Åren som ligger bakom har visat på en ny satsningstrend. Över 100 Ny Generation-grupper har valt att göra satsningar med “Jesusmuffins”. Sprida Guds kärlek på skolan kan man göra på många olika sätt. Vi har pratat med tre grupper som alla omvandlat detta till handling genom att baka muffins, ställa upp ett bord mitt i skolan och bjuda alla elever och lärare som går förbi.

"Om jag så kan glädja en enda människa med det här, så är det värt det"

Linnéa Sandgren
Ny Generation, Sunnerbogymnasiet

Hur kom det sig att ni ville göra en muffinssatsning?
- Vi funderade på vad vi skulle kunna göra som funkar på vår skola och vi hade hört att en annan Ny Generation-grupp hade bakat och delat ut på sin skola. Sen tänkte vi att muffins är ju gott! Så då bestämde vi det. Titeln för satsningen blev "muffinsfest" och allt som allt delade vi ut fler än 400 muffins till elever och lärare på skolan.

Hur genomför man en muffinssatsning?
- Vi samlades i kyrkan dagen innan satsningen för att baka med Ny Generation-gruppen. Vi bjöd även in kompisar att baka med oss, så det blev som en satsning redan dagen innan. Dagen efter dukade vi upp allt på ett bord vid cafeterian och delade ut till skolan. Det är många som går förbi där, så det var en bra plats. Många som tog en muffin tog även en lapp med ett uppmuntrande bibelord på. När vi gör satsningar gör vi ofta flera saker samtidigt så vi hade även tävlingar. Det engagerade verkligen många elever.

Hur gick det?
- Jag stod i cafeterian nästintill hela dagen, men jag kommer speciellt ihåg en tjej. Hon frågade om hon kunde få en bibel och den genuina glädjen som började sprudla inifrån och ut när hon fick den där Bibeln går inte att beskriva. Vi kan ibland tro att många inte bryr sig om tro, men det finns många som har frågor inombords som de vill ha svar på.

Vad var den vanligaste reaktionen?
- “Åh vad gott med muffins!” “Varför gör ni det här?”

Hur kändes det efteråt?
- Det kändes väldigt bra! Man får en sådan glädje! Det är krävande att göra en satsning, det tar tid och det tar energi, men att sedan få stå där och ge något till någon annan, de ger så mycket tillbaka. Även att det “bara” är leenden man får tillbaka. Man ser att det gör någonting på skolan, det känns alltid bra efter en satsning! 

Tips till andra som vill göra en muffinssatsning? 
- Mitt tips är att ha med biblar, lappar med bibelord, en affisch eller något annat som visar på att ni är kristna. Det gör det enklare att få igång samtal om tro och visa på Jesus. Annars vill jag bara uppmuntra dig att tänka såhär: "om jag så kan glädja en enda människa med det här, så är det värt det", för det är det. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Sprid Jesus på din skola. Du kommer att sprida glädje och du kommer att sprida ljus. Det är verkligen värt det.

“Alla muffinsen gick åt”

Hannah Ragnarsson
Ny Generation, Nybyggeskolan

Hur kom det sig att ni ville göra en muffinssatsning?
- Det var i dagarna runt Alla hjärtans dag och vi ville visa på Guds kärlek i skolan. Vi pratade om lite olika alternativ, men muffins är ganska enkelt och väldigt gott. Och alla gillar väl muffins?!

Hur genomför man en muffinssatsning?
- Det är bra att fråga någon ansvarig på skolan först om det går bra att man gör en satsning. Vår grupp får inte göra satsningar på själva skolan, men den här gången fick vi fick vara på fritidsgården. Bönesvar! Efter vi hade frågat om lov bestämde vi ett datum då vi skulle baka. Vi frågade några i vår ungdomsgrupp om de kunde hjälpa oss att baka och det gick bra. Vi bakade i kyrkan, eftersom det finns mycket plats där och bra ugnar. När det väl var dags för satsningen frågade vi i matsalen om vi kunde låna några bleck. Vi la alla 400 muffins på blecken och så ställde vi oss i fritidsgården med blecken i händerna och bjöd alla på skolan.

Hur gick det?
- Vi fick lov att göra satsningen för vår rektor så länge vi inte pratade om Gud eller nämnde något “religiöst”. Dock frågade ganska många var vi hade bakat muffinsen och det hade vi ju gjort i kyrkan. Jag tror att de flesta kunde koppla att vi var kristna genom det. Det var bra tajming att vi hade bakat i kyrkan!

Vad var den vanligaste reaktionen?
- Varför gör ni det här? Är det gratis? Får man ta?

Hur kändes det efteråt?
- Det kändes bra! Alla muffinsen gick åt. Vi hade sparat en plåt så vi kunde ge till vår klass sen och de blev väldigt glada.

Tips till andra som vill göra en muffinssatsning? 
- Vi i vår grupp kan ibland känna att det är ganska mycket att tänka på innan en satsning, men när man väl  börjar planera och kommer igång så går det bra. Mitt tips är att man bara ska köra! Om man lägger det i Guds hand så flyter det på, även att det kan kännas svårt innan. 


“Det krävs väldigt lite tid att göra en muffinssatsning i jämförelse med vilken stor skillnad det gör”

Evelina Landén
Ny Generation, Finnvedens Gymnasium

Hur kom det sig att ni ville göra en muffinssatsning?
- Vi ville sprida kärlek, skapa en god stämning på skolan och synas som kristen skolgrupp!
Vi såg att kladdkakans dag låg nära och bestämde oss därför för att göra kladdkakemuffins.

Hur genomför man en muffinssatsning?
- Först bestämde vi datum för utdelningen och satte två dagar där vi skulle baka muffins. Alla i gruppen hjälptes åt vid bakandet och vi körde en löpande band teknik! Totalt blev det 900 muffins. När det var dags för utdelningen hade vi pratat med Sydteamet på NG så de fanns på plats och hjälpte till. Vi ställde oss vid disken och dukade upp alla muffins tillsammans med några biblar. Vi satte även upp ett skynke där det stod “Muffins är gott men Gud är godare!”. Framför disken tejpade vi upp en kramruta där vi fick ge kramar. Vi använde muffinsformarna från Ny Generations webbshop och i muffinsen satte vi lappar med komplimanger. Det var väldigt uppskattat! Folk valde till och med muffins efter vilken komplimang de ville ha. Många blev väldigt glada och någon i gruppen stod vid sitt skåp och hörde elever säga “De delar ut muffins vid centralhallen!”

Hur gick det?
- Jag och några till i gruppen fick berätta om vår tro och tre personer valde att gå med i Ny Generation-gruppen! Det kändes väldigt betydelsefullt och stämningen blev väldigt god på skolan. En satsning är ett väldigt bra sätt att fånga upp ettor som är kristna men inte vet att gruppen finns. Det måste inte vara så mycket som vi gjorde heller, det är ganska stort att baka 900 muffins men bara att finnas där och stå centralt i skolan gör jättemycket. 

Vad var den vanligaste reaktionen?
- Många sa tack och var glada. “Häftigt” “Får vi?” 

Hur kändes det efteråt?
- Det var roligt att få göra något för skolan tillsammans. Det händer inte av sig själv, men den roligaste delen av det är att stå i skolan. Att tillsammans få visa att vi gör det här för er, varsågod. Det kan vara lite segt i planeringsstadiet, men det är verkligen värt det när man får se reaktionerna från skolan och märka att man har förbättrat stämningen.

Tips till andra som vill göra en muffinssatsning? 
- Mitt tips är att lägga det på er nivå och gör det så stort som ni känner. Dock kan jag se efteråt att det krävs väldigt lite tid att göra en muffinssatsning i jämförelse med vilken stor skillnad det gör. Det var ju dagens snackis!

Klicka här för att gå till shopen där man kan köpa schyssta bakformar!

Maria Löwenham
Skribent
hej@nygeneration.se

1 Comment