Som turnéteamare har man chansen att se mycket av Sverige. I Norrland finns en del härliga ställen man kan svänga förbi om det passar sig. Här är några exempel.

Höga Kusten-bron
Åker man kustvägen upp till Norrland är detta omöjligt att missa. Strax norr om Härnösand kommer du åka över Höga Kusten-bron. Hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter ovan vattenytan. Passa också på att se dig omkring då naturen är otroligt vacker.

Ishotellet i Jukkasjärvi
Ishotellet är världens första hotell av snö och is. Sedan det första hotellet byggdes år 1989 har det återfötts i ny tappning varje vinter, i byn Jukkasjärvi – 20 mil ovan Polcirkeln. Här kan man gå en guidad tur eller sova en natt.

Storforsen i Älvsbyn
Storforsen, en fors med vattenfall belägen i Piteälven utmed väg 374 vid samhället Bredsel. Med dess genomsnittliga vattenflöde på 250 m3/sek och fallhöjden 60 m, utgör den en av de största forsarna i Europa. Härligt ställe att pausa på om man har tid över!

Thailändska paviljongen
Det är nog inte så många som vet att i Jämtländska skogen gömmer sig en thailändsk paviljong. Den är byggd till minne av den thailändske kungen Chulalongkorns besök på platsen 1897. Det är den enda thailändska paviljongen utanför Thailand och därav unik.

Döda fallet - Västerede
Om du ändå är och rör dig runt om i Jämtland kan du passa på att stanna till vid Döda fallet.
Döda fallet är en före detta fors som tömdes på vatten på 1700-talet. Nu är det ett naturreservat där man kan vandra omkring och även se teater när säsongen är inne.

Ätbara upplevelser:
Calskrove. 
Restaurang Tre Kronor i Skellefteå erbjuder ett skrovmål inbakad i en calzone. När man ätit färdigt kan man ta en springtur längs med den vackra älven.

Palt.
Kan finnas på antingen restaurang eller att köpa i en mataffär i den nordligaste delen av Norrland.

Glass vid hamnen i Hudik.
När sommaren börjar komma eller inte riktigt tagit slut är ett tips att köpa sig en glass vid hamnen i Hudiksvall. Man kan sätta sig vid sjöbodarna, på solbryggan vid kajen eller promenera längs vattnet.

solbrygga1.jpg

Comment