Vittnesbörd: Biblar och kladdkaka i Linköping

Comment

Vittnesbörd: Biblar och kladdkaka i Linköping

Folkunga_2103616667.JPG

Varje år har Folkungaskolans gymnasium i Linköping ett arrangemang, “Skolan är vår”, som håller på nattetid och där skolans olika föreningar ordnar aktiviteter i olika klassrum. De senaste åren har Ny Generation-gruppen på skolan deltagit och i år ville de ta det ett steg till.

Förutom att bjuda på kladdkaka, som de brukar göra, dekorerade de klassrummet med ljusslingor och tyger för att få till en mysig fikahörna för sina skolkompisar. På varje bord hade de sedan lagt ut biblar, tips på bibelställen att läsa samt skrivit både bibelord och komplimanger på tallrikarna.  

Tidigare år hade de flesta eleverna bara gått in, tagit en kladdkaka och gått ut från rummet igen, men i år hade gruppen gjort det till en utmaning för sig själva att våga prata med folk och det ledde till att många stannade kvar i rummet under natten.
– Många från gruppen var väldigt frimodiga och fick många bra och långa samtal, berättar gruppledaren Ida.

Comment

“Det blir en känsla av lycka och att man uppnått något bra!” - intervju med teknikern Daniel

Comment

“Det blir en känsla av lycka och att man uppnått något bra!” - intervju med teknikern Daniel

IMG_0650.jpg

För att få ett ungdomsmöte på scen att flyta på krävs det mycket arbete inför och under mötet, och människor som brinner för vad de gör. Daniel Häger, 20 år från Uppsala, är en av årets tekniker.

– När det verkligen funkar på showen och det sista ackordet tas och folk börjar gå ut från kyrksalen, då kan man verkligen känna en lättnad. Det blir en känsla av lycka och att man uppnått något bra!

"Jag har lärt mig väldigt mycket om hur ett liveframträdande egentligen funkar"

IMG_1016.jpg

Daniel hade ett stort intresse för teknik redan innan han började på Ny Generation, bland annat hade han skött ljudet i sin hemförsamling ibland, men menar att det har vuxit väldigt mycket under tiden han teamat.
– Jag fick en återupplivad passion och istället för att känna att man får en massa kunskap och inte vet vad man ska göra av den så har jag blivit upprymd och känt “vad kul” och “det här är intressant”. Jag har lärt mig väldigt mycket om hur ett liveframträdande egentligen funkar, till exempel.

Som ljudtekniker har han hand om ljudet på NG:s events, sköter om tekniken och han är även den som klipper avsnitten av NG-podden. Det är en roll som innebär mycket ansvar, men det gillar Daniel.
– Det är lätt att man tänker att tekniker bara är “jag kommer vara på scenen och hålla på med ner- och upprigg” men det handlar om mycket mer, som kommunikation. Man måste ta mycket eget ansvar och om det var något som inte funkade helt sist vi körde eller om något var trasigt i ytterområdet så är det teknikernas uppgift att försöka lösa och laga det.

"Om det var något som inte funkade helt sist eller om det var något trasigt i ytterområdet så är det teknikernas uppgift att försöka lösa och laga det"

Han uppskattar också väldigt mycket att han får resa runt i Sverige och anordna events i en massa olika kyrkor.
– Jag har fått många kontakter och sett hur det går till med teknik runtom i kyrk-Sverige. Det är inget som man får uppleva om man bara håller på i sin kyrka, men nu får jag åka runt i hela Sverige och göra events!

Lockas du av antingen ljud, ljus eller bild och vill göra ett år för Gud inom det området? Ansök till att teama som tekniker senast 25 april här!

Comment

Scenen är din - intervju med talaren Kajsa

Comment

Scenen är din - intervju med talaren Kajsa

_MG_0006.jpg

Som talare på Ny Generation får man utvecklas mycket i hur man tar en publik. Det säger teamaren Kajsa Trogen, 19 år från Huskvarna.

När jag ringer upp Kajsa har hon nyss landat i NG-huset efter ett All in, Ny Generations tvådagarsevent som ska inspirera ungdomar till att ta steg för Jesus på sin skola. Precis som övriga turnéteamet spenderar Kajsa en stor del av sin tid ute på vägarna. Hon träffar dels skolgrupper på deras skolor och pratar dels på ungdomsmöten eller andra större events.
– Till exempel på All in har vi ett ungdomsmöte på fredagen där jag snackar lite i inledningen och berättar om vad NG är, och på lördagen har jag sedan lite olika seminarier tillsammans med den andra talaren Andreas. Så mina primära uppgifter blir då på lördagen. Det är väldigt kul och spännande.

"Det har bara blivit roligare ju mer man gör det. I början kändes det lite mer som att man bara skulle klara av det men nu känns det på ett sätt roligare varje gång"

IMG_1354.jpg

Med ett antal sådana All in-event i ryggen tycker hon sig se att hon utvecklats väldigt mycket, till exempel i hur man kan lägga upp en andakt och förbereda den på bästa sätt.
– Mycket av de praktiska grejerna inför att tala, som hur man får fram en andakt och övar på den så att man fångar upp publiken, har jag lärt mig jättemycket. Och det har bara blivit roligare ju mer man gör det. I början kändes det lite mer som att man bara skulle klara av det men nu känns det på ett sätt roligare varje gång.

Kajsa säger att hon inte hade jättemycket scenvana sedan tidigare, men att det är något hon verkligen har fått ta steg i sin utveckling i under teamåret på NG.
– Jag kände att det skulle vara spännande att göra något nytt, jag hade testat på det lite innan men ville verkligen utvecklas i det och kände att jag behövde öva på det. Och det har jag verkligen fått göra här. Till exempel har vi ibland talarträningar där vi övar på att tala inför varandra och det har varit jättebra.

"Jag hade testat på det lite innan men ville verkligen utvecklas i det. Och det har jag verkligen fått göra här"

För att läsa mer om att teama som talare och ansöka till nästa teamår trycker du på länken här! Sista ansökningsdag är 25 april.

Comment

Vittnesbörd: Betty från Västervik delar ut biblar

Comment

Vittnesbörd: Betty från Västervik delar ut biblar

Skärmavbild 2018-03-08 kl. 17.04.26.png

Påsk är en perfekt tid att dela ut biblar. NG-gruppen på Västerviks gymnasium har gjort det på ett kreativt sätt.

– Vi köpte in en massa påskägg och godis, och så fyllde vi några av äggen - de lite större - med biblar också. Vi fick väldigt spridda reaktioner, typ vad är det här och vem har gjort det här? Folk undrade om det var någon sorts reklamgrej, berättar gruppledaren Betty.

Hon berättar att det är väldigt spännande att göra en sådan bibelsatsning, mest för att det är svårt att förutse hur skolkamraterna kommer reagera.
– Man vet inte om personer kommer ta det som ett skämt, eller bli upprörda? Vissa blir arga och säger “försök inte tvinga på din tro på mig”, andra slänger biblarna efteråt så att man kan hitta dem i en papperskorg. Men då är det viktigt hur jag reagerar på deras reaktion, att jag visar att jag tycker att biblar är något helt naturligt och att alla borde ha en bibel.

Betty brukar också ibland dela ut biblar själv till sina klasskompisar. Ofta gör hon det då för att uppmuntra dem och vill ge dem den bästa gåvan hon vet.
– Det kan vara en person som jag bryr mig extra mycket om, någon som jag vet att den har det lite tufft, och då brukar jag be för den personen och när jag känner att det känns lägligt brukar jag ofta ge en bibel också, säger hon.

Hör Betty själv berätta om hennes och gruppens bibelutdelningar:

Comment

“Wow, Gud kan använda sig av design!” - intervju med grafiska designern Amanda

Comment

“Wow, Gud kan använda sig av design!” - intervju med grafiska designern Amanda

designer2.jpg

När hon hade skolgrupp på gymnasiet blev hon inspirerad av NG:s grafiska material. Nu är Amanda Frankner, 20 år från Skillingaryd, själv den som sätter tonen för Ny Generations utseende.

– Det gjorde det lättare för mig att vara en kristen på min skola. Jag kände “wow, Gud kan använda sig av design!”

Som grafisk designer formger hon allt från affischer till produkter i shopen och Instagrambilder. Det är en roll som lägger stort fokus på kreativitet och Amanda tycker det är väldigt härligt att få använda sig av sina idéer till att sprida Guds rike genom skolgrupperna.
– Det har blivit tydligt för mig att det inte handlar om vad jag gör utan att det är ett samarbete med Gud. Personligen utvecklas jag väldigt mycket av att se vad Gud gör genom mig och nu har jag hört från grupper som har fått samma upplevelse av designen som jag själv hade - och det är precis vad jag ville när jag kom hit.

"Det har blivit tydligt för mig att det inte handlar om vad jag gör utan att det är ett samarbete med Gud"

Amanda gör sitt andra teamår på NG och säger att det är tydligt för henne att hon utvecklats otroligt mycket även under andra året.
– Jag hade grundläggande kunskaper när jag kom hit, men bara jämfört med förra året har jag lärt mig jättemycket nya funktioner i programmen. Jag kan kolla tillbaka på saker jag gjorde förra året och nu skäms jag nästan över dem, haha. Men nu har jag verkligen steppat upp.

2ny.jpg
dekoreraskolan.png

Några exempel på de Instagram-bilder som Amanda har producerat under teamåret.

"Man behöver inte tänka på och se sig själv som en grafisk designer, jag gjorde inte det själv. Man passar bara man har ett intresse av att skapa"

Därför tycker hon också att Ny Generation är en perfekt plantskola för att växa och utvecklas inom grafisk design, oavsett hur mycket eller lite erfarenhet man har sedan tidigare.
– Man behöver inte tänka och se sig själv som en grafisk designer, jag gjorde inte det själv. Man kanske har sådan respekt för titeln och tänker på de som håller på med det på en professionell nivå. Men jag skulle säga att man passar som grafisk designer på Ny Generation bara man har ett intresse av att skapa och lära sig mer om det.

Vill du likt Amanda använda din kreativitet till att ära Gud? Ansökan till teamåret 18/19 är öppen fram till 25 april.

Comment

Malin listar det bästa med att vara reporter

Comment

Malin listar det bästa med att vara reporter

_MG_0370.jpg

Att vara reporter på Ny Generation är en väldigt varierande roll. Årets teamare Malin Danielsson listar här några saker som hon tycker är det bästa med att vara reporter på NG:

1. Du får se och höra mycket av vad NG-grupper gör

Som reporter är mitt huvudfokus att samla in allt det roliga grupperna hittar på vilket gör att jag ständigt lever i ett hav av härliga och roliga idéer som jag får sprida vidare till andra människor.

2. Du får resa runt mycket i Sverige

Ena veckan kan jag vakna upp på ett kyrkgolv i Luleå efter ett event och veckan efter hemma hos en annan teamares föräldrar nere i Jönköping. Hela Sverige blir min arbetsplats och jag får bara suga in allt det underbara landet har att erbjuda.

3. Du får använda sociala medier som jobb

Medan andra sitter och skriver andakter eller pysslar med annat kan jag sitta och scrolla igenom Instagram efter satsningar eller lägga ut ett roligt klipp på Snapchat - endast fantasin och vilka olika filter som just nu finns sätter gränserna.

4. Du får veta inloggen till allt

Eftersom jag lägger ut många av sakerna på NG:s sociala medier har jag även inloggen till alla dessa, kanske inte det viktigaste i arbetsbeskrivningen men det är ändå lite härligt att ha den tillgången. Man känner sig ganska cool när någon frågar om lösenorden ;)

5. Du får fota och skriva (lite beroende på vad man tycker är kul)

Jag får skriva korta texter till en Instagram-bild och göra längre intervjuer med NG-grupper samtidigt som kameran är min bästa vän på många av de eventen vi gör.

 

Vem skulle du rekommendera att teama som reporter?

Som en reporter på Ny Generation är det bra om man är nyfiken och frågvis. Ställ gärna för många än för få frågor till NG-grupper för att fiska fram guldet. Det är också bra att vara en social varelse, som reporter kommer du finna dig i många situationer där du får använda dina sociala skills och mingelkunskaper. Sedan är det ett plus om man har lite känsla för skvaller och stalking ;) Det kan ibland vara svårt att få fram stories eller hitta vad grupperna gör men efter några timmars letande hittar man alltid det där guldkornet som kan få inspirera så många andra att sprida Jesus på sin skola.

 

Låter reporter som något för dig? Mer information och ansökan hittar du här! Sista ansökningsdag är 25 april.

Comment

Med kameran som bästa vän - intervju med filmskaparen Emmy

Comment

Med kameran som bästa vän - intervju med filmskaparen Emmy

_MG_0433.jpg

Med kameran nära till hands rör hon sig både bland skolgrupper och sätter upp kulisser på NG-kontoret. 22-åriga Emmy Flensted-Waleij från Stockholm är årets filmskapare.

– Det lät som den totala drömmen att göra något kreativt och estetiskt som samtidigt är väldigt praktiskt för något som man tycker är viktigt. Alla de ingredienserna är vad jag söker i vilket jobb som helst egentligen, säger hon om varför hon valde att teama på Ny Generation.

De flesta bilder och filmer som synts i NG:s sociala medier sedan i höstas har Emmy satt sin prägel på. Att teama som filmskapare behöver dock inte bara innebära att jobba med film.
– Jag har hand om allt från för- till efterproduktion av både filmer och bilder, som blir en del av den grafiska profilen för Ny Generation. Rollerna blir ju lite annorlunda beroende på vem som har den och den har nog blivit lite mer än bara film för mig eftersom jag även har fotat mycket tidigare.

"Det lät som den totala drömmen att göra något kreativt och estetiskt som samtidigt är väldigt praktiskt för något som man tycker är viktigt"

När hon tittar tillbaka på allt det hon och de andra teamarna har producerat är det framförallt ett koncept som sticker ut och som hon är mest nöjd med.
– “Värmande satsningar” som vi gjorde innan jul! Vi hade så mycket idéer på vad vi ville göra och det var mycket att fundera över som till exempel när vi gjorde tutorials - hur skulle jag använda ljuset för att det skulle funka? Eller när vi gjorde trailern, vad skulle det vara för känsla och hur skulle jag ta bilderna för att få fram det? Vi hade inte jättelång tid på oss men det kändes som att det verkligen flöt på.

Värmande satsningar-trailern och tutorial för en clementinsatsning - två av de filmer som Emmy har gjort under teamåret.

Som filmskapare jobbar hon mycket i projekt, likt “Värmande satsningar”, där det ena oftast inte är det andra likt. Ena gången kan det röra sig om en serie korta filmsnuttar på ett specifikt tema, och nästa gång en längre videointervju med eller fotande av en skolgrupp. Det sistnämnda tycker Emmy varit en av höjdpunkterna med sitt arbete under teamåret.
– Jag trodde inte i början att jag skulle uppskatta det så mycket, men att jag kommit ut och träffat skolgrupperna och fått höra deras historia har varit så givande. Det är ju dem man jobbar för resten av tiden egentligen och att verkligen möta skolgrupperna är så givande för mitt arbete och ger mig en klarare bild av hur framtida projekt skulle kunna göras. Annars blir man rätt så instängd vid sin dator och det är mycket jobb som bara är statiskt på kontoret så det har varit jättebefriande.

"Jag skapar saker som fler än jag själv står bakom, där inte jag är avsändaren utan det är en rörelse. Jag har lärt mig att väva in det visionära i mitt arbete" 

Hon tycker också att hon utvecklats mycket i sitt sätt att göra film efter ett drygt halvår på NG. Inte bara de tekniska bitarna, utan mer hur man kan få fram ett budskap som tränger genom skärmen hos tittaren.
– Det finns ju mycket tekniker som man kan lära sig på Youtube och så vidare och det hade jag kunnat göra ändå, men nu får jag ett syfte och mål genom en organisation som har en vision sedan långt tillbaka. Jag skapar saker som fler än jag själv står bakom, där inte jag är avsändaren utan det är en rörelse. Hela den grejen, hur man väver in det visionära i sitt arbete, har jag lärt mig.

Har du också en stor passion för film som du vill få utlopp för? Ansök senast 25 april till att teama som filmskapare på Ny Generation.

Comment

Att inspirera andra - intervju med coachen John

Comment

Att inspirera andra - intervju med coachen John

_MG_0477.jpg

Att teama som coach innebär att man träffar mycket människor, både på event och när man reser runt till skolgrupper. Teamaren John Nordlund, 19 år från Stockholm, njuter av det.

– Det bästa med att vara coach är att du får träffa så mycket härliga människor. Att man får se, uppmuntra och vara en inspiration för dem.

Särskilt minns han när han var på ungdomseventet Vision i Värnamo. Då fick John verkligen ett kvitto på att han kan vara en förebild för skolungdomar.
– Jag fick en massa goda kontakter och uppmuntrade två killar att Gud kan peka ut en person som de skulle be för och prata med. Senare kom de två fram till mig och berättade att de hade känt just det och bett för varsin person och det gjorde mig väldigt glad. Det var väldigt uppmuntrande att få vara någon som de kan ta efter.

"Det bästa med att vara coach är att du får träffa så mycket härliga människor. Att man får se, uppmuntra och vara en inspiration för dem."

Som coach är Johns huvudfokus att vara just en inspiration och hjälp för ungdomarna på Sveriges skolor. Han åker väldigt ofta på resor runt i Sverige för att träffa skolgrupper öga mot öga och uppmuntra dem.
– Det är fantastiskt att få vara med och se ungdomar ta steg i sin tro och för sin skola. Jag tycker det är kul att se grupperna i ögonen, höra vad de står i för situation och vad de gör på deras skola. Dessutom känner jag mig som en resurs och hjälp för dem.

IMG_0603-2.jpg

Han tycker också att han har utvecklats mycket personligen genom att åka runt och träffa så mycket ungdomar.
– Jag har utvecklats mycket i att gå fram och snacka med folk som jag inte känner. Det har hänt att jag när jag sitter på tåget eller står i en kö börjar prata med någon annan och det har jag inte gjort så mycket tidigare.

"Det är fantastiskt att få vara med och se ungdomar ta steg i sin tro och för sin skola."

Brinner du också för att träffa nya människor och vill hjälpa dem sprida Jesus på sina skolor? Då kan du söka till teamåret 18/19 och teama som coach, precis som John. 

Sista ansökningsdag är 25 april.

Comment

En inblick i plannerlivet - intervju med Lovisa

Comment

En inblick i plannerlivet - intervju med Lovisa

_MG_0515.jpg

En planner behöver vara strukturerad, kreativ och kommer att få utvecklas som ledare. Det menar 20-åriga Lovisa Bäckström från Västervik, som är en av årets teamare.

När Lovisa ska beskriva vad en planner gör under teamåret på NG tycker hon att det först är svårt att definiera, men att det också är styrkan i rollen.
– Det blir väldigt blandat. Jag upplever plannerrollen som väldigt rolig och utvecklande, man får göra väldigt mycket grejer och pröva på nya saker, säger hon.

Något konkret som årets planners gör är att ta fram resursutskick, det vill säga något som ska skickas ut till skolgrupperna för att uppmuntra dem att göra satsningar och fortsätta sprida Jesus på sin skola. För det senaste resursutskicket var Lovisa projektledare.
– Först samlas vi med projektgruppen och spånar mycket, tänker och drömmer vad man skulle tycka var kul att göra, hur man vill peppa ungdomarna och hur resursutskicket ska vara uppbyggt. Ofta brukar vi ha en kreativ övning, som när vi den senaste gången sa att man skulle få några saker och göra en satsning med dem. Typ “Ni har kaffe, choklad, kramtejp och bananer, vad gör ni med det här”? Så får vi spåna och låta fantasin flöda.

"Jag upplever plannerrollen som väldigt rolig och utvecklande, man får göra väldigt mycket grejer och pröva på nya saker"

 Ett resursutskick kan till exempel innehålla en pappersloppa med satsningsförslag, semmelrecept och en lista med komplimanger som skolgrupperna kan inspireras av.

Ett resursutskick kan till exempel innehålla en pappersloppa med satsningsförslag, semmelrecept och en lista med komplimanger som skolgrupperna kan inspireras av.

När dessa idéer sedan ska förverkligas till resurser är det kontorets planners som har det huvudsakliga ansvaret. Beroende på vad det är för sorts utskick kan de andra teamarna, exempelvis grafiska designern, komma att aktiveras i processen.
– I det här projektet hade vi en pappersloppa som skulle göras och då fick jag och Moa (en annan av plannerteamarna) jobba väldigt mycket med att testa hur den skulle kunna se ut, skriva ut och vika ihop den.

Förutom att skicka resurser till dem har en planner även mycket telefonkontakt med skolgrupperna. Då får de bland annat peppa ungdomarna att fortsätta vara ljus på sina skolor, spåna satsningar eller hjälpa grupperna på olika sätt. Planners har även ansvar för NG-shopen, där den som vill kan beställa exempelvis biblar eller t-shirts till sin skolgrupp. De får då både ta hand om beställningarna som kommer in och jobba med vilka nya typer av produkter som skulle passa bra in i shopen.
– Vi får utveckla produkter och ha en del med i det, så att tänka på sådana aspekter är väldigt kul och lärorikt.

"Vi spånar, tänker och drömmer vad man skulle tycka var kul att göra och hur man vill peppa ungdomarna"

När hon tittar tillbaka på tiden hon varit teamare hittills konstaterar hon att det motsvarat förväntningarna hon hade när hon sökte rollen.
– Spontant tilltalades jag av meningen “om du älskar att skriva listor och bocka av”. Det är verkligen något jag tycker om att göra, man känner inte att man genomfört något om man inte kryssat av det på en lista. Sedan har jag fått lära mig väldigt mycket om hur det är att vara en ledare. Jag tror att jag alltid haft det ganska naturligt i mig att ta en ledarroll, i skolan och så, men jag har verkligen utvecklats där.  Jag har fått se hur en organisation fungerar och hur man jobbar mer professionellt.

Läs mer om plannerrollen här och ansök senast 25 april! :)

Comment

Häng med på ett All In!

Comment

Häng med på ett All In!

27788278_1794475363920232_7784350849411495153_o.jpg

Förra helgen var det All In i Pingstkyrkan i Uppsala. All In är det eventkoncept som årets turnéteamare jobbar och roadtrippar med i Sverige. Ny Generations eventkoncept är något som tas fram och arbetas med varje nytt teamår och nästa år kan det vara du som är med och skapar nästa feta event 💥🙌🏼

Men för att ge en inblick på hur det kan se ut ska vi nu ta dig genom en närmast kirurgisk genomgång av All in som event…bakom kulisserna!

Inför ett stort event är det mycket som ska fixas - bland annat ska scenen riggas, och Tetris och danstävling kopplas in i det aktiverande ytterområdet. Det övergripande ansvaret har producenten, men alla i turnéteamet har sina olika uppgifter att fylla.

_MG_2229.jpg

Förberedelserna börjar redan på torsdagseftermiddagen, då med fokus på uppriggning i kyrkan. Två bilar med fullastade släp rullar in framför entrén till Pingstkyrkan och packas ut av alla i teamet, som sedan gemensamt hjälps åt att få upp all utrustning på rätt plats.

Riggningen fortsätter sedan på fredagen, fram till lunch där de som ska medverka på scenen genrepar inför kvällen. Talarna har slipat på sina manus och teknikerna ordnat med all ljus- och ljudutrustning för att göra kvällens ungdomsmöte så bra som möjligt! Det görs också en sista soundcheck inför kvällen.

27629019_1794475277253574_87869541081119501_o.jpg

Vid 18-tiden slås portarna upp för deltagarna till All In-helgen. Deltagarna droppar in under den första timmen och välkomnas av coacherna, reporter (med kameran i högsta hugg!) och talarna vars huvuduppgift under början av kvällen är att mingla med besökarna och tagga igång dem på festkvällen. En av talarna medverkar på festkvällen som sidekick och domare i tävlingarna, och bakom kulisserna rör sig de så kallade "scenninjorna" (eller det mer formella namnet scenmästarna), några av teamarna som svartklädda bär ut till exempel bord och stolar på scenen med mål att synas så lite som möjligt.

27503948_1794475050586930_4652852941737459783_o.jpg

På läktaren har vi producenten som har en överblick och ser till att saker flyter på för  teknikerna som styr ljud, ljus och bild nere på scenen. Samtidigt rör sig reportern mellan bänkraderna nere bland deltagarna och tar foton. Senare på kvällen när det är ungdomsmöte predikar Ny Generations ledare Emma Bergkvist om att gå All in för Gud på sin skola, för att inspirera ungdomarna att göra skillnad för sina skolkamrater. Cirkeln sluts sedan med ännu mer mingel fram till 23-snåret.

_MG_2403.jpg

Lördagen inleds tidigt med att förbereda VIP-brunchen som ska hållas för NG-gruppledare och ungdomsledare, och där har några teamare extra ansvar för matlagningen. De andra plockar i ordning ute i lokalen efter fredagen och förbereder området för seminarierna som talarna ska hålla i under dagen. 

Klockan 17.00 på lördagen slutar All In för deltagarna, men för teamarna är det inte över än. Ytterligare några timmars nedrigg står på schemat, och runt 19-tiden är det packat och klart för hemfärd. Ett All In-event är till ända.

_MG_2140.jpg

Comment

Det större perspektivet

Comment

Det större perspektivet

“Vi får aldrig sluta kasta stenar i havet, för det som få personer fattar är att när vi kastat tillräckligt många har vi kastat ett helt berg.”

När jag flög hem från Los Angeles i somras blev jag helt tagen av den magnifika utsikten när vi passerade över bergen. Trots att jag är extremt flygrädd måste jag erkänna att flygplan ger oss en bra påminnelse om att vi ibland måste skifta perspektiv. Först står jag på marken och ser allt från en människas perspektiv för att sekunder senare vara högt upp och se det jag nyss såg fast från himlens perspektiv. Bergen, som alltid ser så höga ut på marken ser så små ut från himlen. Under flygningen tänkte jag på alla de berg vi ställs inför i våra liv och på vilken skillnad det gör om vi lyckas komma ihåg att det också finns ett utzoomningsläge, ett himmelskt perspektiv som Gud vill visa oss. Det stora perspektivet som säger nåt mer om den situation vi står i än bara det vi själva ser.

Tänk vad lätt det hade varit att göra saker för Jesus i skolan, anta utmaningar och ta steg i vår tro om vi visste från början att det skulle gå bra. Om Gud skickade bekräftelsemail på att det vi gör spelar roll och att vi kommer ta oss över berget. Tyvärr nämner inte Bibeln bekräftelsemail men Jesus säger i Markus 11:23 att en person som tror, ska kunna säga till ett berg att lyfta sig och kasta sig i havet. Jesus menar alltså att du som har tro kan göra saker som är omöjliga! Det som ser omöjligt ut i människors ögon är möjligt med Gud! Det du känner är omöjligt i ditt liv är möjligt med Gud!

För några år sedan, när en nära släkting till mig tyvärr hade blivit dödligt sjuk, pratade vi om just detta och han delade en syn han fått. Han såg en person stå på en strand och kasta stenar i vattnet. Människor gick förbi och frågade varför personen stod och kastade. Några tyckte att det var onödigt att slösa bort tiden på det sättet och sa “vad spelar det för roll att du står här och kastar?” Men då sa han “vi får aldrig sluta kasta stenar i havet, för det som få personer fattar är att när vi kastat tillräckligt många har vi kastat ett helt berg.”

Så. När du undrar om Bibeln du ska ge till din kompis spelar roll, ge den. Det är din sten. När bönerna du ber känns obesvarade, fortsätt be. Kasta din sten! När du vill ge upp NG-gruppen, håll kvar. Kasta din sten! När du står mitt i stormen, kasta! Mitt i utmaningen, kasta! Mitt i drömmen, kasta! Och be Gud att i varje kast påminna dig om Hans stora himmelska perspektiv. Du och din NG-grupp flyttar berg! Dag för dag, sten för sten.

Emma Bergkvist
Ledare
Ny Generation

Comment

Planner vs Turnéplanner

Comment

Planner vs Turnéplanner

För att Ny Generations verksamhet ska kunna genomföras krävs det flera planerande hjärnor bakom, människor som med sin kreativitet och strukturkänsla brinner för att komma med nya idéer och sätta upp planer för hur de skulle kunna genomföras. Dessa teamare kallas planners, och utgör en stor del av kärnan i NG:s arbete i In House-teamet.

Nytt för i år är att det finns en planerande roll även i Turnéteamet - Turnéplanner - och vid en första anblick kan det verka svårt att skilja dem åt. Därför vill NG-bloggen här bena ut några av skillnaderna!

Vi kan börja med det som rollerna har gemensamt. Som du hör på namnet är det mycket planerande och organiserande som ingår i arbetet. Du är antagligen en person som gillar att göra listor och strukturera upp vad det än kan vara. Vad dessa listor och scheman kommer innehålla skiljer sig dock en hel del...

_MG_9445.jpg

Planner

Som planner är din uppgift att hjälpa NG-grupperna att genomföra det de vill göra. Detta kan bland annat ske genom telefonsamtal, sms eller spånarmöten online, och ditt syfte är dels att vara en kreativ idéspruta som bidrar med nya förslag på hur de skulle kunna göra en satsning, eller som problemlösare för att leda dem ur en specifik situation. I In House-teamet jobbas det även mycket med projekt, exempelvis vilken typ av hjälpmedel som ska skickas ut till grupperna, och som planner kommer du få utvecklas i att vara projektledare. Du kommer inte vara den som fysiskt träffar grupperna oftast, men du kommer att ha mycket inflytande på det som går ut från huvudkontoret till skolgrupperna på olika sätt - både i paketform och i sociala medier.

_MG_0318.jpg

Turnéplanner

Som turnéplanner är ditt fokus ännu mer utåt - på vägarna i Sverige. Du blir den som sätter ihop resplanen för hur turnéteamet ska ta sig runt och besöka skolgrupper på ett effektivt sätt, och ordnar med packlistor inför events. Din problemlösning handlar alltså snarare om att välja den snabbaste resvägen runt i Småland än hur en skolgrupp i Kalmar ska genomföra en specifik satsning. Du kommer likt In House-plannern att leda projekt men dessa kommer röra roadtrips och events. Du kommer också spendera mycket mer tid på vägarna än en In House-planner och träffa skolgrupperna ansikte mot ansikte.

 

Så oavsett om du vill planera i In House eller Turné kommer du bli en viktig del i att skolgrupperna kan göra skillnad på sin skola. 

Ansök till teamåret 18/19 senast 25 april!

Comment

Winning Others Over

Comment

Winning Others Over

_MG_0294.jpg

Är du en person som drivs av att knyta kontakter med andra och få dem att haka på? I så fall kan du vara en woo:er - och skulle passa perfekt som fundraiser på Ny Generation.

Att vara en woo:er, som står för Winning Others Over, kan vara att du triggas av tanken på att socialisera med människor i olika sammanhang. Nästa höst kan du som fundraiser göra detta för ett större syfte, att få fler människor att stötta Ny Generation-grupperna i hela Sverige.

Du gillar utmaningen i att träffa nya människor och dra med dem in i din entusiasm - och vill nu använda detta till att sprida Guds rike. När andra oroar sig för att få slut på saker att prata om är du bara taggad på att få möjligheten att lära känna någon som du inte har träffat tidigare. Du blir snabbt Janne med Jan, så att säga.

Samtidigt ser du ett stort värde i att bygga nätverk av människor, och uppskattar många olika typer av interaktioner. Som fundraiser kommer du vara en nyckelroll i att göra Ny Generation större och ge möjligheten att sprida Jesu kärlek på ännu fler skolor runtom i Sverige.

Läs mer och ansöka på Teama-sidan! Sista ansökningsdag är 25 april :)

Comment

Två nya roller - Fundraiser och turnéplanner!

Comment

Två nya roller - Fundraiser och turnéplanner!

Vet du inte vad du ska göra i höst? Ta en kik på Teamåret 18/19, dit ansökan nu är öppen! Att teama innebär att du jobbar ideellt ett år för att hjälpa och stötta Ny Generation-grupper att sprida Jesu kärlek på sina skolor.

Totalt finns det 12 roller att söka - och kanske passar någon av dessa två nya roller just dig?

_MG_0262.jpg

Fundraiser

Som fundraiser i In House-teamet kommer du att prata mycket med folk. Din uppgift blir att uppmuntra de som inte själva går i skolan att stötta Ny Generations arbete, så att skolgrupperna i förlängningen kan göra ännu större skillnad på sina skolor. Du är troligtvis en minglare som gillar att möta nya människor och triggas av att bygga relationer. 
Mer info om rollen hittar du här!

_MG_9967.jpg

Turnéplanner

Turnéplanner i Turnéteamet innebär att du är den som styr upp Ny Generations resor över Sverige. Du kommer att planera så att ni teamare kan besöka så många grupper som möjligt på en roadtrip, eller hur ni smidigast ska lösa resan till och från ett event. 
Mer info om rollen hittar du här!

 

Sista ansökningsdag till teamåret 18/19 är 25 april!

Comment

NG ger en röst åt denna höst

Comment

NG ger en röst åt denna höst

En dikt i högsta skikt

22154723_1660739480627155_4189697077177343413_n.jpg

Snart är det jul, och det ska bli kul
Men först ska vi blicka tillbaka, till och med förbi då skolgrupper för Kanelbullens dag baka’

Cirka 200 grupper finns på hela Sveriges skola, och de är ju fantastiskt coola!

21246512_3052806181404630_7125232323618413388_o.jpg

I augusti kom det 17 nya teamare, några av dem riktigt bra rimmare...

22459274_1672664939434609_6307743387143440998_o.jpg

Sedan kom september, do you remember?
Teamarna besökte Norrland, och fick se att det inte var något torrland

Ungdomarna i Ny Generation flödar av liv, glöd och en massa riv
Receptet i Arjeplog för att göra någon glad, var att ge dem “veckans kexchoklad”!

_MG_7171.jpg

Nästa stora som hände var när vi samlade flera generationer, alla med samma visioner
Att ta Jesus till Sveriges skolor och universitet, och Generationsafton var en kväll som bjöd på mycket generositet
Gamla som unga, men alla lika tunga

 

_MG_7932.jpg

Nu är det ju december, men innan dess var det november
Tiden då skolorna in i läsloven drar, och 2017 till Youth, Gud hjärta Norrland, Vision och Glorious NG-teamarna far!

 

Celsiusskolans ”Vi vill visa kärlek genom handlingar; De gillar muffins - vi ger dem muffins” blev det bästa citatet som finns

adventsmys.png

Sedan kom den första snön, och vintern blev en tid när NG-gruppernas kreativitet fick ut sin lön
I kylan spred de på skolorna julkänsla och glädje, och värmen for genom snön som en släde!

God jul och gott nytt år,

fortsätt sprida Jesu kärlek på era skolor - det sätter spår!

Comment

Tio tips till på värmande satsningar!

Comment

Tio tips till på värmande satsningar!

I fredags fick du tio tips på värmande satsningar - och här kommer tio till som förhoppningsvis kan inspirera till att sprida lite extra kärlek och värme i vintermörkret! :D


1. Utställning
Brinner er skolgrupp för kreativitet, som att måla eller fota? Kolla om ni kan få göra en utställning på skolan där ni kanske visar upp olika bibelberättelser eller andra inspirerande personer som ni vill uppmärksamma!

2. Inslagningsstation
Inför jul är det ju väldigt många som köper julklappar till varandra, men ibland kan det vara svårt att hinna slå in dem. Ta vara på detta och erbjud en inslagningsstation på skolan - kanske kan det hjälpa till att inspirera andra elever på skolan att köpa julklappar till varandra!

3. Julgranskladdkaka
Ett kreativt och snyggt sätt att göra en utdelning i juletid är att göra kladdkakebitar som ser ut som julgranar. Kanske kan ni till och med få dela ut dem som en efterrätt i matsalen på lunchen?

4. Leende-tävling
Inget sprider glädje lika mycket som ett leende gör! Anordna en leende-tävling på skolan och uppmuntra skolkompisarna att bjuda på så många leenden de kan under dagen. Varför inte starta en egen hashtag som de ska tagga sina gladaste bilder på med chans att vinna ett pris? :)

5. Mysdag
Vilket skulle vara det bästa sättet att få folk att känna sig hemma på skolan? Om de får klä sig som hemma såklart! Fixa en mysdag där alla ska ha sina allra mysigaste kläder på sig under hela skoldagen.

6. Bibelläsningsplan
Bibeln är den bästa boken i världen, men bara om man verkligen läser den! :) Inspirera dina skolkompisar att läsa Bibeln genom Ny Generation-gruppen där ni kanske läser ett kapitel på varje gruppträff och pratar om vad det kan betyda för er idag.

7. Utflyktssatsning
Det som allra tydligast sprider värme är en öppen eld! Dra iväg på en utflykt med NG-gruppen där ni bjuder in andra på skolan och exempelvis bjuder på grillad korv.

8. Julquiz
Vill ni i gruppen hitta ett sätt att förmedla julens riktiga budskap till era skolkompisar på? Fråga en religionslärare eller rektorn om du får göra ett julquiz om vad julen handlar om för klassen eller skolan!

9. Dekorera skolan
December känns inte som december utan lite julpynt och glitter. Fråga rektorn om ni får julpynta skolan och sprida lite glädje i korridorerna och tillverka eget pynt som ni kan använda er av (tutorials finns på våra sociala medier!)

10. Berätta om julevangeliet
De flesta på din skola känner nog till att julen firas till Jesu födelse, men vet de mer om vad som hände? Den här satsningen går bra att göra både som grupp och ensam, det viktigaste är att du tar chansen att berätta för någon annan om julens verkliga budskap :)

kpk1_1935262938.jpeg
IMG9115_1195529561.JPG
IMG_20171027_123952.jpg
julquiz.jpg

Comment

Detta kan du göra med julboxar!

Comment

Detta kan du göra med julboxar!

Julboxarna är en återkommande satsning hos ungdomarna i Ny Generation, och det finns en massa exempel på vad grupper har gjort genom åren. Här följer två exempel om ni behöver pepp och inspiration på vad ni skulle kunna göra för satsning med julboxarna! :)

maria-beskuren.jpg

Teamaren Maria Gustafsson gjorde en julboxsatsning med sin skolgrupp när hon gick på Wargentinska gymnasiet i Östersund:

– Vi skrev små meddelanden i och la lite godis i dem och hade dem på ett bord där vi delade ut dem, säger hon.

De vek ungefär 30 boxar och delade ut på skolan, och det blev ett väldigt populärt inslag.

– Vi hade knäck och inslagna biblar samtidigt och särskilt biblarna gick åt som smör, de tog slut allihop. Nästan alla boxarna tog slut också kommer jag ihåg - och vissa ville ju bara ha en box medan andra kanske bara ville ha en bibel så det var en väldigt bra kombination. Folk blev väldigt glada, säger Maria.

Det hon framförallt tycker är bra med julboxen är att den är så lätt att göra, man behöver inte ens vara en grupp utan kan göra den själv som elev som vill göra skillnad och sprida lite glädje på sin skola.

– Det är en väldigt enkel grej att göra men den ser väldigt fin ut och det syns att någon har tänkt till med upplägget. Sedan är det smart att man kan skriva något i den så att man sprider något uppmuntrande ord och samtidigt kanske lägga något i den.

Har du något tips på en annan typ av satsning än en vanlig utdelning som man skulle kunna göra med julboxen?

– Man skulle kunna gömma dem på lite olika ställen i skolan, göra det lite som en julkalender där man ska hitta boxen varje dag! Det skulle vara roligt, säger Maria.

Skärmavbild 2017-11-17 kl. 10.50.07.png

Även i andra länder har julboxen varit en populär satsning. Förra julen delade 12-NG grupper i olika städer i Italien delade ut julboxar på fyra universitet och åtta skolor så det är definitivt en satsning som passar alla åldrar. På insidan av julboxen hade de skrivit sina personliga vittnesbörd och delade ut boxarna på skolan och på campusområdet till sina skolkompisar.

Comment

Tio tips på värmande satsningar!

Comment

Tio tips på värmande satsningar!

Det finns många sätt att lysa upp vintermörkret på, och det bästa av dem alla är genom att sprida kärlek till sina medmänniskor. Ta chansen under den mörkaste tiden på året att sprida Guds ljus där just du är!

Här kommer tio tips på värmande satsningar som du kan göra på din skola:

frukost.png

1. Frukostsatsning
I mörka hösttider kan en väldigt upplyftande satsning vara att göra en frukostutdelning där ni kan dela ut exempelvis varm choklad, juice eller mackor. Kanske kan ni kolla om ni får låna skolans cafeteria eller matsalen? NG-gruppen på Bromansgymnasiet i Hudiksvall gjorde en sådan satsning där de exempelvis skrev “Du är unik, God morgon önskar Ny Generation” på juicemuggarna!

freehugs.png

3. Kramdag
En kram förlänger livet! Anordna en kramdag på er skola för att sprida kärlek till era klasskompisar. Kanske kan ni uppmärksamma internationella kramdagen 21 januari? Det gjorde NG-gruppen på Sollentuna fria gymnasium genom att ha på sig t-shirtar med texten “Free Hugs” och delade ut kramar till sin skola!
 

födelsedagsskåp.png

5. Dekorera skåp på födelsedag
Vilken dag passar bättre att sprida kärlek på än någons födelsedag? Ellen på Kattegattsgymnasiet i Uppsala klädde in sina klasskompisars skåp med ett födelsedagskort och ballonger när de fyllde år - och fick verkligen positiv respons.
– När jag gick i korridorerna såg jag att den här grejen hade spridit sig och att det är flera andra som gjort samma sak för sina vänner, säger hon.

bibel.png

7. Ge bort en understruken bibel
En bibel är alltid en bra gåva, men varför inte ta chansen att göra den extra personlig? Sarit från Israel strök under några viktiga verser i Bibeln som hon trodde kunde tala till just den personen innan hon delade ut dem till sina kompisar på skolan!

 

hemligkompis.png

9. Hemlig kompis
Sprid lite extra kärlek och värme till någon under vintern genom att dela ut hemliga kompisar till NG-gruppen, personer som ni ska vara lite extra snälla mot under de kommande veckorna :)

vante1.png

2. Finska vantsatsningen
Do you vant to stick out? En NG-grupp i Finland stickade vantar, totalt 150 par, och delade ut till sina klasskompisar på sitt universitet. I vantarna hade de lagt lappar med bibelord och information om gruppen.

 

 

komplimangdag.png

4. Komplimangdag
En satsning som verkligen kan ge ringar på vattnet är en komplimandag! Tidigare i höstas la NG-gruppen på Centralskolan i Falköping komplimanger i allas skåp och satte upp kramrutor på skolan. Det gav väldigt mycket tillbaka, skolkompisarna ville se vad andra hade fått för komplimanger och en sa till och med att “Komplimangdagen är den bästa dagen på hela året!”.

clementin.png

6. Dela ut clementiner
En konkret satsning i juletid är att dela ut clementiner med uppmuntrande hälsningar på skalet. Detta gjorde NG-gruppen på Sundlergymnasiet i Vårgårda vilket ledde till att en kille på skolan valde att inte ta sitt liv när han fick uppmuntran att “Gud hör din bön” och kände att någon såg honom och brydde sig om hans liv!

 

adventsmys.png

8. Adventsmys med gruppen
Om det är någon tid som ni i NG-gruppen borde samlas för en mysig tillbakablick på året och blicka framåt mot nästa år så är det väl innan jul? Anordna ett adventmys i NG-gruppen där ni kanske fikar på pepparkakor och lussekatter och delar ut uppmuntrande presenter till varandra?
 

glöggmys.png

10. Glöggmys
Finns det något som utstrålar julmys mer än glögg och pepparkakor? Dela ut glögg till era skolkompisar och passa samtidigt på att kanske sätta uppmuntrande bibelord på glöggmuggarna?

Comment

Satsa på värme i vinter!

Comment

Satsa på värme i vinter!

Ny Generation vill uppmuntra alla elever att göra värmande satsningar för varandra, för att lysa upp höst- och vintermörkret. Under de kommande veckorna kommer det med jämna mellanrum komma ut tips på vad ni kan göra på er skola för att värma andra med kärlek i våra sociala medier! :)

Comment

"De brukar kalla mig deras kristna syster"

Comment

"De brukar kalla mig deras kristna syster"

stinafrånmönsterås.jpg

Stina Sjöberg från Mönsterås är en inspirerande förebild när det gäller att förebygga mobbing på sin skola. I våras fick hon ett stipendium på 5000 kronor av skolan för hur hon strävade efter att det skulle vara en så god miljö som möjligt på skolan och att hon ställde upp för andra människor oberoende av etnicitet eller religion.

– Det var jättekul att få, och ett bevis på att det man gör betyder något och att lärarna ser att man kämpar för att förändra på skolan. Eftersom jag är själv i min skolgrupp har det känts ibland som att man jobbar på men att ingen märker det, så det var väldigt roligt att det uppmärksammades. Jag blev chockad, säger Stina.

Stina startade den kristna skolgruppen för två år sedan eftersom hon ville förändra stämningen på skolan. Hon berättar att det var tufft eftersom hon själv hade känt sig utsatt och funderat på att byta skola.

– Men när jag gick i ettan var jag på ett ungdomsmöte där jag upplevde att Gud sa till mig att jag skulle stanna på skolan! Jag vägrar låta någon annan känna sig så ensam som jag gjort under de här åren och brukar sätta mig med de som är ensamma i matsalen, säger Stina.

Trots att Stina är ensam i sin kristna skolgrupp försöker hon påverka på alla sätt hon kan, och ett av hennes viktigaste syften till varför hon gör det är att ge skolan en bättre stämning.

– En studiedag varje år brukar jag gå till skolan trots att det är ledigt och sätta upp komplimanglappar på alla skåp i skolan. Jag vill också finnas till hands för de som “inte syns”, både de som är ensamma i skolan men jag hjälper också flera ensamkommande killar med olika saker. De brukar komma till mig och säga “du är min kristna syster. Jag har en syster i Syrien men du är min kristna syster”. Det gör mig väldigt glad, säger hon.

Hon är dock övertygad om att inte alla behöver göra sådana satsningar som henne, utan tror snarare att det viktigaste är att jobba i det lilla och försöka förändra stämningen steg för steg.

– Det bästa är att vara väldigt öppen och alltid kunna vara beredd att lägga en del av sin tid för någon annan. Man kanske har en rast på fem minuter och ser att någon är ensam och då kan man sätta sig där för den personen istället för att gå och prata med sina kompisar. Ta sig tid och lyssna på andra. Sådana små saker tror jag är viktigare än att sätta upp 500 lappar. Det behöver ske i vardagen, hela tiden - annars blir det ingen förändring, säger hon och tillägger:

– Om man offrar en liten bit av sig själv kan man få dubbelt så mycket tillbaka!

skåpmedstinafrånmönsterås.jpeg

Comment