Viewing entries in
Reportage

On the road: Skåne

Comment

On the road: Skåne

En pappersmugg fylld med kaffe, en färdigpackad bil och så regnet som smattrade ner i en väldans hastighet. Måndag morgon, 14:e oktober, och det var dags att börja de drygt 60 milen ner mot södra Sverige och Skåne. Känslorna infann sig i en blandning mellan förväntan och overklighet just eftersom det då faktiskt var dags att få åka och träffa alla grupper för första gången, att få se deras ansikte och inte bara deras namn - att få lära känna dem! 

Sunnerbo.jpg

Efter många timmar i bilen landade vi i Ljungby på eftermiddagssnåret där vi skulle ha resans första gruppträff. Vid entrén på Sunnerbogymnasiet möttes vi av gruppledaren Hannes följt av resterande gruppmedlemmar. Väl på plats runt bordet i deras stora matsal samtalade vi om deras Ny Generation-grupp, deras planer och deras visioner. Gruppen vill stötta andra kristna på skolan i sin tro och detta vill de i praktiken göra genom samtal när de träffas, men även utåtriktade satsningar. Framtida planer är bland annat att fixa en julkalender med massa roliga saker. En satsning som de även gjorde i fjol och som fick ett mycket positivt gehör från skolan.

När gruppträffen var slut var det återigen dags att hoppa in i bilen och rulla de sista milen ner mot Skåne och vår slutdestination för dagen. Trötta och glada efter en lång och bra första dag!

Sturegymn.jpg

Ny dag - nya möjligheter
Tisdagens resmål gick först till Lund där vi träffade den nystartade Ny Generation-gruppen på gymnasiet Consensum. Fem modiga ungdomar som aktivt tagit steget för att de vill visa på något som är större - Jesus. Efter 20 snabba minuter avslutade vi och jag skickade med dem Galaterbrevet 6:9 som en uppmuntran att ta med sig; “Låt oss inte tröttna på att göra gott. Ty när tiden är inne får vi skörda, om vi inte ger upp”. Dagen fortsatte sedan åt sydväst - Malmö. Den stora staden med mycket potential, men som idag faktiskt bara har en aktiv Ny Generation-grupp och den finner vi på S:t Petri Skolan. Träffen vi hade där var intressant på många olika plan då vi samtalade om gruppen, men även om staden Malmö och dess karaktär.

Unika visioner, unika mål och unika platser men där det ena inte är bättre än det andra. Alla är lika behövda!


Halmstad - vår nästa destination. Där befann vi oss både på onsdagen och torsdagen. Vad som fascinerade mig generellt under hela vår roadtrip är hur unik varje NG-grupp är. Unika visioner, unika mål och unika platser men där det ena inte är bättre än det andra. Alla är lika behövda! Grupperna vi träffade i Halmstad var givetvis inget undantag för detta. Alfred på Sturegymnasiet uttryckte sin beslutsamhet om varför han har sin kristna skolgrupp; han vill visa att det finns en bättre lösning på psykisk ohälsa än temporära åtgärder och det är Jesus. Medan gänget på Sannarpsgymnasiet visionerade om att sprida mer positiv stämning på deras, i vanliga fall väldigt negativa, skola. Det finns inget rätt och fel, bättre och sämre. Varje Ny Generation-grupp ser helt olika ut. En stor bibelutdelning, ett leende till klasskompisen eller en gemensam bön för skolan. Det finns utrymme för allt, och att inte glömma bort - i Jesus ögon räknas allt!

Sannarp.jpg

Fredagen blev en tidig morgon. Innan skymt av dagsljus rullade vi bilen mot Hässleholms Tekniska Skola där vi förvånat möttes av ett stort gäng på drygt tio personer som gladeligen startar varje fredag på ett roligt och positivt sätt. Varje gruppträff brukar bestå av någon slags aktivitet följt av en kort andakt. Efter ytterligare en gruppträff i Hässleholm - denna gång på Linnéskolan, var det återigen dags att hoppa in i bilen och rulla mot en ny destination - Kristianstad. I Kristianstad var vi inbjudna till ett ungdomsmöte i Östermalmskyrkan där jag fick predika om att vara ett ljus i sin vardag. Sammanfattningsvis handlade det om att vi själva står inför ett val - om vi vill tända vårt ljus för andra människor som Gud har lagt på våra hjärtan eller om vi ska låta det vara släckt.

Stå upp, mitt folk! Låt ditt ljus lysa, så att alla folk kan se det! Herrens härlighet strömmar ut från dig.
— Jesaja 60:1

Kvällen avslutades i den mysiga ungdomshörnan inrett med meterlånga ljusslingor i taket, flertal soffor och puffar, ett stort pingisbord och ett gäng glada ungdomar fyllda med skratt. “Jag har nog aldrig skrattat såhär mycket på länge” utbrast en ung kille glädjefyllt medan vi lekte “Kastrull-leken”. Tänk vad mycket mer roligt vårt liv blir när vi får skratta så pass mycket att kinderna krampar och magen gör ont. 


Efter en härlig vecka bestående av massa härliga möten var vår sista agendapunkt Växjö. Måndag och återigen en tidig morgon. Väl framme i Växjö träffade vi en glad Harry på Norregårdsskolan och NG-gruppen på Katedralskolan som lyckats få ett eget litet kryp-in i skolans källare. Ett kryp-in som inte bara var fyllt med en massa fika, utan även med många framtidsdrömmar och visioner. Sen så var det dags. Dags att tacka Skåne och södra Sverige för den här gången och gladeligen hälsa “på återseende”. De må vara terminens första resa dit, men långt ifrån den sista! Med lagom mycket proviant hade vi en mycket smidig och effektiv bilresa hem där vi faktiskt lyckades att sträckköra hela vägen till Uppsala - ja, till och med utan en enda kisspaus. :) 


 
Hanna N.png

Hanna Nilsson
Talare
Ny Generation

 

Comment

En satsning varje dag fram till jul

Comment

En satsning varje dag fram till jul

Glädje och förväntan såhär två månader före julafton – inte helt fel! Hilda och Irma är två tjejer som berättar om deras storsatsning som de gör för tredje året i rad på sin skola.

Klasskamrater och NG-medlemmar taggar till och gruppen har redan nu i oktober månad påbörjat sitt planerande för det som komma skall i december – julkalendern!

insta_centralskolan-24okt.jpg

Ny Generations-gruppen på Centralskolan i Falköping startades för ungefär fem år sedan och består i nuläget av fem elever som håller igång gruppen. Hilda som är ledaren för NG-gruppen berättar om hur klasskamrater frågar efter deras satsningar:
- “Ska ni inte hitta på någonting snart - snälla kan ni inte ha en kramdag?”
Skolgruppen har fått se hur satsningar - små som stora - sätter spår bland kamraterna på skolan.

Inte minst deras största satsning som är en julkalender som de nu ska ha för tredje året i rad. Men till skillnad från de andra åren har gruppen redan nu i oktober månad kommit igång med planerandet inför julkalendern i december. Julkalendern som är Centralskolans största satsning pågår varje skoldag i tre veckor, från 1 december fram till julavslutningen och alla elever på skolan får vara med. 

Hilda förklarar att de gärna vill ha någonting nytt för varje skoldag och därför har de skapat tre olika kategorier som blir systemet de utgår ifrån nu i planeringen. Kategorierna är: “leta”, “dela ut” och “onsdagens skiljefråga”, som innebär att man till exempel ska gissa hur många pärlor som ligger i en stor burk. Vinnaren av skiljefrågorna får sedan i slutet av hela julkalendern ett litet större pris.

Ska ni inte hitta på någonting snart - snälla kan ni inte ha en kramdag?


Ett exempel på en annan aktivitet som gruppen en dag kan välja att utföra är att exempelvis gömma chokladtomtar, klubbor och komplimanger runt om på skolan som alla får vara med och leta efter. Gruppen skapar en miljö där alla får vara med och delta samt en roligare stämning i slutet av terminen eftersom skolans elever blir så taggade på gruppens olika satsningar. Gruppen jobbar på och utgår även från skriftliga scheman för att alla i gruppen ska komma ihåg vad som ska göras när och av vem. Gruppens planerande har påbörjats i god tid, till skillnad från tidigare år. Hilda och Irma från gruppen skrattar när de berättar hur planeringen blivit tajt förr:
- Vi brukar ju köra någon vecka innan december börjar…! 
I år blir det annorlunda, berättar Hilda och Irma.
- Nu har vi planerat väldigt tidigt i år. Vi började liksom i början av terminen för att vi vet ju av erfarenhet att det blir lite stressigt!

Hilda och Irma låter fortsatt glada när talar om allt runt julkalendern. Det ska bli spännande att få höra hur det går för tjejerna och gruppen längre fram i december, när julstämningen smyger sig på och alla satsningar är i full gång – varje dag fram till jul. To be continued…

Miriam Köppler
Skribent
Ny Generation

Comment

“‘Jesus älskar dig’, sa vi till alla i publiken”

Comment

“‘Jesus älskar dig’, sa vi till alla i publiken”

Albin, ledaren för Ny Generation-gruppen på Karolinska skolan i Örebro, berättar om NG-gruppens initiativ, sin längtan att på ännu fler sätt få sprida Guds kärlek till sina klasskamrater och om drömmen om en aula fylld med lovsång.

Men det är inte bara klasskompisarna till Albin som får chansen att möta den kristna skolgruppen. Både lärare, elever, medlemmar i elevkåren och vaktmästaren har fått möjligheten att höra och se gruppen. Inte minst under den årliga chokladbollssatsningen där gruppen brukar stå direkt utanför entrén för att välkomna de nya ettorna med gratis chokladbollar och ett leende när de kommer till skolan. Albin och NG-gruppen träffades innan skolstarten under en helg för att baka chokladbollar som skulle räcka till alla nya ettor.

- Det kändes som ett fint sätt att få sprida Guds kärlek, säger Albin och berättar vidare:

- Vissa har undrat vilka som gör det [delar ut gratis chokladbollar] och då får man även säga att Gud älskar dem och att vi delar ut dessa chokladbollar för att visa kärlek genom det. Det är ett väldigt fint sätt att omsluta alla nya ettor och det känns - och man märker - att man får så mycket bättre kontakt med skolan.

Satsningen har enligt gruppen lett till flera fina samtal med både lärare och elever som gruppen uttrycker stor tacksamhet över.

Gruppen har redan nu ett datum satt för nästa satsning! Det spånas redan kring en eventuell adventskalender till jul.

Gruppen har redan nu ett datum satt för nästa satsning! Det spånas redan kring en eventuell adventskalender till jul.

Albin uttrycker även sin tacksamhet över hur han känner att deras närvaro gör skillnad på skolan. Ett exempel som Albin lyfter fram är från årets chokladbollssatsning då en elev uttryckte hur det verkligen var någonting speciellt med den där chokladbollen och att man kände sig sedd.

“Vi kände ett ännu större behov av att vi vill vara på plats mer i skolan och visa att vi finns”

Eleven var inte en ny etta på skolan för i år utan berättar om hur denne mindes sitt första år på skolan när eleven själv kom dit som ny sin första dag. Albin förklarar hur lätt det kan vara att känna sig ensam första dagen, att man inte känner någon. Att då få vara där och känna att man gör en skillnad - det gläder honom.

När Albin fick frågan varför han vill göra satsningar, är hans svar att de vill visa att gruppen finns - att det finns en kristen gemenskap på skolan. Men främst just för att visa på Guds kärlek.

- Vi kände ett ännu större behov av att vi vill vara på plats mer i skolan och visa att vi finns, betonar han.

Albin vill ge sina klasskompisar och vänner en egen bild av vem Gud är:
- Det här är vad Gud har gjort och därför vill vi göra det här, poängterar Albin och fortsätter:
- Jag tror att Gud ser med så mycket kärlek på skolan!

Albins grupp pratar om att bli en mer evangelisationsinriktad grupp som fokuserar på att sprida Guds kärlek. Detta vill han göra för att svara på den kärlek som han har fått:
- Gud ser Karolinska, Han ser skolan, Han älskar skolan – vi får peppa oss och fylla oss med det och sedan gå ut i världen också.

Albin vill ge folk en bra bild av vem Gud är. Han tycker det är så viktigt, speciellt idag eftersom det finns så otroligt mycket andra saker och personer som vill säga vem Gud är. Sedan vänder sig Albin till Bibeln.

“Vi tror verkligen att det gör avtryck, det gör skillnad i människor”

- Vi tror verkligen att det gör avtryck, det gör skillnad i människor, konstaterar Albin efter att han berättat hur de förra året dessutom fick möjligheten att dela ut flera biblar under en satsning. Albin talar innerligt om hur han tror att en tilldelad bibel kan sätta så mycket avtryck och spår i framtiden, även om man kanske inte ser frukt av det direkt.

- Det är så jättehäftigt, uttrycker Albin när han berättar om hur Gud kan verka och hur exempelvis en tilldelad bibel kan få göra stora skillnader i en människas framtid. Albin förklarar vidare:

- Vi ser att det gör en skillnad [att finnas på plats i skolan], men sen är det ju inte alltid som man ser saker hända. Samtidigt så får man bara bevara den stora längtan att Gud - Han gör saker.

Albin nämner där ett exempel om att de tidigare har hört om en kille som kom till tro på skolan genom kristna skolgruppen för några år sedan.

Albin talar hoppfullt och lyfter även upp andra satsningar som det har spånats kring att utföra - just för att fortsätta sprida evangeliet på skolan understryker han. Gruppen har redan nu ett datum satt för nästa satsning och då hoppas Albin på ännu fler samtal om tro på skolgården. Det spånas även redan kring en adventskalender till jul och om vittnesbördsfilmer som skulle kunna vara ett alternativ. Men även kanske att dela ut godis en gång i veckan och göra någon slags rolig aktivitet kring det. Gruppen drömmer även om en aula fylld med lovsång och någon form av väckelsemöte i sin skola.

Trots sina drömmar så berättar Albin även om hur han många gånger varit rädd och inte vågat kliva fram, som inför föreningspresentationen till exempel. Han berättade om hur nervöst det var innan han och en vän skulle presentera sin kristna skolgrupp under föreningspresentationen på skolan. Bön och bibelläsning var det gruppdeltagarna ägnade sig åt innan de senare skulle berätta för hela publikhavet om hur de tror att Gud älskar alla människor:

- Jesus älskar dig sa vi till alla i publiken. Albin fortsätter:

- Så märker man att Gud håller. Man måste våga kliva ut även om man inte helt och fullt känner att man har kontrollen själv. Vi måste våga ta ett kliv ut från båten som Petrus gjorde, exemplifierar Albin och avslutar hoppfullt:

- Prova att det håller, tron håller, Jesus håller och han är med alla dagar, han är med hela vägen.

Miriam Köppler
Skribent
Ny Generation

Comment

“Vi vill vända upp och ner på skolan”

Comment

“Vi vill vända upp och ner på skolan”

västerhöjd_insta.jpg

Med 40 plåtar kladdkaka skiner Ny Generation-gruppen på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde upp en annars ganska grå höstdag för de andra 1400 eleverna på skolan. Det blir en succé.

Satsningen är långt ifrån gruppens första. Ny Generation-gruppen på Västerhöjdsgymnasiet vill vara mer än en snackis - de vill vara en uppskattad självklarhet på skolan.

- Om vi är välkända på skolan kan fler komma till oss, vara med i gruppen, lära känna Jesus och få en bibel. Vi vill prata mer om Gud, säger gruppledaren Anna Carlén.

Det behövs mer ödmjukhet och kärlek överlag idag och vi vill vara en grupp som sprider det

Då det kommer till att sprida glädje på Västerhöjd kör Ny Generation-gruppen på högsta växeln. Inom loppet av ett läsår delar de ut biblar, anordnar quiz och täcker skolans korridorer i affischer med uppmuntrande budskap som “Jag älskar ditt skratt”.

- Det är så egoistiskt idag och folk har blivit chockade när vi sagt att det vi bjuder på är gratis. Det behövs mer ödmjukhet och kärlek överlag idag och vi vill vara en grupp som sprider det som människor behöver.

Vi vill vända upp och ner på skolan

Det har funnits en Ny Generation-grupp på Västerhöjdsgymnasiet sen 2005 vilket betyder att det funnits en kristen närvaro på skolan i hela 13 år. Medlemmarna har bytts ut i takt med studenten men den gemensamma längtan har funnits kvar i alla år - att sprida Guds rike på deras skola.

- När vi slutar skolan vill vi lämna kvar kärlek, en fortsatt tradition med satsningar. Även en välkänd kristen skolgrupp som folk vet att man kan gå till om man är intresserad av kristen tro eller om man bara vill ha stöd och förbön, säger Anna och avslutar:
- Fler ska få ha det vi har, och uppleva det som vi får uppleva och känna. Vi vill vända upp och ner på skolan och frälsa den!


Moa Andersson
Reporter

Comment

Intervju med coachen Isak

Comment

Intervju med coachen Isak

“Att se hur Gud kan använda varje ungdom och skolgrupp är fascinerande”

_MG_0050b.jpg

Egentligen hade Isak tusen andra planer på vad han skulle göra efter studenten. Att göra ett teamår på Ny Generation kändes först långt borta men en dag, efter en helt vanlig gudstjänst var det någonting som förändrades. Idag teamar Isak sitt första år som coach. Han får möta kristna ungdomar över hela Sverige och inspireras av alla de som vill leva ett aktivt liv för Jesus i sin skolvardag.

- Att se hur Gud kan använda varje ungdom och skolgrupp är fascinerande. Både den som ensam ber för sin skola och de som är många och planerar storslagna satsningar.
Han fortsätter passionerat att berätta om skolgrupperna han mött:
- Att bara ha den inställningen, att man tar med Jesus till skolan tror jag förändrar hela skolmiljön. När man ser att “min tro är för alla” och låter den få lysa igenom.

Guldet i att vara coach är definitivt att träffa grupperna och se hur många som brinner för Jesus och få se hur mycket Jesus gör.

Han har själv upplevt vilken skillnad en NG-grupp kan göra. Det var i NG-gruppen på hans gymnasium han upptäckte den kristna tron och sedan själv tog beslutet att bli kristen.
- Skolgruppen är en fundamental del i min tro. Det blev en väg in för mig till kyrkan, och det var min väg in i tron.

_MG_0595+copy.jpg
Skolgruppen på min skola blev en väg in för mig till kyrkan, och det var min väg in i tron

Nu vill Isak backa alla de unga som genom NG-grupper väljer att ta initiativ för Jesus i sin skolvardag. Han vill vara en resurs för de unga kristna på missionsfältet skolan. Som coach får han vara det genom att resa runt och träffa skolgrupperna.
- Guldet i att vara coach är definitivt att träffa grupperna och se hur många som brinner för Jesus. Hur mycket Jesus gör och hur mycket vi vill göra för Jesus och för vår tro.


Isak berättar om olika spännande NG-grupper han träffat hittills av sitt teamår och hur häftigt det är att få se vad Gud gör på Sveriges skolor, han konstaterar:
- Det är en större väckelse än vad jag trodde när jag gick i skolan. Men man ser också behovet av att ännu fler grupper startar, så låt oss aldrig sluta jobba för det!

Vill du som Isak möta skolgrupperna face to face - ansök senast 25 april till att teama som coach.


Maria Gustafsson
Redaktör
Ny Generation

Comment

“Jag skulle inte ha kommit till tro om det inte hade varit för NG-gruppen på min skola”

Comment

“Jag skulle inte ha kommit till tro om det inte hade varit för NG-gruppen på min skola”

Isak är en pigg och positiv kille som går i tvåan på Lugnetgymnasiet i Falun. Han är även gruppledare för NG-gruppen på skolan. Isak har varit kristen sedan april 2016, och det här är hans story:

Isak, gruppledare i NG-gruppen på Lugnetgymnasiet i Falun

Isak, gruppledare i NG-gruppen på Lugnetgymnasiet i Falun

- Innan jag blev kristen såg jag på mig själv som en person som aldrig skulle kunna bli troende. Jag dumförklarade kristna på en näst intill daglig basis och sade saker som "hur kan de tro på det där? Hur kan de vara så dumma?"

Isak var till synes långt ifrån att själv ta steget att bli kristen. När han började på gymnasiet för snart två år sedan så gick det tre kristna elever i hans klass, Isak berättar:
- De var så härliga att det liksom inte gick att inte gilla dem.

Han blev speciellt tight med en av dessa tre. Isak kände sig välkommen och accepterad när de hängde med varandra och de lärde känna varandra bättre och bättre. De tre klasskamraterna var medlemmar i skolans Ny Generation-grupp, och Isak blev inbjuden till gruppens samlingar.

- Jag visste att det var en kristen skolgrupp, men jag visste inte vad NG var för någonting, det lärde jag mig lite senare.
Isak började ändå komma på gruppens träffar, men han erkänner att han i början bara kom dit för fikat och gemenskapen, det som sades om Jesus var inte intressant.

NG-gänget blev tightare. Ju mer han var där, desto fler började han känna, och någon gång ibland följde han också med till kyrkan dit många av de andra i gruppen gick. Isak berättar: 
- Man skulle kunna säga att jag kom till tro i två steg, och det här var det första steget. 
Genom det som undervisades i kyrkan började han känna något inom sig och tro på att det fanns något större.
- Det fanns nog en Gud, trots allt.

En liten tid gick och Isak fortsatte att hänga med NG-gruppen.
- Jag hade följt med till kyrkan ibland, men jag var liksom inte kristen än. Men jag var fortfarande nyfiken! Så jag frågade om en bibel för att ha något att läsa i.

Isak berättar att en av de han stod närmast i NG-gruppen hade en NT-bibel i sitt skåp som han gav till Isak.
- Jag läste typ två kapitel per dag. Till en början så betydde det inte så mycket, men jag fick väl ändå i mig mitt ‘dagliga ord’, haha. Men jag fortsatte att läsa av ren nyfikenhet, för det som stod var ju bra ändå. Det var vettiga grejer och bra livstips, typ.

När han fortsatte att läsa fylldes han av en känsla som är svår att beskriva. Orden blev levande för honom och plötsligt började han bry sig om vad som stod. Han insåg att den Gud han börjat tro på faktiskt hade ett namn - Jesus.

I samband med denna upplevelse så följde Isak med till kyrkan på ett ungdomsmöte. Det predikades om att Jesus är vägen, sanningen och livet, och det var under det mötet som den sista pusselbiten sattes på plats och Isak “bara visste” att det var sant. Det var det andra och slutgiltiga steget för honom att bli frälst.
- Min tro blev liksom hel, berättar Isak.

Isak berättar att bibelläsningen blev extra intressant efter detta mötet och han läste mycket i sin Nya Testamentet-bibel.
- Sen köpte jag en hel bibel för att jag hade läst ut min NT-bibel och ville läsa mer, haha!

Livet efter att Isak mötte Jesus beskriver han som mycket ljusare, gladare och lättare på något sätt.
- Det är klart att livet inte alltid flyter på utan problem, men det är lätt som i att man nu vet att Gud är med i allt.

- Jag skulle inte ha kommit till tro om det inte hade varit för NG-gruppen på min skola. Det var ju genom NG-gruppen som jag kom till kyrkan från första början! 

Nu är alltså Isak själv ledare för den NG-grupp som välkomnade honom, och han vill berätta vidare om sin tro till sina klasskompisar.
- I början hade de svårt att förstå men ju mer jag berättar desto tydligare blir det för dem.
Många har börjat ställa frågor till Isak, och som respons på hans svar har många sagt det låter ju faktiskt inte så tokigt.

Isak4_v1.jpg

Ida Olsson
Copywriter 16/17
Ny Generation

Comment

"Hela situationen med rektorn känns som ett bönesvar"

Comment

"Hela situationen med rektorn känns som ett bönesvar"

Ny Generation-gruppen på Centralskolan i Falköping har mycket på gång. De har satt upp hjärtan på alla skåp, delat ut över 500 bullar och gjort en julkalender med nya satsningar varje dag under hela december 2016 - något som inte hade varit möjligt för ett år sedan.

Alina, gruppledare i NG-gruppen på Centralskolan.

Alina, gruppledare i NG-gruppen på Centralskolan.

Gruppledaren Alina berättar:
För cirka 2 år sen startade vi upp Ny Generation-gruppen på vår skola igen efter en lång tid utan någon grupp. Då hade vi en rektor som visste vad Ny Generation var och som var positiv till det vi gjorde. Vi fick göra “som bäst vi ville, bara vi kom och frågade först”.

För ungefär ett och ett halvt år sen så bytte vi rektor och han visste inget om vad Ny Generation var. Det kändes som att han blev lite skraj. Första gången jag träffade honom var för att fråga om tillåtelse för en satsning där vi ville sätta upp hjärtan på alla skåp i skolan, vilket kanske inte var så taktiskt av mig. Han blev väldigt fundersam.

“Den dagen vi skulle ha satt upp hjärtan på skåpen gick jag och delade ut hjärtan till alla på skolan istället”

Jag gick till honom varje dag den veckan och frågade om vi fick sätta upp hjärtan och efter typ en vecka bad han mig komma in på hans kontor och sa att vi ej fick genomföra satsningen, men att vi kunde få sätta upp affischer. Jag blev ganska besviken eftersom det vi ville ha tillåtelse för var att sätta upp hjärtan som det stod kram Ny Generation på, vilket det alltså inte fick stå. Rektorn tyckte det skulle bli “dumt”. Så den dagen vi skulle ha satt upp hjärtan på skåpen gick jag och delade ut hjärtan till alla på skolan istället.

Efter det så fick vi inte göra något utåtriktat på skolan och rektorn var väldigt emot gruppen. En lärare hade pratat lite med rektorn och sagt att det vi gjorde inte är något farligt och att vi bara vill sprida glädje på skolan, och sen kom även kuratorn och pratade med oss. Kuratorn sa att det vi gjorde var jättebra och att hon kunde bli språkrör mellan oss och rektorn. Så genom henne fick vi göra julkalendersatsningen, och det var den som gjorde att det började gå bättre för oss!

“I julavslutningstalet så var julkalendern nästan det enda rektorn pratade om! Om hur kul det är att hans elever har hittat på kalendern och att han blev så glad när man såg elever springa runt efter chokladtomtar och svara på olika frågor”

Från bullbaket i februari.

Från bullbaket i februari.

När vi sedan hade gjort kalendern så kom rektorn till mig privat och sa: “Vad kul det har blivit med kalendern!”. Han gav oss massa beröm, och sen i julavslutningstalet så var julkalendern nästan det enda han pratade om! Om hur kul det är att hans elever har hittat på kalendern och att han blev så glad när man ser elever springa runt efter chokladtomtar och svara på olika frågor. Så det var kul! Sen dess har det inte varit några problem alls, och nu i februari delade vi ut hjärtan som vi inte fick göra förut.

“Det händer verkligen mycket i vår grupp, det är jättekul!”

Det har verkligen blivit lättare för oss att göra satsningar på skolan och hela situationen med rektorn känns som ett bönesvar. Vi har även bett mycket över att nya ska hitta till gruppen då många slutade engagera sig. Tidigare var vi 11 st och nu är vi lika många igen, det är också ett stort bönesvar! Det händer verkligen mycket i vår grupp, det är jättekul!

---
Malin Danielsson
Reporter
Ny Generation

Comment

Majkens väg till Jesus

Comment

Majkens väg till Jesus

När Majken och Ebba, från Ny Generation-gruppen, började hälsa på varandra i korridoren på De Geergymnasiet i Norrköping var de båda ovetande om vad framtiden skulle innebära. Här nedan berättar både Majken och Ebba om vad "ett litet hej i korridoren kan leda till".

Majken berättar:
“För ett år sedan räddade Jesus mig. Hösten 2013 var jag med om något som gjorde att jag tappade bort lusten att leva, jag såg inget ljus. Jag gick från att vara den öppna, glada och sociala tjejen till någon helt annan. Det var också samma höst som jag började mitt tredje och sista år på teaterlinjen i Norrköping. Hösten 2013 försvann ”jag” men det var också den hösten en annan person tog ett steg in i mitt liv, det jag inte visste då var att detta skulle förändra hela mig och mitt liv. 

Hösten 2013 försvann "jag" men det var också den hösten en annan person tog ett steg in i mitt liv, det jag inte visste då var att detta skulle förändra hela mig och mitt liv. 

Jag satt i matsalen på gymnasiet med mina närmaste klasskompisar när en tjej kommer fram och pratar med de andra vid bordet, jag blir tyst och börjar äta. När tjejen gått vänder sig en av mina kompisar mot mig och säger något i stil med ”Hon heter Ebba och hjälp vad ni skulle passa som vänner, ni är såååå lika”. Jag fortsatte att äta och tänker inte så mycket på det.

Jag började läsa matte som en tillvalkurs. Jag ser någon jag känner igen i klassrummet men vet inte vad hon heter och undrar vart jag sett henne. Vi börjar hälsa på varandra, och jag insåg att det var ju Ebba från matsalen. Vi fortsatta säga “Hej” till varandra och det ledde sedan till längre meningar som ”Hur mår du?”, ”Gick det bra på provet?” osv. Men samtidigt som jag läste matte och andra ämnen fortsatte jag att må dåligt.

Sen en dag så sa Ebba att hon flyttat och frågade om jag ville komma på inflyttningsfika. Efter det utvecklades vår vänskap. Vi träffades, hon och jag. Jag öppnade upp mig och berättade hur jag mådde. Hon berättade då också att hon var kristen. Jag har alltid kallat mig agnostiker så jag tyckte det var jätteintressant det hon pratade om. Jag hade haft många fördomar men det var som att hon tog alla mina fördomar som en ballong och slog hål på dem med en nål. Jag fick en helt annan bild än innan.

Jag var då politisk aktiv och började prata om det. Hon tyckte det var intressant för hon hade aldrig varit intresserad av politik. Så Ebba brukade kalla sig politisk agnostiker.

En dag smsade jag Ebba och frågade om jag fick hänga med till kyrkan någon gång. Ebba blev jättechockad för hon trodde jag var den sista som skulle vilja följa med till kyrkan.

Jag kände sådan otrolig värme och det gjorde inget att jag inte var troende, de öppnade sina armar lika mycket. Det var en gemenskap som jag aldrig känt förut.

Så vi gick på en ungdomsträff en fredagskväll. Där blev jag välkomnad på ett helt annat sätt än i andra sammanhang. Jag kände sådan otrolig värme och det gjorde inget att jag inte var troende, de öppnade sina armar lika mycket. Det var en gemenskap som jag aldrig känt förut. Det var verkligen jättehäftigt tyckte jag och det var kul att göra det med henne.

Det gick en tid och jag tog studenten. Jag mådde fortfarande lika dåligt.
Innan det så gick jag en del till kyrkan, någon gång sådär, men visste fortfarande inte vad jag trodde. Så under sommaren kunde jag inte säga riktigt om jag var troende eller inte för jag hade inte tagit något beslut. Den sommaren bodde jag i Ebbas lägenhet och då fick jag ett nya testamente från Ny Generation som inflyttningspresent. Jag började läsa och tyckte det var jättekul.

På hösten skulle jag flytta till Stockholm, och då sa jag till Ebba “Vilken kyrka ska jag gå till nu?”. Så en gång när Ebba hälsade på gick vi till två olika kyrkor för vi skulle leta kyrka till mig hade vi bestämt.

I en utav kyrkorna räckte jag då upp handen när de bjöd in för att ta emot Jesus. Jag hade ändå inte riktigt beslutat på något sätt. Men det hade hänt en del under hösten som fick mig att känna att jag fixar inte det här själv längre, vem det nu än är som hjälper mig, så behöver jag hjälp från någon, så då räckte jag upp handen.

Det var då jag tog emot Jesus första gången. Utan att jag ens tänkte på det.

Ett tag gick jag till båda kyrkorna men tillslut fastnade jag för en utav dem. Jag började också prata om den kyrkan med mina kompisar. Och en dag hände det att istället för att säga “den kyrkan” sa jag helt plötsligt “min kyrka”. Det var då jag tog emot Jesus första gången. Utan att jag ens tänkte på det. Och den 8e februari (2015) döpte jag mig.

Det är väl min resa. Jag är också så tacksam över att jag har haft Ebba hela resan. Gud verkar på alla ställen. Det är coolt.”

Julia Skarin
Teamare
Läs mer om hur det är att teama som webbredaktör här och copywriter/skribent här.

Majken och Ebba.

Majken och Ebba.

Utdrag ur ett brev från Ebba:
"Jag och Majken började läsa samma mattekurs under ett läsår i gymnasiet men efter en månad omorganiserade de gruppen så att vi inte längre var i samma grupp. Vi fortsatte dock att hälsa på varandra i korridorerna och när jag flyttade så hamnade hon helt plötsligt hemma hos mig på inflyttningsfika. Vi lärde känna varandra bättre då och jag berättade att jag var kristen och vad det har fått betyda för mig. Jag trodde inte att hon var intresserad av kyrkan överhuvudtaget så jag lät det vara lite så där. Hur som helst fortsatte jag att prata om min tro och var öppen med det och någon gång i maj skickade hon ett sms och frågade om hon fick följa med till kyrkan. Jag blev förvånad över att hon ville det men jag sa ju så klart ja med lite för mycket entusiasm. Väl i kyrkan blev hon inte avskräckt och följde sedan med på fler möten!

Någon gång i maj skickade hon ett sms och frågade om hon fick följa med till kyrkan.

Under sommaren skulle hon hyra min lägenhet och som inflyttningspresent gav jag henne en utdelningsbibel från Ny Generation. Till min förvåning började hon läsa den och tyckte att det var bra! 
Under sommaren och i början av hösten var vi på några möten tillsammans och jag märkte att hon var väldigt positiv till det, hon fick "favoritlovsånger" osv. men hade mycket frågor och tvivel ändå.

Sedan flyttade hon till Stockholm och jag gav förslag på lite olika kyrkor som hon kunde gå till om hon ville. Men hon vågade inte riktigt gå dit själv. Lite senare åkte jag upp och besökte henne i Stockholm, det blev söndag och jag frågade om vi inte skulle gå till en kyrka tillsammans. Det gjorde vi, och vi gick inte bara till en utan två kyrkor den dagen!

På nyår åkte vi på konferens tillsammans och hon berättade då att hon tänkte döpa sig. Jag blev superglad men också lite förvånad. I början av februari döpte hon sig och hon kallar sig själv kristen idag. 

Det har blivit tydligt för mig att det är Jesus som måste beröra på djupet av hjärtat, vi människor kan bara vara hjälpande händer. 

Det som jag tycker är coolast i detta, förutom att Majken idag är kristen, är att det inte är JAG som ligger bakom detta. Det har blivit tydligt för mig att det är Jesus som måste beröra på djupet av hjärtat, vi människor kan bara vara hjälpande händer. Sen är det också kul vad ett litet hej i korridoren kan leda till - en bästa vän och en relation till Jesus. Amen!"

Comment

Shalomarenan tar över

Comment

Shalomarenan tar över

Såpabandy, kostymer, biblar, aktiviteter och ungdomsledare i ett härligt virrvarr.

Bäckängsgymnasiet med kristna skolgruppen Shalom hade nu i veckan sin årliga såpabandyturnering. Efter månader av planering var det äntligen dags och resultatet blev hur bra som helst! Ca 32 st lag hade anmält sig till gruppspelet i onsdags och i torsdags vart det slutspel.

- Målet var självklart att sprida Guds kärlek, säger Hanna som är med i Shalom.

Det fanns även ett tält fyllt med aktiviteter, biblar, kiosk och en tävling för bästa lagkostym. Men det är inte allt, gruppen har även byggt sig ett fett torn(!) med texten “Jesus saves”. På området fanns också tre ungdomsledare som pratade med några av de över 100 eleverna som hängde där.

- Vi har bett mycket i gruppen för turneringen och att vi verkligen ska visa på Guds kärlek, berättar Hanna.

Comment

Ett bibelord för en kaka

Comment

Ett bibelord för en kaka

Bibelordet Joh 3:16 blev nyckeln till kakor när NG på Tibble Fristående Gymnasium gjorde påsksatsning.

I dagarna innan påsk valde Ny Generation på Tibble Fristående Gymnasium att sprida budskapet om Jesus med bibelord och kakor. Den kristna skolgruppen ställde sig alltså och delade ut kakor på skolan. Nyckeln till att få ta del av godsakerna?
“Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.”
Eleverna fick i uppgift att citera denna bibelvers för att få en kaka. Det kom mycket folk och hela kompisgäng triggade varandra så det blev lite tävlingsaktigt.

- De kämpade hela raster för att få den där kakan, berättar Monali som är medlem i gruppen.

Gruppen hade funderat på denna idé ett tag och tyckte det passade bra att göra den i samband med påsk. Ett superbra sätt att sprida glädje men samtidigt behålla Jesusfokuset. Även om många kanske lärde sig bibelordet just för att få kakan så uppmuntrade medlemmarna i gruppen eleverna att komma ihåg det.

- Vi ville säga vad vi tycker är viktigt med påsken och vad det egentligen handlar om, säger Monali.

Comment

"Du glittrar"

Comment

"Du glittrar"

Katedralskolan spred massa kärlek och glädje på Alla hjärtans dag!

Ny Generation på Katedralskolan i Växjö satsade på Alla hjärtans dag! De skrev uppmuntrande lappar och satte upp efter tema runt omkring på skolan. T.ex. skrev de en lapp med orden “Vi tackar Gud för din sätesmuskel” och satte upp vid gymmet :)

- Vi vill sprida glädje och kärlek och visa att vi bryr oss, säger Emilia som är med i gruppen och fortsätter:
- Vi vill att folk ska bli glada!

Det är tredje året som gruppen gör satsningen och reaktionerna är väldigt positiva.
- När man kommer på morgonen ser man att alla är glada för att det sitter hjärtan överallt, berättar Emilia.

Det var en kille som hade varit sjuk under Alla hjärtans dag och missat satsningen. Men då hade hans klasskompisar tagit sina hjärtan och satt på hans skåp när han kom tillbaka för att uppmuntra honom!

Comment

"Jag har bett och sen har Gud gjort resten."

Comment

"Jag har bett och sen har Gud gjort resten."

Anelle har gjort en bönelista och ber för ett gäng kompisar. Nu har fem personer bett om biblar!

Anelle går på Roslagsskolan och är själv i sin Ny Generation-grupp. Hon ville göra något på sin skola, och hade hört ett vittnesbörd från Katedralskolan i Skara. Ny Generation-gruppen där hade bett för en kompis i taget. När personen blivit kristen började de be för nästa. Inspirerad och full med förtroende på Gud skrev Anelle sin egen lista och började be.

- Det känns fantastiskt. Jag har bara bett och sen har Gud gjort resten, berättar Anelle.

Nu har 5 av personerna på listan själva kommit fram till Anelle och bett om en bibel! Precis innan första personen kom och bad om en bibel hade hon känt på sig att hon skulle beställa hem 20 st biblar från Ny Generations webbshop.

- Lita på Gud helt och fullt, avslutar Anelle som är helt övertygad om att Gud kan göra stora saker.

Comment

1000 chokladbollar, 800 lappar och 1 kramruta

Comment

1000 chokladbollar, 800 lappar och 1 kramruta

Antimobbing-satsning skapade positiva reaktioner på skola i Huskvarna.

För några veckor sen kom personalen på Internationella Engelska skolan fram till Ny Generation-gruppen och bad dem göra en satsning! Skolan skulle ha en Antimobbing-vecka och ville jättegärna att gruppen skulle hitta på något.

- Vi fick värsta möjligheten att göra hur mycket som helst och det blev så himla bra, berättar Viktoria från gruppen.

Gruppen har under många år velat göra något för Gud på sin skola. Dock har satsningarna inte får innehålla något om kristen tro.

- Ge inte upp, uppmanar Viktoria och fortsätter:
- Det var många år som vi tänkte “vi får ändå inte göra någonting, vad ska vi göra?” och så fortsatte vi bara kämpa.

Men nu fick gruppen äntligen satsa järnet! De körde en antimobbing-satsning med 800 st uppmuntrande lappar på alla skåp, en kramruta, lovsång som de spelade i korridorren och 1000 st chokladbollar till alla som ville ha!

- Man såg typ bara leenden på allas ansikten. Jag tror det blev världens mest positiva reaktion, avslutar Viktoria glatt.

Comment

"Bjud på dig själv och var utåtriktad."

Comment

"Bjud på dig själv och var utåtriktad."

Bjudpådigsjälv.jpg

Ny Generation på Sven Eriksongymnasiet i Borås anordnar samlingar med gästtalare, diskussioner, gött häng & fika.

Ny Generation på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås har samlingar varje tisdag. Det är ca 15 st personer som brukar komma dit för att diskutera tro, umgås och ha det gött. Självklart ingår även fika och bön.

- Vi bjuder ibland in gästtalare, ungdomsledare typ. Det är alltid uppskattat, berättar Josua som är med i gruppen och fortsätter:

- Det är ganska spontant, inte för uppstyrt. Det är gött bara.

Gruppen har ett eget rum på skolan dit eleverna kan komma när de vill och bara ta det lugnt eller prata om tro.

- Många kommer för att hänga när de har typ håltimmar, men då kommer de även på mötena(samlingarna), säger Josua som tycker det är väldigt kul att så många kommer:

- Folk tycker det är gött att vara där, även om de inte är troende alls. Man får så frön.

Josua vill även tipsa andra om att hålla sina samlingar öppna:

- Bjud på dig själv och var utåtriktad.

Comment

Glädjekalabalik på #kramfredag i Tullinge

Comment

Glädjekalabalik på #kramfredag i Tullinge

"Vi i gruppen vill väldigt gärna sprida glädje och budskapet om Gud."

Innan höstlovet hakade gruppen på Tullingegymnasiet på #kramfredag. De tog affischen Pontus hade fått hemskickad och kopierade upp många exemplar som de tapetserade skolan med.

- Vi i gruppen vill väldigt gärna sprida glädje och budskapet om Gud. Och att eleverna ska veta att man inte behöver uppnå något för att lära känna honom, man kan komma som man är, säger Pontus från Ny Generation på Tullingegymnasiet och fortsätter:

- Folk blev gladare och kramades mer.

På affischen stod info om tävlingen gruppen ordnat; eleverna skulle fota när de kramades och lägga upp på Instagram under #kramfredag. Bästa bild vann en Marabou-chokladkaka.

- Vinnarna blev jätteglada såklart, säger han och fortsätter:

- Jag fick massa frågor från klasskamraterna, och då fick jag berätta att det var till för att sprida glädje.

Comment

Olivia skrev lovsång på musiken

Comment

Olivia skrev lovsång på musiken

En helt vanlig skoldag fick Olivias tro bli synlig genom en Jesus-inspirerad skoluppgift.

Vardagen är full av tillfällen att sprida Gud och hans kärlek. En del av dem är lätta att hitta, som t ex att dela ut julklappar i december. Men det finns en så sjukt bra satsning som ofta glöms bort; Jesus-inspirerade skoluppgifter.

Olivia går på Karl Oskarskolan i Älmhult och på musiken fick klassen i uppgift att skriva en egen låt. Olivia bestämde sig på en gång för att skriva en lovsång.

-Det var självklart att det skulle vara en lovsång från början, berättar Olivia och uppmanar:

-Våga visa vem du är och berätta om Gud!

Hon kunde ha valt att skriva en “vanlig” låt som med säkerhet skulle ha gått hem bland kompisarna. En låt som inte skulle ha stuckit ut för mycket från mängden. Hon kunde ha valt det säkra före det osäkra. Men hon valde att ta tillfället i akt och skriva en lovsång. Det hela gick jättebra och hennes lovsång blev väldigt uppskattad och många i klassen tyckte om den. Olivia själv var jätteglad över att ha vågat ta initiativet!

Comment

Muffinsfest i Ljungby

Comment

Muffinsfest i Ljungby

400 st muffins spred glädje på Sunnerbogymnasiet.

Ny Generation-gruppen på Sunnerbogymnasiet i Ljungby ville sprida glädje till sina klasskompisar med en muffinsfest. De delade ut över 400 st muffin i bakformar med komplimanger på.

- Om vi kan glädja en enda människa med det här, så är det värt det. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Linnea från gruppen.

De verkar lyckats med sitt mål - det var nämligen många som blev glada för satsningen.

- De flesta gick därifrån med ett stort leende på läpparna, säger Linnea och fortsätter berätta om speciellt en tjej som frågade om hon kunde få en bibel:
- Den genuina glädjen som började sprudla inifrån och ut när hon fick den där Bibeln går inte att beskriva!

Gruppen betonar att man inte alltid vet vad som händer i människors hjärtan när man gör en satsning med skolgruppen. Man kan göra skillnad oavsett om ens satsning är liten eller stor.

- Kanske är ni flera stycken i er Ny Generation-grupp, kanske är du själv. Men det som är viktigt att veta är att du inte behöver göra en stor grej för att sprida glädje på din skola. Vill du göra en stor satsning så kör på det och tveka inte. Vill du göra något mindre så gör det. Sprid Jesus på din skola. Du kommer att sprida glädje och du kommer att sprida ljus. Ingenting slår ett leende på någon annans läppar.

Comment

Starta som Ludvig

Comment

Starta som Ludvig

Inför skolstarten för något år sedan tog Ludvig Strand ett viktigt beslut om sin vardag. Det ledde till året som han beskriver som det bästa i sitt liv.

Brev från Ludvig Strand, Stockholm

Hej!

När jag skulle börja gymnasiet så gjorde jag ett viktigt val. Jag bestämde mig för att jag istället för att vara snabb till att debattera, eller hävda det jag tror, ska jag fokusera på att vara ett ljus där jag är, att älska mina vänner, att bara finnas där som en sann vän och sätta dem före mig själv. Framför allt att leva vad jag lär, vara genuin och äkta, för det är det som folk söker idag.

Jag vet att Gud använder mig och att det som består ofta tar lite tid. Istället för att fokusera på att i stunder övertyga folk så insåg jag att det får ta sin tid. Människor har sina processer. Men när jag går i Guds vägar så kommer folk att se Gud, för Gud är med mig. Det kanske tar två eller tre år. Och även om de inte skulle lära känna Gud så vill jag ändå vara deras vän och sätta dem före mig. Jag vill bara vara genuin och leva i kärlek. Det var mina tankar inför gymnasiet.

En av de som jag blev bättre vän med första året på gymnasiet var en tjej som heter Klara. Rå-ateist och ogillade sånt som hade med Gud att göra, men vi kunde vara vänner ändå. Jag hade också i klassen vänner sedan längre tillbaka från kyrkan. Så det var vi och Klara som umgicks i skolan. I tvåan så började vår relation med Klara bli bättre, vi följde med på fester hon hade ibland. Vi fortsatte att bara vara hennes vän. På vårterminen så började vi som gick i kyrkan från klassen att be mer specifikt för Klara.

Jag, tre andra vänner och Klara hade planerat att åka ut till min kompis sommarställe som låg på en egen liten ö just för att kunna koppla bort från all stress hemma. Så vi åkte ut. Första kvällen så började de som var där att skrämma upp sig när det hade blivit mörkt. Stämningen blev speciell. Då, till min förvåning, så säger Klara "ska vi inte läsa Bibeln?".

Jag älskade idén och vi gick upp på övervåningen där vi sov och jag tog upp min bibel.
Det slutade med att jag och Klara satt och läste Bibeln till 5 på morgonen. Vi pratade om allt det vi läste. Klara frågade massa frågor om allt möjligt, saker hon inte förstod, saker hon tyckte var bra, eller saker hon inte tyckte var bra, så fick jag förklara det vi läste så hon förstod, och så höll vi på hela natten.

Jag förstod ingenting av det som hade hänt, men det var bland det bästa jag vart med om att bara se den hungern växa hos en av mina bästa vänner. Från att det enda jag visste var allt hon hade haft emot Bibeln till att suga in så otroligt mycket och bara hungra efter mer! När vi kom hem så gav jag henne en bibel. Innan jag knappt hunnit reagera så hade hon sträckläst evangelierna. Vi pratar om samma vecka. Jag märkte att det var någonting som började verka hos hennes, att Gud började forma henne.

Klara började byggas i sin personliga tro och relation med Gud, hon började se andra människor i skolan och få hjärta för dem. Vi som tidigare kom från kyrkan hade startat en kristen skolgrupp, men vi hade inte fått igång den förrän Klara bestämt kom och förändrade situationen. Hon kom upp med idén "mys-tisdag". Vi hade riktigt bra träffar, varje tisdag. Ofta så hade de i gruppen bakat själva och tagit med och bjöd på det, och vi bjöd på massa annat gott. Ibland kunde det vara upp emot 20 pers där som bara satt och umgicks och hade trevligt.

Den 21 oktober så fick jag privilegiet att döpa min vän Klara, helt förvandlad människa, som ett halvår innan hade emot allt som hade med kristendom att göra. Hon passade på att ta med sig sina vänner som hon lärt känna under mystisdagarna och vi fick se flera andra personer komma till tro.

Jag kan med all säkerhet säga att det var det bästa året i mitt liv. Gud förvandlade mitt liv under det året. Det beslutet som jag gjorde på sommaren innan sista året förändrade allt. Jag såg mer än vad jag kunnat föreställa mig den sommaren.

Det finns ingen större kraft än när man ger sig helt i Guds händer och låter sig ledas av honom. Allt behöver inte ske direkt, utan det kanske tar några år, men när man ärar Gud där man är så kommer han att välsigna allt runt omkring.

Ludvig Strand
Stockholm

Comment

Gav bibel till kompis

Comment

Gav bibel till kompis

Jens vågade ge en bibel till sin klasskompis och fick vara med om att uppleva hur Gud använde honom mitt i vardagen.

- För första gången på länge började jag dagen med en bön om att Jesus skulle vara med mig idag. Sedan, under religionslektionen gick jag fram till min klasskamrat och gav honom en bibel. Han tittade i den, kladdade lite, sa några skämt men var ändå seriös. Han berättade för mig att han hade alltid velat läsa bibeln, förklarar Jens.

Veckan fortsatte och under fredagen var det några i Jens klass som började ställa frågor till honom om hans kristna tro. Frågorna fortsatte veckan därpå och vid ett tillfälle fick Jens ett telefonsamtal från en tjej i hans klass. Hon frågade Jens om hur man pratar med Gud och berättade att hon inte trodde sig vara värdig att prata med honom. Hon undrade om hon kunde få prata med Jens istället och sa att han var den personen i hennes vardag som var närmast Gud.

- Vi pratade om livet och olika saker ett tag och när vi skulle lägga på så började hon gråta. Hon sa att det var något som släppte och att det kändes mycket bättre nu. Min tro förändrades där, mitt liv förändrades där. Jag kände att Gud använde mig och att hans närvaro var på riktigt. Jag har inga ord. Jag bara känner frid och lever i en bubbla av godhet just nu.

Comment

Snackar tro på skolan!

Comment

Snackar tro på skolan!

Ny Generation på Centrina Lindholmen har haft redovisning om Jesus och använt t-shirtar med trycket “Jag är kristen fråga mig varför”.

Gruppen består av Lukas, William och Jonathan och även om det bara har gått ett par veckor sedan de startade har killarna redan fått prata om tro med sina klasskompisar.

- Jag skulle göra en redovisning i skolan om den viktigaste personen i mitt liv. Det finns många personer som är viktiga i mitt liv, men den viktigaste är Jesus. Så då bestämde jag mig för att skriva om honom, berättar Jonathan.

Redovisningen gick ut på att göra en powerpoint och sedan hålla en muntlig redovisning för klassen. Han berättar att det var lite nervöst innan men att det kändes bra när han väl hade börjat. Och att det nu efteråt känns jättebra.

Något annat de gjort på skolan är att ha på sig t-shirtar med trycket “Jag är kristen fråga mig varför”. De rekommenderar andra att göra samma sak och är enade om att de kommer att ha på sig t-shirten flera gånger framöver.

- Det var kul för nästan hela min klass frågade mig varför jag var kristen. När de väl hade frågat så kom jag på att jag inte riktigt hade tänkt på vad jag skulle svara, så jag fick säga lite spontant varför jag var kristen, säger William, skrattar till och fortsätter:

- Det var inte jobbigt men ganska utmanande. Det var en som frågade mig inför hela klassen och då fick jag svara inför hela klassen. Men jag tycker att det är jättekul att de frågar.

Ny Generation på Centrina Lindholmen i Göteborg är en av de grupper som startade och bestämde sig för att vara skillnaden på sin skola under Ny Generations turné “Det ultimata upproret - en helkväll om vardagen, Jesus och världsförbättring”.

Vill du också ha en t-shirt med trycket “Jag är kristen fråga mig varför”? Beställ den på www.nygeneration.se/shop.

Comment