Året är 1774, 15-årige William står och lyssnar intensivt när predikanten John Newton berättar sin livshistoria. Hur han som ung sett döden i vitögat och ropat till Gud, för att senare bli helt omvänd och istället viga sitt liv åt att motverka slaveriet. Där och då börjar det brinna i Williams hjärta och han inser att detta är vad han ska ge sitt liv till. Så länge han lever på denna jord vill han kämpa mot slaveriet. Han vill vara den som vågar.

William spiller ingen tid utan börjar redan som 15-åring att studera hårt för att 5 år senare bli invalda i det brittiska parlamentet. När han väl är inne börjar han fila på nästa del i sin plan. Han förbereder ett tal mot slavtransporter. Han studerar, vänder och vrider på det, och 10 år senare, 1789, ställer han sig upp och håller sitt tre och en halv timma långa tal “The Abolition of the Slave Trade”. När han är klar begär han en omröstning för att ogiltigförklara slavtransporterna, men han blir nedröstad med stor majoritet. Det brittiska parlamentet måste varit en plats förknippad med mycket prestige och ett svårt klimat att ensam driva en fråga som majoriteten inte delar, framförallt för William, som då han valdes in var den yngsta invalda personen i hela parlamentet. Men William valde att våga - våga driva sin åsikt i parlamentet och våga tro att han kunde göra skillnad.

Han går hem och filar ännu mer på talet, och ett år senare står han på samma plats igen, med samma tal fast ännu bättre. Men han blir nedröstad igen, likaså året därpå, och året därpå.Det dröjer hela 18 år innan han segrar och det brittiska parlamentet röstar igenom förslaget att kriminalisera slavtransporter. William går då in i del tre av sin plan och det går ytterligare 24 år av hårt arbete innan han äntligen får se sitt mål gå i uppfyllelse. 1833, när William är 74 år gammal, röstar parlamentet äntligen för hans förslag och nästan en miljon människor får tillbaka sin frihet.

Att WiIliam är en inspirationskälla i att våga kan vi nog alla hålla med om. Han ställde sig upp mitt i det brittiska parlamentet och höll ett tal emot något som majoriteten av de i salen använde hemma varje dag! Han vågade stå fast vid sin åsikt. Åsikten som blev skillnaden. Han vågade tro på att han kunde göra skillnad trots upprepad motgång. Snacka om att kasta sig ut och våga göra skillnad! Och det kan du också göra!

Det är två månader kvar av detta skolår, två månader där DU kan vara skillnaden. Två månader är inte hela ditt liv, men dessa två månader kan komma att förändra någon annans hela liv. Säg hej i korridoren, ge en bibel till en kompis, skriv något schysst på internet, kämpa hela vägen in i mål. För vem vet vad det kan leda till?

Gör som William Wilberforce och våga göra skillnad!

Evangelina Bergh
Teamare
Ny Generation

Comment