När du teamar som filmskapare kommer din vardag vara fylld av feta filmprojekt av massa olika slag! Här kommer 3 tips för en fräschare film :)

1. Fräscha flares under 50-lappen!
Det första tipset kanske du mycket väl har hört om, om du gillar att spåna runt på Youtube efter filmtips. Effekten handlar om att skapa en så kallad bred “flare” över bilden när något ljust riktas mot kameran. Till exempel om du riktar en ficklampa eller dylikt in i kameran så skapas en blå/gul horisontell linje över bilden.

Allt du behöver för att skapa denna effekt är lite fiskelina! Klipp ut en liten bit fiskelina och fäst den så vertikalt du bara kan - som på bilden nedan. Antingen fäster du den med lite tejp, kludd eller med gummiband.

Detta är en riktigt cool och stämningshöjande effekt som ofta används i stora Hollywoodfilmer. Då använder de dock väldigt mycket dyrare grejer för att få typ samma effekt, nämligen ett anamorphic-objektiv.
Black bars är ju någonting som verkligen hör ihop med denna effekt, så släng på ett template med svarta boxar vet ja’!

2. Dollyshots med respekt
Här kommer ett till enkelt tips som med lite träning kan bli ruskigt kraftfullt: Fäst kameran på en longboard! Då tas det mesta skaket bort och du får en snygg och mjuk tagning.

Om du redan kan åka bräda riktigt bra så är detta guld eftersom du då kan stå på den och rikta kameran på vilket sätt du än vill. Men även om du knappt har stått på en longboard i hela ditt liv kan du ändå få bra resultat. Fäst ditt videohuvud eller stativ på longboarden och vips så har du en stativdolly! Om du har ett sugproppsfäste till kameran kan du testa att skruva loss truckarna och vända upp och ner på brädan för att kunna fästa kameran på träet. Alltså ska greppsidan nu då vara mot backen. Det man får tänka på är bara att longboarden låter rätt mycket och kan försämra ljudet du spelat in.

3. Bra ljud = Proffesionell känsla
En utav de viktigaste, men kanske mest osynliga sakerna i en film är ljudet. Om ljudet är kasst riskeras känslan av hela filmen. Men det gör inget, för det finns en lösning: Använd mobilen till att spela in ljudet!

Om du själv ska prata in i kameran a lá vlog style så kan du antingen sätta mobilen på ett stativ så nära munnen som möjligt. Gärna över huvudet! Eller om du har en bröstficka så kan du lägga den där i så kommer mobilens mikrofon nära din mun. Något att tänka på dock är att vända på mobilen och rikta mikrofonen mot dig och att inte röra dig för mycket så det prasslar från din skjorta.

Om du istället ska intervjua kan du använda mobilen som en vanlig mikrofon. Håll i den och ha det ganska nära din mun den intervjuandes mun. 

Det där var 3 snabba tips som kommer göra din nästa film riktigt fet! Se så, ut o filma nu! ;)

Fredrik Häll
Teamare 15/16, 16/17
Ny Generation

Här kan du läsa mer om och ansöka till filmskapare.
Sista ansökningsdag är 25 april.

Comment