I somras var det nog ingen som missade OS i Rio och är man uppvuxen med en sportnördig pappa som min, då förändras livet under OS-veckorna. Det är helt okej att planera sin vardag efter när svenska landslaget spelar och att ställa klockan mitt i natten för att inte missa när Sarah Sjöström simmar. Man vill ju vara med! Fira segrarna! Vara en del av Sveriges framgångar liksom! Men det finns en sak som fascinerar mig mer än medaljerna, mer än de dramatiska upploppen och straffläggningarna. Det är den inställning som alla dessa historieskrivande sportstjärnor verkar ha gjort till sitt livsmotto; All in. Du måste gå all in. Hålla kvar vid drömmen även när det går tungt, göra nya försök även efter tröga träningar och våga lita på att du har vad som krävs på insidan.

"Det är den inställning som alla dessa historieskrivande sportstjärnor verkar ha gjort till sitt livsmotto; All in."

I gamla testamentet berättas det om två unga killar, Kaleb och Josua. Även om de inte hade en aning om vad OS är kan vi känna igen den där all in-attityden i hur de levde sina liv. Vid ett tillfälle får de veta att den sista ertappen som ska ta Israels folk in i det förlovade landet kommer bli svår. Andra runt om kring påpekar hur många hinder som finns och drar slutsatsen att det är omöjligt att genomföra. Deppigt läge! Mitt i allt detta väljer Kaleb att kliva fram och börjar tala. Han förnekar inte att det finns utmaningar på vägen och att det till och med ser hopplöst ut i människor ögon, men han drar en annan slutsats än de andra. Han ser att om Gud är med är det fullt möjligt och han säger då “Låt oss genast dra dit upp, sannerligen vi kan göra det!” Där har vi det igen! All in! Att satsa allt, att se något annat med sina andliga ögon och att våga tro att Gud faktiskt har en väg även när det ser mörkt ut.

"Kaleb förnekar inte att det finns utmaningar på vägen och att det till och med ser hopplöst ut i människor ögon, men han drar en annan slutsats än de andra. Han ser att om Gud är med är det fullt möjligt."

Precis det där behöver vi påminnas om ibland när det kommer till Ny Generation-gruppen. Alla dagar är inte gåshudsdagar när du känner änglarnas vingar fläkta dig i ansiktet eller då varje bön blir besvarad innan du hunnit säga amen. Vissa dagar känns atmosfären sunkig på din skola, dina böner upplevs obesvarade och dina kompisar kanske verka vara ljusår ifrån att vilja veta mer om Jesus. Men det är just de där dagarna då du behövs på din skola som mest. Fortsätta be även om inget verkar hända, våga drömma om att din klasskompis en dag ber sin första bön till Jesus och våga tro att Gud är med dig på samma sätt som han var med Kaleb. Gå all in! Med facit i hand vet vi att Gud förde Kaleb och Josua in i landet och att det omöjliga blev möjligt.

"Gud bara väntar på att få göra det omöjliga möjligt på världens viktigaste plats, i skolan, där du befinner dig."

Gud bara väntar på att få göra det omöjliga möjligt på världens viktigaste plats, i skolan, där du befinner dig. Du som ung kristen i skolan är en nyckelspelare, ett andligt OS-hopp om du så vill, när det kommer till att ta Jesus till din generation. Så lyft din blick. Våga satsa. Ge allt. Gå all in. Allt du behöver har du på insidan.

Emma Jonsson
Ledare
Ny Generation

Comment