Tre unika bönesatsningar!

Comment

Tre unika bönesatsningar!

Jenny Nyströmskolan, Berzeliusskolan och ett gäng skolor i Kaliningrad, Ryssland har alla tre unika bönesatsningar där de ber både tillsammans och för andra.

Som kristna pratar vi mycket om att man ska be men vad är egentligen bön, vad innebär det att be och hör Gud bön? Att be är att samtala med Gud. Ett sätt för oss att uttrycka ett tack, hjälp eller förlåt men också ett tillfälle att lyssna in Gud och ge honom plats i våra liv. Du kan be hur som helst och om vad som helst, med ord eller tyst i hjärtat. Det är lika mycket en bön om du ber i en kyrka, i naturen, på bussen eller i skolan. 

Här kommer tre tips på hur ni kan göra en bönesatsning i er NG-grupp:

1. Bönestund hemma
Ny Generation-grupperna på ett gäng skolor i den ryska staden Kaliningrad gör en bönesatsning där de har bönestund hemma. Bönesatsningen går ut på att de alla ber hemma själva vid samma klockslag, tre bestämda dagar i veckan. För att komma ihåg att be för skolan sätter de alarm med en påminnelse: “Dags att be!”

Skolgrupperna tycker att det funkar bra och i framtiden är målet att de ska be en liten stund om dagen, varje dag. Maria Novikova, som leder Ny Generation i Ryssland har även bestämt att de ska försöka få alla rysslands NG-grupper att ha en bestämd dag och tid då de ber för alla skolor och NG-grupper i landet.

NG_grupp.jpg

2.  Tellonym – Anonyma meddelanden
Jenny Nyströmsskolan i Kalmar ville ha en bönelåda där eleverna på skolan kunde skriva böneämnen som de i NG-gruppen sedan kunde be för, men sedan kom de på att det är smidigare och mer diskret om eleverna kunde göra detta direkt i mobilen istället. För att eleverna ska kunna skicka in böneämnen på ett enkelt och anonymt sätt använder NG-gruppen en app som heter “Tellonym”, dit elever kan skicka SMS till ett nummer med anonyma böneämnen. Gruppen har just startat med Tellonym men de har redan fått in böneämnen och de tycker att det känns superbra! Gruppen berättar att de ser fram emot att få höra om någon som skickat in ett böneämne och även fått ett bönesvar. 

Vill du pröva detta i din NG-grupp? Det är busenkelt!
Så här gör du: 

  1. Ladda ner gratisappen Tellonym

  2. Följ beskrivningarna för att skapa ditt eget konto

  3. Tuta och kör! Lycka till!

3.  DM:a böneämnen 
NG-gruppen på Berzeliusskolan i Linköping skriver en inbjudan till alla att DM:a gruppen via Instagram om de vill ha hjälp i bön. Sedan vid varje NG-träff ber gruppen över alla böneämnen som kommit in.
“Har du något som tynger ditt hjärta? Något du inte vet hur du ska hantera? eller bara vad som helst annat som du vill ha stöd i? Vi i Ny Generation vill gärna vara med och be för dig då! Skicka ett DM till oss så kommer vi be för det! Ifall du inte vill berätta vad som händer så kan du bara skriva att du vill att vi ber så kommer vi göra det! Vi finns här för dig vare sig du vill lätta på ditt hjärta eller bara veta att någon är med dig i det som händer! Ha en fortsatt bra dag och glöm inte att du är älskad!” - Gruppens Instagrampost.

•••

Bön kan tas i uttryck på så många olika sätt och här har du fått läsa om tre unika skolor med tre unika bönesatsningar.
Kanske är det dags för er NG-grupp att hitta ert sätt att samtala med Gud på? Gud hör bön och när vi ber kan fantastiska saker ske i Hans namn!   

I Matteus 7:7-8  står det “ Be, så ska ni få. Sök, så ska ni finna. Knacka på och dörren ska öppnas. För den som ber, han får, och den som söker, han finner. Och för var och en som knackar på ska dörren öppnas.” (nuBibeln)

Kom ihåg - bön gör skillnad!


Olivia Hägglund
Skribent
Ny Generation

Comment

On the road: Skåne

Comment

On the road: Skåne

En pappersmugg fylld med kaffe, en färdigpackad bil och så regnet som smattrade ner i en väldans hastighet. Måndag morgon, 14:e oktober, och det var dags att börja de drygt 60 milen ner mot södra Sverige och Skåne. Känslorna infann sig i en blandning mellan förväntan och overklighet just eftersom det då faktiskt var dags att få åka och träffa alla grupper för första gången, att få se deras ansikte och inte bara deras namn - att få lära känna dem! 

Sunnerbo.jpg

Efter många timmar i bilen landade vi i Ljungby på eftermiddagssnåret där vi skulle ha resans första gruppträff. Vid entrén på Sunnerbogymnasiet möttes vi av gruppledaren Hannes följt av resterande gruppmedlemmar. Väl på plats runt bordet i deras stora matsal samtalade vi om deras Ny Generation-grupp, deras planer och deras visioner. Gruppen vill stötta andra kristna på skolan i sin tro och detta vill de i praktiken göra genom samtal när de träffas, men även utåtriktade satsningar. Framtida planer är bland annat att fixa en julkalender med massa roliga saker. En satsning som de även gjorde i fjol och som fick ett mycket positivt gehör från skolan.

När gruppträffen var slut var det återigen dags att hoppa in i bilen och rulla de sista milen ner mot Skåne och vår slutdestination för dagen. Trötta och glada efter en lång och bra första dag!

Sturegymn.jpg

Ny dag - nya möjligheter
Tisdagens resmål gick först till Lund där vi träffade den nystartade Ny Generation-gruppen på gymnasiet Consensum. Fem modiga ungdomar som aktivt tagit steget för att de vill visa på något som är större - Jesus. Efter 20 snabba minuter avslutade vi och jag skickade med dem Galaterbrevet 6:9 som en uppmuntran att ta med sig; “Låt oss inte tröttna på att göra gott. Ty när tiden är inne får vi skörda, om vi inte ger upp”. Dagen fortsatte sedan åt sydväst - Malmö. Den stora staden med mycket potential, men som idag faktiskt bara har en aktiv Ny Generation-grupp och den finner vi på S:t Petri Skolan. Träffen vi hade där var intressant på många olika plan då vi samtalade om gruppen, men även om staden Malmö och dess karaktär.

Unika visioner, unika mål och unika platser men där det ena inte är bättre än det andra. Alla är lika behövda!


Halmstad - vår nästa destination. Där befann vi oss både på onsdagen och torsdagen. Vad som fascinerade mig generellt under hela vår roadtrip är hur unik varje NG-grupp är. Unika visioner, unika mål och unika platser men där det ena inte är bättre än det andra. Alla är lika behövda! Grupperna vi träffade i Halmstad var givetvis inget undantag för detta. Alfred på Sturegymnasiet uttryckte sin beslutsamhet om varför han har sin kristna skolgrupp; han vill visa att det finns en bättre lösning på psykisk ohälsa än temporära åtgärder och det är Jesus. Medan gänget på Sannarpsgymnasiet visionerade om att sprida mer positiv stämning på deras, i vanliga fall väldigt negativa, skola. Det finns inget rätt och fel, bättre och sämre. Varje Ny Generation-grupp ser helt olika ut. En stor bibelutdelning, ett leende till klasskompisen eller en gemensam bön för skolan. Det finns utrymme för allt, och att inte glömma bort - i Jesus ögon räknas allt!

Sannarp.jpg

Fredagen blev en tidig morgon. Innan skymt av dagsljus rullade vi bilen mot Hässleholms Tekniska Skola där vi förvånat möttes av ett stort gäng på drygt tio personer som gladeligen startar varje fredag på ett roligt och positivt sätt. Varje gruppträff brukar bestå av någon slags aktivitet följt av en kort andakt. Efter ytterligare en gruppträff i Hässleholm - denna gång på Linnéskolan, var det återigen dags att hoppa in i bilen och rulla mot en ny destination - Kristianstad. I Kristianstad var vi inbjudna till ett ungdomsmöte i Östermalmskyrkan där jag fick predika om att vara ett ljus i sin vardag. Sammanfattningsvis handlade det om att vi själva står inför ett val - om vi vill tända vårt ljus för andra människor som Gud har lagt på våra hjärtan eller om vi ska låta det vara släckt.

Stå upp, mitt folk! Låt ditt ljus lysa, så att alla folk kan se det! Herrens härlighet strömmar ut från dig.
— Jesaja 60:1

Kvällen avslutades i den mysiga ungdomshörnan inrett med meterlånga ljusslingor i taket, flertal soffor och puffar, ett stort pingisbord och ett gäng glada ungdomar fyllda med skratt. “Jag har nog aldrig skrattat såhär mycket på länge” utbrast en ung kille glädjefyllt medan vi lekte “Kastrull-leken”. Tänk vad mycket mer roligt vårt liv blir när vi får skratta så pass mycket att kinderna krampar och magen gör ont. 


Efter en härlig vecka bestående av massa härliga möten var vår sista agendapunkt Växjö. Måndag och återigen en tidig morgon. Väl framme i Växjö träffade vi en glad Harry på Norregårdsskolan och NG-gruppen på Katedralskolan som lyckats få ett eget litet kryp-in i skolans källare. Ett kryp-in som inte bara var fyllt med en massa fika, utan även med många framtidsdrömmar och visioner. Sen så var det dags. Dags att tacka Skåne och södra Sverige för den här gången och gladeligen hälsa “på återseende”. De må vara terminens första resa dit, men långt ifrån den sista! Med lagom mycket proviant hade vi en mycket smidig och effektiv bilresa hem där vi faktiskt lyckades att sträckköra hela vägen till Uppsala - ja, till och med utan en enda kisspaus. :) 


 
Hanna N.png

Hanna Nilsson
Talare
Ny Generation

 

Comment

En satsning varje dag fram till jul

Comment

En satsning varje dag fram till jul

Glädje och förväntan såhär två månader före julafton – inte helt fel! Hilda och Irma är två tjejer som berättar om deras storsatsning som de gör för tredje året i rad på sin skola.

Klasskamrater och NG-medlemmar taggar till och gruppen har redan nu i oktober månad påbörjat sitt planerande för det som komma skall i december – julkalendern!

insta_centralskolan-24okt.jpg

Ny Generations-gruppen på Centralskolan i Falköping startades för ungefär fem år sedan och består i nuläget av fem elever som håller igång gruppen. Hilda som är ledaren för NG-gruppen berättar om hur klasskamrater frågar efter deras satsningar:
- “Ska ni inte hitta på någonting snart - snälla kan ni inte ha en kramdag?”
Skolgruppen har fått se hur satsningar - små som stora - sätter spår bland kamraterna på skolan.

Inte minst deras största satsning som är en julkalender som de nu ska ha för tredje året i rad. Men till skillnad från de andra åren har gruppen redan nu i oktober månad kommit igång med planerandet inför julkalendern i december. Julkalendern som är Centralskolans största satsning pågår varje skoldag i tre veckor, från 1 december fram till julavslutningen och alla elever på skolan får vara med. 

Hilda förklarar att de gärna vill ha någonting nytt för varje skoldag och därför har de skapat tre olika kategorier som blir systemet de utgår ifrån nu i planeringen. Kategorierna är: “leta”, “dela ut” och “onsdagens skiljefråga”, som innebär att man till exempel ska gissa hur många pärlor som ligger i en stor burk. Vinnaren av skiljefrågorna får sedan i slutet av hela julkalendern ett litet större pris.

Ska ni inte hitta på någonting snart - snälla kan ni inte ha en kramdag?


Ett exempel på en annan aktivitet som gruppen en dag kan välja att utföra är att exempelvis gömma chokladtomtar, klubbor och komplimanger runt om på skolan som alla får vara med och leta efter. Gruppen skapar en miljö där alla får vara med och delta samt en roligare stämning i slutet av terminen eftersom skolans elever blir så taggade på gruppens olika satsningar. Gruppen jobbar på och utgår även från skriftliga scheman för att alla i gruppen ska komma ihåg vad som ska göras när och av vem. Gruppens planerande har påbörjats i god tid, till skillnad från tidigare år. Hilda och Irma från gruppen skrattar när de berättar hur planeringen blivit tajt förr:
- Vi brukar ju köra någon vecka innan december börjar…! 
I år blir det annorlunda, berättar Hilda och Irma.
- Nu har vi planerat väldigt tidigt i år. Vi började liksom i början av terminen för att vi vet ju av erfarenhet att det blir lite stressigt!

Hilda och Irma låter fortsatt glada när talar om allt runt julkalendern. Det ska bli spännande att få höra hur det går för tjejerna och gruppen längre fram i december, när julstämningen smyger sig på och alla satsningar är i full gång – varje dag fram till jul. To be continued…

Miriam Köppler
Skribent
Ny Generation

Comment

“‘Jesus älskar dig’, sa vi till alla i publiken”

Comment

“‘Jesus älskar dig’, sa vi till alla i publiken”

Albin, ledaren för Ny Generation-gruppen på Karolinska skolan i Örebro, berättar om NG-gruppens initiativ, sin längtan att på ännu fler sätt få sprida Guds kärlek till sina klasskamrater och om drömmen om en aula fylld med lovsång.

Men det är inte bara klasskompisarna till Albin som får chansen att möta den kristna skolgruppen. Både lärare, elever, medlemmar i elevkåren och vaktmästaren har fått möjligheten att höra och se gruppen. Inte minst under den årliga chokladbollssatsningen där gruppen brukar stå direkt utanför entrén för att välkomna de nya ettorna med gratis chokladbollar och ett leende när de kommer till skolan. Albin och NG-gruppen träffades innan skolstarten under en helg för att baka chokladbollar som skulle räcka till alla nya ettor.

- Det kändes som ett fint sätt att få sprida Guds kärlek, säger Albin och berättar vidare:

- Vissa har undrat vilka som gör det [delar ut gratis chokladbollar] och då får man även säga att Gud älskar dem och att vi delar ut dessa chokladbollar för att visa kärlek genom det. Det är ett väldigt fint sätt att omsluta alla nya ettor och det känns - och man märker - att man får så mycket bättre kontakt med skolan.

Satsningen har enligt gruppen lett till flera fina samtal med både lärare och elever som gruppen uttrycker stor tacksamhet över.

Gruppen har redan nu ett datum satt för nästa satsning! Det spånas redan kring en eventuell adventskalender till jul.

Gruppen har redan nu ett datum satt för nästa satsning! Det spånas redan kring en eventuell adventskalender till jul.

Albin uttrycker även sin tacksamhet över hur han känner att deras närvaro gör skillnad på skolan. Ett exempel som Albin lyfter fram är från årets chokladbollssatsning då en elev uttryckte hur det verkligen var någonting speciellt med den där chokladbollen och att man kände sig sedd.

“Vi kände ett ännu större behov av att vi vill vara på plats mer i skolan och visa att vi finns”

Eleven var inte en ny etta på skolan för i år utan berättar om hur denne mindes sitt första år på skolan när eleven själv kom dit som ny sin första dag. Albin förklarar hur lätt det kan vara att känna sig ensam första dagen, att man inte känner någon. Att då få vara där och känna att man gör en skillnad - det gläder honom.

När Albin fick frågan varför han vill göra satsningar, är hans svar att de vill visa att gruppen finns - att det finns en kristen gemenskap på skolan. Men främst just för att visa på Guds kärlek.

- Vi kände ett ännu större behov av att vi vill vara på plats mer i skolan och visa att vi finns, betonar han.

Albin vill ge sina klasskompisar och vänner en egen bild av vem Gud är:
- Det här är vad Gud har gjort och därför vill vi göra det här, poängterar Albin och fortsätter:
- Jag tror att Gud ser med så mycket kärlek på skolan!

Albins grupp pratar om att bli en mer evangelisationsinriktad grupp som fokuserar på att sprida Guds kärlek. Detta vill han göra för att svara på den kärlek som han har fått:
- Gud ser Karolinska, Han ser skolan, Han älskar skolan – vi får peppa oss och fylla oss med det och sedan gå ut i världen också.

Albin vill ge folk en bra bild av vem Gud är. Han tycker det är så viktigt, speciellt idag eftersom det finns så otroligt mycket andra saker och personer som vill säga vem Gud är. Sedan vänder sig Albin till Bibeln.

“Vi tror verkligen att det gör avtryck, det gör skillnad i människor”

- Vi tror verkligen att det gör avtryck, det gör skillnad i människor, konstaterar Albin efter att han berättat hur de förra året dessutom fick möjligheten att dela ut flera biblar under en satsning. Albin talar innerligt om hur han tror att en tilldelad bibel kan sätta så mycket avtryck och spår i framtiden, även om man kanske inte ser frukt av det direkt.

- Det är så jättehäftigt, uttrycker Albin när han berättar om hur Gud kan verka och hur exempelvis en tilldelad bibel kan få göra stora skillnader i en människas framtid. Albin förklarar vidare:

- Vi ser att det gör en skillnad [att finnas på plats i skolan], men sen är det ju inte alltid som man ser saker hända. Samtidigt så får man bara bevara den stora längtan att Gud - Han gör saker.

Albin nämner där ett exempel om att de tidigare har hört om en kille som kom till tro på skolan genom kristna skolgruppen för några år sedan.

Albin talar hoppfullt och lyfter även upp andra satsningar som det har spånats kring att utföra - just för att fortsätta sprida evangeliet på skolan understryker han. Gruppen har redan nu ett datum satt för nästa satsning och då hoppas Albin på ännu fler samtal om tro på skolgården. Det spånas även redan kring en adventskalender till jul och om vittnesbördsfilmer som skulle kunna vara ett alternativ. Men även kanske att dela ut godis en gång i veckan och göra någon slags rolig aktivitet kring det. Gruppen drömmer även om en aula fylld med lovsång och någon form av väckelsemöte i sin skola.

Trots sina drömmar så berättar Albin även om hur han många gånger varit rädd och inte vågat kliva fram, som inför föreningspresentationen till exempel. Han berättade om hur nervöst det var innan han och en vän skulle presentera sin kristna skolgrupp under föreningspresentationen på skolan. Bön och bibelläsning var det gruppdeltagarna ägnade sig åt innan de senare skulle berätta för hela publikhavet om hur de tror att Gud älskar alla människor:

- Jesus älskar dig sa vi till alla i publiken. Albin fortsätter:

- Så märker man att Gud håller. Man måste våga kliva ut även om man inte helt och fullt känner att man har kontrollen själv. Vi måste våga ta ett kliv ut från båten som Petrus gjorde, exemplifierar Albin och avslutar hoppfullt:

- Prova att det håller, tron håller, Jesus håller och han är med alla dagar, han är med hela vägen.

Miriam Köppler
Skribent
Ny Generation

Comment

“Vi vill vända upp och ner på skolan”

Comment

“Vi vill vända upp och ner på skolan”

västerhöjd_insta.jpg

Med 40 plåtar kladdkaka skiner Ny Generation-gruppen på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde upp en annars ganska grå höstdag för de andra 1400 eleverna på skolan. Det blir en succé.

Satsningen är långt ifrån gruppens första. Ny Generation-gruppen på Västerhöjdsgymnasiet vill vara mer än en snackis - de vill vara en uppskattad självklarhet på skolan.

- Om vi är välkända på skolan kan fler komma till oss, vara med i gruppen, lära känna Jesus och få en bibel. Vi vill prata mer om Gud, säger gruppledaren Anna Carlén.

Det behövs mer ödmjukhet och kärlek överlag idag och vi vill vara en grupp som sprider det

Då det kommer till att sprida glädje på Västerhöjd kör Ny Generation-gruppen på högsta växeln. Inom loppet av ett läsår delar de ut biblar, anordnar quiz och täcker skolans korridorer i affischer med uppmuntrande budskap som “Jag älskar ditt skratt”.

- Det är så egoistiskt idag och folk har blivit chockade när vi sagt att det vi bjuder på är gratis. Det behövs mer ödmjukhet och kärlek överlag idag och vi vill vara en grupp som sprider det som människor behöver.

Vi vill vända upp och ner på skolan

Det har funnits en Ny Generation-grupp på Västerhöjdsgymnasiet sen 2005 vilket betyder att det funnits en kristen närvaro på skolan i hela 13 år. Medlemmarna har bytts ut i takt med studenten men den gemensamma längtan har funnits kvar i alla år - att sprida Guds rike på deras skola.

- När vi slutar skolan vill vi lämna kvar kärlek, en fortsatt tradition med satsningar. Även en välkänd kristen skolgrupp som folk vet att man kan gå till om man är intresserad av kristen tro eller om man bara vill ha stöd och förbön, säger Anna och avslutar:
- Fler ska få ha det vi har, och uppleva det som vi får uppleva och känna. Vi vill vända upp och ner på skolan och frälsa den!


Moa Andersson
Reporter

Comment

Ta till vara på ditt teamår!

Comment

Ta till vara på ditt teamår!

Ett teamår är en once in a lifetime experience och något värt att ta till vara på. Det är lätt att tänka att ens minne räcker bra men här kommer en uppmuntran till att ta det till nästa steg. Framförallt under de första veckorna är det mycket information och intryck som ska tas in och då kan det vara bra att t ex. anteckna. Under året kommer mycket saker att hända som kan vara värt att dokumentera på något sätt, förslagsvis på ett sätt som gör att du enkelt kan gå tillbaka och bli påmind om det du lärt dig. Du kanske känner igen från skolan att det finns olika studietekniker, vi har olika sätt att lära och ta till oss information, så försök hitta det som passar dig bäst!

Här är en lista med för och nackdelar på 3 olika verktyg som kan vara en hjälp på traven.


Anteckningsboken

anteckningsbok.jpg

Fördelar: 
- Att för hand skriva ner tankar, information och minnen kan hjälpa i processen att ta in saker.
- Skaffar man en specifik NG-bok samlas allting som har med teamåret att göra på samma ställe.
- Det är enkelt att bläddra bland sidorna fram och tillbaka. 
- Det går att komplettera och uppa ens anteckningar med doodles, symboler, stickers och olika färger på pennorna.

Nackdelar:
- Det blir något extra att bära runt på.
- Man kan få skrivkramp.
- Sidor kan gå sönder, ramla ut eller bli blöta och därmed kanske viktiga anteckningar försvinner.


Mobilen

Fördelar:
- Man har den oftast med sig.
- Så fort du får en idé kan du skriva ner den, ser du något som inspirerar kan du fota, stöter du på ett uppmuntrande bibelord kan du stryka under det i en bibelapp. Möjligheterna är oändliga!
- Det finns en ljudinspelningsfunktion så att när det inte finns tid att skriva kan man istället prata.

Nackdelar:
- Saker som har med Ny Generation att göra blir uppblandat med ens privata bilder eller liknande, vilket för vissa kan kännas rörigt.
- Ofta ganska litet tangentbord så att skriva en lång stund på mobilen kanske inte är det mest ultimata.
- Går på batteri och därav beroende av att strömkälla finns tillgängligt i viss mån.Datorn 

Fördelar:
- Ungefär som med mobilen finns det väldigt mycket möjligheter.
- Man kan särskilja saker genom att skapa olika mappar.
- Väljer man att förvara dokument, bilder etc. via tex Dropbox eller Drive kommer man åt det på alla datorer.
- Tangentbordet är smidigt att skriva med.

Nackdelar:
- Kan vara tung och otymplig att bära med sig.
- Går på batteri och behöver laddas med jämna mellanrum.
- Behöver ha internetuppkoppling för att utnyttjas till fullo.

Comment

"Do you wanna go safe or be slightly more daring?"

Comment

"Do you wanna go safe or be slightly more daring?"

Det är svårt att föreställa sig att det är tretton år sedan jag påbörjade mitt första teamår på Ny Generation. Det känns som igår. Jag kommer till och med ihåg vad jag hade på mig den där första dagen. En blå ballongkjol, linne, orange kofta och ett stort halsband med träpärlor. FASHION á la 2006...! De dåvarande teamledarna stod utanför entrén för att hälsa oss välkomna och jag kommer ihåg att jag våndades för att jag inte hörde vad varken Arash eller Rahel sa när de presenterade sig. Dessutom råkade jag kalla Lina för Linda säkert fem gånger inom loppet av en halvtimme. Jag kommer ihåg hur jag kände mig förväntansfull och glad, men samtidigt orolig för att jag inte kände en själ på stället och för att jag visste väldigt lite om vad mina arbetsuppgifter i teamet i praktiken skulle bli.

“Utmaningen låg i att våga vara ‘slightly more daring’”

Någon gång tidigt under min tid på NG fick jag höra en story från en person som rest i Singapore. Han berättade att han och hans Singaporianske vän utvecklat en liten tradition när de skulle äta ute. Traditionen gick ut på att den Singaporianske vännen, vid varje nytt restaurangbesök, frågade “Do you wanna go safe, or be slightly more daring?”. Utmaningen låg i att våga vara “slightly more daring” och låta vännen beställa åt dem båda. Genom detta hade personen fått uppleva allt från förrädiskt starka grytor till grillade insekter på pinne. Visst hade det bränt något fruktansvärt i munnen både en och två och tre gånger, men personen hade också verkligen fått uppleva en annan matkultur och dessutom fått upptäcka en hel mängd nya favoriträtter!

“Jag är övertygad om att det beslutet är en avgörande nyckel till varför mina teamår på Ny Generation blev några av de bästa i mitt liv.”

Det där gjorde intryck på mig. Jag bestämde mig för att låta samma fråga klinga genom mitt teamår på Ny Generation. Ville jag “go safe, or be slightly more daring?”. När det behövdes någon som ställde sig på scenen och berättade om vad Gud gör på skolorna och universiteten. När det behövdes någon som skulle skriva text till en trycksak som skulle skickas till 10 000 personer. När någon behövde steppa upp och ta ansvar för ett avgörande område på ett event. Ville jag då “go safe” och gömma mig i mängden, eller ville jag vara “slightly more daring” och anta utmaningen? Jag bestämde mig för att vara “slightly more daring”. Jag är övertygad om att det beslutet är en avgörande nyckel till varför mina teamår på Ny Generation blev några av de bästa i mitt liv.

“På NG utmanades jag till att prova på och till och med lära mig allt detta och jag är så fruktansvärt tacksam för det.”

Jag kunde ingenting om mediaproduktion innan jag teamade på NG. Jag hade aldrig projektlett något. Jag hade noll erfarenhet av att tala inför folk, utöver möjligtvis små presentationer av skolarbeten. På NG utmanades jag till att prova på och till och med lära mig allt detta och jag är så fruktansvärt tacksam för det. Om det finns något som jag vill skicka med in i ditt teamår så är det frågan: “Do you wanna go safe or be slightly more daring?”. Ta vara på ditt teamår. Du ger detta år till Gud, andra och dig själv. Våga anta utmaningarna som kommer din väg och jag vågar lova dig att du kommer växa mer än du kunnat ana.

 
lärarbilder.006.jpeg
 

Sara Borgström
Vik. ledare
Ny Generation

Comment

Comment

Det här med att packa..

Inspiration

Om du behöver inspiration - sätt på musik som får dig på glatt och effektivt humör!
Här hittar du en spellista med varierad skön packmusik :)

Flytten till NG-huset

Några dos and don’ts inför flytten till NG-huset!
Do - Ta med något som personifierar ditt rum och får dig att känna dig som hemma, t ex. foto på nära och kära, en krukväxt eller din favoritkopp!
Don’t - Du behöver inte ta med generella hushållssaker, som t ex. ett strykjärn 😉
Do - Tänk till kring vilka saker du faktiskt kommer ha användning för under året och var lite planerad, t ex. ta med så många böcker du kommer hinna läsa och kläder efter säsong.


Roadtrips

Andreas har stor erfarenhet av att packa väskan och delar därför med sig av sina bästa pack-hacks inför livet som teamare & framförallt livet på turné. Hur gör man för att inte glömma strumpor?

Skärmavbild 2019-06-15 kl. 23.24.35.png

Här hittar du också ett tidigare blogginlägg med en sammanställning av tips för en roadtrip-packning!

Comment

Slutspurten börjar nu!

Comment

Slutspurten börjar nu!

5 (1).jpg

När min pappa fyllde 50 år anmälde han sig till världens största triathlontävling, Ironman. Tre grenar ska utföras i följd, samma dag; 4 km simning följt av 18 mil på cykel som avslutas med 4,2 mil löpning. För vissa är tanken på en sån tävling mardrömmen deluxe och känns väldigt långt borta, men faktum är att Bibeln talar om livet som just ett lopp och att vi alla har vårt lopp att springa för Gud. Såhär i slutet av terminen, när sommaren närmar sig med stormsteg, behöver vi påminna oss om att inte checka ut för tidigt utan springa det med all kraft tillsammans med Jesus! Varje dag kan du och NG-gruppen vara rätt personer på rätt plats. Sätt ert avtryck på den här terminen!

Varje dag kan du och NG-gruppen vara rätt personer på rätt plats. Sätt ert avtryck på den här terminen!

En av mina favoritberättelser från gamla testamentet är den om David och Goliat. Den lille herdepojken David som bara skulle lämna mellanmål till sina bröder hamnar helt plötsligt i ett läge då han ska kliva fram och duellera mot jätten Goliat. Spoiler alert! David dödar Goliat mot alla odds genom att slunga stenar med sin slangbella och han blir hjälten i striden.

Jag tänker ofta på att David den morgonen vaknade upp och trodde att det var en helt vanlig dag. Han visste inte att Gud hade tänkt nåt mer, att just den där vanliga dagen också gav en chans att kliva fram och göra gott! Precis så funkar Gud idag också; när vi tycker att det vi gör inte är nåt särskilt eller tappar tron på att det vi gör betyder något är Gud fortfarande aktiv och vill använda oss, även vanliga dagar.

Heb 12:1 lär oss att “...låt oss lägga bort allt som tynger (...) och löpa uthålligt i det lopp som vi har framför oss”. Redan på Bibelns tid förstod man att vi människor har ett behov av att påminnas om att vara uthålliga i det vi gör för att orka hela vägen.

...låt oss lägga bort allt som tynger (...) och löpa uthålligt i det lopp som vi har framför oss
— Heb 12:1

När pappa hade genomfört sin första Ironman på dryga 14 timmar fick han en och samma fråga från vänner och släktingar; “Hur orkar du?” Pappas svar får bli mitt tips till dig som just nu har har mjölksyra i dina andliga muskler och kämpar med att vilja stanna och ge upp. Han sa: “Man orkar inte om man tänker på mjölksyran. Det enda man ska fokusera på är att sätta ner den ena foten framför den andra och sen göra det en gång till. Tillslut springer du över mållinjen.” Varje dag mot sommarlovet lägger du till en bit på ditt lopp och de kanske blir dina dagar att slåss mot Goliat! Se till att springa över mållinjen och fullborda ditt lopp denna termin!


emma (1).jpg

Emma Bergkvist
Daglig ledare
Ny Generation

Comment

Comment

Konsten att brainstorma

Att tillsammans med andra komma fram till nya idéer och projekt eller kreativt innehåll är en stor del av arbetet på Ny Generation. I ett teamår, och särskilt i vissa roller, kommer spånarmöten och brainstorms vara i stort sett vardagsmat.

Det finns därför en sammanställning över ett gäng tips för hur man har en bra brainstorm.
Du hittar det blogginlägget här!

planner.jpg

Comment

Comment

“Allt blir roligare med framförhållning”

Kan det blir för mycket kommunikation eller planering? Det tycker iallafall inte årets turnéplanner Rasmus Lundberg som gärna ligger steget före och har en övergripande blick över läsårets alla roadtrips och events.

ras.jpg

Rasmus Lundberg, 21 år från Örebro, teamar sitt andra år på Ny Generation och i hans roll som turnéplanner så är uttrycket “spindeln i nätet” något som ofta kommer upp när han beskriver sina arbetsuppgifter.
- Det jag menar med spindeln i nätet är att jag måste kolla med talare när de kan tala, kyrkor när de vill ha talare där och kolla med coacher när de kan åka på roadtrips och i vilka områden. Alltså att man behöver synka med alla parter.

Rasmus tycker det är kul med utmaningar, att problemlösa och tänka vart turnéteamet ska resa och när. Han menar att det finns flera egenskaper som kan beskriva en turnéplanner. Så som att man drivs av att jobba mot mål, t ex att alla grupper ska hinna träffas eller få till besök i så många kyrkor som möjligt och att man gillar kommunikation, både inom organisationen och utanför med samarbetspartners.
- Jag tror att man kan ha fördelar av många olika egenskaper. Det är väldigt bra om man tycker det är kul att planera, kanske skriva listor osv, och att man gillar att lösa saker och ha många bollar i luften. Ni som kan ha mer än två bollar i luften, det här är för er, säger Rasmus.

“Ni som kan ha mer än två bollar i luften - det här är för er.”

I rollen som turnéplanner så jobbar man dels med framtagandet av Ny Generations montrar på konferenser och även de ungdomsmöten som arrangeras i samarbeten med kyrkor. Man jobbar också mycket med att planera turnéteamets roadtrips. Roadtrips är alltså att några teamare åker ut till Ny Generation-grupperna och peppar dem i skolan.
- Det är ett stort jobb med att åka ut och träffa alla skolgrupper och då är det ju väldigt smidigt om det är så planerat att vi får ut så mycket som möjligt av roadtripsen. Det är ju en viktig grej i organisationen eftersom grupperna är det centrala i verksamheten och att träffa dem är ett väldigt bra stöd för dem. Därför känns det ju väsentligt att få ut så mycket som möjligt av resorna.

När Rasmus planerar så brukar han planera ca 5-7 veckor framåt hela tiden och försöker få de veckorna spikade så att det inte blir så tajt om tid inför roadtrips.
- En grej som jag har upptäckt är att allt blir roligare om man har bra framförhållning. Om nån ska iväg på en resa och den får reda på det fem veckor i förväg så kan personen planera bättre än om jag kommer idag och säger att den ska åka nästa vecka.

“Helheten blir bättre om man sätter upp en tydlig tidsplan när saker ska vara klara. Man kan annars sitta hur länge som helst med en planering.”

Ett tips som Rasmus skulle vilja ge till en framtida turnéplanner är att våga känna sig klar med det man har planerat.
- Det var lite svårt i början att veta om man är klar för man kan alltid göra det lite bättre och planera fler veckor framåt men det har jag fått lära mig att hantera. Helheten blir bättre om man sätter upp en tydlig tidsplan när saker ska vara klara. Man kan annars sitta hur länge som helst med en planering, säger Rasmus och avslutar:
- Om du sitter och funderar på om du ska söka till teamåret så tycker jag att du ska sluta fundera och bara söka. Jag tycker att du ska söka idag!

Moa Andersson
Reporter
Teamåret 18/19

Läs mer om rollen turnéplanner här! Sista ansökningsdag till teamåret 19/20 är 25 april!

Comment

Comment

Så funkade projektet: NG-tidningen

Under vårterminen trycktes andra upplagan av det så kallade “NG-bladet”. Idén till projektet föddes under ett samtal om konkreta sätt för företagare att sponsra organisationen där det beslutades att trycka en tidning. Här berättar Maria, redaktör för tidningen, hur processen från idé till färdig produkt gick till.

”Jag skulle för första gången projektleda hela tidningen och för oss alla i projektgruppen var det första gången vi producerade en tidning vilket gjorde det extra spännande och lite nervöst. Som projektledare börjar projektet innan hela projektgruppen kopplas in. För att veta vad vi ska producera och ha koll på allt besvaras frågor som är viktiga att ha med sig in i projektet - bland annat vad syftet med produkten är, hur många sidor och hur stor upplaga, varför vi gör den och vilken målgrupp vi riktar oss till. Det är bra att ha det specat så att alla i gruppen är på det klara med vart vi som grupp vill ta oss. I den här fasen researchar jag också fram vilket typ av innehåll som behöver vara med, tar upp kontakten med tryckeriet och planerar för första mötet med hela gänget.

Första spånarmötet med projektgruppen!

Första spånarmötet med projektgruppen!

Vi drar sedan igång projektet med ett härligt spånarmöte då vi brainstormar idéer på härligt innehåll. Vilka grupper vill vi lyfta upp just nu? Vad händer inom organisationen just nu som är bra att belysa? Hur kan vi förmedla visionen och det vi brinner för på ett så bra sätt som möjligt? Då vi strävar efter att tidningen ska vara lätt att ta till sig även om man aldrig hört om NG, gäller det här att hitta kreativa vinklar i text och design för att göra budskapet om grupperna lättillgängligt för många. Många härliga takes på innehåll kom upp under mötet men då tidningen tyvärr inte kan vara hur lång som helst behöver vi plocka ut guldet och fördela det på ungefär tio sidor.

Detta projekt berör flera olika områden och roller, därför behövs en projektgrupp med flera olika kompetenser. I gruppen fanns därför personer med rollerna redaktör, reporter, grafisk designer och fundraiser. För mig blev det så tydligt under den här processen hur vi får använda våra olika gåvor, tillsammans, för något större.

Text: Efter att vi spikat vilket innehåll som ska vara på varje sida börjar arbetet i att ta fram det hela - först i form av text. Alla som ska skriva någon del av tidningen börjar researcha och formulera meningarna som sedan ska bli själva tidningen. Reportern dyker in i vittnesbördsarkivet för att leta storys. Jag som redaktör intervjuar NG-grupper till reportage. En visionär krönika skrivs av Emma som är daglig ledare för organisationen.

Designavstämning om tidningens utseende!

Designavstämning om tidningens utseende!

Design: När de flesta av texterna är klara blir det dags för den grafiska designen att sätta sin prägel på tidningen. Här sätts färg och form på varje sida, och allt görs för att lyfta fram texterna och kommunicera texternas budskap i form av design.

Annonser: Eftersom den här tidningen inte bara innehöll NG:s egna sidor utan också annonser, behöver det ringas annonsörer som vill vara med och stötta. Den bollen springer fundraisern med och ringer för glatta livet till alla som kan tänkas vilja vara med. Denna processen börjar långt innan innehåll och texter är satta så att alla annonsörer ska ha god tid på sig att besluta om de vill vara med och vilken annons de vill ha med. I takt med att annonserna rullar in börjar sidorna i NG-bladet att fyllas.

“Det jag tar med mig från det här projektet är att teamwork is dreamwork.”

Det färdiga resultatet!

Det färdiga resultatet!

När tidningen är färdigproducerad skickas den till tryckeriet och vi i projektgruppen väntar spänt på resultatet. Även om vi studerat sidorna noggrant under hela processen är det först när man har den i sin hand som man fullt ut kan se det slutgilltiga resultatet. För oss alla var det som sagt första gången vi producerade en tidning vilket gjorde att det blev en otroligt härligt boost när vi fick den från tryckeriet - det blev som ett bevis på att tillsammans kan man åstadkomma mycket. Och det tar jag med mig från det här projektet - att teamwork is dreamwork.”

Maria Gustafsson
Redaktör
Ny Generation

Skulle du också vilja vara en del av en tidningsproduktion?
Teama som planner, copywriter, reporter, grafisk designer eller fundraiser.
Läs mer om rollerna via länkarna 👆🏾 Där hittar du även ansökan. Sista ansökningsdag till teamåret 19/20 är 25 april!

Comment

Comment

Ett år med evighetsperspektiv

Många gånger genom livet har jag frågat mig själv om det jag gör verkligen gör skillnad. Bryr sig någon, kommer det snabbt glömmas bort och vad spelar det för roll om hundra år? Just vid de här tankarna vill jag stanna till. Finns det något jag lärt mig under de år jag varit en del av Ny Generation så är det just det, att inget är förgäves och att allt kan användas av Gud när vi ser det med det långsiktiga, större perspektivet! 

Vi har inte en aning om vad Gud gör när vi inte ser.

När någon går till skolan fattar jag att den första tanken inte alltid är på att förändra och göra skillnad. Det kan vara svårt att se sin del i den större bilden. När jag gick i högstadiet och hade NG-grupp delade vi ut biblar i samband med julen. Tyvärr blev det inte riktigt som jag hade föreställt mig och jag kände mig nästan lite besviken efteråt för att inte fler personer tagit biblar. Med mina ögon och perspektiv var det helt enkelt ingen lyckad satsning. En kille i min klass tog dock en bibel och några år senare träffade jag honom när jag var på besök hemma. Till min förvåning visade det sig att han kommit till tro och att den bibel han tog i nian hade varit en del i hans process att bli kristen. Hur kul!? För mig blev detta en påminnelse om att vi inte har en aning om vad Gud gör när vi inte ser, det finns alltid ett himmelskt perspektiv på vår verklighet!

I 2 Korinthierbrevet 4:18 står det: 
“Vi riktar inte blicken mot det synliga, utan mot det osynliga. Det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt.” 

Ett teamår på NG är att jobba för det eviga.

Ett teamår på NG är att jobba för det eviga, för allt det där osynliga som händer som vi inte ser med blotta ögat. För alla skolgrupperna som gör skillnad för evigheten en dag i taget. Vi tror att Gud är mer närvarande och angelägen om att få visa sin kärlek för en hel ungdomsvärld och det är här du kommer in. Du blir en viktig länk i en kedja som sträcker sig längre än vad vi kan se!

Emma Bergkvist
Ledare
Ny Generation

Hitta din roll och ansök till teamåret 19/20 här senast 25 april!

Comment

Tidigare teamare berättar!

Comment

Tidigare teamare berättar!

Ett av de bästa sätten att få inblick i någonting, nästan vad som helst, är att läsa om andras erfarenheter inom området. Detsamma gäller när det kommer till att teama på Ny Generation! Därför har vi samlat ett gäng intervjuer med tidigare teamare här:

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.29.39.png

Läs intervjun med Hanna om du är nyfiken på rollen som copywriter In House eller som reporter i Turnéteamet

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.33.17.png

Läs intervjun med Fredrik om du är nyfiken på rollen som grafisk designer In House.

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.36.03.png

Läs intervjun med Samuel om du är nyfiken på rollen som planner In House eller som coach i Turnéteamet

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.31.08.png

Läs intervjun med Alicia om du är nyfiken på rollen som copywriter In House

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.44.31.png
Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.38.19.png

Läs intervjun med Samuel om du är nyfiken på rollen som talare i Turnéteamet

Läs intervjun med Maria om du är nyfiken på rollen som coach i Turnéteamet

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.40.25.png

Läs intervjun med Jacob om du är nyfiken på rollen som webbutvecklare In House

Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.42.12.png

Läs intervjun med Gabriella om du är nyfiken på rollen som planner In House

 
Skärmavbild 2017-03-08 kl. 11.47.30.png

Läs intervjun med Johanna om du är nyfiken på rollen som filmskapare In House eller som reporter i Turnéteamet

 

 

Här hittar du mer info om de olika teamen och alla roller:

TURNÈTEAMET

De som gör event och roadtrippar
Turnéplanner, coach, talare & reporter

IN HOUSE-TEAMET

De som skapar och kommunicerar
Copywriter, grafisk designer, planner, webbutvecklare, fundraiser & filmskapare


Psst...Sista ansökningsdagen för teamåret 19/20 är 25 april!

Comment

Comment

”Att vara fundraiser har vidgat min syn på Guds rike”

Målinriktad, social, tålmodig och kreativ är några av orden som Andreas Häger, årets fundraiser, skulle beskriva sin roll med. Han får använda sitt utvecklade tänk och säljarsinne för Guds rike och det är något som han värdesätter högt.

_MG_8828.jpg

Andreas är 21 år och kommer från Uppsala och teamar sitt andra år på Ny Generation. När man teamar som fundraiser så är ens primära fokus att nå målgruppen som själva inte går i skolan men har möjlighet och vilja att ge till den yngre generationen.
- Som fundraiser har jag lärt mig att stå framför en äldre publik och peka på skolungdomarna och berätta vad som händer på skolorna i vårt land. Alltså att presentera Ny Generation för den äldre generationen, säger Andreas och fortsätter:
- Om man teamar t ex. som coach så är man som en hejarklack till NG-grupperna och hejar på dem, och ens uppgift som fundraiser är att få in fler i den hejarklacken som kan bidra med resurser så att det är så många som möjligt som hejar på och backar upp skolgrupperna.

Att använda sina gåvor genom sitt arbete för Ny Generation-grupperna är något Andreas värdesätter högt och ger exemplet:
- På samma sätt som en grafisk designer använder sin skapande gåva för Gud eller en planner använder sin strategiska gåva för Gud så använder du som fundraiser ditt utvecklade tänk och ditt säljarsinne för Gud.

“Du kommer vara med och skapa historia.”

På frågan hur det varit att ta sig an den här rollen svarar han:
- Rollen har utvecklat mig jättemycket! Den har vidgat min syn på Guds rike. Om man söker till fundraiser, vilket jag tycker att du ska göra, så är det bra att ha det här utvecklartänket. Du kommer vara med och skapa historia, du kommer vara med och bygga en viktig del av Ny Generation.

Andreas jämför fundraiserrollen med när han som rollen talare fått resa runt till Ny Generation-grupper och säga att ett initiativ för Gud är allt Han behöver. På samma sätt är det med fundraisandet - ett samtal för Gud, ett mejl för Gud osv. Det är allt som behövs för att Gud ska kunna förstora det.
- Den primära drivkraften för mig är att vilja se Jesus på Sveriges skolor och veta att om jag gör det här så kommer vi närmare det målet. De medel jag drar in är Guds medel, de är för Gud att välsigna.

Vårnumret av NG-tidningen.

Vårnumret av NG-tidningen.

Något Andreas arbetat mycket med är Ny Generations tidning som det har släppts två nummer av under året, en i höstas och en nu till våren. Hans uppgift i det projektet har varit att få in annonsörer till tidningarna och han har spenderat många timmar i telefonen med företag och organisationer.
- Om jag får ge ett bibelord till en fundraiser så skulle det vara Gal 6:9, ”Låt oss inte tröttna på att göra det som är gott, för vi ska i sinom tid få skörda, bara vi inte ger upp”.

Andreas teamar sitt andra år och berättar att hans förväntningar på teamåren överträffade allt han hade tänkt innan.
- Den största överraskningen med att teama är hur mycket man har vuxit av det. Man tänker inte ens på hur mycket man har vuxit. Man trodde man visste vem man var innan NG men man hade helt fel, avslutar Andreas med ett skratt.
Taggas du som Andreas av siffermål? Då kan fundraiser vara rollen för dig. Att vara målinriktad tillsammans med att vara social, ha bra tålamod och vara kreativ är bara några ord som kan beskriva rollen. Att kunna ha ett tydligt mål, att lära sig att inte vara rädd att ta samtal, att våga arbeta for the long run och hitta nya kreativa sätt att hitta medel och samarbeten.

Läs mer om rollen fundraiser här! Sista ansökningsdag är 25 april.

Moa Andersson
Reporter 18/19
Ny Generation

Comment

På turné: What's in my bag?

Comment

På turné: What's in my bag?

Åker man på roadtrip som NG-teamare för att träffa NG-grupper behöver man ha med sig en packad väska. Därför delar teamaren Andreas här med sig av sina bästa pack-hacks inför livet som turnéteamare.

Haka på turnéteamet du med till hösten!

Sista ansökningsdag till nästa teamår är 25 april!💥
Mer info hittar du på nygeneration.se/teama

Comment

Intervju med coachen Isak

Comment

Intervju med coachen Isak

“Att se hur Gud kan använda varje ungdom och skolgrupp är fascinerande”

_MG_0050b.jpg

Egentligen hade Isak tusen andra planer på vad han skulle göra efter studenten. Att göra ett teamår på Ny Generation kändes först långt borta men en dag, efter en helt vanlig gudstjänst var det någonting som förändrades. Idag teamar Isak sitt första år som coach. Han får möta kristna ungdomar över hela Sverige och inspireras av alla de som vill leva ett aktivt liv för Jesus i sin skolvardag.

- Att se hur Gud kan använda varje ungdom och skolgrupp är fascinerande. Både den som ensam ber för sin skola och de som är många och planerar storslagna satsningar.
Han fortsätter passionerat att berätta om skolgrupperna han mött:
- Att bara ha den inställningen, att man tar med Jesus till skolan tror jag förändrar hela skolmiljön. När man ser att “min tro är för alla” och låter den få lysa igenom.

Guldet i att vara coach är definitivt att träffa grupperna och se hur många som brinner för Jesus och få se hur mycket Jesus gör.

Han har själv upplevt vilken skillnad en NG-grupp kan göra. Det var i NG-gruppen på hans gymnasium han upptäckte den kristna tron och sedan själv tog beslutet att bli kristen.
- Skolgruppen är en fundamental del i min tro. Det blev en väg in för mig till kyrkan, och det var min väg in i tron.

_MG_0595+copy.jpg
Skolgruppen på min skola blev en väg in för mig till kyrkan, och det var min väg in i tron

Nu vill Isak backa alla de unga som genom NG-grupper väljer att ta initiativ för Jesus i sin skolvardag. Han vill vara en resurs för de unga kristna på missionsfältet skolan. Som coach får han vara det genom att resa runt och träffa skolgrupperna.
- Guldet i att vara coach är definitivt att träffa grupperna och se hur många som brinner för Jesus. Hur mycket Jesus gör och hur mycket vi vill göra för Jesus och för vår tro.


Isak berättar om olika spännande NG-grupper han träffat hittills av sitt teamår och hur häftigt det är att få se vad Gud gör på Sveriges skolor, han konstaterar:
- Det är en större väckelse än vad jag trodde när jag gick i skolan. Men man ser också behovet av att ännu fler grupper startar, så låt oss aldrig sluta jobba för det!

Vill du som Isak möta skolgrupperna face to face - ansök senast 25 april till att teama som coach.


Maria Gustafsson
Redaktör
Ny Generation

Comment

Q&A • Teamåret 19/20

Comment

Q&A • Teamåret 19/20

Vad innebär det att teama på NG egentligen?

Här får du svaren på dina frågor. Andreas och Rasmus som just nu teamar på NG guidar dig genom allt du behöver veta inför teamåret 19/20. De snackar bland annat om hur man bor under året, hur en dag kan se ut och såklart vilka härliga roller som finns att söka.

All info om teamåret • https://www.nygeneration.se/teama
Ansökan • https://www.nygeneration.se/teamaret-1920#ansokan-1920
Trailern för teamåret • https://www.youtube.com/watch?v=1BSHS1XgTFc

Följ @ngteamare på Instagram för all info, behind the scenes och sneak peeks om teamåret 19/20!

Sista ansökningsdag 25 april!

Comment

Världsförbättrarattityd - att göra uppror mot rädslorna

Comment

Världsförbättrarattityd - att göra uppror mot rädslorna

Om jag säger ordet “världsförbättrare” kanske det dyker upp bilder på historiska personer i ditt huvud, människor som har förändrat den tid de levde i eller brunnit för att se rättvisa på olika områden. De behöver nödvändigtvis inte vara lika varandra på det sättet att de har samma ålder, yrke eller ursprung, de kanske till och med verkar vara väldigt olika varandra vid första eftertanke. Det är lätt att se på andra och tänka att det är hjältar eller särskilt exceptionella människor, men jag tror att många av de vi kallar världsförbättrare har det gemensamt att de ofta har börjat i det lilla och med ett aktivt beslut att inte bara vara åskådare utan att vilja göra skillnad för andra!

Det där är världsförbättrarattityd och en person som väljer att göra uppror mot de rädslorna vi ibland kan känna.

I Jesaja 6:8 kan vi läsa om när Jesaja får ett möte med Gud. ”Och jag hörde Herrens röst. Han sade: Vem ska jag sända och vem vill vara vår budbärare? Då sa jag: Här är jag, sänd mig!” Jag älskar Jesajas attityd här! Det är inte som att Gud presenterar en bra deal för honom, Jesaja har inget att gå på förutom att han litar på att Gud vet vad Han pratar om. Jesaja frågar inte ”vad kommer hända då?” eller ”är du verkligen säker på att det där blir bra Gud?”, han ger sitt “ja” direkt. Det där är världsförbättrarattityd och en person som väljer att göra uppror mot de där rädslorna vi ibland kan känna. Att leva för andra kräver ibland mod att sträcka sig ut trots osäkerheten eller att våga säga ifrån mot orättvisorna vi ser. Vi får uppmana vårt eget hjärta som C.S Lewis sa; “Mod, kära hjärta!”

När alla andra rycker på axlarna väljer en världsförbättrare att bry sig!

Att ha en Ny Generation-grupp på sin skola och att dela med sig av sin tro i vardagen är inte alltid det lättaste eller mest bekväma du kan göra. Inte för att det är krångligt eller krävs speciella kunskaper men för att du kommer sticka ut ibland, precis som alla de historiska personer som valt att gå mot strömmen och gjort det rätta framför det lätta. När alla andra rycker på axlarna väljer en världsförbättrare att bry sig! När ingen annan orkar gripa in väljer en världsförbättrare att iallafall göra så gott man kan. När alla andra slutar hoppas väljer världsförbättraren att tro på förändring!

När du skriver den där komplimangen och lägger i din skåpgrannes skåp är du en världsförbättrare och en rebell mot rädslorna


I min värld handlar inte att leva för andra först och främst om stordåd med mänskliga mått mätt. Det handlar om att våga gå när Jesus kallar i ditt hjärta. Så när du sätter dig bredvid den där ensamma tjejen i matsalen trots att det känns obekvämt förbättrar du världen. När du skriver den där komplimangen och lägger i din skåpgrannes skåp är du en världsförbättrare och en rebell mot rädslorna. När du tar det modiga klivet upp framför klassen och berättar om Jesus skriver du en liten bit historia. Ge ditt “ja” till Jesus och förändra din värld, ett steg i taget!


emma (1).jpg

Emma Bergkvist
Daglig ledare
Ny Generation

Comment

Dagen om Guds kärlek

Comment

Dagen om Guds kärlek

Snart firar vi kärlekens dag. Jesu kärlek är äkta, täckande, radikal och djup. Det är en kärlek som bär för evigt. Det är något som påverkar mer än bara oss själva - den påverkar vår omvärld, våra klasskompisar. Därför är alla hjärtans dag en ultimat dag att ge den kärleken vidare.

Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss.
— 1 Joh 4:10

Den eviga kärleken är något som börjar hos Gud. Så har det alltid varit. Ibland känner man det påtagligt, ibland känner man ingenting alls. Men Guds kärlek är mer än bara en känsla, det är en sanning att alltid luta sig mot. Något vi kan låta prägla vår vardag och våra attityder. Vi har tagit emot något som världen är i stort behov av. För Gud menar att denna kärleken också gäller för dem som inte känner honom än. Hur delar vi det med andra? Hur gör vi för att älska vår nästa?

Han svarade: ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.
— Luk 10:27

Jesus talar ofta om att älska sin nästa, med andra ord är det viktigt. Men varför? Det är ett sätt att låta sitt liv få berätta om att det finns en älskande Gud. Att älska sin nästa är inte alltid lätt men det finns ett högt värde i att bemöta någon med kärlek. Det kan betyda att ge av sin tid för att lyssna på en klasskompis och visa att man brys sig om den. Eller ge av sin prestige och hänga en stund med den där som inte är populärast i skolan. Eller ge av sin kärlek och göra gott mot någon som kanske inte kommer kunna betala tillbaka. Gud har gett oss det ultimata beviset på kärlek. Han gick hela vägen och gav sitt liv för oss - för att vi skulle få leva.

Den största kärleksgåvan av dem alla gavs till oss, från vår Fader i himlen. Återigen börjar initiativet hos honom. Han har redan bevisat sin kärlek till oss, därför kan vi frimodigt ta initiativ för att dela med oss av den största kärleken.

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.
— Joh 3:16

Maria Gustafsson
Redaktör
Ny Generation

Comment