Viewing entries in
Inside look

Spindlarna i nätet - Intervju med årets projektplanners

Comment

Spindlarna i nätet - Intervju med årets projektplanners

Ida Westberg, 19 år från Hudiksvall, och Lovisa, 22 år från Uppsala - Dessa två hjältar är årets planners med inriktning projekt & kommunikation, och de har alltid fullt upp! Det är tack vare dem Ny Generation kan hålla tät kontakt med grupperna runtom i Sverige. De är spindlarna i nätet som connectar alla trådar. Det är genom dessa planners som idéer, hjälp och pepp pumpas ut direkt till NG:s medlemmar och in i skolorna!

FullSizeRender.jpg

Ida och Lovisa, ni är ju planners med inriktning mot projekt & kommunikation, vad innebär det på en daglig basis?

"Vår huvuduppgift är att vara NG-gruppernas kontakt med NG på riksnivå, en länk mellan skolan och organisationen."

Vi finns där som bollplank, stöd, hjälp och pepp! Så den allra största delen av vårt arbete har med medlemmarna och grupperna att göra.

Vi har en hel del administrativa uppgifter, som att jobba i Ny Generations databas, men också huvudansvar för NG-shopen. Om något beställs så är det vi två som paketerar och skickar iväg det!


Vad innebär det att ha kontakt med grupperna? Vad är er relation till dem?

Vi håller väldigt mycket telefonkontakt med grupperna, både via sms och samtal. Vi kollar hur det går för dem och om de behöver hjälp med någonting, och försöker kartlägga grupperna runtom i Sverige för att kunna ge dem bästa möjliga hjälp. 

Hjälteväggen!  Varje lapp representerar en speciell grupp någonstans i landet. Med hjälp av det här försöker vi hitta sätt för att på bästa sätt hjälpa grupperna vidare.

Hjälteväggen! Varje lapp representerar en speciell grupp någonstans i landet. Med hjälp av det här försöker vi hitta sätt för att på bästa sätt hjälpa grupperna vidare.

"Finns det något gemensamt problem i många grupper? Hur kan vi lösa det? Idéerna tas vidare till ritbordet och det kan resultera i många olika saker! Kanske någon produkt, kampanj eller liknande."

Men som tidigare nämnt så är vi alltså alltid tillgängliga för grupperna, de hör av sig med frågor till oss och vi hittar bästa sättet att hjälpa och stötta. De ska alltid lätt kunna nå oss och inte behöva vänta på att Turnéteamet ska komma till just deras stad. Jobbtelefonen brukar vara påslagen fram till läggdags, ifall att någon hör av sig eller för att fullfölja en sms-konversation man haft men en grupp under dagen.


Ida, här med massor av telefoner för att nå så många som möjligt!

Ida, här med massor av telefoner för att nå så många som möjligt!

Har ni haft något minnesvärt samtal med någon grupp som ni vill dela med er av?

I början av terminen hade vi “kom igång-samtal” med grupperna för att höra hur det gick för dem, om de redan kommit igång eller behövde hjälp. Då pratade jag (Lovisa) med en tjej som var själv i sin grupp. Jag sade sådant vi brukar ta upp i våra samtal, “tänk på det här, du kan testa det där”, och jag försökte peppa henne lite. Sedan när vi hade pratat en stund utbrast hon “Åh, tack för att du ringde. Jag hade bett till Gud igår om något tecken på om jag skulle ha kvar gruppen eller inte, och så ringer DU!” Hon var verkligen tacksam, och då kände jag att det vi gör betyder någonting.

Det är också härligt när någon hör av sig med en fråga och man hör hur glada de blir för svar, och hur mycket de uppskattar att vi finns där som resurs för dem.


Hur är man en bra planner? 

Det är bra om man gillar administrativa grejer och att strukturera upp saker. Kanske till och med ha lite kontrollbehov, fast på ett bra sätt! Det är bra om man tycker om ordning och reda. Man kanske kan förklara det som att vara en systemmänniska?

Sedan är det såklart positivt om man som planner med denna inriktning tycker det är kul med människor och relationer! Man måste kunna lyssna in, snappa upp och koppla. Men något man inte måste vara är expert på att prata i telefon, man lär sig. Och man lär sig också förstå att Gud är med i allt, även i telefonsamtal!

Det kan hända att man får titeln piñatafixare inför ALL IN!

Det kan hända att man får titeln piñatafixare inför ALL IN!

Comment

Ljud, ljus, bild och lifehacks - årets tekniker listar!

Comment

Ljud, ljus, bild och lifehacks - årets tekniker listar!

Malin (reporter) och Emanuel, LIVE-inspelning av NG-podden under ALL IN i Mullsjö!

Malin (reporter) och Emanuel, LIVE-inspelning av NG-podden under ALL IN i Mullsjö!

Emanuel Vega Guillén är 19 år och kommer från Skara. Han är i år ljudtekniker på Ny Generation! Kanske har ni hört honom som en av rösterna i NG-podden? Han är dock inte bara en av rösterna, han har ansvar för hela produktionen från inspelning till slutgiltig podd. Här kommer Emanuels fem topptips för en lyckad poddprouktion!

 • Se till att ha all utrustning på plats, annars kan det uppstå komplikationer som gör att man inte kan spela in när det var tänkt.

 • Spela in i ett bra isolerat rum, gärna ett rum med mycket möbler så att inte ljudet studsar mellan väggarna.

 • Spela in en kort konversation för att få koll på ljudnivåerna och gör de justeringar som krävs innan ni spelar in “på riktigt”.

 • Ha koll på vilket håll konversationen ska gå åt innan du börjar spela in, annars kan det bli väldigt konstiga avsnitt, och det är svårt att använda.

 • Lyssna igenom inspelningen några gånger, ta bort det som kan störa lyssnarupplevelsen, till exempel fula in- och utandningar, och försök att reducera brus så gott det går.

David Larsson är 21 år och kommer från Skellefteå. I år är han NG:s ljusexpert! Med en passion för ljus och teknik bjuder han alltid på en show. Här listar han tipsen för att fixa den snyggaste ljusshowen!

 • Var alltid noggrann! Tänk igenom alla faser av sceninnehållet i förberedelsen av en ljusshow.

 • Vet vilken känsla du vill förmedla med ljuset, och se till att det går ihop med den känsla hela evenemanget förmedla.

 • “Oopsa” aldrig för många gånger. “Oops” är en ångraknapp, typ. Var alltså försiktig med att ångra steg i en programmering eller presets.

 • Fronten måste vara perfekt. Du måste se ansiktena på dem som står på scen.

 • Gör alltid en backup på hela din showfil! Den kan försvinna, det har hänt mig, och då står man inför mycket extrajobb.

Skärmavbild 2016-11-25 kl. 09.51.37.png

Fanny Hermanson är 18 år och kommer från Uppsala. Hon är klurig ut i fingerspetsarna och finns alltid på plats för att fixa det mesta. Fanny är mästaren av lifehacks, vilket ofta är bra som tekniker. Något hon alltid har i fickan är en rulle eltejp. Här listar hon fem anledningar till varför tejp alltid är bra att ha till hands!

Skärmavbild 2016-11-25 kl. 09.53.54.png
 • Med tejpen i hand så kommer du inse att det mesta runt omkring dig går att fixa till. Med lite hjälp av kreativiteten så går allt att laga med tejp!

 • Organisation! Här tänker jag mest på sladdar, tejp gör det lätt att organisera och undvika trassel.

 • Jag rekommenderar dig att skaffa en färgad tejp. Med denna färg kan du märka upp alla dina saker! Det är mycket bra med tanke på adaptrar och liknande grejer som många har likadana av. Perfekt!

 • Paxa saker. Om du ser något du behöver, sätt bara din färgade tejpbit på den så lämnas den ostört. Jag har Gul som färg, det jag markerar blir alltid ledigt för mig då alla vet att jag är gul.

 • Det finns alltid något att leka med för att hålla händerna upptagna!

Comment

Med hela Sverige som arbetsplats

Comment

Med hela Sverige som arbetsplats

I Sverige finns ett par hundra Ny Generation-grupper och flera tusentals ungdomar som gör skillnad på sina skolor och universitet. Linnéa Hätting är 20 år, kommer från Halmstad och teamar som Coach på Ny Generation, vilket innebär att hon jobbar som ett aktivt stöd på plats för dessa Ny Generation-grupper. Linnéa har hela Sverige som arbetsplats!

Vi träffar Linnéa i köket i NG-huset där hon förbereder wraps inför Workshop med Ny Generation i Skövde senare på kvällen.


Vad tycker du är det allra bästa med att teama som Coach på Ny Generation?
Jag tycker det bästa, eller roligaste, är att jag får komma ut och se så mycket! Jag har inte rest mycket i Sverige tidigare, så jag tycker det är jättekul att få åka runt och se nya städer och träffa nya människor. Jag älskar också hela grejen med evenemang, att göra saker, så att jag är med i Turnéteamet passar mig väldigt bra! Jag får resa runt och göra så mycket olika saker!

Hur kan en vanlig vecka se ut för dig?
Mina veckor kan se väldigt olika ut. Om jag har varit ute på turné en helg har jag normalt sett en checklista på saker att göra när jag kommer tillbaka till kontoret. Om vi ska ut någonstans kommande vecka så har vi möten med alla inblandade och planerar. Det är en del jobb inför varje roadtrip, men det det är viktigt att allt fungerar när vi väl är ute på vägarna sedan.

Just nu är mina dagar väldigt fokuserade på ALL IN, där jag tillsammans med några andra är ansvarig för sceninnehåll och hängområdet utanför. Att komma på lekar, skapa rekvisita och plugga manus är det mycket av just nu.Annars kan det vara så att jag åker ut på roadtrip någonstans i mitten av veckan eller till helgen och är borta ett par dagar tillsammans med två eller tre andra turnéteamare. Vi träffar NG-grupper på deras skolor, håller i ungdomsmöten eller workshops, sover några nätter och kommer tillbaka. Ungefär så kan en vanlig vecka se ut.

Kan du dela med dig av en rolig historia från någon turné?
I början av läsåret besökte vi Skene och höll i ett ungdomsmöte där. När mötet var klart och klockan hade blivit ganska mycket började vi plocka iordning lite grann, det var dags att runda av. Då var det ett stort gäng på typ 10-15 ungdomar som helt plötsligt satte igång en playlist med massor av olika låtar från “Frost”, och de gav allt de hade! De sjöng för full hals och hoppade runt på scenen och hade värsta koreografin! Vi hängde inte riktigt med i vad som hände, men senare fick vi veta att detta var något de avslutade varje fredagskväll med. Det var värsta musikalen! Vi fick oss en liten chock, men det var väldigt kul att se och det var en riktigt härlig grupp. Ett härligt minne från min allra första roadtrip med NG!

Comment

Nervositet, adrenalin och en hel massa glädje!

Comment

Nervositet, adrenalin och en hel massa glädje!

“Jag känner en glädje i att jag har fått förtroendet att tala för NG och tala ut vad Gud lägger på mitt hjärta!” 

Så säger Kristina Florén, 19 år från Herrljunga. Hon teamar i år som talare på NG och detta är hennes tankar.


Jag inleder nästan varje predikan jag håller i med bönen “Gud, låt mina ord få flyta vidare och dina ord stanna kvar”. Det är väldigt häftigt att veta att jag har chansen att tala in i någons liv och säga det de behöver höra.  Om det är någon i efterhand som kommer fram och säger att det som talats betytt något så blir jag såklart väldigt glad, men det jag blir mest glad av är bekräftelsen att Gud har använt mig som ett verktyg för att nå ut! Det är lite tjusningen med att vara talare, att det är så tydligt hur man påverkar folk.

När jag står på scenen känner jag en blandning av väldigt mycket trygghet och glädje, och jag påminns om vilket privilegium det är att teama. Men nervositeten är definitivt större när scenen är större. Jag fick till exempel tillfälle att hålla i ett seminarium på höstlovskonferensen Oktoberfäst i Skellefteå i år, och jag fick nästan en liten blackout…! Men känslan på scenen var ändå förvånansvärt trygg, och jag känner att Gud har satt mig där jag är av en anledning. Det är verkligen en adrenalinkick!

IMG_1090.JPG

Det är sällan jag kan lovsjunga så innerligt som när jag nyss hållit en lyckad predikan. Jag blir väldigt skrattig, bubblig och tacksam och det bara måste få komma ut! 

Men det bästa med att vara talare är att jag får vara Guds verktyg på ett sätt som jag egentligen inte är bekväm med, men som Gud gör mig bekväm med!

 

Comment

Bilder finns precis överallt...

Comment

Bilder finns precis överallt...

...sociala medier, affischer, på hemsidan och på produkter är bara ett fåtal exempel. Detta är något Amanda Frankner har full koll på. Hon är 19 år, kommer från Skillingaryd och teamar som grafisk designer på NG i år. Hon är Ny Generations design-kanon!

“Det var lite läskigt, men det kändes ändå tryggt. Jag kände att Gud ledde mig på rätt spår, liksom. Det var en process där jag lekte runt mycket med skisser, moodboards, och försökte skapa mig rätt intryck från de som satt känslan”

Ett av Amandas hittills största projekt har varit att ta fram den grafiska profilen för eventet ALL IN. Processen var inte likt något hon gjort förut.

Amanda förklarar att det var en process där hon lekte runt mycket. Konceptet var satt för eventet, så utmaningen var att hitta känslan som förmedlades genom de nyckelord som tagits fram. Hon berättar att det var en väldigt rolig process just för att det var så lekfullt och att det var många praktiska moment i skapandet där hon kunde “leka loss”.

Slack for iOS Upload-1.png.jpeg

Kolla in det snygga resultatet som nu används både på affischen för eventet, på hemsidan och ett flertal andra ställen!


Vi har alla olika metoder för att hålla fokus på topp när det är mycket att göra. Amanda sätter i lurarna och går in i sin egen bubbla.

AMANDA TIPSAR
3 saker att lyssna på för att hålla energin uppe!

 • Något jag känner mig kreativ till är Coldplay. Jag inspireras av deras melodier och sättet de formulerar sina texter på. De inspirerar helt enkel till kreativitet!

 • Instrumental jazzmusik - Bara för att det är väldigt nice och avkopplande.

 • Det är lättare att skapa bra grejer när man är på bra humör, därför gillar jag att lyssna på “Mammas nya kille” på P3! Det är verkligen min humor.

Som grafisk designer på Ny Generation är du en nyckelspelare i en hel massa sammanhang. Bilder finns överallt, de förstärker, kompletterar, och kan vara det som gör att budskapet faktiskt når fram. 

“Det bästa med att vara grafisk designer på Ny Generation är att jag får visualisera det Gud lägger på mitt hjärta, och att det sedan kan vara en hjälp för NG och alla som har med NG att göra”

Comment

2 månader och lite vishet senare

Comment

2 månader och lite vishet senare

Jag heter Ida, är 21 år, kommer från Örebro och teamar som copywriter. Jag skapar med ord, och genom de orden sätts en stor del av tonen för Ny Generation

Innan jag började teama på NG visste jag inte riktigt vad denna position skulle innebära. Jag ansökte just för att jag gillar ord och att skriva, men inte mycket mer än så. Ord är något jag fascineras av och jag var helt enkelt nyfiken på vad som skulle hända om jag under 10 månader fick fokusera på just det, ord och formuleringar.

Jag hade en hel del frågor och ingen koll, förutom att jag någonstans inombords hade en känsla av att det skulle bli ett helt grymt bra år. Nu har det gått lite över två månader sedan starten, därför kan jag stolt presentera:

Slack for iOS Upload (7).jpg

5 saker jag lärt mig efter två månader som copywriter!


1. Inspiration kommer inte alltid att finnas där automatiskt. Att hitta sätt att locka fram den på är guld värt. 

2. "Kill your darlings" behöver inte vara lika jobbigt som det låter. Var inte rädd att börja om från scratch och  prova ett helt nytt perspektiv. Öppna ett nytt blad och tänk upp och ner, bak och fram!

3. Det är viktigt att våga lita på att det man producerar är bra, men det kan också alltid bli bättre. Konstruktiv kritik är din vän, inte tvärtom.

4. Bensträckare - ja tack! Man mår så mycket bättre av att röra på sig då och då när man har ett ganska stillasittande jobb.

5. Med rätt ord och formuleringar så är skriven text ett otroligt mäktigt verktyg! Man kan verkligen känna när en formulering slår rätt i mål.


Möte med Julia, kommunikationsansvarig (vänster)

Möte med Julia, kommunikationsansvarig (vänster)

Jag rekommenderar att teama som copywriter om du, som jag, gillar att utmanas kreativt! Du kommer att få skriva i alla möjliga olika sammanhang, men du kommer också att få göra en hel del annat. Kanske råkar du hamna i trailern för ett stort event eller i redaktionsteamet för en podcast! Jag kan skriva under på det utifrån egen erfarenhet.

Du kommer att spela en stor roll i många samarbeten med de flesta på kontoret, du kommer att befinna dig i en kreativ miljö där gränser tänjs hela tiden, och du kommer att få prova på vad det innebär att jobba för ett högre syfte.

 

Allt jag skapar är för Gud, vartenda ord som skrivs. Varje status, slogan, mail och filmmanus. 

När man har en lite tuffare dag så kan man alltid landa i det, kärnan. Jag gör det jag gör för att Gud ska bli synlig ute på Sveriges skolor genom vardagshjältarna, NG-grupperna - och det är värt allt!

Ida Olsson
Copywriter 16/17

Comment

Från intresse till verklighet: snack med årets copywriter

Comment

Från intresse till verklighet: snack med årets copywriter

Efter några veckor med utbildning och introduktion till de olika rollerna har teamåret på Ny Generation äntligen kickat igång. Ida Olsson, en talangfull 20- åring från Örebro, är en av teamarna och hon kommer under det kommande året vara copywriter.

Att vara copywriter på Ny Generation innebär arbete med text på olika sätt, både att göra material till filmer samt att publicera texter på webben, bloggen och sociala medier, vilket är något Ida ser mycket positivt på. Speciellt ser hon fram emot att “genom text komma på idéer och helt enkelt uppmuntra grupperna där ute”.

“Min största hobby har alltid varit att teckna, rita och måla, men jag har också alltid gillat att skriva! Så att bara få fokusera på text som konstfrom under ett helt år är en helt ny utmaning för mig.”

Att det var just teama på Ny Generation Ida skulle göra var inte alltid självklart. Under gymnasiet var Ida med i en Ny Generation-grupp, men det var inte förrän ett mail trillade ner i hennes inkorg som tanken på att teama växte fram. Ida berättar att hon tittade runt på nygeneration.se efter lite olika roller som till exempel planner och grafisk designer, men att hon fastnade lite extra för copywriter då att skriva alltid varit ett intresse. Hennes största hobby har alltid varit att teckna, rita och måla, men skrivande har även det varit något hon alltid gillat, så “att bara få fokusera på text som konstform under ett helt år är en ny utmaning”, en utmaning som Ida med glädje antar!

“Jag har så länge jag kan minnas tyckt det är väldigt väldigt kul att skriva. I skolan så tyckte jag till och med att det var väldigt kul att skriva uppsatser och berättelser. ”

Redan som liten började Ida skriva små sagor och berättelser av olika slag, även uppsatsskrivning i skolan var något Ida tyckte var väldigt kul. Genom hela hennes liv har hon även haft dagböcker lite av och till där hon skrivit ner vad som hänt under dagen. Skrivandet har alltså alltid funnits där för Ida, även fast det bara varit som en hobby och inte som ett jobb som det nu kommer att vara.

“Jag är riktig taggad på att med mina ord kunna peppa NG-grupper runtom i Sverige!”

Det kommande teamåret är ett år som Ida ser väldigt mycket fram emot. Både genom att med hennes egna ord kunna peppa Ny Generation-grupper i Sverige men också genom att få utmanas och utvecklas i sitt eget skrivande. På frågan vad hon mest ser fram emot att få skriva är svaret att hon "ser fram emot att få skriva på alla möjliga sätt” men också att få inspirera människor till att ta Gud till skolan på olika sätt.

Malin Danielsson
Reporter


Läs mer om att teama som copywriter här!

Comment

I huvudet på en nybakad reporter

Comment

I huvudet på en nybakad reporter

Teamåret 16/17 är nu i full gång och det har varit två intensiva veckor för alla oss nya teamare. Årets reporter heter Malin Danielsson. Hon är 18 år och kommer från Norrköping. Vad har denna spralliga glädjespruta, för att använda hennes egna ord, fått för intryck av det stora äventyret som precis har börjat?
 

Malin, hur är känslan nu när du har varit teamare på NG i två veckor?

- Min känsla skulle jag säga är positiv, jag ser väldigt mycket fram emot det här året. Det känns helt enkelt väldigt bra!

 

Vad har enligt dig varit det bästa eller mest lärorika som vi teamare har fått lära oss hittills?

- Svår fråga! Vi gjorde en lek under vår första utbildningsvecka där vi skulle leta efter QR-koder och svara på frågor som var kopplade till vår team-utbildning. Då fick man se hur mycket man hade lärt sig och kom ihåg från undervisningen. Det gick väldigt bra! Mitt lag vann, så det var kul! Men det mest intressanta, utbildningsmässigt, tycker jag har varit kyrkohistoria, och även passen som är mer fokuserade på min roll som reporter, för då har det handlat mer specifikt om vad jag tycker är kul!

 

Att vara teamare på NG innebär ju också att flytta hemifrån. Är det en stor omställning att flytta in i ett kollektiv, och att både bo och jobba tillsammans med alla de andra teamarna?

- Jag tror inte att jag har fattat att jag har flyttat hemifrån riktigt än. Det känns fortfarande lite som att jag är på läger och att det här bara är en rolig grej, men när det väl landar i mitt huvud så är det såklart en väldigt stor omställning. Jag har bara bott med min mamma, pappa och syster tidigare, och nu har vi ungefär lika många rum fast vi är 15 personer som delar på det, så vart jag än går är det folk. Det känns lite konstigt, men vi kommer att lära känna varandra så sjukt mycket bättre på det sättet. Vi kommer verkligen bli bra vänner och få se alla sidor av varandra. Just nu är allting bara härligt, men när vi kommer in lite mer i det så kommer man säkert hitta saker som man kanske retar sig på, men jag tror att det kommer vara jättelärorikt. Man kommer verkligen lära sig mycket detta år, både med mitt jobb som reporter och genom att bo tillsammans. Men än så länge har allt gått bra!

 

Slutligen, nu när vi alla teamare börjar bli mer bekväma i våra nya roller och saker och ting börjar dra igång på riktigt; hur mycket ser du fram emot resten av detta helt grymma läsår?

- Väldigt mycket! Innan allt började så var jag inställd på att det skulle bli “helt okej”, men nu när jag verkligen är här och har träffat de jag kommer jobba med och blivit mer insatt i Ny Generation och min roll så är jag supertaggad! Alltså, verkligen, jag tycker det här ska bli så sjukt kul, och det vi gör är jätteviktigt! Jag ser bara bra saker i framtiden, det här kommer bli ett bra år!

Ida Olsson
Copywriter


Läs mer om att teama som reporter här!

Comment

Crew till helt vanliga superhjältar

Comment

Crew till helt vanliga superhjältar

Ny Generation-grupperna i vårt land är för mig det närmaste superhjältar vi kommer i dagens samhälle. Jag brukar därför beskriva teamare som deras “sidekicks”. De flesta hjältekaraktärer i serier eller filmer har ofta ett crew som står bakom, som hjälper till - ett team med människor som backar upp.

Där tar man som teamare plats. Man är rösten i örat som agerar GPS, den som gör research och samlar information eller den som ger råd när det inte går att tänka klart. Men framförallt är man den som får hjälten att orka resa sig igen när modet sviker.

Att ta sig an den rollen händer inte över en natt, det gjorde det i alla fall inte för mig. Men redan de första veckorna under mitt teamår fick jag uppleva hur det kan kännas att bidra med sin del till ungdomarna.

Det var en fredag tidig höst. Jag och min teamkompis var på ett ungdomsmöte i Köping. Efter att det lekts lekar och predikats var det häng i källaren och fika. Där fanns det tre härliga tjejer som gick på samma skola. Vi började prata med dem om att starta en NG-grupp och de var lite osäkra men man kunde ana en vilja. Framförallt en av tjejerna utstrålade att hon gärna ville men kände att det fanns många hinder som skulle göra det svårt. Vi fortsatte prata och jag sa till henne att jag tror på henne, att hon kommer klara det. Dels för att vi finns där för dem plus att Gud alltid är med.

Det magiska med denna kväll var när man såg något tändas i hennes ögon. Hur hela hon började lysa när hon tillsammans med de andra tog beslutet att starta gruppen. Men även insikten: tänk om jag gett upp bara för att hon gav upp. Det är inte vad som inspirerar till hjältedåd.

Det är ett exempel på hur det kan vara som “sidekick”. Man får också bevittna hur hjältarna gång på gång överträffar sig själva. Vara med i framtagningen av hjälpmedel för deras uppdrag i skolan. Man får jobba för att Guds superkrafter fortsätter strömma genom Sveriges helt vanliga superhjältar.

Julia Skarin
Ny Generation

Comment

En producents bekännelser

Comment

En producents bekännelser

Ser du mig på bilden? Även om du visste vem jag var skulle du nog ha svårt att se mig för det var inte meningen att jag skulle synas. Jag tillhörde teamet där uppe på läktaren - teamet som får lamporna att lysa, mickarna att låta och allt att hända i rätt ordning. Jag var producent på Båten.

Det är märkligt hur vissa ögonblick fastnar i minnet. Stunden när jag satte på mig intercomets headset kom ett lugn över mig. Många, många månaders förberedelser hade lett fram till detta ögonblick. I handen hade jag kvällens och nattens körscheman och i lurarna var jag sammankopplad med alla tekniker och tekniska medarbetare i salen. Mitt jobb var att alltid ligga steget före och ge klartecken till varje ny sak som skulle hända på scenen. Där ska det ljuset bytas, där ska den micken fram, där ska den filmen igång.

"Pass på cue 40. Go 40." 

Jag förstår om du inte fattar grejen. Du kanske tänker "men är det inte så mycket roligare att stå på scenen?" eller så kanske du tänker "fy va stressigt det låter att hålla så mycket i huvudet". Frågar du mig skulle jag svara "nej" på det första och le drömskt åt det andra.
Dessa ord är till dig som trivs bakom kulisserna. Till dig som älskar utmaningen att hålla massor i huvudet. Till dig som inte är rädd för att vara den som alla frågar om saker. Du har producentpotential.

Som producent under ett teamår på Ny Generation kommer du få vässa just dina skills. Du kommer tränas i att projektleda och jobba fram event. Du kommer producera och få känna på hur det är att jobba mitt i en kreativ, pulserande, Jesuscentrerad organisation. Du kommer tillsammans med resten av Turnéteamet skapa event som förvandlar.

Där är jag. En suddig person i kulisserna. Och jag är så tacksam att jag fick vara med.

/Sara

Läs mer om att teama som producent här. Du ansöker via samma länk.
Sista ansökningsdag är 25 april.

Comment

Att driva NG-shopen - en kik på vardagen som Planner

Comment

Att driva NG-shopen - en kik på vardagen som Planner

Fascinationen i att se en idé förvandlas till verklighet är något som fångar vissa mer än andra. Vissa människor är härliga idésprutor och andra de som ser hur man tar sig från punkt A till B.

Vill du kreativt jobba fram nytt material och driva gruppernas resursbank (a.k.a NG-shopen) skulle du bli en fantastisk Planner!

Hur startar processen att förverkliga en idé? 

På Ny Generation är den största källan till action NG-grupperna. Eftersom NG jobbar med att göra det så enkelt som möjligt att ha en kristen skolgrupp grundar sig initiativen som tas oftast i ett behov hos en eller flera grupper. Antingen genom en förfrågan från grupper själva eller ett gemensamt problem man sett grupperna ha.

Vad är första steget?

Brainstorm. Spånande. (Läs inlägget med tips för brainstorming här.)
Man sätter sig ner, en eller flera, och specifierar - vad är det som ska göras?
Analyserar olika faktorer som spelar roll, öppnar upp dörrar till alla möjliga vägar att gå och idéer kläcks.

Därefter fortsätter idén att ta form. Det vrids och vänds, funderas och görs research. Det kan vara offerter som behövs från tillverkare eller egna pyssel eller produktioner som behöver beräknas och planeras.

Hur vet jag om jag passar som Planner?

Om du antingen är en person som älskar att spåna fram roliga nya idéer eller om du är en person som gillar att planera och strukturera och ta idéer från dröm till verklighet så är du nästa års Planner. Du kommer få lära dig att jobba i projekt och att projektleda!

Så varför inte börja fundera redan nu på vad du tycker NG-shopen borde innehålla nästa år?
Här kan du läsa mer om att teama som Planner och även ansöka.

Sista ansökningsdag är 25 april!

Comment

Så funkade projektet: Bibelutdelningsfilmen

Comment

Så funkade projektet: Bibelutdelningsfilmen

Projekt: Film om att dela ut biblar
Ansvarig: Fredrik Häll, teamare på Ny Generation 15/16 & 16/17

Intervju med Fredrik Häll, ansvarig filmskapare för projektet:

Hur kom ni fram till idén?

Jag hade dominoidén i huvudet sedan tidigare och när vi började prata om att göra en film med syfte att inspirera bibelutdelning passade den riktigt bra. Den får tittaren att lyfta blicken och se förbi att det kan kännas nervöst att ge någon en bibel och istället titta framåt och se vilka konsekvenser bibelutdelningen kan få. Vi ville också stärka känslan att när man delar ut en bibel är man inte ensam. Gud är med.

Vad var svårast i förberedelserna?

Helt klart att få fysiken att stämma överens med varje steg i dominosträckan, haha! Att få alla vikter att stämma överens. Det var riktigt svårt. Trots att jag ritat en utförlig storyboard var det ännu svårare än jag trott.

Hur gick inspelningen till?

Vi var ett crew på 1 kameraman, 1 ljudtekniker, 2 på ljus och minst 1 som bara skötte fysiken - drog i fiskelinor och sånt...!

Vad använde ni för utrustning?

Kameran vi använde var en Canon 100D. Det är en väldigt specialiserad kamera - den är inte alls särskilt bra att fota med men videofunktionerna på den är väldigt uppdaterade för sin prisklass. Objektivet var ett Canon 24 mm 1.4 L. Ett riktigt bra och skarpt objektiv. På sätt och vis är det en lite komisk blandning men det funkade bra för syftet.
Vi använde NG:s riktigt feta Manfrotto-filmstativ och till det hyrde vi en stativ-dolly.

Vi fokuserade rätt mycket på ljud för att få med de naturliga ljuden. NG har en väldigt bred och bra uppsättning ljudutrustning och till just detta använde vi en av Rødes fetaste directional mics tillsammans med en lång mickbom från Røde. Ljudet spelades in på en H4n sound recorder och synkades i efterproduktionen. Vi hade också en Røde video mic pro som backup audio.

Ljuset satte vi med två Manfrotto-redheads med ljusboxar på. En på vardera sida om kameran. Två personer skötte dessa ljus och flyttade dem med kameran.

Hur lång tid tog inspelningen?

Själva inspelningen tog två hela dagar. Vi var tvungna att möblera om hela Ny Generation-kontoret för att få plats med allt, haha! Det som tog mest tid i inspelningsprocessen var ju just detta att få varje steg att funka med de andra. Bara scenen med mobilen var typ 19 tagningar.

Vad tar du med dig från detta filmprojekt?

Hela projektet var väldigt, väldigt mycket större än jag trott. Jag trodde man skulle kunna skala ned det mycket, men det var ett stort projekt. På detaljnivå kan jag säga att det jag har lärt mig mest är att inte filma med låg bländare när man inte behöver det. Dominobrickorna som faller i början är ganska ur fokus och det hade de inte behövt vara.
Under efterproduktionen kom jag tänka på att jag sett en behind the scenes från Sagan om ringen där jag sett hur de gjorde galoppljuden med kokosnötter på sand i efterhand. Jag tänkte att jag skulle kunna göra samma sak med vissa ljud som behövde fix. Det slutade med att jag satt och slog handtagen på två penslar mot varandra för att likna träljud och rullade pingisboll på bordet framför mig och la in det i filmen.

Hur känns det nu när filmprojektet är klart?

Man blir så glad när man känner att det man jobbat med så länge får resultat. När man ser bibelordrar rulla in och hör om folk som blir peppade känns det verkligen som hela lönen för arbetet. Då känner man att man verkligen kan använda sin gåva för något gott.


Du kan läsa mer om att teama som filmskapare här. Du ansöker via samma länk!
Sista ansökningsdag är 25 april.

 

Comment

3 tips för en fräschare film

Comment

3 tips för en fräschare film

När du teamar som filmskapare kommer din vardag vara fylld av feta filmprojekt av massa olika slag! Här kommer 3 tips för en fräschare film :)

1. Fräscha flares under 50-lappen!
Det första tipset kanske du mycket väl har hört om, om du gillar att spåna runt på Youtube efter filmtips. Effekten handlar om att skapa en så kallad bred “flare” över bilden när något ljust riktas mot kameran. Till exempel om du riktar en ficklampa eller dylikt in i kameran så skapas en blå/gul horisontell linje över bilden.

Allt du behöver för att skapa denna effekt är lite fiskelina! Klipp ut en liten bit fiskelina och fäst den så vertikalt du bara kan - som på bilden nedan. Antingen fäster du den med lite tejp, kludd eller med gummiband.

Detta är en riktigt cool och stämningshöjande effekt som ofta används i stora Hollywoodfilmer. Då använder de dock väldigt mycket dyrare grejer för att få typ samma effekt, nämligen ett anamorphic-objektiv.
Black bars är ju någonting som verkligen hör ihop med denna effekt, så släng på ett template med svarta boxar vet ja’!

2. Dollyshots med respekt
Här kommer ett till enkelt tips som med lite träning kan bli ruskigt kraftfullt: Fäst kameran på en longboard! Då tas det mesta skaket bort och du får en snygg och mjuk tagning.

Om du redan kan åka bräda riktigt bra så är detta guld eftersom du då kan stå på den och rikta kameran på vilket sätt du än vill. Men även om du knappt har stått på en longboard i hela ditt liv kan du ändå få bra resultat. Fäst ditt videohuvud eller stativ på longboarden och vips så har du en stativdolly! Om du har ett sugproppsfäste till kameran kan du testa att skruva loss truckarna och vända upp och ner på brädan för att kunna fästa kameran på träet. Alltså ska greppsidan nu då vara mot backen. Det man får tänka på är bara att longboarden låter rätt mycket och kan försämra ljudet du spelat in.

3. Bra ljud = Proffesionell känsla
En utav de viktigaste, men kanske mest osynliga sakerna i en film är ljudet. Om ljudet är kasst riskeras känslan av hela filmen. Men det gör inget, för det finns en lösning: Använd mobilen till att spela in ljudet!

Om du själv ska prata in i kameran a lá vlog style så kan du antingen sätta mobilen på ett stativ så nära munnen som möjligt. Gärna över huvudet! Eller om du har en bröstficka så kan du lägga den där i så kommer mobilens mikrofon nära din mun. Något att tänka på dock är att vända på mobilen och rikta mikrofonen mot dig och att inte röra dig för mycket så det prasslar från din skjorta.

Om du istället ska intervjua kan du använda mobilen som en vanlig mikrofon. Håll i den och ha det ganska nära din mun den intervjuandes mun. 

Det där var 3 snabba tips som kommer göra din nästa film riktigt fet! Se så, ut o filma nu! ;)

Fredrik Häll
Teamare 15/16, 16/17
Ny Generation

Här kan du läsa mer om och ansöka till filmskapare.
Sista ansökningsdag är 25 april.

Comment

Hur har man en bra brainstorm?

Comment

Hur har man en bra brainstorm?

Under ett teamår på Ny Generation kommer du vara i otaliga sammanhang där vi tillsammans kommer brainstorma och kläcka nya idéer. Särskilt framträdande är detta moment för områdena Reporter (innehåll för webben och sociala medier) och Planner (driva NG-shopen och ta fram nya produkter, resurser och utskick för Ny Generation-grupperna).

Alla områden kommer behöva en god dos kreativitet och brainstormande för sina egna specifika områden (som t ex predikoframtagning för talarna, filmidéer för filmskaparna och vinklar för skribenten/copywritern) men dessa 2 roller kommer göra det till ett hantverk - det kommer vara en del av deras vardag.

Med anledning av detta kommer här några snabba tips på hur man tar en brainstorm till en ny nivå!

1. Byt miljö

Ibland fastnar vi i gamla mönster bara för att den plats vi är på påminner om våra vardagliga rutiner. Det gör lätt att vi även fastnar i invanda tankemönster. För att få till en bra brainstorm kan därför ett bra knep vara att helt enkelt byta miljö. Antingen något så enkelt som att dra till ett café eller något mer oväntat som att klättra upp på ett tak och sätta sig där med en picknick-filt (obs! båda dessa är beprövade metoder på Ny Generation... :)

2. Välj en annorlunda tid

Oväntade idéer kommer ofta dels i oväntade miljöer, som vi skrev ovan, men också på oväntade tider. Om gruppen som ska spåna är nattugglor - varför inte shake things up och ses mitt i natten och spåna? Bra idéer kan dyka upp när man minst anar det.

3. Tänk till kring om man ska komma lite förberedd eller inte

Ett viktigt knep är att lära sig balansen mellan om man ska förbereda sig eller inte och om ja - hur mycket? Det kan helt klart hjälpa om alla deltagare har en tydlig bild av vad det är som ska spånas på och har hunnit gå igång lite i huvudet. Det hjälper brainstormen att få en kortare startsträcka. Dessutom är det en sanning att idéer föder andra idéer. Något du säger kommer kicka igång någon annan att bygga på eller bygga vidare på idéen. Tillsammans blir det ännu bättre!
Å andra sidan kan det också ibland vara skönt och bra om alla kommer som blanka blad. Det beror på vad det är som ska brainstormas om och det kan vara bra att snacka ihop sig innan.

4. Håll inte på för länge

Utdragna brainstorms tenderar att inte bli brainstorms utan snarare bli som att dra ut tänder utan bedövning. Ibland måste man helt enkelt bryta och fortsätta igen senare. Få nytt syre i lungorna och tänka på något annat en stund! En bra brainstorm behöver energi och när den är slut är det dags att ladda batterierna.

Om det låter taggande att vara kreativ tillsammans med andra teamkompisar och sedan få omsätta det i faktiska projekt då borde du antagligen söka Planner.
Om du utöver det har ett stort intresse för sociala medier ska du kanske överväga att teama som Reporter. Du kan läsa mer om rollerna och ansöka via länkarna.

Sista ansökningsdag är 25 april.

 

Comment

Så funkade projektet: Skrivandet av färgsidorna i utdelningsbibeln

Comment

Så funkade projektet: Skrivandet av färgsidorna i utdelningsbibeln

Håret är uppsatt. Glasögon på. Fokus.
Det finns få saker som klår känslan av att öppna ett tomt dokument, synen av markören som blinkar ivrigt och vill framåt för att börja fylla pappret med text. Det smattrande ljudet när tangenternas bokstäver förvandlas till ord på dataskärmen. Pennan som flyger över pappret. Tummarna som studsar på skärmen. Ord som får liv. Den där känslan av att “jag bara måste skriva ner det här”.

Att skriva är en process. En process som kan se väldigt olika ut. Låt mig ta dig med på en skrivarresa jag gjorde för ett tag sedan. Det var dags för Ny Generation att göra om de så kallade färgsidorna som omger världens viktigaste bok - Bibeln.
Ny Generation har nämligen en utdelningsbibel som består av Nya testamentet omgivet av 64 färgsidor. Färgsidorna är framtagna specifikt för att passa för utdelning till skolkompisar. De finns till för att hjälpa läsaren förstå vad Bibeln handlar om och skapa ett intresse att börja läsa. Med förenklat och vardagligt språk beskrivs vad kristna tror på.

Vi stannar till lite där vid sista meningen. Vi skulle alltså beskriva, med ett förenklat och vardagligt språk, vad kristna tror på. Superlätt, eller? Skräckblandad förtjusning växte inom en när man stod inför den stora utmaning det faktiskt innebar. Skräcken i att röra sig på ett så pass känsligt territorium. Förtjusningen i att få sätta ord på något så viktigt som i långa loppet kan komma att påverka människors liv.

Detta var något som visade sig skulle bli en lång process, både tidsmässigt och känslomässigt. Månader fyllda av spånande på innehåll, skrivande, korrekturläsning och finjusteringar in i det sista för att få till det där lilla extra. Månader av ett känsloliv som gick upp och ner, tankar som att vi nog tagit oss vatten över huvudet och frågeställningen “Kan kristen tro verkligen beskrivas med ord?”. Men något som var fantastiskt mitt i allt var att man blev påmind om vad det faktiskt är vi tror på. En Gud som älskar oss så mycket att han utförde det ultimata kärleksbeviset. Han dog för vår skull.

Ett tillfälle jag aldrig glömmer var när jag fick se designerns illustrationer till texten vi skrivit om den förlorade sonen. Hur det uttryckte exakt det vi ville förmedla, så spot on att det blev svårt att hålla tårarna tillbaka.

Nu med det fysiska exemplaret i hand är det en mäktig känsla att se bibel efter bibel delas ut. Bara nu till påsk beställdes det cirka 150 st. Man känner sådan tacksamhet över att få ha varit en del i något som har möjlighet att förändra. Fascination över hur så små ting som bokstäver kan göra så stor skillnad. En tro på att Guds ord är levande och verksamt idag.

Julia Skarin
Teamåret 15/16

Comment

7 tips för en bättre roadtrip-packning

Comment

7 tips för en bättre roadtrip-packning

Under ett teamår på Ny Generation kommer du få otaliga tillfällen att besöka nya spännande platser. Oavsett om du är i Turnéteamet och du kommer bli expert på att roadtrippa eller om du är In House och du kommer åka på spännande upptäcksfärder i jakt på en perfekt location för ert nästa filmprojekt - så kommer du behöva vässa dina packnings-skills.

Det är okej - du kan torka dina oroliga tårar - NG-bloggen är här för att hjälpa dig! På Ny Generations huvudkontor har vi tillsammans årtionden av erfarenhet av road trips och utnämner, utan att skämmas, oss själva till packnings-royalty inom kristenheten :)

Här kommer våra 7 packningstips:

1. Tänk väska + handbagage, trots att du inte ska flyga
Vem orkar gå och bära runt på en stor väska överallt efter ett tag? Inte du antagligen. Se till att packa i en väska, men ändå ha en liten väska eller rygga för det mest nödvändiga. På så sätt blir du så mobil som möjligt under dagarna!

2. Investera i en liten men skön sovsäck och luftmadrass + en kudde som luften går att pressa ur
Ta vårt expertråd och investera i sovsäck och luftmadrass som är både sköna och inte tar mycket plats. Man vill inte frysa om natten men efter ett antal road trips är man väldigt tacksam till sig själv om storleken på sovgrejerna inte gör att man måste ha två extra påsar. En smaksak och prioriteringsfråga förstås, men väl värt det extra besväret att leta lite mer. Vill du satsa på överkursen skaffar du också en kudde som tillåter att du pressar ur luften ur den när du packar.

3. Skaffa pump
Gör det bara. Här talar jag från egen erfarenhet. Jag var en teamare som tänkte "äsch, det är väl bra träning för lungorna att inte ha pump till luftmadrassen" and boy was I wrong. Efter kväll nr 3 sitter man där och tänker "inte igen....snälla inte igen" och kastar avundsjuka ögonkast på teamkompisen som glatt pluggar in sin elektriska luftmadrasspump i vägguttaget. Som tur är kommer du ha snälla teamkompisar som kommer låna ut sina pumpar, men om du vill dra ditt strå till stacken - skaffa en luftmadrasspump.

4. Planera outifts - åtminstone lite
Oavsett om du har ett modeintresse eller inte kan det vara en bra idé att planera lite outfits för dagarna du är borta. Det kommer göra att du inte tar med dig onödigt mycket kläder!

5. Rulla kläderna när du packar
Det förhindrar skrynkling och tar mindre plats!

6. Skaffa småburkar för neccessär-saker
Detta är en sån där grej man kanske tänker någon gång men aldrig gör annars. Men här är tillfället: köp reseburkar för schampoo, tvål och krämer om du har såna! Billiga resekit går att hitta lite var stans - t ex Åhlens eller H&M. På så vis får du med dig bara det du behöver och sparar massor av plats i neccessären på att inte packa hela flaskor...! Dessutom minskar risken för schampoo-i-väskan-olyckor.

7. Glöm inte vattenflaskan
Man mår seriöst bättre om man kommer ihåg att fylla på med vatten i kroppen. Dessutom skadar det inte att unna sig en snygg vattenflaska som lyser upp vardagen :)

Har du fler tips? Lämna dem i kommentarerna :)

/Sara

Du kan läsa mer om teamåret och även ansöka här:
www.nygeneration.se/teama

Comment

Film in the making...

Comment

Film in the making...

Just nu händer det mycket kul med film på Ny Generations instagramkonto! The dude med mickbommen på bilden, har jobbat de senaste veckorna med en serie småfilmer som sätter Nya testamentet i olika filmsammanhang :) Du kan kolla in dem här.

Idag är det full aktivitet på Ny Generations huvudkontor för att snubben med filmkameran håller på att göra en bibeltrailer som kommer släppas inom kort på Ny Generations YouTube-kanal. Den kommer handla om hur små handlingar, som att ge någon en bibel, kan få stora konsekvenser och det ser ut att bli riktigt nice!

Om du är intresserad av filmskapande kan det verkligen vara något för dig att teama som filmskapare teamåret 16/17! Du kan läsa mer om det här.
Här kan du också läsa en intervju med Johanna som teamade som filmskapare för några år sedan och som på grund av det sedan kom in på en bra filmutbildning.

Sista ansökningsdag är 15 april!
www.nygeneration.se/teama

Comment

Den ultimata spellistan för en ROAD TRIP?

Comment

Den ultimata spellistan för en ROAD TRIP?

Ett teamår i Turnéteamet kommer präglas av road trips! Bortsett från jämna uppehåll för att vila, kommer livet hända på vägarna. För de där sköna, skrattiga, soliga timmarna på motorvägen behövs helt klart den ultimata road trip-spellistan!
En sån spellista behöver börja med en perfekt låt att köra ut från garageuppfarten till. Därefter behöver den öka takten mot motorvägen för att sedan rulla igång ett perfekt framåtdrivande gung. Ni hör ju - att skapa en spellista är i princip en konstform :)

När du tar din plats i Turnéteamet - som talare, turnéplanner, reporter eller coach - kan vi tillsammans bygga på det blivande mästerverket som är "ROAD TRIP"-listan på Spotify.

En smygstart finns redan nu... Gå till ROAD TRIP-listan här.

Comment