EN MODIG KILLE

Jeremia 1:4-8
Herrens ord kom till mig. Han sade: ”Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig, och innan du kom fram ur modersskötet helgade jag dig. Jag satte dig till en profet för folken.” Men jag svarade: ”O, Herre, Herre! Jag förstår inte att tala, ty jag är för ung.” Då sade herren till mig: ”Säg inte: Jag är för ung, utan gå vart jag än sänder dig och tala vad jag än befaller dig. Frukta inte för dem, ty jag är med dig för att rädda dig, säger Herren.”

Vi är nog ganska många som kan känna igen oss i den känsla som Jeremia uttrycker här. Visst kan man förstå att han bävade lite när Gud säger att Han vill använda Jeremia att tala

igenom och att man hade funderat på hur det skulle gå. Men det här samtalet mellan Jeremia och Gud har två väldigt viktiga poänger som du och jag kan ta med oss idag.

Du kvalar in
Innan man läser om Jeremia är det lätt att tro att han var en självsäker kille som ställde upp frivilligt på allt det Gud ville använda honom till. Han var liksom en av historiens största profeter. Men i dessa verser ser vi att han var nervös och tvivlade på sin egen kompetens och kapacitet precis som vilken människa som helst. Ändå är Gud så övertygad om att han är rätt kille för jobbet. Det säger oss något om Guds prioriteringar. Han har aldrig varit intresserad av vad vi kan eller hur bra lämpad vi är för en uppgift mänskligt sett. Han kollar inte vårt CV innan Han vill använda oss och vi behöver inte göra varken ett IQ eller EQ test. Om Gud ville använda Jeremia då vill han använda dig idag. Nu har vi inte profeter på samma sätt i nutida Sverige men likt Jeremia är du och jag en person som kan tala Guds budskap till människorna i vår tid. Tala med våra ord eller med genom livsstilar och i handlingar. Och även om vi kan känna att det är mycket vi inte kan är det enda han tittar efter ett villigt hjärta. Det enda som behövs är ditt lilla ”ja!”. Varför då? Svaret ligger i de få orden ”ty jag är med dig” vilket leder mig in på det andra vi kan ta med oss.

Gud är grejen
Vi har rett ut att vi inte behöver ha speciell kompetens för att kunna vara använda av Gud och det är helt enkelt för att Gud har all den kompetens som behövs. Det vi saknar kan ha förse med. Om vi saknar mod kan Han göra oss modiga, om vi känner det som att vi saknar kunskap kan Han vägleda och om vi inte ser hur det ska gå till kan Han visa det och göra det som alla andra trodde var omöjligt.

Gud har aldrig tänkt att vi ska fixa saker själva och Han har aldrig tänkt lämna oss i sticket. Och när vi vet det kan vi känna som det står i bibelordet, att vi inte behöver frukta för att Herren är med och räddar oss.


MARIA

Luk kap 1, kärnvers 1:38
”Se, jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.”

Detta är ju en av världshistoriens största händelser då Guds stora mästerplan att sända Jesus till jorden tar sin början. Maria är en av de mest omtalade och hyllade kvinnorna runt om i världen men det är inspirerande att tänka att hon bara var tonåring när hon bestämde sig för att låta Gud få använda henne. Att Jesus fick möjlighet att födas beror dels på Gud och dels på Maria. Låt oss titta på händelsen i deras perspektiv.

Guds perspektiv
Det är både kul och otippat att Gud vänder sig just till Maria. Överhuvudtaget är det coolt att han vill använda en människa till att sätta Jesus på jorden men man tänker kanske spontant att han skulle valt någon med lite mer erfarenhet. Någon som redan har barn så att man visste att hon kunde ta hand om Jesusbarnet. Eller någon som är äldre och har ekonomisk trygghet. Man tror att Maria var ca 14 år när hon får besök av ängeln Gabriel vilket måste betyda att Gud inte hade några som helst problem men att hon var ung eller inte hade hunnit göra så mycket i livet.

Eftersom Gud är densamme igår, idag och i evighet kan vi anta att om han inte hade problem att ta hjälp av en ung tjej då, har han inga problem att ta hjälp av en ung tjej eller kille idag heller. Guds perspektiv ligger inte i att vi behöver ha vissa kvalifikationer eller en speciell personlighet. Guds perspektiv handlar mer om vad ditt och mitt hjärta är gjort av. Om vi vågar tro på honom.

Marias perspektiv
Över hela jorden knackar Gud dagligen på unga kristnas hjärtan och uppmuntrar, utmanar, ber och frågar om Han kan få använda dem till andra planer Han har för vår tid. Planer som rör att Jesus än en gång ska bli synlig i Sverige eller att unga människor som i dag lever i mörker ska få en ljus framtid. Det kan uppfattas som en maning på insidan att bjuda med den ensam killen i klassen på filmkvällen eller att du får en tanke om att ge din elevrådsordförande en NT-bibel. Eller att ett bibelord påminner oss om hur vi borde agera i en situation där vi kan göra skillnad. Vid varje tillfälle då detta händer ställs du och jag inför ett val om hur vi ska reagera. Maria svarade att hon är Herrens tjänarinna och att det ska ske som ängeln sagt. Hon sa sitt ”ja”.

På samma sätt kan vi inspireras av Maria och hitta styrka i hennes ”ja” till att även vi se oss som tjänare och tjänarinnor till Gud. Det som är själva kärnan i att vara en tjänare är att man tillåter någon annan att styra och leda ens handlingar. Att ha någon annans vilja som främsta fokus. Nu kanske du blir skrämd och drar paralleller till att vara någon slav eller att inte få ha egna åsikter. Men att vara Guds tjänarinna är något helt annat. Det är sätta Guds agenda som en stark talande röst i sitt liv, att göra det som Gud tycker är viktigt till viktigt även för mig och att älska det som Gud också älskar.

Att ha en NG-grupp är ett klockrent exempel på att vara tjänare för Gud.


PLÖTSLIGT EN DAG

Apostlagärningarna 3:1-7
Petrus och Johannes var på väg upp till templet vid tiden för bönen man ber vid nionde timmen. Då bar man dit en man som hade varit lam från födelsen. Varje dag satte man honom vid den tempelport som kallas Sköna porten, för att han skulle be dem som var på väg in i templet om en gåva. När han nu såg att Petrus och Johannes skulle gå in i templet, bad han om en gåva. De fäste blicken på honom, och Petrus sade: ”Se på oss!” Mannen såg uppmärksamt på dem och väntade sig att få något. Men Petrus sade: ”Silver och guld har jag inte, men vad jag har, det ger jag dig: I Jesu Kristi, nasaréns, namn: stig upp och gå!”. (...) Genast fick mannen styrka i fötter och vrister.

Det är lätt att tycka att detta är en sjukt cool historia. Spektakulär liksom. Men kikar man närmare är det inte så spektakulära komponenter som leder fram till detta mirakel.

Ingen speciell dag
Det står att den lame mannen lades i porten varje dag och att Petrus och Johannes gick till bönen varje dag. Alltså borde de rimligtvis ha sett mannen någon gång tidigare. Det var inte så att det en dag dök upp en lam man och att de grep in direkt. Det var typ en vanlig torsdag liksom.

Jag tänker ibland att vi kan ha det på liknande sätt. Man har vissa människor i sin närhet som man ser varje dag. De kanske inte är lama men du kanske vet om att de har det jobbigt eller är utsatta på andra sätt. Någon i klassen som har det jobbigt hemma, Kristoffer som mobbas på gympan, eller Lisa som ingen vill vara med på geografi-grupparbetet. De finns där i din vardag och du vet om det och ser dem varje dag. Men precis som Petrus och Johannes har du kanske inte reflekterat så mycket över vad det har med dig att göra och du har gått förbi dem.

Ingen speciell metod
När lärjungarna faktiskt lägger märket till mannen och kommer på att de kanske kan göra

något för honom, inser de också hur lätt det är. De vet om att de inte har några pengar eller massa ägodelar att ge honom. Men de har Jesus och det är nog. De ber en bön, det är det enda de gör. Det står också att den lame mannen följde med till bönen så det verkar ju ha gått snabbt också.

Någon av de största ursäkterna och lögnerna är den om att vi inte räcker till. På ett sätt gör vi ju inte det i oss själv men vi har något, någon, i våra liv som är nog. Som är mer än nog. I skolan är det lätt att vifta bort människor som behöver hjälp för att man intalar sig att "jag kan inte hjälpa henne" eller "jag är inte en sån person som sätter mig men en ensam" eller "jag vet inte vad jag ska göra". Man skyller på sin personlighet, sin tidsbrist eller tycker att någon annan kan göra jobbet. Men vi kan faktiskt göra det som lärjungarna gjorde, be en bön.

Sträcka ut en hand liksom.

Det finns inga utarbetade metoder för hur man får se mirakler i sin vardag eller hur andra människor ska få möta den Jesus du mött. Du behöver inte ha med din pastor eller

kyrkokören. Det enda som behövs är ett initiativ som Gud kan förstora.


SENAPSFRÖET

Mark 4:30-32
Han sade också: ”Vad ska vi likna Guds rike vid, eller vilken liknelse ska vi använda för att beskriva det? Det är som ett senapskorn. När man sår det är det minst av alla frön på jorden. Men när det har blivit sått, växer det upp och blir större än alla och får så stora grenar att himlens fåglar kan bygga bo i dess skugga.”

Ofta när man tänker på att leva för andra eller att göra något för Jesus i sin vardag tänker man ”jag ska göra så mycket jag bara kan”. Det är inte alls fel att tänka så och den inställningen är hur bra som helst! Men, ibland lurar man sig och tror att det bara är de där till synes stora initiativen som gör skillnad och räknas i Guds rike. Då är det uppmuntrande att läsa dessa verser som egentligen säger oss motsatsen. Det är de små fröna som växer upp och blir störst. På samma sätt är det med små initiativ och satsningar på skolan. De kan verka små och obetydliga, men om ett tag kommer de ha gett större resultat än vad du någonsin kunnat drömma om.

Om du vänder på det kan du tänka ”vad är det minsta jag kan göra?”. Det finns nog idéer i dina tankar som du själv skakat av dig och underkänt för att du inte tycker de är tillräckligt stora eller för att du tror att det varken gör från eller till. Plocka fram dem igen och tänk om dem som ett senapsfrö.

3 tips på senapsfrön i vardagen:

Säg hej!
Bestäm dig för att vara en person som säger hej till människor. I ett litet ”hej” finns så mycket mer än bara tre bokstäver. Du sprider glädje till de du hälsar på och för en person som känner sig nere, ensam eller osynlig kan ditt ”hej” vara skillnad på liv och död. Detta är att plantera senapsfrön i din tid. Varje ”hej” som du kastar ur dig hamnar i jorden och blir ett sjukt stort träd.

Ge en Bibel
Det står i Bibeln att Guds ord är levande och verksamt och inte återvänder utan att ha verkat. Alltså betyder det att om du ger en bibel till någon så kommer det göra skillnad. Du kanske har en kompis som har varit nyfiken på kristen tro, ge den då ett Nya Testamente att kika i. Ett senapsfrö planteras när du räcker över en Bibel till en kompis.

Hjälp till
En liten tjänst, att hjälpa någon, kan tala mer än själva tjänsten du gör. Fundera på vad just du är bra på och se dig omkring efter någon du vet kan behöva din hjälp. Att hämta mjölk åt någon i matsalen, erbjuda plugghjälp i ditt favoritämne eller att passa någon på gympan som aldrig får bollen kan lysa mycket Jesus! Han säger själv att det är för Honom vi gör det när vi hjälper någon som är utsatt på nåt sätt. Det behöver inte kosta, ta mycket tid eller vara komplicerat.

Senapsfröna är små, många och exakt hur många som växer och blir stora kommer du få se i himlen.


DEN GODA VILJAN

2 kor 8:10-12
”Det är ett råd jag ger er, och det kan ni ha nytta av, ni som i fjol påbörjade arbetet, och det med god vilja. Fullfölj nu arbetet, så att resultatet svarar mot den goda viljan – allt efter er förmåga. Har någon bara den goda viljan, så är han välkommen med vad han har och bedöms inte efter vad han inte har.”

På vilket sätt kan detta passa in idag? Jag tänker på tre grejer:

Sluta inte det goda arbete som ni påbörjat.
När ni startade er skolgrupp så tog ni ett initiativ för att låta Jesus ta mer plats i ditt liv och på din skola. Det initiativet vill Gud välsigna. Beslutet ni tog att starta en grupp var härligt och bra just där och då, men sen så blev det lite motstånd. (Gruppen kanske inte växte, gruppen kanske fick problem med rektorn, gruppen kanske inte har ett rum eller liknande.) Men Gud säger att Han såg er goda vilja när ni påbörjade arbetet i fjol och han säger att ni ska fullfölja arbetet.

Hur?

Allt efter er förmåga.
Gud säger inte att vi ska göra någonting som vi inte kan, Gud säger att vi ska göra så gott vi kan! Vi får arbeta för Gud på våra olika sätt, allt efter den förmåga som vi har. Om du inte har förmåga att spela ett trumsolo och inte vill göra det i cafeterian i morgon, så är det inte det Gud säger att du ska göra. Han säger istället:

Har någon bara den goda viljan så är han välkommen med var han har och bedöms inte efter vad han inte har.

Ge det du har till Gud och Han kommer välsigna det. Se inte på dig själv och bara titta på allting som du inte har. Vad har du som du kan ge till Gud? Kanske kan du ge Honom lite tid på morgonen när du sitter på bussen eller går till skolan genom att be fem minuter? Har du bara den goda viljan så ge det du har. Om du vill sätta upp en affisch på skolans anslagstavla så kan du göra det, för att du har viljan!

Vad finns det för saker som ni skulle vilja se/göra på er skola? Vill ni ge det till Gud? Vad är gruppens vilja för skolan?

3 tips på att komma vidare

1. Påminn er om starten
Gör en lista på anledningar till varför ni vill starta eller komma igång. Påminn er om den passion eller de positiva anledningarna.

2. Se efter vilka resurser som finns i gruppen
Låt alla få lista 2-3 grejer som man gillar att göra på fritiden. Spåna sedan på hur ni kan använda era intressen att göra satsningar på skolan eller för era vänner.

3. En person
Välj en person i era klasser som ni under morgondagen ska uppmuntra på något sätt.


HÅLL UT!

Luk 18:1-8
Han gav dem en liknelse för att lära dem att alltid be och inte ge upp: ”I en stad fanns det en domare som varken fruktade Gud eller brydde sig om människor. I samma stad fanns en änka, och hon kom gång på gång till honom och sade: ’Låt mig få ut av min motpart vad jag har rätt till.’ Till en början ville han inte, men sedan tänkte han: ’Inte för att jag fruktar Gud eller bryr mig om människor, men så besvärlig som den där änkan är skall jag låta henne få ut vad hon har rätt till, annars pinar hon livet ur mig med sitt springande.’” Och Herren sade: ”Där hör ni vad en orättfärdig domare säger. Skulle då inte Gud låta sina utvalda få sin rätt, när de ropar till honom dag och natt? Skulle han låta dem vänta? Jag säger er: han skall snart nog låta dem få sin rätt. Men Människosonen, skall han finna någon tro här på jorden när han kommer?”

Jesus vill lära oss att alltid be och inte ge upp.

Vad är nyckeln till bönesvar? Fortsätt be, fortsätt be och fortsätt be.

Gud vill svara på våra böner. Han vill ge oss bönesvar. Men varför kommer det då inte direkt? Varför blir inte min kompis kristen efter min första bön jag bett för honom/henne? Jag tror att det kan vara så att olika människor har olika många steg kvar att gå innan man kan möta Gud på allvar. Det kan vara så att Berit i din klass har 278 steg kvar fram till Gud, och då behöver du be 278 böner för att Berit ska få möta Honom. Eller så har Pelle som du läser Matte 3 med 25 steg kvar till Gud, och då behöver du bara be 25 stycken böner innan han kan möta Gud. Är ni då fler i skolgruppen så behöver ju inte du själv be alla 278 böner för att Berit ska bli kristen, utan ni kan då hjälpas åt.

Så hjälp varandra att be. Uppmuntra varandra att vara uthålliga i bön. Man behöver alltid ha någon som sparkar en i baken lite grann när man ibland glömmer av, eller inte orkar be. Tänk om änkan i berättelsen hade bestämt att inte gå till domaren en dag för att hon inte orkade, då hade hon inte fått ut vad hon hade rätt till. Men tack vare hennes uthållighet så gav domaren med sig. Gud säger till oss att när vi kommer till honom med våra böneämnen gång på gång, så kommer han att svara oss.

Hur kan man göra detta konkret då?

3 bönetips:

1. Post-it-bön
Skriv upp dina böneämnen på post-it lappar och sätt upp på strategiska platser i ditt rum.

2. Toa-bönen
Ta för vana att be en bön för din klasskompis varje gång du går på toa.

3. Streck-knepet
Ta en lapp och gör ett streck på den varje gång du bett en bön för en kompis. Du kommer bli peppad över att se hur många steg närmare Jesus du puttar dina kompisar bara genom att be för dem.