Ny Generation-gruppen på Centralskolan i Falköping har mycket på gång. De har satt upp hjärtan på alla skåp, delat ut över 500 bullar och gjort en julkalender med nya satsningar varje dag under hela december 2016 - något som inte hade varit möjligt för ett år sedan.

Alina, gruppledare i NG-gruppen på Centralskolan.

Alina, gruppledare i NG-gruppen på Centralskolan.

Gruppledaren Alina berättar:
För cirka 2 år sen startade vi upp Ny Generation-gruppen på vår skola igen efter en lång tid utan någon grupp. Då hade vi en rektor som visste vad Ny Generation var och som var positiv till det vi gjorde. Vi fick göra “som bäst vi ville, bara vi kom och frågade först”.

För ungefär ett och ett halvt år sen så bytte vi rektor och han visste inget om vad Ny Generation var. Det kändes som att han blev lite skraj. Första gången jag träffade honom var för att fråga om tillåtelse för en satsning där vi ville sätta upp hjärtan på alla skåp i skolan, vilket kanske inte var så taktiskt av mig. Han blev väldigt fundersam.

“Den dagen vi skulle ha satt upp hjärtan på skåpen gick jag och delade ut hjärtan till alla på skolan istället”

Jag gick till honom varje dag den veckan och frågade om vi fick sätta upp hjärtan och efter typ en vecka bad han mig komma in på hans kontor och sa att vi ej fick genomföra satsningen, men att vi kunde få sätta upp affischer. Jag blev ganska besviken eftersom det vi ville ha tillåtelse för var att sätta upp hjärtan som det stod kram Ny Generation på, vilket det alltså inte fick stå. Rektorn tyckte det skulle bli “dumt”. Så den dagen vi skulle ha satt upp hjärtan på skåpen gick jag och delade ut hjärtan till alla på skolan istället.

Efter det så fick vi inte göra något utåtriktat på skolan och rektorn var väldigt emot gruppen. En lärare hade pratat lite med rektorn och sagt att det vi gjorde inte är något farligt och att vi bara vill sprida glädje på skolan, och sen kom även kuratorn och pratade med oss. Kuratorn sa att det vi gjorde var jättebra och att hon kunde bli språkrör mellan oss och rektorn. Så genom henne fick vi göra julkalendersatsningen, och det var den som gjorde att det började gå bättre för oss!

“I julavslutningstalet så var julkalendern nästan det enda rektorn pratade om! Om hur kul det är att hans elever har hittat på kalendern och att han blev så glad när man såg elever springa runt efter chokladtomtar och svara på olika frågor”

Från bullbaket i februari.

Från bullbaket i februari.

När vi sedan hade gjort kalendern så kom rektorn till mig privat och sa: “Vad kul det har blivit med kalendern!”. Han gav oss massa beröm, och sen i julavslutningstalet så var julkalendern nästan det enda han pratade om! Om hur kul det är att hans elever har hittat på kalendern och att han blev så glad när man ser elever springa runt efter chokladtomtar och svara på olika frågor. Så det var kul! Sen dess har det inte varit några problem alls, och nu i februari delade vi ut hjärtan som vi inte fick göra förut.

“Det händer verkligen mycket i vår grupp, det är jättekul!”

Det har verkligen blivit lättare för oss att göra satsningar på skolan och hela situationen med rektorn känns som ett bönesvar. Vi har även bett mycket över att nya ska hitta till gruppen då många slutade engagera sig. Tidigare var vi 11 st och nu är vi lika många igen, det är också ett stort bönesvar! Det händer verkligen mycket i vår grupp, det är jättekul!

---
Malin Danielsson
Reporter
Ny Generation

Comment