Projekt: Film om att dela ut biblar
Ansvarig: Fredrik Häll, teamare på Ny Generation 15/16 & 16/17

Intervju med Fredrik Häll, ansvarig filmskapare för projektet:

Hur kom ni fram till idén?

Jag hade dominoidén i huvudet sedan tidigare och när vi började prata om att göra en film med syfte att inspirera bibelutdelning passade den riktigt bra. Den får tittaren att lyfta blicken och se förbi att det kan kännas nervöst att ge någon en bibel och istället titta framåt och se vilka konsekvenser bibelutdelningen kan få. Vi ville också stärka känslan att när man delar ut en bibel är man inte ensam. Gud är med.

Vad var svårast i förberedelserna?

Helt klart att få fysiken att stämma överens med varje steg i dominosträckan, haha! Att få alla vikter att stämma överens. Det var riktigt svårt. Trots att jag ritat en utförlig storyboard var det ännu svårare än jag trott.

Hur gick inspelningen till?

Vi var ett crew på 1 kameraman, 1 ljudtekniker, 2 på ljus och minst 1 som bara skötte fysiken - drog i fiskelinor och sånt...!

Vad använde ni för utrustning?

Kameran vi använde var en Canon 100D. Det är en väldigt specialiserad kamera - den är inte alls särskilt bra att fota med men videofunktionerna på den är väldigt uppdaterade för sin prisklass. Objektivet var ett Canon 24 mm 1.4 L. Ett riktigt bra och skarpt objektiv. På sätt och vis är det en lite komisk blandning men det funkade bra för syftet.
Vi använde NG:s riktigt feta Manfrotto-filmstativ och till det hyrde vi en stativ-dolly.

Vi fokuserade rätt mycket på ljud för att få med de naturliga ljuden. NG har en väldigt bred och bra uppsättning ljudutrustning och till just detta använde vi en av Rødes fetaste directional mics tillsammans med en lång mickbom från Røde. Ljudet spelades in på en H4n sound recorder och synkades i efterproduktionen. Vi hade också en Røde video mic pro som backup audio.

Ljuset satte vi med två Manfrotto-redheads med ljusboxar på. En på vardera sida om kameran. Två personer skötte dessa ljus och flyttade dem med kameran.

Hur lång tid tog inspelningen?

Själva inspelningen tog två hela dagar. Vi var tvungna att möblera om hela Ny Generation-kontoret för att få plats med allt, haha! Det som tog mest tid i inspelningsprocessen var ju just detta att få varje steg att funka med de andra. Bara scenen med mobilen var typ 19 tagningar.

Vad tar du med dig från detta filmprojekt?

Hela projektet var väldigt, väldigt mycket större än jag trott. Jag trodde man skulle kunna skala ned det mycket, men det var ett stort projekt. På detaljnivå kan jag säga att det jag har lärt mig mest är att inte filma med låg bländare när man inte behöver det. Dominobrickorna som faller i början är ganska ur fokus och det hade de inte behövt vara.
Under efterproduktionen kom jag tänka på att jag sett en behind the scenes från Sagan om ringen där jag sett hur de gjorde galoppljuden med kokosnötter på sand i efterhand. Jag tänkte att jag skulle kunna göra samma sak med vissa ljud som behövde fix. Det slutade med att jag satt och slog handtagen på två penslar mot varandra för att likna träljud och rullade pingisboll på bordet framför mig och la in det i filmen.

Hur känns det nu när filmprojektet är klart?

Man blir så glad när man känner att det man jobbat med så länge får resultat. När man ser bibelordrar rulla in och hör om folk som blir peppade känns det verkligen som hela lönen för arbetet. Då känner man att man verkligen kan använda sin gåva för något gott.


Du kan läsa mer om att teama som filmskapare här. Du ansöker via samma länk!
Sista ansökningsdag är 25 april.

 

Comment