar

Comment

Crew till helt vanliga superhjältar

Ny Generation-grupperna i vårt land är för mig det närmaste superhjältar vi kommer i dagens samhälle. Jag brukar därför beskriva teamare som deras “sidekicks”. De flesta hjältekaraktärer i serier eller filmer har ofta ett crew som står bakom, som hjälper till - ett team med människor som backar upp.

Där tar man som teamare plats. Man är rösten i örat som agerar GPS, den som gör research och samlar information eller den som ger råd när det inte går att tänka klart. Men framförallt är man den som får hjälten att orka resa sig igen när modet sviker.

Att ta sig an den rollen händer inte över en natt, det gjorde det i alla fall inte för mig. Men redan de första veckorna under mitt teamår fick jag uppleva hur det kan kännas att bidra med sin del till ungdomarna.

Det var en fredag tidig höst. Jag och min teamkompis var på ett ungdomsmöte i Köping. Efter att det lekts lekar och predikats var det häng i källaren och fika. Där fanns det tre härliga tjejer som gick på samma skola. Vi började prata med dem om att starta en NG-grupp och de var lite osäkra men man kunde ana en vilja. Framförallt en av tjejerna utstrålade att hon gärna ville men kände att det fanns många hinder som skulle göra det svårt. Vi fortsatte prata och jag sa till henne att jag tror på henne, att hon kommer klara det. Dels för att vi finns där för dem plus att Gud alltid är med.

Det magiska med denna kväll var när man såg något tändas i hennes ögon. Hur hela hon började lysa när hon tillsammans med de andra tog beslutet att starta gruppen. Men även insikten: tänk om jag gett upp bara för att hon gav upp. Det är inte vad som inspirerar till hjältedåd.

Det är ett exempel på hur det kan vara som “sidekick”. Man får också bevittna hur hjältarna gång på gång överträffar sig själva. Vara med i framtagningen av hjälpmedel för deras uppdrag i skolan. Man får jobba för att Guds superkrafter fortsätter strömma genom Sveriges helt vanliga superhjältar.

Julia Skarin
Ny Generation

Comment