Två nya roller - Fundraiser och turnéplanner!

Comment

Två nya roller - Fundraiser och turnéplanner!

Vet du inte vad du ska göra i höst? Ta en kik på Teamåret 18/19, dit ansökan nu är öppen! Att teama innebär att du jobbar ideellt ett år för att hjälpa och stötta Ny Generation-grupper att sprida Jesu kärlek på sina skolor.

Totalt finns det 12 roller att söka - och kanske passar någon av dessa två nya roller just dig?

_MG_0262.jpg

Fundraiser

Som fundraiser i In House-teamet kommer du att prata mycket med folk. Din uppgift blir att uppmuntra de som inte själva går i skolan att stötta Ny Generations arbete, så att skolgrupperna i förlängningen kan göra ännu större skillnad på sina skolor. Du är troligtvis en minglare som gillar att möta nya människor och triggas av att bygga relationer. 
Mer info om rollen hittar du här!

_MG_9967.jpg

Turnéplanner

Turnéplanner i Turnéteamet innebär att du är den som styr upp Ny Generations resor över Sverige. Du kommer att planera så att ni teamare kan besöka så många grupper som möjligt på en roadtrip, eller hur ni smidigast ska lösa resan till och från ett event. 
Mer info om rollen hittar du här!

 

Sista ansökningsdag till teamåret 18/19 är 25 april!

Comment

NG ger en röst åt denna höst

Comment

NG ger en röst åt denna höst

En dikt i högsta skikt

22154723_1660739480627155_4189697077177343413_n.jpg

Snart är det jul, och det ska bli kul
Men först ska vi blicka tillbaka, till och med förbi då skolgrupper för Kanelbullens dag baka’

Cirka 200 grupper finns på hela Sveriges skola, och de är ju fantastiskt coola!

21246512_3052806181404630_7125232323618413388_o.jpg

I augusti kom det 17 nya teamare, några av dem riktigt bra rimmare...

22459274_1672664939434609_6307743387143440998_o.jpg

Sedan kom september, do you remember?
Teamarna besökte Norrland, och fick se att det inte var något torrland

Ungdomarna i Ny Generation flödar av liv, glöd och en massa riv
Receptet i Arjeplog för att göra någon glad, var att ge dem “veckans kexchoklad”!

_MG_7171.jpg

Nästa stora som hände var när vi samlade flera generationer, alla med samma visioner
Att ta Jesus till Sveriges skolor och universitet, och Generationsafton var en kväll som bjöd på mycket generositet
Gamla som unga, men alla lika tunga

 

_MG_7932.jpg

Nu är det ju december, men innan dess var det november
Tiden då skolorna in i läsloven drar, och 2017 till Youth, Gud hjärta Norrland, Vision och Glorious NG-teamarna far!

 

Celsiusskolans ”Vi vill visa kärlek genom handlingar; De gillar muffins - vi ger dem muffins” blev det bästa citatet som finns

adventsmys.png

Sedan kom den första snön, och vintern blev en tid när NG-gruppernas kreativitet fick ut sin lön
I kylan spred de på skolorna julkänsla och glädje, och värmen for genom snön som en släde!

God jul och gott nytt år,

fortsätt sprida Jesu kärlek på era skolor - det sätter spår!

Comment

Tio tips till på värmande satsningar!

Comment

Tio tips till på värmande satsningar!

I fredags fick du tio tips på värmande satsningar - och här kommer tio till som förhoppningsvis kan inspirera till att sprida lite extra kärlek och värme i vintermörkret! :D


1. Utställning
Brinner er skolgrupp för kreativitet, som att måla eller fota? Kolla om ni kan få göra en utställning på skolan där ni kanske visar upp olika bibelberättelser eller andra inspirerande personer som ni vill uppmärksamma!

2. Inslagningsstation
Inför jul är det ju väldigt många som köper julklappar till varandra, men ibland kan det vara svårt att hinna slå in dem. Ta vara på detta och erbjud en inslagningsstation på skolan - kanske kan det hjälpa till att inspirera andra elever på skolan att köpa julklappar till varandra!

3. Julgranskladdkaka
Ett kreativt och snyggt sätt att göra en utdelning i juletid är att göra kladdkakebitar som ser ut som julgranar. Kanske kan ni till och med få dela ut dem som en efterrätt i matsalen på lunchen?

4. Leende-tävling
Inget sprider glädje lika mycket som ett leende gör! Anordna en leende-tävling på skolan och uppmuntra skolkompisarna att bjuda på så många leenden de kan under dagen. Varför inte starta en egen hashtag som de ska tagga sina gladaste bilder på med chans att vinna ett pris? :)

5. Mysdag
Vilket skulle vara det bästa sättet att få folk att känna sig hemma på skolan? Om de får klä sig som hemma såklart! Fixa en mysdag där alla ska ha sina allra mysigaste kläder på sig under hela skoldagen.

6. Bibelläsningsplan
Bibeln är den bästa boken i världen, men bara om man verkligen läser den! :) Inspirera dina skolkompisar att läsa Bibeln genom Ny Generation-gruppen där ni kanske läser ett kapitel på varje gruppträff och pratar om vad det kan betyda för er idag.

7. Utflyktssatsning
Det som allra tydligast sprider värme är en öppen eld! Dra iväg på en utflykt med NG-gruppen där ni bjuder in andra på skolan och exempelvis bjuder på grillad korv.

8. Julquiz
Vill ni i gruppen hitta ett sätt att förmedla julens riktiga budskap till era skolkompisar på? Fråga en religionslärare eller rektorn om du får göra ett julquiz om vad julen handlar om för klassen eller skolan!

9. Dekorera skolan
December känns inte som december utan lite julpynt och glitter. Fråga rektorn om ni får julpynta skolan och sprida lite glädje i korridorerna och tillverka eget pynt som ni kan använda er av (tutorials finns på våra sociala medier!)

10. Berätta om julevangeliet
De flesta på din skola känner nog till att julen firas till Jesu födelse, men vet de mer om vad som hände? Den här satsningen går bra att göra både som grupp och ensam, det viktigaste är att du tar chansen att berätta för någon annan om julens verkliga budskap :)

kpk1_1935262938.jpeg
IMG9115_1195529561.JPG
IMG_20171027_123952.jpg
julquiz.jpg

Comment

Detta kan du göra med julboxar!

Comment

Detta kan du göra med julboxar!

Julboxarna är en återkommande satsning hos ungdomarna i Ny Generation, och det finns en massa exempel på vad grupper har gjort genom åren. Här följer två exempel om ni behöver pepp och inspiration på vad ni skulle kunna göra för satsning med julboxarna! :)

maria-beskuren.jpg

Teamaren Maria Gustafsson gjorde en julboxsatsning med sin skolgrupp när hon gick på Wargentinska gymnasiet i Östersund:

– Vi skrev små meddelanden i och la lite godis i dem och hade dem på ett bord där vi delade ut dem, säger hon.

De vek ungefär 30 boxar och delade ut på skolan, och det blev ett väldigt populärt inslag.

– Vi hade knäck och inslagna biblar samtidigt och särskilt biblarna gick åt som smör, de tog slut allihop. Nästan alla boxarna tog slut också kommer jag ihåg - och vissa ville ju bara ha en box medan andra kanske bara ville ha en bibel så det var en väldigt bra kombination. Folk blev väldigt glada, säger Maria.

Det hon framförallt tycker är bra med julboxen är att den är så lätt att göra, man behöver inte ens vara en grupp utan kan göra den själv som elev som vill göra skillnad och sprida lite glädje på sin skola.

– Det är en väldigt enkel grej att göra men den ser väldigt fin ut och det syns att någon har tänkt till med upplägget. Sedan är det smart att man kan skriva något i den så att man sprider något uppmuntrande ord och samtidigt kanske lägga något i den.

Har du något tips på en annan typ av satsning än en vanlig utdelning som man skulle kunna göra med julboxen?

– Man skulle kunna gömma dem på lite olika ställen i skolan, göra det lite som en julkalender där man ska hitta boxen varje dag! Det skulle vara roligt, säger Maria.

Skärmavbild 2017-11-17 kl. 10.50.07.png

Även i andra länder har julboxen varit en populär satsning. Förra julen delade 12-NG grupper i olika städer i Italien delade ut julboxar på fyra universitet och åtta skolor så det är definitivt en satsning som passar alla åldrar. På insidan av julboxen hade de skrivit sina personliga vittnesbörd och delade ut boxarna på skolan och på campusområdet till sina skolkompisar.

Comment

Tio tips på värmande satsningar!

Comment

Tio tips på värmande satsningar!

Det finns många sätt att lysa upp vintermörkret på, och det bästa av dem alla är genom att sprida kärlek till sina medmänniskor. Ta chansen under den mörkaste tiden på året att sprida Guds ljus där just du är!

Här kommer tio tips på värmande satsningar som du kan göra på din skola:

frukost.png

1. Frukostsatsning
I mörka hösttider kan en väldigt upplyftande satsning vara att göra en frukostutdelning där ni kan dela ut exempelvis varm choklad, juice eller mackor. Kanske kan ni kolla om ni får låna skolans cafeteria eller matsalen? NG-gruppen på Bromansgymnasiet i Hudiksvall gjorde en sådan satsning där de exempelvis skrev “Du är unik, God morgon önskar Ny Generation” på juicemuggarna!

freehugs.png

3. Kramdag
En kram förlänger livet! Anordna en kramdag på er skola för att sprida kärlek till era klasskompisar. Kanske kan ni uppmärksamma internationella kramdagen 21 januari? Det gjorde NG-gruppen på Sollentuna fria gymnasium genom att ha på sig t-shirtar med texten “Free Hugs” och delade ut kramar till sin skola!
 

födelsedagsskåp.png

5. Dekorera skåp på födelsedag
Vilken dag passar bättre att sprida kärlek på än någons födelsedag? Ellen på Kattegattsgymnasiet i Uppsala klädde in sina klasskompisars skåp med ett födelsedagskort och ballonger när de fyllde år - och fick verkligen positiv respons.
– När jag gick i korridorerna såg jag att den här grejen hade spridit sig och att det är flera andra som gjort samma sak för sina vänner, säger hon.

bibel.png

7. Ge bort en understruken bibel
En bibel är alltid en bra gåva, men varför inte ta chansen att göra den extra personlig? Sarit från Israel strök under några viktiga verser i Bibeln som hon trodde kunde tala till just den personen innan hon delade ut dem till sina kompisar på skolan!

 

hemligkompis.png

9. Hemlig kompis
Sprid lite extra kärlek och värme till någon under vintern genom att dela ut hemliga kompisar till NG-gruppen, personer som ni ska vara lite extra snälla mot under de kommande veckorna :)

vante1.png

2. Finska vantsatsningen
Do you vant to stick out? En NG-grupp i Finland stickade vantar, totalt 150 par, och delade ut till sina klasskompisar på sitt universitet. I vantarna hade de lagt lappar med bibelord och information om gruppen.

 

 

komplimangdag.png

4. Komplimangdag
En satsning som verkligen kan ge ringar på vattnet är en komplimandag! Tidigare i höstas la NG-gruppen på Centralskolan i Falköping komplimanger i allas skåp och satte upp kramrutor på skolan. Det gav väldigt mycket tillbaka, skolkompisarna ville se vad andra hade fått för komplimanger och en sa till och med att “Komplimangdagen är den bästa dagen på hela året!”.

clementin.png

6. Dela ut clementiner
En konkret satsning i juletid är att dela ut clementiner med uppmuntrande hälsningar på skalet. Detta gjorde NG-gruppen på Sundlergymnasiet i Vårgårda vilket ledde till att en kille på skolan valde att inte ta sitt liv när han fick uppmuntran att “Gud hör din bön” och kände att någon såg honom och brydde sig om hans liv!

 

adventsmys.png

8. Adventsmys med gruppen
Om det är någon tid som ni i NG-gruppen borde samlas för en mysig tillbakablick på året och blicka framåt mot nästa år så är det väl innan jul? Anordna ett adventmys i NG-gruppen där ni kanske fikar på pepparkakor och lussekatter och delar ut uppmuntrande presenter till varandra?
 

glöggmys.png

10. Glöggmys
Finns det något som utstrålar julmys mer än glögg och pepparkakor? Dela ut glögg till era skolkompisar och passa samtidigt på att kanske sätta uppmuntrande bibelord på glöggmuggarna?

Comment

Satsa på värme i vinter!

Comment

Satsa på värme i vinter!

Ny Generation vill uppmuntra alla elever att göra värmande satsningar för varandra, för att lysa upp höst- och vintermörkret. Under de kommande veckorna kommer det med jämna mellanrum komma ut tips på vad ni kan göra på er skola för att värma andra med kärlek i våra sociala medier! :)

Comment

"De brukar kalla mig deras kristna syster"

Comment

"De brukar kalla mig deras kristna syster"

stinafrånmönsterås.jpg

Stina Sjöberg från Mönsterås är en inspirerande förebild när det gäller att förebygga mobbing på sin skola. I våras fick hon ett stipendium på 5000 kronor av skolan för hur hon strävade efter att det skulle vara en så god miljö som möjligt på skolan och att hon ställde upp för andra människor oberoende av etnicitet eller religion.

– Det var jättekul att få, och ett bevis på att det man gör betyder något och att lärarna ser att man kämpar för att förändra på skolan. Eftersom jag är själv i min skolgrupp har det känts ibland som att man jobbar på men att ingen märker det, så det var väldigt roligt att det uppmärksammades. Jag blev chockad, säger Stina.

Stina startade den kristna skolgruppen för två år sedan eftersom hon ville förändra stämningen på skolan. Hon berättar att det var tufft eftersom hon själv hade känt sig utsatt och funderat på att byta skola.

– Men när jag gick i ettan var jag på ett ungdomsmöte där jag upplevde att Gud sa till mig att jag skulle stanna på skolan! Jag vägrar låta någon annan känna sig så ensam som jag gjort under de här åren och brukar sätta mig med de som är ensamma i matsalen, säger Stina.

Trots att Stina är ensam i sin kristna skolgrupp försöker hon påverka på alla sätt hon kan, och ett av hennes viktigaste syften till varför hon gör det är att ge skolan en bättre stämning.

– En studiedag varje år brukar jag gå till skolan trots att det är ledigt och sätta upp komplimanglappar på alla skåp i skolan. Jag vill också finnas till hands för de som “inte syns”, både de som är ensamma i skolan men jag hjälper också flera ensamkommande killar med olika saker. De brukar komma till mig och säga “du är min kristna syster. Jag har en syster i Syrien men du är min kristna syster”. Det gör mig väldigt glad, säger hon.

Hon är dock övertygad om att inte alla behöver göra sådana satsningar som henne, utan tror snarare att det viktigaste är att jobba i det lilla och försöka förändra stämningen steg för steg.

– Det bästa är att vara väldigt öppen och alltid kunna vara beredd att lägga en del av sin tid för någon annan. Man kanske har en rast på fem minuter och ser att någon är ensam och då kan man sätta sig där för den personen istället för att gå och prata med sina kompisar. Ta sig tid och lyssna på andra. Sådana små saker tror jag är viktigare än att sätta upp 500 lappar. Det behöver ske i vardagen, hela tiden - annars blir det ingen förändring, säger hon och tillägger:

– Om man offrar en liten bit av sig själv kan man få dubbelt så mycket tillbaka!

skåpmedstinafrånmönsterås.jpeg

Comment

Din skola behöver en barmhärtig samarit!

Comment

Din skola behöver en barmhärtig samarit!

_MG_8560.jpg

Mycket av det Jesus försökte lära människorna när han vandrade här på jorden var ganska basic om man tänker efter. Att behandla andra som du själv vill bli behandlad eller att visa kärlek mot dina medmänniskor är ju trots allt ganska självklart. Ändå verkar vi människor ha så svårt att faktiskt göra det till en del av vår livsstil.

I Lukasevangeliet berättar Jesus en liknelse om en man som blir misshandlad och sårad när han är på väg från en stad till en annan. Det är så illa att han ligger på gränsen till döden vid en vägkant. Ändå stannar inte prästen som kommer förbi en stund senare. Inte heller den person som jobbar i templet. De tittar på den sårade mannen men av nån anledning är det för jobbigt eller obekvämt att böja sig ner och hjälpa honom. Eller så tänker de att det ändå inte spelar nån roll. Sist kommer en man av annat ursprung vars folk inte hade det bästa ryktet. En otippad person som ingen räknade med. Men det är också den personen som vet vad det är att älska sin nästa och tycker det är värt lite obekvämt för att rädda någons liv. Vi känner till honom som den barmhärtige samariten.

"I en tid när det är lättare att rycka på axlarna och säga “vem bryr sig?” behövs ungdomar som väljer att göra det motsatta."

Så vad har den barmhärtige samariten med oss att göra? I en tid när det är lättare att rycka på axlarna och säga “vem bryr sig?” behövs ungdomar som väljer att göra det motsatta. Ungdomar som ser värdet i att vara en person som ibland vågar göra det obekväma för kärlekens skull. Moderna kärleksrebeller som vägrar acceptera att någon i deras skola sitter ensam, får utstå taskiga kommentarer eller inte får en chans att höra att de är älskade.

"Det handlar om ett sätt att leva, och inte saker vi ska göra för att bocka av dem på en lista. Din skola och ditt universitet behöver en barmhärtig samarit." 

På din skola finns det antagligen ingen som ligger fysiskt sårad i korridoren. Men om du kunde se in i själen, tankarna och hjärtan på dina klasskompisar kanske du hade sett andra typer av sår. Kanske går någon bredvid dig i matsalen och undrar om det finns en mening med livet. Någon som speglar sig i samma toalettspegel som du som undrar om den har ett värde. Någon som sitter bredvid dig i biblioteket och går igenom nåt tufft hemma. Någon finns på din skola som behöver att du bryr dig. Och jag tror att det är just så vi måste tänka; att det handlar om ett sätt att leva, och inte saker vi ska göra för att bocka av dem på en lista. Din skola och ditt universitet behöver en barmhärtig samarit. Orka göra skillnad och våga stanna till och visa kärlek! Det du gör kan ringa in i evigheten!

 
Emma Bergkvist, ledare för Ny Generation

Emma Bergkvist, ledare för Ny Generation

 

Comment

Läs Bibeln på lovet!

Comment

Läs Bibeln på lovet!

bibel.jpg

Bibeln är sjukt viktig. Det är vad Ny Generation tror på och vill förmedla till alla skolgrupper och kristna på Sveriges skolor. Därför vill vi uppmana er att ta chansen att läsa Bibeln nu på lovet, när ni verkligen har den tid att göra det som ni annars kanske inte känner att den finns i vardagen med plugg och en massa andra aktiviteter som tar mycket tid. Här kommer tre tips för att komma igång med att läsa Bibeln på lovet:

1. Följ en bibelläsningsplan
En bra grej för att verkligen göra det till en vana att läsa Bibeln är att börja följa en bibelläsningsplan som tar dig igenom kanske ett kapitel om dagen eller liknande. Det gör att du slipper planera själv hur du ska läsa eller hur mycket du behöver läsa varje dag. Numera finns det bibelläsningsplaner att hitta i princip överallt, i appar och på nätet - men ett tips kan vara att börja med något av evangelierna (Matteus-, Markus-, Lukas- eller Johannesevangeliet).

2. Bestäm en tidpunkt varje dag!
Hitta en särskild tid varje dag när du tar dig tid att läsa Bibeln. Kanske på kvällen innan du går och lägger dig, eller tillsammans med frukosten på morgonen? Eller ha en mer flytande tid som att du ska göra det på eftermiddagen varje dag? Det viktiga är att det finns någon punkt att hålla fast vid så att bibelläsningen inte glöms bort bland massa andra roliga aktiviteter på lovet.

3. Sikta inte för högt
Kom ihåg att du gör bibelläsningen för dig själv, och inte för någon annan eller för att du ska prestera något. Sätt inte upp för höga mål som känns svåra att klara av. Kanske känns det jobbigt att försöka läsa varje dag, men börja i så fall med någon gång i veckan. Lite är bättre än inget :)

 

Comment

Läs Bibeln i gruppen!

Comment

Läs Bibeln i gruppen!

bibelläsning-liggande.jpg

Bibeln kan ibland upplevas vara en svår bok att läsa, och därför undviker man den så mycket som möjligt. Därför vill Ny Generation verkligen tipsa om att läsa Bibeln tillsammans i skolgruppen när ni träffas! Kanske kan ni dra igång en bibelläsningsplan tillsammans och prata lite om det ni har läst, vilket kan göra att de svåra delarna blir enklare att fatta?

Det är verkligen en lyx att kunna läsa Bibeln tillsammans och hjälpa varandra att förstå texterna. Hela Bibeln skrevs för flera tusen år sedan och därför kan det underlätta väldigt mycket om man har någon att bolla med när man läser den.

En sak till som är bra med Bibeln är att den finns tillgänglig i princip överallt. Har man ingen egen finns det appar att ladda ner på telefonen för att läsa den, eller så kanske skolbiblioteket har en som ni kan låna? 

Som kristen blir man verkligen starkare i sin tro av att läsa om Jesus och vad han gjorde, samt kan hitta en massa vägledning i en och samma bok! Bibeln är sprängfylld av inspiration, tänkvärda berättelser och historiebeskrivningar, så ta verkligen chansen att utforska denna bok tillsammans! :) 

Comment

Hur blir man en aktivist för Gud?

Comment

Hur blir man en aktivist för Gud?

Många skolungdomar som startar en NG-skolgrupp gör det utifrån samma utgångspunkt - de vill göra skillnad på sin skola. Man kan kalla det att bli en aktivist, att ta ett steg ut för att jobba för något man tror är gott och förändra världen, på samma sätt som en annan typ av aktivist engagerar sig för exempelvis miljön eller utsatta människor genom att påverka samhället.

Att vara med i en skolgrupp är också ett perfekt sätt att vara en aktivist på sin skola, att försöka förändra den inifrån. Olivia Berg, näst längst till höger i bilden, är en av alla de som valt att engagera sig i en Ny Generation-grupp, när hon gick på Bäckängsgymnasiet i Borås:

Gruppbild_vbord-2.jpg

Vad fick dig att gå med i NG-gruppen?

– Jag har alltid haft många kristna vänner och alla de gick på Bäckäng så det kändes naturligt för mig. Sedan var det väl för att man ville stötta den kristna gruppen på skolan också. Jag hade hört talas om Ny Generation innan gymnasiet så visste om det och det kändes naturligt att gå med.

Vad är det bästa med att vara med i en skolgrupp?

– Att man stöttar varandra. Skolan i dag är verkligen en tuff miljö att vara i, man möter så mycket utmaningar och att ha en trygg punkt där man kan samlas med sina troende vänner och be tillsammans för sina olika behov är en enorm trygghet. Sedan hjälper det en att se vilka som är kristna på skolan, vilket också är skönt.

Varför tycker du att det är viktigt med en kristen skolgrupp på skolan?

– Jag ser verkligen att en sådan grupp gör skillnad och det behövs mer än någonsin i skolan just nu för att så många ungdomar mår så dåligt. Bön har verkligen en sådan kraft och därför tror jag att det är jätteviktigt, och att eleverna får återspegla Jesus på skolan. På vår skola hade vi till exempel en innebandyturnering och det blev jättestort, hela skolan engagerade sig i den vilket var så kul att vara med om.

Vad skulle du ge för tips till den som vill starta - eller gå med i - en kristen skolgrupp på sin skola?

– Mitt tips till den som vill starta är att verkligen be över det och ta tid med Guds ord, söka Gud i det och se om man ska starta en grupp. Sedan kolla om man har några andra kristna på sin skola och ta kontakt med dem, även om du inte känner dem så kan det vara jättemycket hjälp om man kan bli fler. Till de som vill gå med i grupp säger jag bara “kör!” - de som är ledare behöver all stöttning de kan få och man kan aldrig bli för många i en skolgrupp!

Comment

Gör som Vasya - satsa för Gud!

Comment

Gör som Vasya - satsa för Gud!

IMG_1370.JPG

Det här är Vasya. Han gjorde på egen hand en stor satsning på sin skola i Ryssland där han köpte och delade ut 1000 donuts till sina klasskamrater!

Allt började med att han hörde en predikan på ett NG-event i Ryssland om en satsning från Vitryssland där några hade delat ut 1000 kakor - och han ville göra något liknande i sin stad:

"When I heard it, I suddenly felt a very strong desire  to do something like that in our city, but I also felt some fear. I did not know how I would arrange this outreach, but God treaded the path", skriver Vasya.

Vasya började sommarjobba för att få ihop pengar till satsningen, och kände att han hade fått ihop rätt mycket under sommaren. Men när han och några kompisar började planera utdelningen så märkte de att de inte hade tillräckligt med pengar. Det saknades 2000 rubel, ungefär 280 kronor, som de var tvungna att få ihop på två veckor. Och det gjorde de! När det väl var dags för satsningen blev det verkligen en succé:

"There was a terrible crowd. All of them climbed on each other. In fact  about 100 students tried to receive the donut at once", skriver Vasya.

Det tog inte lång tid innan alla 1000 donuts var utdelade, och Vasya fick dela sitt vittnesbörd till en massa människor. Nu vill han uppmana andra att göra samma sak!

"You shouldn't be afraid, because God is with you!", skriver Vasya.

Comment

Därför är skolan världens viktigaste plats

Comment

Därför är skolan världens viktigaste plats

insta_svvp.png

Ny Generation får ibland frågan varför vi är så inriktade på skolungdomar och jobbar specifikt bara med skolgrupper. Svaret är att vi verkligen tror att det är världens viktigaste plats - och det finns åtminstone fem anledningar varför:

 1. Jesus älskar ungdomar
  Massor av gånger i Bibeln använder Gud ungdomar för att fullfölja sin plan. David som möter Goliat var bara en liten herdepojke, Maria som födde världens frälsare(!) var bara en helt vanlig tonårstjej - precis som skolungdomarna på Sveriges skolor! Det är tydligt att Gud tror på ungdomar och ser deras potential, och precis det vill Ny Generation också göra!
   
 2. Alla är där
  Morgondagens Zlatan och morgondagens Beyonce kan gå på just din skola, har du tänkt på det? Skolan är unik, på det sättet att alla har gått igenom den. I skolan möter skolgrupperna ungdomar som när de växer upp kommer att tillhöra alla olika nivåer i samhället. Alla har någon gång gått i skolan.
   
 3. Missionärerna är redan på plats
  Eftersom eleverna redan går i skolan behöver Ny Generation inte komma utifrån för att berätta om Jesus, likt en missionär som åker till ett annat land. Och fördelarna med det är stora: skolungdomarna kan redan "språket", de vet vad som funkar på skolan och på vilket sätt de bäst skulle kunna visa sin tro för sina klasskompisar, och de behöver inte börja om på nytt för att bygga upp relationer innan de kan dela sitt vittnesbörd - allt kan börja med ett enda samtal med sina närmaste kompisar.
   
 4. Det byggs starka relationer
  Dina bästa vänner går troligtvis i skolan, de som du känner allra bäst för att du spenderar varje dag med dem på din skola. Visste du att du varje år går 178 dagar i skolan? Dessa 178 dagar innebär att du umgås med samma människor väldigt mycket, och det gör också att de har lättare att ta emot budskapet om du berättar om din tro på Gud - mycket mer än om en främling skulle stå och prata om Jesus i aulan, till exempel.
   
 5. Du hinner ta många initiativ
  Vanligtvis går du på samma skola i minst tre år innan du går vidare till en annan - och detta är tre år fulla av möjligheter! Du och din skolgrupp kan be för samma skola i tre år, ni kan göra många olika typer av satsningar för att sprida Guds kärlek och glädje på skolan. Man kan se det som ett stycke jord, varje frö som sås - varje bön som bes eller satsning som görs - kan få växa i människor och förändra skolan inifrån! 

Mer om varför Ny Generation tycker att skolan är världens viktigaste plats hör du om på All In Öarna i Hönö missionskyrka på lördag!

Comment

Film från Generationsafton!

Comment

Film från Generationsafton!

I lördags firade Ny Generation 15 år med eventet Generationsafton. Under dagen peppades skolgrupper till att göra satsningar, det samlades in pengar till skolgruppsarbetet på välgörenhetsgalan och hela festen avslutades med tårtkalas med en två meter lång tårta!

Ta del av några av höjdpunkterna från kvällen genom att kolla in filmen:

Comment

NG hjälper dig göra drömsatsningen!

Comment

NG hjälper dig göra drömsatsningen!

Har din grupp gått länge och funderat på en särskild satsning, men känt att det kanske blir för dyrt? Det kan NG hjälpa till med! Alla Ny Generation-grupper har nämligen möjlighet att söka pengar från NG-fonden för att göra satsningar!

Det som krävs är att ni skickar in en ansökan där ni skriver vad ni vill söka pengar för och sedan när satsningen är gjord rapporterar det till oss på något sätt - exempelvis genom att berätta hur satsningen gick i en text eller genom foton och filmer. 

Några grupper som passat på att göra detta är:

 
IMG_0745.JPG
 

Sundlergymnasiet i Vårgårda - delade ut kanelbullar

Skolgruppen SALT ansökte i september om pengar för att göra en bullutdelning på Kanelbullens dag, och det blev verkligen en lyckad investering!. Totalt bakade de 270 bullar som delades ut på två och en halv timme under morgonen. 

– Det var så häftigt att alla man mötte i korridorerna den förmiddagen hade varsin bulle i handen. Trots att alla kanske inte riktigt förstod vilka som bakat dem eller vad SALT är för något så blev det en glädje som lyste upp deras dag lite mer än vanligt, säger gruppledaren Emma.

julkalender.png

Hässleholms tekniska skola - gjorde egen julkalender med satsningar

För att uppmärksamma julen och sprida glädje på skolan ville gruppen göra en egen julkalender, som byggdes upp av tre olika satsningar under december. Den första gången köpte de pepparkakor och skumtomtar som de delade ut vid en skylt med texten "Jag tror på Jesus, fråga mig varför", andra gången presenter inslagna med bibelord och den tredje och sista satsningen var att de gjorde komplimanglappar som de satte upp på alla skåp på skolan!

– Det var uppskattat av hela skolan. Det var riktigt härligt att se all glädje som spreds under dessa dagar, säger gruppledaren Nellie.

Unknown.jpg

Ållebergsgymnasiet, Falköping - delade ut 800 biblar

Gruppen hade samlat ihop pengar under hösten, bland annat genom en mötesserie där de själva hållit i predikan, lovsång, och ett drama - och ansökte om stöd från NG-fonden för det sista som behövdes för att betala köpet av 800 biblar. De skrev dessutom komplimanger och bibelverser i alla biblar innan de delade ut dem!

– Det blev en lång men rolig kväll tillsammans med teamare och andra NG-grupper, berättar Julia från gruppen om arbetet bakom satsningen.

 

Har din grupp också en idé som ni vill göra verklighet av? Tveka inte att ansöka i NG-fonden!

Mer information och ansökan hittar du här!

Comment

Topp fem från Generationsafton och teamarreunion!

Comment

Topp fem från Generationsafton och teamarreunion!

I helgen gick vår stora fest och välgörenhetsgala Generationsafton av stapeln! Det blev en superlyckad kväll som överträffade våra förväntningar och gav mycket hopp inför framtiden för Ny Generations arbete. Här är fem anledningar varför:

Emma Bergkvists pappa Lennart Jonsson, som själv genomfört många fysiska utmaningar för välgörenhet, intervjuades på scenen för att utmana NG-ledaren i springutmaningen.

Emma Bergkvists pappa Lennart Jonsson, som själv genomfört många fysiska utmaningar för välgörenhet, intervjuades på scenen för att utmana NG-ledaren i springutmaningen.

1. Springutmaningen drog in 24 000 kronor till skolgruppsarbetet
Över 24 000 kronor samlades in via Swish under förra veckan och lördagskvällen till vår springutmaning. Det innebär också att Ny Generations ledare Emma Bergkvist kommer behöva kämpa sig igenom 2,4 mil någon gång framöver, något som vi självklart kommer att dela med oss av i sociala medier - håll ögonen öppna!

22382118_1667955686572201_6530013774538784087_o.jpg

2. Förfest med nya idéer och resurser
För att peppa och inspirera skolgrupperna till vad de kan göra på sin skola arrangerades en förfest med fokus på att hjälpa dem med nya idéer och resurser. Över 20 gruppledare och gruppmedlemmar var en del av festen på lördagseftermiddagen, och vilken eftermiddag det blev! Många av oss teamare blev helt överväldigade av allt det driv och Gudskärlek som finns hos NG-grupperna runtom i Sverige, och den fina respons vi fick från deltagarna efteråt. Många var inte sena med att komma fram och tacka för hela kvällen efteråt, och det är sådana tillfällen som gör att det känns SÅ värt att lägga ner det här året för att hjälpa alla er fantastiska skolungdomar! Utan alla 200 skolgrupper hade Ny Generation inte haft någon funktion i Sverige, och det är tack vare er som Guds kärlek sprids på skolorna.

_MG_6724.jpg

3. 15 år av fantastiska teamare - och det är inte slut än
På fredagskvällen arrangerade NG även en teamarreunion för teamare som varit volontärer för organisationen under antingen ett eller flera år. Det blev en kväll som samlade ett hundratal personer som brunnit för samma sak och var en fantastisk upplevelse som präglades av nostalgi men också inspiration. Teamare från vartenda teamår var representerade, och för mig som är en av de nya teamarna för i år var det underbart att se alla de olika typer av människor som någon gång teamat på NG sedan starten, och ta del av vilka fantastiska lärdomar de har kunnat ge in i arbetet. Det är verkligen som att vara nästa länk i en lång, lång kedja av lärjungar och efterföljare av Jesus - som bara kommer att bli längre och längre för varje år.

_MG_7171.jpg

4. 15 år av ett fantastiskt arbete - och det är inte slut än
2002 startades Ny Generation, och ända sedan dess har svallvågorna slagit över landet. Grundaren Joakim Lundqvist delade med sig av mängder av historier och vittnesbörd från den första tiden av NG, och det blev så tydligt hur mycket Ny Generation har betytt - och kommer betyda i framtiden. Inte bara på skolorna, utan för hela Sverige. Vi får springa på den här stafetten tillsammans, skolgrupper såväl som teamare, och vara medvetna om att utan Gud hade det aldrig varit möjligt.

IMG_7095.JPG

5. Ny Generation handlar om alla generationer
Ny Generation handlar inte bara om den nya generationen. Det har varit något som funnits med i organisationens DNA ända sedan starten, behovet av andliga vägledare som gått före, men har nog aldrig tidigare blivit lika tydligt som under Generationsafton. För första gången arrangerade NG ett evenemang som uttryckligen riktade sig till alla åldrar, och gensvaret blev precis därefter. I publiken satt både pensionärer och skolungdomar, både vuxna och barn - alla redo att stötta Ny Generations arbete på de sätt de kunde. Är inte det häftigt?

Comment

I dag är det Kanelbullens dag!

Comment

I dag är det Kanelbullens dag!

I dag är ingen vanlig dag för det är Kanelbullens dag! En dag när många NG-grupper gör satsningar på sina skolor för att sprida glädje, bullar och Guds kärlek.

En av alla grupper som delat ut bullar i dag är gruppen på Minervagymnasiet i Umeå:

Vi på Ny Generation vet dock att det finns väldigt många fler skolgrupper som gjort liknande bullutdelningar idag, och vi skulle mer än gärna få höra om hur det gått för din skolgrupp om ni gjort något - litet som stort! Släng iväg ett mejl eller hör av er till oss på sociala medier (Facebook, Instagram, Snapchat) och skicka mer än gärna med en bild! :D

Comment

På lördag smäller det - Generationsafton!

Comment

På lördag smäller det - Generationsafton!

Nu är det inte långt kvar, på lördag 7 oktober är det dags för Ny Generations stora 15-årsfirande och välgörenhetsgala Generationsafton. Upploppet i arbetet inför lördag följer du bäst på våra sociala medier; Instagram, Snapchat och Facebook under veckan!

För dig som inte är en flitig användare av sociala medier har vi nu dock samlat allt som lagts ut på Ny Generations instagram hittills:

emmaspringer (1).png

Ny Generations stora swishutmaning inför Generationsafton är igång! 

Från och med i dag och fram till och med lördag 7 oktober samlar Ny Generation in pengar till skolgrupperna via Swish, och för varje krona som samlas in kommer NG:s ledare Emma Bergkvist att springa en meter!

Delta i utmaningen genom att skänka valfri summa till swishnumret i bilden, och märk betalningen med "Spring".

21879101_508933119451818_26063420625256448_n.jpg

Generationsafton sparkar igång klockan 17 i Uppsala Pingst på lördag, och det blir en hejdundrande kväll som bjuder på dessa fyra olika talare: Joakim Lundqvist (pastor i Livets ord och grundare av Ny Generation), Emma Bergkvist (Ny Generations ledare), Josefine Arenius (författare och föreläsare) och Dan Salomonsson (föreståndare i Uppsala Pingst). Dessutom kommer Margit och Rolf Borgström, kända från "Hela kyrkan sjunger!" att sjunga både med och för publiken på kvällen.

Redan innan festkvällen är det dessutom förfest för alla som är med i en skolgrupp, eller som är intresserade av att starta en på sin skola! Förutom fördelen att inträdet till Generationsafton blir gratis så får skolgrupperna en fantastisk möjlighet att kicka igång höstterminen med pepp, inspiration och hjälp att ta fram en massa olika typer av material för skolgruppssatsningar. Några exempel på detta är:

IMG_8779.JPG

Popcornbägare!
Skolgrupperna kommer att kunna göra "halva satsningar" - alltså påbörja en satsning som de sedan kan fortsätta med i skolan! Till exempel kan de lära sig att vika snygga bägare för att dela ut popcorn, godis eller andra godsaker i!

21984983_1465577020185083_854034721888272384_n.jpg

Hur besvarar man frågan "Varför är du kristen"?
På förfesten kan skolgrupperna bland annat få hjälp med att hitta sitt svar på frågan "Varför är du kristen?". Ny Generations teamare kommer göra allt de kan för att hjälpa dig med hur du kan berätta just ditt personliga vittnesbörd.

21911232_273719159788143_8975133909377351680_n.jpg

Affisch- och filmfabrik! 
Teamarna Amanda, grafisk designer, och Emmy, filmskapare, kommer att ta fram affischer, fota och spela in filmer för skolgrupperna. Det kan till exempel vara så att din skolgrupp vill ha en personlig affisch med en stor bild på hela gruppen att sätta upp på skolan - då fixar Amanda och Emmy det!

21480552_874628319382666_4166680866296168448_n.jpg

För ännu mer material - följ oss på Snapchat!
Du kan även följa mycket via vår Snapchat (nygeneration), där vi använder oss av Snapchat Spectacles för att spela in bakom kulisserna-material från arbetet inför kvällen! :D

Comment

Satsa på bullar nästa vecka!

Comment

Satsa på bullar nästa vecka!

Om lite mer än en vecka, 4 oktober, är det dags för Kanelbullens dag! Det är ett perfekt tillfälle för din Ny Generation-grupp att göra en konkret satsning för att sprida ännu mer kärlek, biblar (och bullar!) på din skola!

Genom åren har det kryllat av Ny Generation-grupper som delat ut bullar på sin skola, och i dag vill vi särskilt lyfta fram fyra exempel som förhoppningsvis kan få din grupp att taggas igång lite extra till att göra en bullsatsning nästa onsdag! :D

SundlergymnasietVårgårda.JPG

Ny Generation-gruppen på Sundlergymnasiet i Vårgårda bakade 2016 totalt 270 bullar som de delade ut på sin skola. Gruppen träffades på söndagen veckan innan och bakade tillsammans, och på mindre än tre timmar på Kanelbullens dag hade alla bullar delats ut.

PerBrahegymnasietJkpg.jpg

2014 gjorde gruppen på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping en spontan bulleutdelning! De hade kvar åtta paket gifflar från gruppsamlingen dagen före och skrev en notis på Facebook om att de skulle dela ut dem klockan 12 i cafeterian. Gruppen tejpade även upp en kramruta utanför skolan under dagen!

EmmaochEmiliaba_-1721119930.png

Gruppen på Växjö fria gymnasium 2013 delade tillsammans ut 200 bullar och ett 30-tal biblar till sina skolkompisar. Bullarna tog slut på knappt en och en halv timme, och de fick även möjlighet att prata om sin tro med flera personer på skolan.

ekg_-eksjö.jpeg

NG-gruppen på Eksjö gymnasium, Eksjö Kristna Grupp, bakade och delade 2013 ut 192 bullar med olika fyndiga komplimanger på (exempelvis: "Du är lika god som en bulle", "Dina ögon strålar som pärlsockret i bullen" och "Du är söt som socker"). På mindre än 30 minuter var bullarna slut!

Comment